De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter

Als kweker wil je geen gele bladeren zien. Uitgedroogde planten in de kweek ruimte zijn een ellendig gezicht. Helaas groeit niet ieder cannabis gewas zonder problemen. Dit kan aan van alles liggen; van kwekersfouten tot schadelijke micro-organismen. Natuurlijk kunnen we je niet voorzien van een immer betrouwbare, heilzame oplossing voor iedere mogelijke cannabis plantenziekte. We zijn immers schrijvers, geen helderzienden.

Maar we kunnen je zeker helpen. Specifiek met het identificeren van de meest voorkomende oorzaken van gele bladeren. Bovendien hebben we handige tips om zieke planten te behandelen. Plus simpele pro tips en trucs. Iedere thuis kweker kan ons advies toepassen en daarmee voorkomen dat de bladeren van de cannabis planten geel worden. Laten we ingaan op de details.


Video id: 265566793

NAUWKEURIGE DIAGNOSE

De allereerste stap is het stellen van een nauwkeurige diagnose. Wat is de oorzaak van de gele bladeren die je cannabis planten aantasten? Bleekzucht in gewone kwekers-taal betekent een gebrek aan chlorophyll. Om een effectieve behandeling toe te kunnen passen, moet je weten waar je mee te maken hebt. Trek niet te snel conclusies. Raak niet in paniek. De bladeren van je cannabis planten zijn als het ware biologische zonnepanelen. Ze zijn essentieel bij de fotosynthese.

Het verwijderen van alle gele bladeren wordt niet aanbevolen, vooral niet in het geval van jonge planten.

Het herkennen van de bron van het probleem en het treffen van corrigerende maatregelen kan de marihuana herstellen.

Veroudering houdt in dat planten van nature geel worden en dood gaan. Raak in de laatste weken van de bloei hier niet door verontrust. Het afvallen en geel worden van de bladeren gebeurt altijd naarmate de planten ouder worden. Het spoelen van de planten met schoon water of het gebruiken van een spoeloplossing tegen het einde van de bloei verwijdert ook de resterende voedingsstoffen uit het medium en veroorzaakt vaak gele bladeren.

VEELVOORKOMENDE OORZAKEN VAN GELE BLADEREN

Het volgende is niet een vaststaande lijst van oorzaken voor bleekzucht. Het komt zo vaak voor dat planten dit laten zien, dat we er een boek over zouden kunnen schrijven, maar niet vandaag. We hebben ons gericht op de meest voorkomende oorzaken van gele bladeren, gebaseerd op eigen verzamelde pro kwekerservaringen. Als je momenteel op zoek bent naar een oplossing voor bleekzucht, lees dan de volgende paragrafen zorgvuldig door. Het leven van je gewas zou er wel eens van af kunnen hangen.

DE MEESTVOORKOMENDE KWEKERSFOUTEN

TE WEINIG/TEVEEL WATER

Te Weinig/Teveel Water

Cannabis planten gedijen alleen in een effectieve nat-droog cyclus. Dit houdt in dat je de juiste hoeveelheid water op het juiste moment moet geven, iedere keer dat je de planten bewatert. Dus, wat is de beste manier om te weten of je marihuana dorst heeft? Door de houders op te tillen als ze droog zijn. Doe het nogmaals na het water geven, zodat je het verschil kunt herkennen.

Misschien is het niet mogelijk om de planten gemakkelijk op te tillen? In dat geval kun je een vochtigheidsmeter aanschaffen en in de pot plaatsen. Hydro kwekers moeten vanaf het begin van de kweek ervoor zorgen dat pompen, luchtstenen, reservoirs en timers juist zijn opgesteld. Controleer extra, en check alles nog een keer.

