By Marguerite Arnold


Cannabisteelt is een vorm van kunst. Maar in de eerste plaats is het wetenschap. Je opgroeiende plantjes hebben precies de juiste omgeving nodig om te kunnen groeien en bloeien. Dat begint met de juiste chemische samenstelling van zowel de grond als het water.

Vanwege de volksgezondheid worden er stofjes en chemicaliën aan ons water toegevoegd, waardoor de basics niet volledig geschikt kunnen zijn voor je cannateelt. Cannabis is erg gevoelig voor dergelijke verstoringen. Daarom moet je een pH-meter gebruiken om te bepalen of je groeiomgeving geschikt is. Ook moet je de plant blijven controleren tijdens de verschillende groeifases.

Het draait allemaal om de pH-waarde. De pH is van invloed op het vermogen van de plant om haar eigen voedingsstoffen en koolhydraten te transporteren. Cannabis floreert bij een pH van rond de 6,5 (daarover later meer). Het is aan jou om je groeimedium en water binnen de gewenste marges te houden.

Video id: 484372680

HOE TAST EEN SLECHTE PH-WAARDE IN DE GROND EN HET WATER JE PLANTEN AAN?

Als de pH-waarde van de grond en het water fluctueert, zorgt dat voor stress bij de plant. Zo simpel is het.

En zelfs als je grond de juiste pH heeft, maar de pH-waarde van je water niet goed is, mislukt de hele operatie. Water wordt door de groeiende plant opgenomen. Door de stengel komt het bij de bladeren. Daar verdampt het. Het water wordt omgezet in koolstofdioxide en dat zorgt er in combinatie met licht voor dat er essentiële suikers worden aangemaakt die de plant nodig heeft om te groeien.

Dit proces heet fotosynthese.

Maar als je grond of het water niet de juiste pH-waarde heeft, dan verloopt de fotosynthese minder efficiënt. Dat zorgt ervoor dat de plant niet optimaal groeit en presteert. Voor de kweker betekent dat minder oogstbare toppen.

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden, is dat kweken zonder grond een andere pH vereist. Daarvoor moet je pH-meter dus worden aangepast. De ideale pH-waarde van grond varieert tussen de 6,0 en 7,0. Als je gebruik maakt van een ander groeimedium (zoals kokosvezel of hydrocultuur), dan veranderen de gewenste marges naar 5,5-6,5.

En daarom is het zo belangrijk dat je leert hoe je een pH-meter gebruikt en kalibreert.

EEN PH-METER GEBRUIKEN

De snelste manier om erachter te komen of je grond en water de juiste pH-waarde hebben, is door gebruik te maken van een meter. En de meeste zijn eenvoudig in gebruik. Je moet ze even door het water halen of in de grond steken om te testen. Het probleem is echter dat ze op den duur niet meer nauwkeurig zijn. Je moet je meter dan ook regelmatig opnieuw kalibreren.

Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt doen. De instructie voor het kalibreren kan soms iets verschillen. Dat is afhankelijk van het feit of je een "pen" of een handmeter gebruikt. Het gaat erom dat je ervoor zorgt dat je apparaat de pH-waarde van de stof die het moet testen, juist meet.

PH Tester

Dit makkelijk te gebruiken apparaat is ontworpen voor niet-technische gebruikers. Het helpt daarbij zowel beginnelingen als ervaren kwekers bij het meten van de pH-waarde van het water.

Buy PH-Tester
 1. Lees de instructies van het apparaat dat je gebruikt zorgvuldig door. Deze eerste, essentiële stap, is ook de belangrijkste reden dat pH testen soms "mislukken". 
 2. Kalibreer regelmatig.
 3. Draag altijd handschoenen als je test en kalibreert. De chemie van je lichaam kan de metingen beïnvloeden.
 4. Giet een klein beetje kalibreer-oplossing in afzonderlijke bakjes. Deze oplossing kun je in een winkel kopen, maar je kunt ook een substantie gebruiken waarvan de pH-waarde bekend is. Oplossingen die je in de winkel koopt, omvatten vaak verschillende testen. Een kalibreerset bevat bijvoorbeeld oplossingen van pH 4, pH 7 en pH 10.
 5. Maak de meter schoon en gebruik altijd een verse kalibreer-oplossing.
 6. Om te kalibreren, dompel je de meter onder in de eerste pH oplossing. 
 7. Maak hem schoon na de eerste oplossing en doe de test nog twee keer. 
 8. Nu de meter is gekalibreerd, steek je hem in het medium of haal je hem door het water dat je test. 
 9. Lees de meter af.
 10. Pas de pH aan als die niet binnen de marges valt.

ANDERE TIPS

Er is een aantal beproefde en nuttige regels die ervoor zorgen dat je kalibratie accuraat is.

 1. Gebruik de juiste pH-buffers. Een pH-meter werkt het beste als hij net boven en onder de marges die je wilt testen is gekalibreerd.
 2. Onderzoek hoe je de chemische samenstelling snel naar boven en naar beneden kunt aanpassen. Als je bijvoorbeeld citroen toevoegt, worden het water en de grond meer basisch. Witte azijn zorgt ervoor dat ze zuurder worden.
 3. Spoel je planten met gecorrigeerd water als de pH-waarde niet juist is. Dat zorgt er ook voor dat de pH van de grond wordt aangepast.
 4. Hygiënische omstandigheden tijdens het testen zijn essentieel. Gebruik altijd een schone buffer test vloeistof. Je meter moet ook te allen tijde schoon zijn. Als een van beide is vervuild, is dat van invloed op je meting.
 5. Zorg ervoor dat je de meter netjes opbergt. Alle pH-meters bevatten een pH-elektrode, die erg gevoelig is. Als die is beschadigd, krijg je geen nauwkeurige meting. 

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.