Een gids voor het buiten telen van wiet in 2020.

Inhoud:

Buiten wiet kweken heeft tal van voordelen. Naast dat het een plezierige ervaring is, stelt het kwekers in staat grotere planten te telen voor betere opbrengsten. Lees verder en ontdek hoe je buiten cannabis kweekt.

CANNABISTEELT BINNEN VERSUS BUITEN: VERSCHILLEN

Buiten kweken betekent meestal meer ruimte, voldoende zon, gratis regenwater, betere ventilatie en het genoegen om in de buitenlucht te telen. Het gaat echter ook gepaard met een aantal uitdagingen. Zo zijn planten kwetsbaarder voor insectenplagen, grotere roofdieren, hittegolven en kou.

Binnen telen biedt planten meer bescherming en geeft kwekers volledige controle over de kweekomgeving. Zo kun je de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid aanpassen en de kweek beter verbergen.

Daar staat tegenover dat kwekers binnen vaak minder ruimte tot hun beschikking hebben, met minder kans op grote oogsten. Daarbij zijn ze genoodzaakt geld te spenderen aan elektriciteit voor diverse apparaten.

CANNABIS BUITEN KWEKEN

Zon. Frisse lucht. Aarde. Buiten wiet kweken biedt diverse voordelen voor zowel kwekers als cannabisplanten. Alles, van de gratis hulpbronnen tot de extra tijd die je buiten doorbrengt, maakt het de moeite waard.

VOORDELEN VAN BUITEN KWEKEN

- Grotere planten
- Meer ruimte
- Gratis regenwater
- Zonlicht (goedkoper dan lampen)
- Niet noodzakelijk om de lichtcyclus te veranderen
- Frisse lucht helpt tegen schimmel
- Combinatieteelt
- Nuttige insecten
- Aarde is rijk aan plaatselijke bodemmicroben
- Mogelijkheid om regeneratieve methodes toe te passen

HET KIEZEN VAN DE LOCATIE

Wanneer je hebt besloten buiten te kweken, bepaal je waar je je planten gaat plaatsen. Zoek een plek met een stabiele temperatuur, voldoende zon en beschutting tegen slecht weer.

Zorg dat de plaats in je tuin/positie van je plantenbakken aan de volgende eisen voldoet, wanneer je dit jaar in Europa teelt:

• Temperaturen zakken nooit onder de 12°C
• Temperaturen komen nooit boven de 30°C uit
6–8 uur direct zonlicht per dag (een locatie op het zuiden is ideaal)
Beschutting tegen zware regenval en hittegolven (bijvoorbeeld een tijdelijk zeil of kas)

Outdoor Growing

GENETICA

Nadat je een locatie hebt gekozen, kies je welke soort je gaat kweken. Houd hierbij rekening met je kweekomgeving en wat voor effect je van je wiet wenst.

Woon je in het noorden, met een korter teeltseizoen? Dan zijn sterke en snelbloeiende genen, zoals autoflowers, een goede keuze. Voor degenen die zich meer in het zuiden bevinden, zijn torenhoge sativa’s met een langere bloei een geschikte optie. Ook gedijen hybrides geweldig in deze omstandigheden.

Ben je op zoek naar een specifieke smaak? Bestudeer dan de terpenen-profielen van de soorten die je overweegt. Zo krijg je een idee van de zintuiglijke ervaring. Heb je bijvoorbeeld liever fruitig of aardachtig? Citrus of snoep?

Je kunt ook de data van zadenbanken gebruiken om een inschatting te maken van het formaat, de bloei en oogsten van een specifieke soort. Kun je openlijk kweken? Overweeg dan een hoge en bijzonder productieve soort. Indien je discreter te werk moet gaan, kies je een kleinere en minder opvallende variëteit.

ONTKIEMING

Het eerste stadium in het leven van je cannabisplant is de ontkieming. Hierbij ontwikkelt het zaadje zijn eerste penwortel en groeit het uit tot zaailing. Het ontkiemen vereist drie specifieke factoren: duisternis, relatieve luchtvochtigheid en vocht. Samen activeren deze elementen het zaadje. Toevallig biedt aarde hiertoe de perfecte plaats!

De kweker in een warm klimaat kan zijn planten buiten rechtstreeks in potten of kweekbakken plaatsen. Wietplanten vereisen tijdens de zaailingfase echter een hoge relatieve luchtvochtigheid. Overweeg dus om buitenplanten eerst in een kas of kweektunnel te zetten.

In een kouder klimaat kun je je zaailingen in de koele lente alvast binnen opkweken. Wanneer het warmer wordt, zet je ze rechtstreeks buiten in de aarde of in grotere kweekbakken.

Zorg dat je hoogwaardige aarde in huis hebt, voordat je je zaden ontkiemt. Biologische grond bevat alles wat je planten nodig hebben om te floreren: voedingsstoffen, gunstige bacteriën en synergistische schimmels.

Voor het ontkiemen prik je een gaatje in de toplaag van het kweekbed of de pot. Doe het zaadje erin en dek het voorzichtig af met wat aarde. Voeg een beetje water toe. De eerste scheut is binnen 2-7 dagen zichtbaar.

De zaailingfase duurt ongeveer twee weken. Zorg voor consistente verlichting, een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 70% en een spaarzame hoeveelheid water.

G

ONDERHOUD VAN DE PLANT

De vegetatieve fase begint zodra de zaailingfase is afgelopen. In deze periode richten je planten zich op de fotosynthese en productie van energie voor de ontwikkeling. Daarbij ontstaan er diverse grote waaierbladeren. Voor het onderhoud van je planten, houd je rekening met het volgende:

Geef pas water zodra de bovenste 3-5cm aarde uitgedroogd is. Wacht je niet lang genoeg? Dan kan je plant vatbaar worden voor wortelrot en andere narigheden.

