Als kweker wil je geen gele bladeren zien. Uitgedroogde planten in de kweek ruimte zijn een ellendig gezicht. Helaas groeit niet ieder cannabis gewas zonder problemen. Dit kan aan van alles liggen; van kwekersfouten tot schadelijke micro-organismen. Natuurlijk kunnen we je niet voorzien van een immer betrouwbare, heilzame oplossing voor iedere mogelijke cannabis plantenziekte. We zijn immers schrijvers, geen helderzienden.

Maar we kunnen je zeker helpen. Specifiek met het identificeren van de meest voorkomende oorzaken van gele bladeren. Bovendien hebben we handige tips om zieke planten te behandelen. Plus simpele pro tips en trucs. Iedere thuis kweker kan ons advies toepassen en daarmee voorkomen dat de bladeren van de cannabis planten geel worden. Laten we ingaan op de details.


NAUWKEURIGE DIAGNOSE

De allereerste stap is het stellen van een nauwkeurige diagnose. Wat is de oorzaak van de gele bladeren die je cannabis planten aantasten? Bleekzucht in gewone kwekers-taal betekent een gebrek aan chlorophyll. Om een effectieve behandeling toe te kunnen passen, moet je weten waar je mee te maken hebt. Trek niet te snel conclusies. Raak niet in paniek. De bladeren van je cannabis planten zijn als het ware biologische zonnepanelen. Ze zijn essentieel bij de fotosynthese. Het verwijderen van alle gele bladeren wordt niet aanbevolen, vooral niet in het geval van jonge planten. Het herkennen van de bron van het probleem en het treffen van corrigerende maatregelen kan de marihuana herstellen.

Veroudering houdt in dat planten van nature geel worden en dood gaan. Raak in de laatste weken van de bloei hier niet door verontrust. Het afvallen en geel worden van de bladeren gebeurt altijd naarmate de planten ouder worden. Het spoelen van de planten met schoon water of het gebruiken van een spoeloplossing tegen het einde van de bloei verwijdert ook de resterende voedingsstoffen uit het medium en veroorzaakt vaak gele bladeren.

VEELVOORKOMENDE OORZAKEN VAN GELE BLADEREN

Het volgende is niet een vaststaande lijst van oorzaken voor bleekzucht. Het komt zo vaak voor dat planten dit laten zien, dat we er een boek over zouden kunnen schrijven, maar niet vandaag. We hebben ons gericht op de meest voorkomende oorzaken van gele bladeren, gebaseerd op eigen verzamelde pro kwekerservaringen. Als je momenteel op zoek bent naar een oplossing voor bleekzucht, lees dan de volgende paragrafen zorgvuldig door. Het leven van je gewas zou er wel eens van af kunnen hangen.

DE MEESTVOORKOMENDE KWEKERSFOUTEN

TE WEINIG/TEVEEL WATER

Cannabis planten gedijen alleen in een effectieve nat-droog cyclus. Dit houdt in dat je de juiste hoeveelheid water op het juiste moment moet geven, iedere keer dat je de planten bewatert. Dus, wat is de beste manier om te weten of je marihuana dorst heeft? Door de houders op te tillen als ze droog zijn. Doe het nogmaals na het water geven, zodat je het verschil kunt herkennen.

Misschien is het niet mogelijk om de planten gemakkelijk op te tillen? In dat geval kun je een vochtigheidsmeter aanschaffen en in de pot plaatsen. Hydro kwekers moeten vanaf het begin van de kweek ervoor zorgen dat pompen, luchtstenen, reservoirs en timers juist zijn opgesteld. Controleer extra, en check alles nog een keer.

Cannabis Leaves

Handelwijze: Houd het voedingsgedrag van de plant nauwlettend in de gaten. Gebruik een van bovenstaande maatstaven om nauwkeurig te kunnen bepalen wanneer je moet bewateren om herhaling te voorkomen. Teveel water kan leiden tot wortelrot. Te weinig water zal de groei belemmeren. Houd eventueel een kweek dagboek bij en probeer een routine aan te houden als de kweek vordert.

ONJUISTE PH WAARDE EN GEBREK AAN VOEDINGSSTOFFEN

Bodemkwekers hebben het voordeel dat ze in een medium kweken, dat werkt als een buffer voor de wortels. Hydroponics en kokos zijn niet zo vergevingsgezind als het aankomt op onjuiste pH waarden. Zelfs bodemkwekers moeten in ieder geval in de buurt komen van de ideale pH waarde van 6.0-7.0 en deze behouden, anders zullen de planten lijden. 5.5 tot 6.5 pH is over het algemeen prima als waarde voor hydro en kokos. Gele bladeren kunnen een waarschuwingsteken zijn dat erop wijst dat je niet voldoende voedingsstoffen hebt gegeven en dat de pH waarde niet klopt.

Als de pH waarde van je voedingsoplossing boven of onder de gewenste waarde van je substraat komt, kunnen de elementen van de oplossing niet goed worden opgenomen. De wortels krijgen te weinig voedingsstoffen en micro-nutriënten binnen, doordat de onjuiste pH waarde zorgt voor een gebrek.