Watering Can

Handelwijze: Houd het voedingsgedrag van de plant nauwlettend in de gaten. Gebruik een van bovenstaande maatstaven om nauwkeurig te kunnen bepalen wanneer je moet bewateren om herhaling te voorkomen. Teveel water kan leiden tot wortelrot. Te weinig water zal de groei belemmeren. Houd eventueel een kweek dagboek bij en probeer een routine aan te houden als de kweek vordert.

ONJUISTE PH WAARDE EN GEBREK AAN VOEDINGSSTOFFEN

pH

odemkwekers hebben het voordeel dat ze in een medium kweken, dat werkt als een buffer voor de wortels. Hydroponics en kokos zijn niet zo vergevingsgezind als het aankomt op onjuiste pH waarden. Zelfs bodemkwekers moeten in ieder geval in de buurt komen van de ideale pH waarde van 6.0-7.0 en deze behouden, anders zullen de planten lijden. 5.5 tot 6.5 pH is over het algemeen prima als waarde voor hydro en kokos. Gele bladeren kunnen een waarschuwingsteken zijn dat erop wijst dat je niet voldoende voedingsstoffen hebt gegeven en dat de pH waarde niet klopt.

Als de pH waarde van je voedingsoplossing boven of onder de gewenste waarde van je substraat komt, kunnen de elementen van de oplossing niet goed worden opgenomen. De wortels krijgen te weinig voedingsstoffen en micro-nutriënten binnen, doordat de onjuiste pH waarde zorgt voor een gebrek.

pH tester

Handelwijze: Investeer in een pH pen of cannabis meststoffen met pH-perfecte oplossingen, die automatisch het substraat voorzien van de juiste pH waarde. Flush de planten met schoon water en ga vervolgens door met een lichte voedingsoplossing die past bij je kweek medium. Zorg er ook voor dat de basis voedingsstoffen alle essentiële micro-elementen bevatten of dat je extra supplementen toevoegt aan het medium.

OVER-/ONDERBEMESTING

Over-/Onderbemesting

Wietbladeren vergelen en verwelken ook door een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen. Voedingstekorten kunnen vervolgens de ontwikkeling van cannabisplanten verstoren, waardoor ze belangrijke functies niet meer kunnen uitvoeren. Een teveel aan voedingsstoffen leidt echter tot voedingsverbranding, wat ook vergeling van de bladeren kan veroorzaken. Door onderbemesting verkleuren de blaadjes van groen naar geel, waarna ze afbreken, terwijl overbemesting zorgt voor droog, heldergeel en opgekruld gebladerte.

Deze symptomen ontstaan vaak door een stikstoftekort of -verbranding. Stikstof is een belangrijke macrovoedingsstof voor wietplanten. Een tekort hieraan uit zich meestal in vergeling van de bladranden die steeds meer verergert. De centrale nerf van elk blad blijft tijdens dit proces donkergroen. Een overschot aan stikstof leidt daarentegen tot toxiciteit. Dit herken je aan glanzende bladeren die donkerder groen van kleur zijn dan gebruikelijk.

Cannabis Fertilisers

Handelwijze: als je plant kampt met een voedingstekort, moet je je voedingsschema 'opschalen'. Verhoog de dosis tot de symptomen verdwijnen. Biologische meststoffen op basis van zeewier leveren een breed spectrum aan belangrijke voedingsstoffen, waarmee je de aandoening bestrijdt. Volg hierbij de doseringsinstructies op het etiket.

In het geval van overbemesting, geef je even geen voeding meer. Spoel het medium daarbij met zuiver water. Geef hierna weer voedingsstoffen volgens de instructies op het desbetreffende product.

RANDPLEKKEN EN TEKORTKOMINGEN BIJ VERLICHTING

Randplekken En Tekortkomingen Bij Verlichting

Binnen cannabis planten die worden gekweekt onder kunstlicht moeten op precies de goede plek worden neergezet en de lampen moeten op de juiste afstand boven het bladerdak hangen voor de beste resultaten. Als de lampen en reflectoren van te dichtbij op de bloeiende toppen schijnen, worden de toppen en bladeren geel en bruin, omdat het licht te intens is. Dit is een top down probleem.

