By Luke Sumpter

Hydroponics-systemen bieden enkele grote voordelen vergeleken met wietkweek in aarde. Ze zorgen voor minder rotzooi, zijn minder vatbaar voor plagen en ziektes en laten planten veel sneller groeien. Toch zijn niet alle systemen hetzelfde. Hydroponics-systemen met continue stroming werken anders dan de andere opstellingen. In plaats van de wortels van je planten voortdurend of met tussenpozen in het water te houden, leveren ze een constante stroom water of nevel om de wortels te voeden en te hydrateren.

Een inleiding over hydroponics met continue stroming

Ben je onbekend met hydroponics met continue stroming? Weet dan dat de naam veelzeggend is. Bij de systemen in deze categorie worden de wortels van wietplanten namelijk constant aan een voedingsoplossing blootgesteld. Net als bij andere hydroponics-technieken, groeien de planten van zaad tot oogst zonder ooit met aarde in contact te komen. In plaats daarvan levert een voedingsoplossing alles wat planten nodig hebben om te groeien en gezond te blijven. Het bevat water, macronutriënten, micronutriënten en opgeloste zuurstof.

Bij andere methodes worden wortels periodiek voorzien van dit voedingsrijke mengsel of ze staan voortdurend ondergedompeld. Hydroponics met continue stroming werkt net even anders. Door de wortels continu te voeden en hydrateren met een constante stroom van water en voeding, hebben ze eindeloos toegang tot alle ingrediënten die gezonde planten bevorderen. In combinatie met voldoende zuurstof, resulteert dit in een snelle groei en enorme oogsten.

Hydrocultuur kweekruimte
Hydrocultuur kweekruimte

Het overkoepelende concept van hydroponics met continue stroming

Het basisconcept van alle hydroponics-systemen met continue stroming is hetzelfde. Toch zijn er ook een aantal aanzienlijke verschillen, waardoor ze stuk voor stuk uniek zijn. Sommige van deze systemen pompen een onafgebroken stroom water door kweekkanalen uit een reservoir gevuld met synthetische voeding. Andere systemen gebruiken een externe tank gevuld met vissen om de stikstof te produceren die planten nodig hebben voor de groei. Weer andere hydroponics-systemen met continue stroming maken helemaal geen gebruik van waterstromen en gebruiken vernevelingssystemen om de lucht te bevochtigen.

Ondanks hun verschillen zijn al deze systemen gebaseerd op de aanhoudende toevoer van voeding en water om de plantenwortels te voeden. Het water wordt overigens weer opgevangen en terug in het systeem gepompt. Het zal je misschien verbazen, maar deze methode gebruikt ongeveer 10 keer minder water dan de kweek in aarde. De meeste van deze systemen gebruiken vergelijkbaar materiaal, zoals:

 • Voedingsvat: deze externe unit bevat de voedingsoplossing met alles wat je planten nodig hebben tijdens de verschillende stadia van hun groei.
 • Plantentrays/kanalen: deze structuur houdt de wietplanten vast en verschaft een doorgang waardoor de voedingsoplossing circuleert. Ze zijn er in verschillende vormen en maten, van smalle en lange kanalen tot brede trays met een veel groter oppervlak.
 • Luchtsteen: deze zit onderin het voedingsvat en pompt zuurstof in het mengsel die plantenwortels nodig hebben om te ademen en voeding op te nemen.
 • Pomp: dit onderdeel zorgt ervoor dat de voedingsoplossing vanuit het voedingsvat in de kweekkanalen of kweektrays terechtkomt.
 • Netpotten: deze houden de wietplanten op hun plaats, zodat de wortels naar beneden in het kweekkanaal of de tray groeien.
Concepts of Continuous Flow Hydroponics
Concepts of Continuous Flow Hydroponics

De voor- en nadelen van hydroponics met continue stroming

Ondanks hun vele geniale vondsten moeten innovatieve wiettelers nog steeds het perfecte kweeksysteem ontwikkelen. Elke aanpak heeft unieke voordelen, maar er zijn natuurlijk ook onvermijdelijke minpunten.

Wiet kweken in hydroponics met continue stroming biedt grotere oogsten, een uitstekend niveau opgeloste zuurstof en optimale opname van voedingsstoffen. Toch zijn deze systemen vatbaar voor de ophoping van organisch materiaal en daarnaast zijn ze vrij luid. Hieronder gaan we dieper in op de voor- en nadelen. Weeg de plus- en minpunten van hydroponics met continue stroming tegen elkaar af en bepaal vervolgens of dit een geschikte methode voor je is.

De voordelen van hydroponics met continue stroming

Hydroponics met continue stroming biedt verschillende voordelen. Daarmee is een dergelijke opstelling mogelijk interessanter dan kweken in aarde en sommige andere hydroponics-systemen. Deze voordelen zijn onder meer:

 • Grotere oogsten: als je wiet in hydroponics-systemen met continue stroming kweekt, zijn de oogsten vaak groter. Dankzij de makkelijke toegang tot voeding, kleinere kans op plagen en het gebrek aan bodempathogenen verloopt de kweek vlot en soepel.
 • Snellere oogsten: in aarde moeten wortels zoeken naar voeding en relaties met microben aangaan om toegang tot bepaalde mineralen te krijgen. In een systeem met continue stroming krijgen wietplanten alles wat ze nodig hebben direct aan hun wortels geleverd. Dit resulteert in een snellere groei. Maar als het om fotoperiode soorten gaat, heeft ook de lichtcyclus een grote impact op wanneer de planten rijp zijn.
 • Betere zuurstoftoevoer: de wortels van wietplanten hebben zuurstof nodig om te ademen en fysiologische processen mogelijk te maken. Zodra de toevoer afneemt, worden wortels vatbaar voor ziektes. Bij een continue stroming blijven de wortels gehydrateerd door een voedingsoplossing die rijk is aan opgeloste zuurstof. Dit helpt ze gezond en ziektevrij te houden.
 • Minder waterverbruik: in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, verbruiken hydroponics-systemen met continue stroming veel minder water dan de kweek op aarde.

