By Steven Voser


Hydroponic kweek is een methode waarbij cannabis wordt verbouwd in water en een voedingsoplossing. Er bestaan verschillende variaties op deze methode, met of zonder behulp van een kweekmedium. De planten worden echter per definitie gekweekt zonder aarde.

Efficiënt toegepast door de Azteken, dateert deze methode uit het jaar 382 voor Christus, waarbij planten werden gevoed middels een voedingsoplossing in plaats van een kweekmedium. Aarde vormt zijn eigen ecosysteem met continu veranderende bacteriën, voedingsgehaltes en pH-waarden. Daardoor is het minder betrouwbaar en stabiel. Bij gebruik van enkel water zijn deze variabelen gemakkelijker te reguleren. Met de juiste kweektechnieken kan dit proces toppen van hogere kwaliteit en betere oogsten opleveren.

Hoewel deze methode voornamelijk draait om het gebruik van water, hebben de wortels nog wel iets nodig om zich aan te kunnen vasthechten. Je kunt niet zomaar een zaadje in een met voeding gevulde pot water gooien en verwachten dat het groeit. Dat is dan ook wat we behandelen in dit artikel; het identificeren van verschillende kweekmediums evenals hun voor- en nadelen.

Hydroponisch groeimedium

HYDROPONIC KWEEKMEDIUMS

Zoals je waarschijnlijk al weet, bevatten hydro substraten geen voedingsstoffen. De kweker is verantwoordelijk voor het voeden van de plant middels een voedingsoplossing in het water. De wortels zijn constant in contact met water. De kweekmediums zijn niets anders dan een substraat voor de plant om wortels te ontwikkelen. Dit geeft de plant structuur en houdt de wortels weg van licht, de schijn wekkend dat ze ondergronds zijn. Het biedt een goede zuurstoftoevoer voor het wortelstelsel. Dit heeft als gevolg een taaie gezondheid en efficiëntere voedingsopname.

Deze methode heeft vanzelfsprekend zijn voor- en nadelen. Met hydro plantages moeten kwekers meer aandacht besteden aan hun planten. Hoewel de planten vlugger rijpen, ontwikkelen voedingstekorten en andere problemen zich ook sneller. Echter, met een toereikende investering, kunnen kwekers een geautomatiseerd systeem opzetten. Dit vereist niet meer dan een paar minuten per week aan verzorging. Het is ingewikkeld om op te zetten, maar heeft zo zijn voordelen. Met genoeg inzicht lopen hydro planten geen bodemgebonden ziektes op en ontwikkelen ze minder snel plaag-gerelateerde problemen.

Mediums als perliet, gravel, zand en vulkanisch gesteente zijn enorm populair geworden in hydroponic kweekruimtes. Vanwege de groeiende populariteit van de methode zijn nieuwe substraten op de markt verschenen. Met mediums als hydrokorrels, steenwol, perliet, kokosvezel en mapito wordt nu ook gewerkt en geëxperimenteerd. Hieronder bespreken we deze substraten in detail.

HYDROKORRELS

Dit is tegenwoordig misschien wel het populairste groeimedium in hydroponic projecten. Je hebt ze waarschijnlijk wel gezien in vazen met planten en bloemen in alle vormen en maten. Deze kleine bruine bolletjes bieden een uitstekende zuurstoftoevoer aan de wortels. Hierdoor groeien ze fantastisch als de bewatering optimaal is. De wortels hebben niet met stress te maken en groeien gemakkelijk. Hierdoor verloopt de absorptie van nutriënten extreem efficiënt. Koop niet de goedkope varianten. Zorg ervoor dat je korrels vindt die al gewassen zijn en aangepast met de juiste pH-waarde. Op deze wijze hoef je later niet over die stappen na te denken, wat een enorme verlichting is.

hydrokorrels hydroponic

STEENWOL

Als ideaal isolatiemateriaal en ook zeer populair in hydroplantages, is steenwol een geweldig medium om je cannabis in te kweken. Het biedt een uitstekende zuurstoftoevoer en heeft geweldige waterhoudende eigenschappen. Het vergt echter ervaring en tijd voordat je alles opgezet en draaiend hebt. Voordat je de ontkiemde zaden plaatst, moet de pH-waarde van de mat rond de 5,5 zitten. Hiervoor moet je het volgende doen. Dompel de steenwol onder in een voedingsoplossing met een pH van ongeveer 4,5 en een EC (Electric Conductivity)/ voedingswaarde van 0,5-0,6. Dit proces zou zo’n 24 uur moeten duren. Als de pH dan nog niet de gewenste waarde heeft, is opnieuw onderdompelen van de matten nodig. Dit zou een paar uur extra moeten duren. Controleer regelmatig of de pH is gestabiliseerd.