Te weinig licht is daarentegen vaak een bottom up probleem. Een tekort aan licht zorgt ervoor dat bladeren die zich in de schaduw bevinden of bladeren die te ver van het licht af staan geel worden en eraf vallen.

Tape Measure

Handelwijze: Zorg ervoor dat je je kweek lichten ophangt volgens de instructies van de fabrikant. Pas ze aan als de planten zich ontwikkelen en gebruik een meetlint voor precisie. Tegenwoordig zijn er zoveel nieuwe kweek lichttechnologieën op de markt met hun eigen schakeringen, dat je je echt aan de richtlijnen van de fabrikant moet houden bij het plaatsen van de verlichting, om het optimale licht te krijgen.

NATUURKRACHTEN

KOUD WEER

Koud Weer

Temperaturen onder de 10°C zorgen er vaak voor dat cannabis bladeren geel worden. Sommige krijgen zelfs paarse en blauwe tinten. Zeker, dit is een fantastisch extraatje in de eindfase van de bloei bij sommige soorten, maar moet worden vermeden in de vroege groeifase.

Thermometer

Handelwijze: Binnen zet je simpelweg de verwarming wat hoger of voeg je meer lichten toe aan de kweek opstelling om een matig gewas om te toveren tot een enorme oogst. Buiten kwekers zijn 's nachts mogelijk genoodzaakt om de planten binnen te zetten, of moeten minstens investeren in een basis DIY kas.

HITTEGOLVEN

Hittegolven kunnen ervoor zorgen dat de bladeren van cannabis planten geel worden en uitdrogen, zowel binnen als buiten. Temperaturen van boven de 28°C leiden ertoe dat cannabis planten niet efficiënt kunnen fotosynthetiseren en dat de toppen slapper en minder compact worden.

Hittegolven
Fan

Handelwijze: Binnen kwekers moeten de airconditioning hoger zetten en ervoor zorgen dat de ventilatoren sterk genoeg zijn voor het formaat van de kweekruimte. Nogmaals, we raden je aan om de website van de ventilatorfabrikant te raadplegen voor prestaties en specificaties. Buiten is het beste wat je als kweker kunt doen een eenvoudige schaduwrijke plek creëren en erop hopen dat de hittegolf van korte duur is.

PLAGEN EN ONGEDIERTE

Plagen en Ongedierte

Mensen zijn niet de enige schepsels met een voorliefde voor wiet. Veel microscopische wezentjes knagen ook graag aan de plant. Schimmelpathogenen en nematoden vallen vaak de wortels aan, terwijl tripsen en rouwvliegjes wel een sappig wietblad lusten. Ook grotere dieren hebben belangstelling voor de aardse smaak van de plant, van rondzwervende herten tot huisdieren.

Pests

Handelwijze: als kweker moet je al het mogelijke doen om je planten te beschermen tegen ongedierte en ziektes. Verschillende soorten plagen kunnen problemen veroorzaken, dus je moet een veelzijdige aanpak bedenken. Voeg allereerst mycorrhiza-schimmels toe aan je bodem om deze te beschermen tegen schimmelziekten en andere beestjes die de wortels kunnen aanvallen.

Om je planten te beschermen tegen bovengrondse insecten, kun je roofinsecten loslaten in je tuin. Zet ook gezelschapsplanten neer die ongedierte verjagen. Plaats daarnaast hekken en gaas om herten, vogels en huisdieren te weerhouden zich tegoed te doen aan je wietplanten. Als een probleem met insecten uit de hand loopt en je eitjes tegenkomt, gebruik dan een bladspray of neemolie om je planten te behandelen. 

