Het kweken van cannabis zal continu evolueren. Kweken op hydrocultuur is daar een onderdeel van. Aeroponics is, technisch gezien, een vorm van hydrocultuur tuinieren. In deze variant worden de planten echter daadwerkelijk opgehangen in de lucht. Water en voedingsstoffen worden via een continue verneveling aan de wortels geleverd.

Mocht dit een beetje wetenschappelijk geavanceerd klinken, dat is ook zo. Deze manier van kweken werd eigenlijk voor het eerst "ontdekt" tijdens de laatste helft van de 20ste eeuw. Het oorspronkelijke doel was het ontwikkelen van een methode om de wortelsystemen van planten te bestuderen. Tegenwoordig is dit aan het veranderen omdat het binnenkweken een steeds grotere industrie wordt. Gecontroleerde kweekomgevingen zijn aan het uitgroeien tot een industriële standaard, zo niet een vereiste. Op veel plaatsen waar cannabis wordt gekweekt, is water ook een extreem dure aangelegenheid. In deze vorm van kweken worden zo min mogelijk water en voedingsstoffen gebruikt om een gezonde plant te kweken. In een industrie die steeds efficiënter wordt als het gaat om water en energie, is dit op zichzelf al noemenswaardig en het loont dus om deze methode in te zetten.

 

Aerocultuur

HOE WERKT HET?

Aeroponic systemen zijn, bijna per definitie, geplande kweekruimten. Systemen bestaan uit twee voornaamste items: Een reservoir en een verhoogd plantenbed. Het reservoir bestaat uit water en voedingsstoffen. De planten worden gekweekt in het plantenbed. De planten groeien boven het "bed" en de wortels bungelen in het reservoir. De twee bedden worden vervolgens verbonden door pompen die continu water uitwisselen tussen de twee niveaus.

Zaailingen worden eerst opgekweekt in een groeimedium (meestal rock wool). Vervolgens worden ze in netpotten geplaatst. Er wordt een kraag rond de basis van de steel geplaatst. Dit helpt verdamping en besmetting voorkomen en het beschermt de wortels ook tegen beschadiging en ziektes. Op dit punt groeien de wortels naar beneden door het kweekplatform boven het reservoir. De plant groeit opwaarts vanuit het verhoogde plantenbed.

Water om de planten te voeden, wordt aangeleverd via waterleidingen uit het ondergelegen reservoir met behulp van een pomp. Spuitmondstukken zijn direct aan het plantenbed bevestigd. De nevel omhult de wortelsystemen met een continue voorraad water en voedingsstoffen. Overtollig water verzamelt zich onderin het plantenbed en druipt terug in het reservoir.

VOORDELEN EN NADELEN

Er kleven veel voordelen aan deze kweekmethode. Dat gezegd hebbende, is dit (duidelijk) geen kweekmethode voor beginners. Kwekers moeten ervaren tuinbouwers en cannabis-deskundigen zijn.

Het is ook zeker niet goedkoop. Kwekers hebben een flink kapitaal nodig om deze enorm gekalibreerde kweekomgeving op te zetten. Het is ook een agrarische methode die zeer gekalibreerd is. Enorme aandacht voor details is een eerste vereiste.

De kweeksite moet ook constant in de gaten worden gehouden. Aeroponic systemen werken alleen als het systeem klokje rond actief blijft. Stroomstoringen, kapotte pompen en lege reservoirs kunnen je kweekproject verwoesten. Zonder vocht zullen wortels binnen een uur beginnen af te sterven.

Het andere grote probleem is dat kwekers alert moeten zijn op besmetting. Schimmel is een voortdurende bedreiging. Ook het voeden is een proces waarbij ervaring en know-how nodig is.

Ondanks de nadelen, zijn er natuurlijk ook meerdere voordelen. Wortels floreren op zuurstof en dit is de beste manier om de blootstelling aan zuurstof te maximaliseren. Met aeroponics komen de voedingsstoffen ook direct op de wortels terecht.

Aeroponics zorgt er ook voor dat de kweekruimte strakker kan worden ingedeeld, omdat de planten niet strijden om ruimte in de aarde. Dit gebrek aan aarde maakt ook het oogsten gemakkelijker. Het voorkomt ook dat op aarde-gebaseerde plagen nooit terecht kunnen komen in de kweekruimte.

De belangrijkste reden waarom commerciële kwekers steeds meer interesse hebben in aeroponics is simpel: De hoeveelheid water die wordt gebruikt om gewassen te produceren, is minimaal en wordt tijdens het groeiproces voortdurend gerecycled.

Growth in deserts and tundrasGrowth in deserts, tundra, etc.

No pestsNo Pests

Water savingWater Saving

Fast GrowthFast Growth

No pesticidesNo pesticides

 

HOE GOED ZIJN AEROPONIC GEWASSEN?

De laatste en wellicht beste reden voor het kweken van je cannabis op aeroponics is de kwaliteit. Aeroponic systemen hebben de reputatie dat ze zorgen voor een enorme oogst die krachtig is en rijk aan hars. Vaak worden er grote en gezonde toppen geproduceerd. Planten die op deze manier worden gekweekt, zullen flinke opbrengsten produceren die rijk zijn aan trichomen.

Dat gezegd hebbende, zijn er ook connaisseurs die de voorkeur geven aan op aarde gekweekte cannabis. De reden? Hydroponic kweken zal niet leiden tot de creatie van de meer complexe smaken die wel in op aarde gekweekte cannabis kunnen worden gevonden.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.