steenwol hydro plantation

KOKOSVEZEL

In Aziatische kweekprojecten populair, is kokosvezel afkomstig van natuurlijk afval van kokosplantages. Het is gemaakt van de buitenste schil van de kokosnoot. Het is hernieuwbaar, beter vochthoudend dan aarde en absorbeert water zeer efficiënt. Het bevat zelfs van nature aanwezige voedingsstoffen, een neutrale pH-waarde en is tot vijf jaar bruikbaar. Het is een perfecte optie voor binnenteelt aangezien het geen schimmels ontwikkelt, ook al houdt het water lange tijd vast.

kokosvezel hydroponics

PERLIET

Dit is een mineraal dat bij verhitting tot een bepaalde temperatuur uitzet tot meerdere malen zijn formaat. Perliet is relatief goedkoop en gemakkelijk in gebruik en daardoor een populaire optie als kweekmedium. Het heeft een uitstekende luchtdoorlatendheid en goede retentie eigenschappen. Het is ook een erg populair medium om gemixt te worden met aarde in een op bodem gebaseerde kweek. Maar in dit geval, voor hydro kweekruimtes, werkt het perfect op zichzelf. Er dient opgemerkt te worden dat perliet niet hernieuwbaar is, hoewel het herbruikbaar is. Dit is belangrijk om allerlei milieu redenen. Toch compenseert de lange levenscyclus de niet-hernieuwbare factor. Het is een medium dat niet minder wordt of oplost, wat het jaren bruikbaar maakt. Het heeft een neutrale pH-waarde die de zuurheid of alkaliniteit van de gewenste voedingsoplossing aanneemt. Daarbij komt dat het kan worden gewassen en gedroogd, waardoor het vanzelf naar de neutrale pH-waarde van 7,0 terugkeert.

perliet hydroponics

MAPITO

Mapito, een mengsel van steenwol en kokosvezel, is populair onder Nederlandse kwekers. Weer een medium met een goede zuurstofvoorziening en vochthoudende eigenschappen. Dit medium dient te worden behandeld alvorens het zaadje wordt geplaatst, zoals bij de steenwol methode hierboven is beschreven. Het substraat moet in een bak water geplaatst worden met een lage EC-waarde van 0,3-0,4. Dit medium is verkrijgbaar in vlokvorm, wat een aantal voordelen met zich meebrengt. In tegenstelling tot steenwol en kokosvezel, stelt mapito de kweker in staat de plant te verplaatsen. Hierdoor is het eenvoudig de plant uit de pot te tillen om het wortelstelsel te controleren, of in een grotere pot te zetten.

Vanwege zijn vlokkigheid biedt dit medium een nog betere zuurstoftoevoer dan de originele substraat blokken waar het van gemaakt is. Om dezelfde reden behoudt en absorbeert het water efficiënter. Maar het feit dat het losser is, betekent ook dat je het niet te hard kunt aandrukken wanneer je het in de pot stopt. Dit zou stress voor de wortels kunnen veroorzaken waardoor ze moeite krijgen om door het materiaal te breken.

mapito hydroponics

WAT IS DE BESTE OPTIE VOOR JOU?

Er bestaat geen perfecte optie. Cannabis kweken is geen exacte wetenschap. Het hangt allemaal af van een reeks factoren die kwekers voor zichzelf moeten beoordelen. We hopen dat dit artikel heeft gediend als een behulpzame introductiegids over de verschillende mediums die er bestaan. Nu kun je een geïnformeerde beslissing maken voor je kweek. Fouten maken, is onderdeel van een teler zijn. Op die manier leer je. Middels ervaring vind je het beste medium voor je planten en vaardigheden. Sommige vereisen veel werk en leveren meer op, terwijl andere minder tot geen aandacht vereisen, maar je ook niet de beste toppen geven. We hopen in elk geval je te hebben geholpen met je eerste stap naar het starten van een hydro kweek.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.