5 EXTRA GRATIS zaden voor de eerste 100 die met code 22HMK5 afrekenen

Dissolved oxygen (DO) is een term die het zuurstofverzadigingsniveau in het water definieert. Kortom: hoe meer zuurstof in het water, hoe gelukkiger de wortels van je plant zijn.

De chemische formule voor water is H₂O. Dit betekent dat twee waterstofatomen zijn bevestigd aan een zuurstofatoom. Deze bundel vormt een watermolecuul. Je kunt je dus afvragen: hoe is het mogelijk meer zuurstofmoleculen in het water te hebben, als elk watermolecuul maar één zuurstofatoom kan omvatten?

Zonder al te wetenschappelijk doen: zie het als chocolademelk. Je mengt chocolade met de melk, schudt en voilà! Je hebt direct een verrukkelijke traktatie. Melk is nog steeds melk, chocolade is nog steeds chocolade, maar ze combineren prachtig. Hetzelfde principe kan worden toegepast op water en moleculaire zuurstof—O₂.

Bewegend water is gezond. Terwijl het stroomt en beweegt in oceanen, rivieren, vijvers, beekjes, regen en zelfs gemeentelijke watersystemen, wordt lucht in het water geschud. Moleculaire zuurstof raakt hierbij in het water gevangen, net als de cacaopoeder in de melk.

Stilstaand water "bederft" echter vaak. Dit heeft niets te maken met het water zelf, maar met de moleculaire zuurstof. Deze raakt uitgeput tot een punt waarop de perfecte omstandigheden voor vervelende anaerobe bacteriën ontstaan.

Daarom hoorde je als kind altijd dat je nooit water uit de sloot moest drinken.

Ossigeno DiscioltoaDissolved Oxygen

MAAR WAAROM HEB IK EXTRA ZUURSTOF NODIG IN HET WATER?

Je hebt geen extra zuurstof in het water nodig om gezonde cannabisplanten te kweken. Als je echter grotere, gezondere en meer productieve planten wilt kweken, is het absoluut de overweging waard.

Dissolved oxygen is de eerste verdedigingslinie tegen de gevreesde anaerobe bacteriën die wortelrot veroorzaken. Het stimuleert ook een snellere wortelgroei en een grotere dichtheid van de fijne wortelharen, die in feite verantwoordelijk zijn voor het opnemen van water. Deze opname vraagt daarbij veel energie van de plant in de vorm van zuurstof.

De verhoogde beschikbaarheid van zuurstofatomen verbetert ook de opname van voedingsstoffen. Als wortels zuurstof tekortkomen, hebben ze geen andere keuze dan dit te vervangen door andere verbindingen. Ze beginnen dan met de productie van ethyleen. Dit veroorzaakt echter celbeschadiging en vergroot de kans op systemische ziekten.

Zelfs als dit niet het geval is, krijgen wortels met een zuurstofgebrek mogelijk te maken met een calciumtekort. Sommige kwekers zijn vervolgens verbaasd wanneer het toevoegen van cal-mag producten nauwelijks effect heeft.

Dus de echte vraag is: waarom zou je geen extra zuurstof toevoegen?

HOE VOEG JE DISSOLVED OXYGEN TOE AAN JE KWEEKPROJECT?

Allereerst is het belangrijk dat je begrijpt hoe dissolved oxygen precies werkt.

Als je ooit een hydroponic kweek gezien hebt, weet je dat er luchtpompen en zuurstofstenen worden gebruikt. Deze methode is niet het meest efficiënt, maar wel een van de meest handige en kosteneffectieve oplossingen die de laatste decennia zijn ontwikkeld. En ze worden meegeleverd in bijna alle kant-en-klare kits.

Maar wat als je niet hydro kweekt? Kokos? Aarde? Organisch? Het maakt niet uit; er is een oplossing voor elke situatie.

Het punt is dat luchtpompen maar weinig doen als het gaat om het toevoegen van dissolved oxygen. In het beste geval zijn ze in staat de door de planten verbruikte zuurstof aan te vullen, omdat ze te allen tijde 100% onder water staan. Dit bereiken ze omdat ze geen dissolved oxygen vervangen, maar eerder meer zuurstofatomen toevoegen aan watermoleculen. Hierdoor verdwijnen minder waterstofatomen.

