Inbegrepen GRATIS producten

Hoe Reinig En Hergebruik Je Het Water Uit Je Hydrocultuur Systeem?
Het schoonmaken en hergebruiken van het water uit je hydrocultuur systeem is een geweldige manier om je watergebruik te beperken en je kweekruimte efficiënter te maken. Lees verder om te ontdekken hoe het werkt.
Een van de belangrijkste voordelen van hydrocultuur systemen is de mogelijkheid om het water opnieuw te gebruiken. Zo kun je met een dergelijk systeem de waterconsumptie beperken. Dat is goed voor zowel het milieu als voor je portemonnee.
Als je water uit je hydrocultuur wilt hergebruiken, loop je tegen een aantal uitdagingen aan. Het water kan bacteriën, virussen en ziekteverwekkers bevatten. Die kunnen van de ene plant op de andere worden doorgegeven. Het is daarom belangrijk om het water te steriliseren en te zuiveren voordat je het opnieuw gebruikt. Daarmee beperk je het risico op het infecteren en aantasten van je planten.
PASTEURISATIE
Pasteurisatie is een proces waarbij hitte wordt gebruikt voor het doden van bacteriën. Het wordt veel ingezet in de zuivelindustrie om melk te desinfecteren. Maar pasteurisatie kan ook worden gebruikt voor het reinigen en steriliseren van andere vloeistoffen. Bijvoorbeeld het water uit je hydrocultuur systeem.
Bij pasteurisatie wordt het water in korte tijd verhit. Dat gebeurt met behulp van warmtewisselaars. Die zijn ontworpen om temperaturen uit te wisselen tussen twee vloeistoffen of gassen. Een warmtewisselaar gebruikt een vloeistof of gas (het zogenaamde verwarmings-/koelingselement). Daarmee wordt het water in een hydrocultuur systeem verhit/gekoeld.
Een van de grote voordelen van pasteurisatie is dat je het water niet eerst hoeft te filteren. Ook is er sprake van minder neerslag van mineralen en andere biologische elementen. Helaas kunnen die wel neerslaan in de warmtewisselaar die wordt gebruikt voor het pasteuriseren van het water. Daarom moet je het apparaat regelmatig reinigen om ervoor te zorgen dat het efficiënt blijft werken.
OZON STERILISATIE (OZONISATIE)
Bij ozonisatie wordt er ozon (O₃) aan het water toegevoegd, een natuurlijk gas dat zeer geconcentreerd voorkomt in de ozonlaag. Daar ontstaat het door de ultraviolette straling van de zon. Het kan ook kunstmatig worden gemaakt. Vervolgens kan het worden gebruikt voor het steriliseren van hydrocultuur water.
Voor ozonisatie heb je ozon generatoren nodig die ozongas maken in de kweekruimte. Er zijn twee soorten generatoren: corona-discharge en ultraviolet. Bij beide worden O₂ moleculen gesplitst in afzonderlijke zuurstofatomen, die zich meteen aan O₂ moleculen binden. Daardoor ontstaat ozon (O₃). Dit wordt vervolgens in het water geïnjecteerd om ziekteverwekkers te doden.
Ozonisatie heeft veel voordelen en is verreweg de meest effectieve manier voor het steriliseren van water. Ozon reageert namelijk snel op eventuele verontreinigingen en is milieuvriendelijk. Bovendien voorkomt ozon ziektes en plagen in je kweekruimte (waaronder spinnen en mijten). Maar ozonisatie is een kostbaar proces. Ook is ozon zeer bijtend en kan het – bij onjuist gebruik - je apparatuur beschadigen.
UV-DESINFECTIE
Ook UV-desinfectie is een zeer effectieve methode voor het reinigen van hydrocultuur water. Hierbij worden helemaal geen chemicaliën gebruikt. Het is dan ook een aantrekkelijke sterilisatiemethode voor kwekers die zo natuurlijk mogelijk willen werken.
Bij UV-waterdesinfectie wordt het water geleid door een stralingsruimte met hoge druk UV lampen. De UV-straling penetreert de moleculen (zoals bacteriën en andere schadelijke ziekteverwekkers) in het water. Daardoor wordt het DNA van die moleculen vernietigd. In sterke mate kan UV-desinfectie ook chloor verwijderen (dat proces wordt fotolyse genoemd). UV-straling wordt vaak gebruikt voor het steriliseren van drinkwater. Denk daarbij aan de Catskill-Delaware Ultraviolet Disinfection Facility in New York. Daar wordt het drinkwater voor de stad gesteriliseerd.
In vergelijking met pasteurisatie en ozonisatie is UV-waterdesinfectie erg rendabel. Het is ook volledig natuurlijk en er komen geen schadelijke stoffen vrij. Wel heeft het een groot nadeel. Opgeloste organismen, chemische verontreinigingen en niet organische bestanddelen uit het water worden niet geneutraliseerd. Dat wil zeggen dat zware metalen, zouten en een normale dosis chloor niet worden verwijderd. Voor fotolyse is immers veel UV-straling nodig.
WELKE METHODE VOOR WATER STERILISATIE MOET JE KIEZEN?
Alle in dit artikel besproken manieren voor het zuiveren van water hebben diverse voordelen, maar ze hebben ook allemaal hun beperkingen. De keuze voor de ene sterilisatiemethode boven de andere is afhankelijk van meerdere factoren. Het heeft te maken met persoonlijke voorkeur, budget en de beschikbaarheid van de benodigde apparatuur in de regio waar je woont. Ook de omvang van je kweek is van invloed.
Als je zo weinig mogelijk kosten wilt maken, dan is UV-straling waarschijnlijk de beste keus. Zowel ozon generatoren als pasteurisatie machines zijn kostbare apparaten. Bovendien kost het onderhoud geld, waarmee de algehele kosten van je operatie een stuk hoger liggen. Apparaten voor UV-straling zijn echter goedkoper, zowel bij de aanschaf als in de loop der tijd. Daarom zijn ze ideaal voor kwekers met een klein budget.
Zowel UV als ozon sterilisatie zijn daarbij beter voor grotere plantages. Hitte pasteurisatie is veel duurder en meer geschikt voor kleine kwekers met een groot budget. Ozonisatie geeft vermoedelijk ook het beste resultaat, omdat ozon zo’n sterk ontsmettingsmiddel is. Maar vergeet niet dat het zeer bijtend kan zijn en dat je er voorzichtig mee om moet gaan.