Cannabis Leaves

Handelwijze: Investeer in een pH pen of cannabis meststoffen met pH-perfecte oplossingen, die automatisch het substraat voorzien van de juiste pH waarde. Flush de planten met schoon water en ga vervolgens door met een lichte voedingsoplossing die past bij je kweek medium. Zorg er ook voor dat de basis voedingsstoffen alle essentiële micro-elementen bevatten of dat je extra supplementen toevoegt aan het medium.

OVER/ONDERBEVRUCHTING

Nogmaals, planten hebben de juiste voedingsstoffen op het juiste moment nodig. Lees de doseringsinstructies op het label van iedere fles of bevruchter voordat je het met water mengt. Daarnaast raden we je aan om de website van het merk van de voedingstoffen die je gebruikt te raadplegen, aangezien daar vaak specifieke grafieken en voedingsschema's op staan.

Cannabis Fertilisers

Handelwijze: Zoals je misschien al raadt, begin je met een flush schoon water. Ga vervolgens over op de door de fabrikant aanbevolen dosering die hoort bij de specifieke groei/bloei fase. Een goede vuistregel is om de doses steeds iets te verhogen en het plantengedrag in de gaten te houden voordat je de sterkte van de oplossing verder verhoogt.

BRANDPLEKKEN EN TEKORTKOMINGEN BIJ VERLICHTING

Binnen cannabis planten die worden gekweekt onder kunstlicht moeten op precies de goede plek worden neergezet en de lampen moeten op de juiste afstand boven het bladerdak hangen voor de beste resultaten. Als de lampen en reflectoren van te dichtbij op de bloeiende toppen schijnen, worden de toppen en bladeren geel en bruin, omdat het licht te intens is. Dit is een top down probleem.

Te weinig licht is daarentegen vaak een bottom up probleem. Een tekort aan licht zorgt ervoor dat bladeren die zich in de schaduw bevinden of bladeren die te ver van het licht af staan geel worden en eraf vallen.

Cannabis Lighting

Handelwijze: Zorg ervoor dat je je kweek lichten ophangt volgens de instructies van de fabrikant. Pas ze aan als de planten zich ontwikkelen en gebruik een meetlint voor precisie. Tegenwoordig zijn er zoveel nieuwe kweek lichttechnologieën op de markt met hun eigen schakeringen, dat je je echt aan de richtlijnen van de fabrikant moet houden bij het plaatsen van de verlichting, om het optimale licht te krijgen.

NATUURKRACHTEN

KOUD WEER

Temperaturen onder de 10°C zorgen er vaak voor dat cannabis bladeren geel worden. Sommige krijgen zelfs paarse en blauwe tinten. Zeker, dit is een fantastisch extraatje in de eindfase van de bloei bij sommige soorten, maar moet worden vermeden in de vroege groeifase.

Cannabis Cold

Handelwijze: Binnen zet je simpelweg de verwarming wat hoger of voeg je meer lichten toe aan de kweek opstelling om een matig gewas om te toveren tot een enorme oogst. Buiten kwekers zijn 's nachts mogelijk genoodzaakt om de planten binnen te zetten, of moeten minstens investeren in een basis DIY kas.

HITTEGOLVEN

Hittegolven kunnen ervoor zorgen dat de bladeren van cannabis planten geel worden en uitdrogen, zowel binnen als buiten. Temperaturen van boven de 28°C leiden ertoe dat cannabis planten niet efficiënt kunnen fotosynthetiseren en dat de toppen slapper en minder compact worden.

Cannabis Heatwave

Handelwijze: Binnen kwekers moeten de airconditioning hoger zetten en ervoor zorgen dat de ventilatoren sterk genoeg zijn voor het formaat van de kweekruimte. Nogmaals, we raden je aan om de website van de ventilatorfabrikant te raadplegen voor prestaties en specificaties. Buiten is het beste wat je als kweker kunt doen een eenvoudige schaduwrijke plek creëren en erop hopen dat de hittegolf van korte duur is.

PESTEN EN PLAGEN

Ongedierte en vieze micro-organismen kunnen gemakkelijk met je meereizen op je kleding, overgedragen worden door een vriend of een huisdier en je kweek opstelling binnendringen. Buiten moet je ook rekening houden met viervoetige harige plagen in alle vormen en maten die een vijand vormen voor je tuin.

Cannabis Fertilisers

Handelwijze: Het cannabis kweekgebied moet worden afgesloten van indringers, voor zover dat binnen of buiten mogelijk is. Uiteraard kun je buiten niet 100% quarantaine bieden, maar doe wat je kunt. Kweek op een zonnige plek en gebruik kippengaas om planten te beschermen tegen knabbelaars zoals herten en konijnen.

Binnen heb je veel meer mogelijkheden om de kweek opstelling af te sluiten. Door een kweektent te gebruiken, waarbij er alleen toegang is voor jou als kweker, en door alles goed schoon te houden, zou je je marihuana weelderig groen en gezond moeten kunnen houden.

PH Tester

Dit makkelijk te gebruiken apparaat is ontworpen voor niet-technische gebruikers. Het helpt daarbij zowel beginnelingen als ervaren kwekers bij het meten van de pH-waarde van het water.

Buy PH-Tester

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.