Controleer de aarde geregeld en zorg dat deze een pH-waarde van 6-7 heeft. Dit is de optimale waarde voor de opname van voedingsstoffen.

HET VOORKOMEN VAN PLAGEN

Plagen vormen een van de grootste uitdagingen voor buitenkwekers. Je kunt ze voorkomen en bestrijden met de volgende tips:

Roofinsecten: Zet roofinsecten in, zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen, om je planten te beschermen tegen schadelijke soorten.

Combinatieteelt: Plant basilicum, citroenmelisse of dille om plaaginsecten af te stoten.

Goedaardige schimmels: Mycorrhizaschimmels in de aarde kunnen helpen bij het vangen en doden van nematoden. Dit zijn bodemmicro-organismen die cannabiswortels aanvallen.

Fysieke barrières: Plaats kippengaas of iets vergelijkbaars om te voorkomen dat grotere dieren, zoals reeën en vogels, je planten opeten.

OUTDOOR CANNABIS KWEEKKALENDER 2020

Deze kalender behelst een gemiddeld Europees klimaat. Woon je in een extremer klimaat (of op een ander halfrond)? Dan is het verstandig je te verdiepen in de kweekomstandigheden daar.

Daarnaast zijn sommige soorten veel sneller of trager dan andere. Houd rekening met de eigenschappen van de soort die je kiest.

Ook zul je zien dat we bij onze kalender de tijd van het jaar en de positie van de maan en zon in aanmerking nemen. Veel tuinders werken volgens de maancyclus, vanwege de manier waarop het hemellichaam bewegingen van vocht, sapstromen en subtiele energieën beïnvloedt.

BINNEN ONTKIEMEN

Als je in een koeler klimaat woont, kun je je zaden rond 9 maart gaan ontkiemen. Deze datum valt net voor de volle maan en bevordert grotere, aromatischere toppen.

Het lentepunt vindt plaats op 20 maart. Daarbij kruist de zon de hemelevenaar, wat de eerste dag van de lente markeert. Langere dagen en meer zon betekenen dat het kweekseizoen begonnen is! Het zaadje heeft tussen de twee en zeven dagen nodig om volledig te ontkiemen en aan de zaailingfase te beginnen.

Calendar Outdoor Growing

ZAAILINGFASE / BINNEN KWEKEN

De zaailingfase duurt ongeveer twee weken voordat het vegetatieve stadium begint. Woon je in een kouder klimaat? Kweek je plantjes dan binnen op tot halverwege april. Daarmee kun je zorgen voor de benodigde temperatuur en het juiste licht.

ZAAIEN EN NAAR BUITEN VERPLAATSEN

Leef je in een warmer klimaat? Dan is dit het moment om je zaden rechtstreeks buiten te zaaien. Ook kun je binnenplanten nu buiten zetten, in de volle grond of grotere potten.

Besluit je om je kweek aan te passen aan de maancyclus? Probeer je plantjes dan te verpotten wanneer de dalende maan overgaat in de fase van de wassende maan.

Na het verplanten wortelen de planten zich in de grond, gaan ze verder met groeien en beginnen ze zich flink te ontwikkelen. Gedurende de overgang naar de zomer ontvangen ze genoeg licht. Ze blijven de hoogte in groeien, tot de Noordpool het meest naar de zon is gekeerd.

TOPPEN EN TRAINING

Zodra je planten zich gevestigd hebben, kun je ervoor kiezen ze te toppen en trainen. Hiermee verhoog je de opbrengsten, maak je het bladerdak opener en zijn je wietplanten makkelijker te sturen.

Methodes als Low Stress Training kun je toepassen gedurende de maanden juni, juli en het begin van augustus. Hierna naderen de planten de bloei en is verdere training niet gunstig.

Probeer je planten te toppen en trainen als de opgaande maan een halve maan vormt, idealiter onder een sterrenbeeld van het element water.

GESLACHTSBEPALING

Voordat er toppen verschijnen, gaan je planten in voorbloei. Gebruik die tijd om het geslacht vast te stellen. Daarmee voorkom je dat ongewenste mannetjes de vrouwtjes bevruchten. Voorbloei is zichtbaar bij de knopen— de plaats waar een tak samenkomt met de steel.

Vrouwelijke voorbloei bestaat uit een kleine bol met daaruit een haartje, de stamper. Mannelijke voorbloei behelst echter een haarloos bolletje. Verwijder eventuele mannetjes indien je geen zaden wilt krijgen.

SNOEIEN

Vervolgens belanden je planten in het stadium van de bloei. Zodra de herfst-equinox nadert, beginnen de dagen korter te worden. De planten krijgen hierbij het teken dat het tijd is om te bloeien. Ontblader ze wat en zorg dat elke locatie met toppen aan voldoende licht wordt blootgesteld.

Snoei je planten tussen halverwege juni en het eind van augustus ter voorbereiding op de oogst. Knip overtollige waaierbladeren weg tijdens een afnemende maan.

OOGSTEN

Misschien wel de opwindendste tijd van de gehele kweek vindt plaats van half september tot half november. Het is namelijk tijd om de vruchten van je arbeid te plukken en je waardevolle toppen te oogsten. Het wordt koeler, de dagen korter en de winterzonnewende is in aantocht. Oogst je toppen ’s ochtends tijdens een afnemende maan.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.