By Steven Voser

HYDROCULTUUR VOEDINGSSTOFFEN

Als je verbouwt zonder aarde, dan zijn voedingsstoffen een cruciale factor om te overwegen als je zo groot mogelijke opbrengsten wilt genereren. Met de juiste combinatie, weet je zeker dat je de beste toppen krijgt, zowel qua kwaliteit als kwantiteit.

In hydrocultuur systemen, vervangt de voedingsstof die je kiest de micro- en macrovoedingsstoffen die gewoonlijk vanuit de grond worden aangeleverd. Het voordeel van verbouwen in een hydrocultuur is echter dat je een aarde medium kunt nabootsen, maar geen last hebt van de onvoorspelbaarheid daarvan.

Het eerste waar je op moet letten als je voedingsstoffen koopt, is de verhouding van drie essentiële nutriënten: stikstof, fosfor en kalium (N-P-K). Dit zijn de macrovoedingsstoffen. Ze worden zo genoemd omdat de plant van deze stoffen het meeste opneemt.

Stikstof zorgt voor bladgroei en pigmentatie. Als er een tekort is aan stikstof, dan worden oudere bladeren geel en zacht. Dat kan uiteindelijk leiden tot de dood van de plant, als je er niet op tijd wat aan doet. Fosfor heb je nodig voor een goede ontwikkeling van de stelen, wortels en toppen. Daarom heeft je plant tijdens de bloeiperiode meer fosfor nodig, zodat ze een overvloedige opbrengst kan produceren. Een tekort aan fosfor tijdens de bloeifase kan de kwantiteit en kwaliteit van je toppen aanzienlijk aantasten, dus let er goed op. Kalium is iets minder belangrijk, maar draagt wel bij aan de ontwikkeling van de toppen, stelen en wortels. Het zorgt er ook voor dat proteïnen worden opgenomen.

Hydroponic Groeiende Voedingsstoffen

KIES DE JUISTE PRODUCTEN

Er is zoveel keus wat betreft merken en samenstellingen van voedingsstoffen dat het lastig is om te bepalen wat het beste is voor je kweek. Het is een belangrijke beslissing, maar ook een waar je gaandeweg steeds meer over leert. Alleen ervaring helpt je om te beslissen wat de juiste voedingsstoffen zijn voor je specifieke situatie. Het hangt ervan af wat je wilt bereiken. Maar we geven een aantal tips waarmee je aan de slag kunt.

Zorg ervoor dat de flessen geen organische materialen bevatten; dat zorgt voor problemen met de wortels en stimuleert de vorming van bacteriën. De mineralen die je gebruikt, moeten in chelaatvorm zijn. Dat betekent dat de voedingsstoffen zijn bedekt met een organische molecule. Deze is minder gevoelig voor veranderende pH-waarden. Dit zorgt ervoor dat de plant een groter pH bereik heeft waarbinnen de voedingsstoffen op de juiste manier worden opgenomen. En tot slot is ook de ideale verhouding tussen N, P en K cruciaal.

NPK wordt op de verpakking van voedingsstoffen aangeduid als een getal met 3 cijfers. Deze cijfers beschrijven het percentage van de corresponderende voedingsstof. Het resterende percentage staat voor de microvoedingsstoffen. De benodigde verhouding van voedingsstoffen hangt af van de groeifase. Tijdens de vegetatieve fase heb je veel stikstof nodig, een gemiddelde hoeveelheid fosfor en een hoog percentage kalium. Als je de bloeifase bereikt, zorg er dan voor dat het percentage stikstof wordt verminderd. Dit moet laag zijn terwijl de andere twee hoog blijven.

Hydrocultuur Systemen PH Water

ZORG VOOR DE JUISTE PH-WAARDE

De ene voedingsstof wordt makkelijker door de wortels van een cannabisplant opgenomen dan de andere. Onafhankelijk van het merk dat je kiest, kunnen je planten nog steeds tekorten hebben als de pH-waarde niet goed is.

