By Steven Voser

Zie meer
 
Zie meer
 
 
Zie meer
 
 
 

HOE HERKEN JE HET?

Een magnesiumtekort is een onevenwichtige verdeling van voedingstoffen in cannabis; van onder tot boven. Kwekers zullen eerst ongezonde bladeren in de lage delen van de planten zien. Het zijn de oudste en de laagste bladeren die de voortekenen geven van een magnesiumtekort. In het begin zullen de onderste bladeren geel worden en de randjes uitdrogen en breekbaar bruin worden.

Helaas kan het magnesiumtekort zich verplaatsen. Het zal zich dus uitspreiden over de hele plant als er niks aan gedaan wordt. Als het tekort zich verspreidt naar de scheuten, zullen ze paars worden en zal de chlorose toenemen. De reactietijd van de kweker is hierbij, zoals altijd, de bepalende factor. Zie het magnesiumtekort niet aan voor een gebrek aan stikstof.

Waarschijnlijk de grootste fout die beginnende kwekers maken, is haastig het probleem proberen op te lossen door een iets hogere dosis voedingsstoffen te geven. Dit leidt echter vaak tot een blokkade van nutriënten. In wat voor groeifase je ook zit en wat voor medium je ook gebruikt, gele bladeren en bruine vlekken die in de onderste delen beginnen, zijn een waarschuwing voor een magnesiumtekort. Micronutriëntentekorten beginnen altijd in de omgeving van de wortels; een magnesiumtekort is daar geen uitzondering op. Het probleem moet aangepakt worden bij de bron. Daar later meer over.

Magnesium deficiency plant

WIE LOOPT HET MEESTE RISICO?

Kokos is een geweldig groeimedium, maar het kan problemen veroorzaken voor kwekers als het gaat om de opname van micronutriënten. Magnesium is, net als calcium en ijzer, een van de drie micronutriënten waar cannabisplanten in kokos moeite mee hebben om het op te nemen.

Hydroponic kwekers die de pH van de oplossing met voedingsstoffen laten dalen tot 5,0 of lager zullen hoogstwaarschijnlijk een magnesiumtekort ondervinden. Water met een te lage pH-waarde in het reservoir is een recept voor een blokkade van micronutriënten. Kwekers die binnenshuis met aarde kweken, hebben vaak last van een magnesiumtekort om twee redenen. De eerste is dat ze te veel water geven. Wortels in te vochtige aarde kunnen de voedingsstoffen daardoor gewoonweg niet bereiken.

Maar de tweede is een stuk moeilijker om te ontdekken. Kwekers die licht bemeste aarde en vloeibare voedingsstoffen met te weinig spoorelementen gebruiken, kunnen onverwacht overvallen worden. Het magnesiumtekort komt daarbij opzetten tegen het einde van de bloeiperiode. Als de marihuana planten volwassen worden, nemen de wortels alle micronutriënten op uit het medium. Zonder voldoende toevoegingen steekt dan een magnesiumtekort de kop op.

BEHANDELINGSOPTIES: FLUSH EN VOEG SUPPLEMENTEN TOE

Het oplossen van een magnesiumtekort zou moeten beginnen met een flush van water met een pH van 6,0. Dit zou goed moeten werken voor alle substraten. Daarna moet je voeding prepareren met de optimale pH-waarde voor jouw groeimedium. (Aarde: 6,0-6,5, kokos: 6,0 en hydro: 5,5-6,0.) Naast de normale portie nutriënten, voeg je een hoogwaardig, cannabisspecifiek magnesium supplement toe.

magnesium deficiency cannabis leaf

FLUSH EN UPGRADE JE VOEDINGSSTOFFEN

Net zoals boven; spoel het substraat. Maar in plaats van het toevoegen van een supplement, kun je voor op de lange termijn beter je voedingsstoffen upgraden. Nutriënten die specifiek bedoeld zijn voor aarde, kokos of hydro groeimethoden maken het leven een stuk makkelijker. Vooraanstaande merken van basis voedingsstoffen zijn geformuleerd met alle macro- en micronutriënten die je nodig hebt voor cannabiskweek.

TIPS OM EEN MAGNESIUMTEKORT TE VOORKOMEN

Kwekers in aarde moeten overwegen om van kleine potten, gevuld met licht bemeste aarde, naar grote potten toe te werken met een time-released bemesting/aardemix. Na een paar vegetatieve groeiweken, snakken de wortels naar meer nutriënten en bemeste aarde bespaart je geld op flessen en vloeibare alternatieven.

Investeren in een hoogwaardig groeimedium en cannabisspecifieke voedingsstoffen is de beste manier om problemen later tijdens de groei te voorkomen. En tot slot; we kunnen niet afsluiten zonder een woord te hebben gesproken over Epsom zout. Om eerlijk te zijn, zou het aanraden ervan cannabis kwakzalverij zijn. Laten we zeggen dat ze een soort van werken tegen een magnesiumtekort. Net zo goed als dat een 19e-eeuwse barbier chirurgie kon uitvoeren.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.