Zuurstof En Waterstof Opgelost Water

De temperatuur is de belangrijkste variabele die beïnvloedt hoeveel moleculaire zuurstof het water kan vasthouden. Hoe lager de watertemperatuur, hoe hoger de hoeveelheid dissolved oxygen die door het water kan worden vastgehouden. Dit kost minder moeite dan een luchtpomp.

Bovendien varieert de bovengrens voor volledige moleculaire zuurstofverzadiging in een real life scenario (bijvoorbeeld een kweekruimte) tussen de 7-10ppm. In perfecte laboratoriumomstandigheden kan deze waarde oplopen tot 50ppm. Een standaard dissolved oxygen meter kan tussen de 20-50ppm meten. Dit zijn zeer kleine hoeveelheden die, onbeheerd, weer verdwijnen in de atmosfeer. Laat je echter niet foppen door deze kleine getallen; het samengestelde effect is vrij groot. Dit is de reden waarom aerocultuur bijzonder effectief is voor klonen. Daarbij hebben wortels een vrijwel onbeperkte aanvoer van zowel water als moleculaire zuurstof.

Een geweldige manier om de hoeveelheid dissolved oxygen te verhogen, is het aanschaffen van een waterkoeler en een circulatiepomp. Hiermee kun je wat bewegend en kabbelend water creëren op oppervlakteniveau. Deze methode is niet alleen effectiever dan het gebruik van een luchtpomp, maar ook nog veel stiller. Het wordt vaak "fluming" genoemd.

Venturi systemen werken trouwens ook. Tenzij je een solide technische achtergrond hebt en berekeningen kunt maken om de prestaties te optimaliseren, krijg je echter uitsluitend belletjes. Venturi systemen hebben namelijk te maken met druk van een luchtkolom. Dus hoe dieper je je pompen zet, hoe minder je profiteert van het Venturi-effect. Zelfs in een klein aquarium zijn Venturi systemen niet echt effectief, laat staan in een reservoir van 1m diep en een inhoud van 250l.

De allerbeste methode is het creëren van een waterval of een vortex. Als je op Google zoekt naar "vortex mixer", vind je al snel units om aerobe bacteriën te produceren (bacteriën die van zuurstof houden). In zuiver technische termen kan niets de efficiëntie van een vortex evenaren om de DO niveaus in het water te verhogen.

Dit is echter allemaal zinloos als je geen rekening houdt met de watertemperatuur. Die is echt essentieel.

Moleculaire Zuurstof

HET BELANG VAN DE TEMPERATUUR

We hebben al vermeld dat kouder water altijd beter is. De metabolische activiteit van de wortels neemt echter af bij temperaturen onder de 16°C. Houd hier dus rekening mee als je hydro kweekt. Over het algemeen wordt 18°C +/- 1°C als ideaal beschouwd. Kom je hoger dan 23°C, dan zit je in de gevarenzone voor wortelrot.

Langdurige, geautomatiseerde reservoirs zijn echter verboden bij het kweken van organische cannabis. Wat is dan de universele oplossing?

In dit geval kun je kiezen voor een reservoir zonder gemixte voedingsstoffen en een koeler. Voeg een circulatiepomp toe om een stromend effect te creëren en de hoeveelheid dissolved oxygen te verhogen. Als je je planten wilt voeden, voeg je je voedingsstoffen toe en geef je deze zalige cocktail aan de wortels.

De planten voelen zich hierdoor verkwikt en energiek. Als de temperatuur in de kweekruimte uiteindelijk het water verwarmt en de moleculaire zuurstofniveaus afnemen, heeft de DO zijn werk gedaan.

Dissolved oxygen is een kleine aanvulling waarmee grootse effecten mogelijk zijn. Je bestrijdt ziekteverwekkers, stimuleert de groei van wortelharen, zorgt voor meer aerobe bacteriën, verbetert de opname van water en voedingsstoffen en je ziet uiteindelijk een veel vrolijkere plant.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.