BLADVLEKKENZIEKTE

Bladvlekkenziekte

Bladvlekkenziekte is een besmettelijke schimmelziekte die vaak tot gele wietbladeren leidt. Deze ziekteverwekker kan de bladeren van diverse plantensoorten aantasten, zoals wiet, tomaten en peterselie. Vaak zie je eerst zwarte vlekken. Naarmate de ziekte vordert, verspreiden deze vlekken zich van blad naar blad. Dit leidt vervolgens tot bruine plekken, vergeling en verwelking.

Bladvlekkenziekte verergert vaak tijdens de vroege bloei. Onbehandeld, verwoest deze schimmel meestal een grote hoeveelheid bladeren. Wietplanten zijn afhankelijk van hun fan leaves om te groeien en energie te creëren, dus veel schade kan leiden tot een groeistilstand en een lager oogstgewicht.

Pruning Scissors

Handelwijze: allereerst moet je de aangetaste bladeren verwijderen. Reinig je snoeischaar en knip alle blaadjes weg die tekenen van de bladvlekkenziekte vertonen. Zo voorkom je de verspreiding. Voltooi de behandeling met een dosis bladspray op basis van neemolie. Zo kun je alle onzichtbare resten van deze ziekteverwekker verwijderen.

Na het behandelen van je planten, moet je enkele omgevingsfactoren aanpassen om te voorkomen dat de ziekte terugkeert. Begin met het verbeteren van de luchtcirculatie rondom de aangetaste wietplanten. Zet extra ventilatoren in je kweekruimte en installeer een luchtontvochtiger als het vaak te vochtig is. Buiten kun je planten in potten naar een gedeelte van je tuin verplaatsen waar wat meer wind staat.

Snoei nu ook bij de basis van je planten. Verwijder dode bladeren waar mogelijk sporen aan kleven. Voeg ook een verse laag mulch toe om te voorkomen dat de sporen de bodem ingaan.

Bladvlekkenziekte

WORTELROT

Wortelrot

Vergelende bladeren zijn ook een kenmerkend teken van wortelrot. Dit is een microbiële aandoening die het wortelstelsel van planten aantast. Door overbewatering en een teveel aan vocht kan het groeimedium te nat worden, waardoor er een broedplaats voor schimmels, bacteriën en algen ontstaat. Al deze organismen kunnen onder deze omstandigheden de wortels gaan aanvallen, wat leidt tot rot. De gevolgen zijn vergeelde bladeren, bruine en slijmerige wortels, hangende blaadjes en een verdord uiterlijk.

Shovel

Handelwijze: zodra wortelrot de kop opsteekt, kun je het op diverse manieren bestrijden. Begin met het elimineren van de slechteriken door gunstige microben aan de bodem toe te voegen, zoals mycorrhizae. Beoordeel vervolgens je schema voor de bewatering. Wacht met water geven totdat de bovenste 3cm van de aarde volledig is uitgedroogd.

Je kunt je aangetaste planten ook verpotten naar textiele potten of air-potten. Deze verbeteren de beluchting en stimuleren de drainage. Voeg halverwege het verpotten een flinke dosis mycorrhiza-schimmels aan het groeimedium toe voor de beste resultaten.

WANNEER ZIJN GELE BLADEREN NIET ZORGWEKKEND?

Soms zijn vergeelde bladeren geen reden tot zorg. Vergeling van de blaadjes kan namelijk ook een natuurlijk onderdeel van het groeiproces zijn. Cannabisplanten ontdoen zich regelmatig van oude fan leaves (vooral aan het eind van de levenscyclus), die vergelen voordat ze van de plant vallen.

In de bloeitijd steken planten ook de meeste energie in de ontwikkeling van de toppen, wat tevens vergeling van de bladeren kan veroorzaken.

Spoelen aan het einde van de bloeitijd leidt ook vaak tot vergeling van de bladeren, die vervolgens van de takken vallen. Deze opzettelijke beperking van voedingsstoffen zorgt uiteindelijk voor een betere smaak.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37835 reviews