De nadelen van hydroponics met continue stroming

Zoals bij elke kweektechniek zitten er ook nadelen aan hydroponics-systemen met continue stroming. Ontdek deze nadelen hieronder om te weten waar hun zwakke punten zitten:

 • Zijn zijn energieverslindend: ondanks dat ze minder water verbruiken, hebben hydroponics-systemen met continue stroming elektriciteit nodig om de pompen en luchtstenen aan te drijven. Bovendien heb je binnen ook sterke kweeklampen nodig. Tenzij je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen, ben je voor de elektriciteit afhankelijk van je energieleverancier.
 • Ze hebben onderhoud nodig: omdat ze geen aarde bevatten, heb je veel minder rotzooi. Toch moet je hydroponics-systemen wel onderhouden en schoonmaken. Je kunt je wel voorstellen dat zich in de pijpen algen en organisch materiaal kunnen ophopen. Na elke kweek moet je bovendien je hele set-up schoonmaken om te voorkomen dat pathogenen zich vermenigvuldigen.
 • Vatbaar voor storingen: je kunt hydroponics-systemen helemaal automatiseren, maar daar kunnen ook dingen misgaan. Bij stroomstoringen, kapotte pompen en verstopte luchtstenen moet je direct ingrijpen. Als je deze problemen niet op tijd opmerkt, kan dat de gezondheid en productiviteit van je planten ernstig aantasten.
 • Geluid: wie houdt er niet van het geluid van kabbelend water? Je zult vast van dit rustgevende geluid genieten, als je het tenminste kunt horen over het monotone gebrom van je pomp. Buiten zal je set-up niet veel geluidsoverlast veroorzaken, maar als je in je slaapkamer kweekt, krijg je al snel genoeg van dit lawaai.

Verschillende soorten hydroponics-systemen met continue stroming (met afbeeldingen)

Maak kennis met de verschillende hydroponics-systemen met continue stroming in onze uitgebreide handleiding met afbeeldingen. Zo krijg je een beter beeld van de verschillende typen en hun unieke voordelen.

Nutrient Film Techniek (NFT) hydroponics

NFT-systemen bestaan uit lange, smalle kweekkanalen die op een lichte helling geplaatst zijn. De wietplanten groeien met netpotten in de kanalen. De wortels worden voortdurend blootgesteld aan een voedingsoplossing die uit een extern voedingsvat wordt gepompt.

Hoewel het water ondiep is, bevat deze stroom alles wat je wietplanten nodig hebben voor hun groei, zoals micro- en macronutriënten en zuurstof. Na verloop van tijd ontwikkelen de planten een laagje met voeding over hun wortels om gevoed en gehydrateerd te blijven. Deze systemen zijn in hoge mate modulair en worden vaak verticaal gestapeld om de productiviteit in kleine ruimtes te optimaliseren.

Nutrient Film Techniek (NFT)
Nutrient Film Techniek (NFT)

Continuous Drip Hydroponics

In plaats van een constante stroom voedingsstoffen, levert deze methode deze levenschenkende vloeistof druppelsgewijs. Deze opstelling deelt veel overeenkomsten met systemen voor druppelirrigatie bij het kweken op aarde. Het houdt je planten gevoed, maar door het trage transport produceert het minder geluid. Ook heb je minder kans dat de buizen verstopt raken met organisch materiaal. Bovendien beschikken de wortels altijd over genoeg zuurstof, want ze staan nooit ondergedompeld in water.

Continuous Drip Hydroponics
Continuous Drip Hydroponics

Aquaponics met continue stroming

Dit type systeem gebruikt vissen, echte vissen, om wietplanten te voeden. Aquaponics met continue stroming is compatibel met druppel- en NFT-systemen, maar heeft een heel ander type voedingsvat. In plaats van synthetische, ionische voeding in het water te gieten, worden hierbij vissen gekweekt die voedingsrijke uitwerpselen produceren om planten mee te voeden. Tegelijkertijd helpen de plantenwortels om het water te filteren, wat weer een gezonde omgeving voor de vissen bevordert.

Aquaponic System
Aquaponic System

Aeroponics met continue stroming

Aeroponics-systemen met continue stroming bestaan uit een kweekcompartiment, meestal gemaakt van PVC buizen. De netpotten worden aan de buitenkant op dit compartiment geplaatst en de wortels van de planten groeien en hangen in de lucht. In plaats van de voeding in een constante stroom of per druppel te leveren, verspreidt een vernevelingssysteem een constante wolk van voeding en water naar de wortels. Uiteindelijk slaat deze oplossing neer op de bodem van het compartiment en ciculeert terug naar het externe reservoir. Dit type hydroponics-systeem gebruikt maar weinig water en heeft vaak een compact design, zodat je het makkelijk kunt verbergen.

Aeroponics met continue stroming
Aeroponics met continue stroming

Hydroponics met continue stroming produceert gezondere planten en betere oogsten

Hoewel elk hydroponics-systeem met continue stroming een uniek design heeft, berusten ze allemaal op hetzelfde principe. De wortels van de planten worden constant blootgesteld aan voeding, water en zuurstof. Dit leidt tot snellere groei, grote oogsten en een uitstekende voedingsopname. Bovendien zul je minder last hebben van plagen en kun je tekenen van een ziekte eerder herkennen en verhelpen. Dus wat weerhoudt je ervan om hydroponics met continue stroming eens te proberen? Kies je favoriete design, sla het benodigde materiaal in en geniet van het kweken!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.