Cannabisplanten functioneren niet naar behoren als de pH rond het wortelgebied een ongewenst niveau bereikt. Daarom moet je meteen iets doen als je een tekort bemerkt. Meestal zie je dat het eerst aan de kleur van de bladeren. Als ze geel worden, heb je of met een tekort aan voedingsstoffen te maken, of is de plant niet in staat om de essentiële stoffen die ze nodig heeft op te nemen.

In hydrocultuur systemen, worden voedingsstoffen beter opgenomen als de pH-waarde rond het wortelgebied tussen de 5,5-6,5 zit. Maar de ideale waarde waar je naar moet streven, is 5,7. Als je zoekt naar een manier om je pH te reguleren, neem dan niet meteen je toevlucht tot pH stabiliserende oplossingen. Dat soort producten heeft namelijk je voortdurende aandacht nodig. Het is beter om je systeem regelmatig door te spoelen voordat je producten aanschaft om de pH-waarde aan te passen.

VERGELIJKING MET AARDE

Hydrocultuur systemen hebben als bijkomend voordeel dat je meer invloed hebt op wat je planten opnemen. Omdat een plant voortdurend toegang heeft tot water en zuurstof, hoef je alleen maar in de gaten te houden welke voedingsstoffen je haar geeft en in welke hoeveelheden. Maar het gebruik van dit experimentele systeem kan ook afdoen aan de schoonheid van de verbouw van wiet op traditionele wijze.

In een aarde medium, kun je mest toevoegen; een voedingsrijk materiaal dat absoluut de algemene gezondheid van je plant verbetert. Dat kan niet worden geïmiteerd met een vloeibare voedingsstof. Aarde bevat microben. Deze dragen bij aan de omzet van organisch materiaal, zoals guano en uitwerpselen van wormen, in bruikbare voedingsstoffen voor je planten. Maar bij hydroculturen is het noodzakelijk om je planten de micro- en macrovoedingsstoffen direct toe te dienen. Onafhankelijk van de kwaliteit van de aarde, heb je altijd extra supplementen nodig om tot de beste resultaten te komen. Dat is het grootste verschil tussen hydrocultuur systemen en op aarde gebaseerde mediums.

Microvoedingsstoffen als ijzer, koper en magnesium zijn ruim aanwezig in de meeste aarde mediums. Daarom moeten hydro-oplossingen meer van deze stoffen bevatten om dat te compenseren. Aarde bevat ook stikstof. Daarom bevatten hydroponics voedingsstoffen voor in de vegetatieve fase een forse dosis van deze stof.

Hydroponic Systeem Voedingsstoffen Cannabis

EEN BESLISSING NEMEN

De discussie over het verbouwen in grond versus het gebruik van een hydrocultuur systeem is nog steeds gaande. We gaan ervan uit dat je de moeilijke keuze al hebt gemaakt en klaar bent om je toe te wijden aan je geprefereerde methode. Als je eenmaal ergens voor hebt gekozen, dan moet je beslissen welke producten in je situatie het beste zijn. Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur, ervaringsniveau en toewijding aan de kweek operatie. Het kan zijn dat je vloeibare voedingsstoffen prefereert die minder aandacht vergen. Maar misschien ben je juist op zoek naar een manier om elk aspect dat van invloed is op je opbrengsten te controleren.

Dat zijn allemaal beslissingen die je zelf moet maken, onafhankelijk van wat je leest. Ongeacht je ervaringsniveau, kom je altijd problemen tegen waarbij je interventie is vereist. Daar leer je van. Laat je niet ontmoedigen als er planten doodgaan, maar probeer het gewoon opnieuw. Hydrocultuur systemen hebben de potentie om extreem krachtige, hoogwaardige toppen op te leveren. Je moeite wordt dus beloond.

Succes met je systeem en onthoud dat aandacht de sleutel naar succes is. Zolang je goed op de signalen let die je planten afgeven, hoef je je geen zorgen te maken. Een goede oogst gewenst!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.