🇺🇸 USA, We are coming soon ⏤ 🌱 Be the first to know

By Luke Sumpter

Veel cannabiskwekers hebben een voorkeur voor de kweekmethode hydrocultuur. En dat is niet zomaar. In vergelijking met grond, levert een hydrocultuur betere resultaten op met minder middelen. Bovendien hoeft een kweker minder inspanning en tijd te steken in de kweek.

Hydrocultuursystemen met continue stroming werken met een constante stroom van voedingsrijk water voor het kweken van planten. Deze systemen zijn vrij ingewikkeld. Ze leveren echter betere resultaten op dan hydrocultuursystemen waarbij het water stilstaat in waterreservoirs.

WAAROM HYDROCULTUUR?

Het kweken van je cannabis in een hydrocultuur is in bepaalde opzichten wat lastiger, maar het loont absoluut. Als je op de juiste manier kweekt, leveren planten in een hydroponische kweek meer op dan in grond.

Bovendien heb je bij hydrocultuur minder middelen nodig voor een succesvolle kweek. Dat komt doordat hydrocultuursystemen je planten efficiënter van voedingsstoffen voorzien dan grond. Daardoor groeit een plant niet alleen sneller, maar wordt ze ook groter. Bij hydrocultuurinstallaties worden voedingsstoffen gestroomlijnd afgeleverd. Daardoor ligt de opbrengst gewoonlijk 20–30% hoger dan bij grond.

Er zijn ook hydrocultuursystemen die werken met hergebruik van voedingsstoffen en water. Door steeds hetzelfde vocht te gebruiken, verspil je tijdens de levensloop van je planten minder. Bovendien is kweken in een hydrocultuur efficiënter. Je hoeft alleen maar regelmatig te controleren of je verlichting, ventilatie, water, pH en de voedingsgehaltes in orde zijn. Als je dat in check houdt, weet je zeker dat je planten blijven groeien, zonder dat je er veel werk van hebt.

HYDROPO- NISCHE SYSTEMENNFTDWCEB EN VLOED
ONAF- GEBROKEN WATER- STROOM X
GEEN ONAF- GEBROKEN WATER- STROOM X X
WORTELS ONDER- GEDOMPELD X X X
WORTELS ONDER- GEDOMPELD
BELANGRIJK VOORDEEL Minimaal onderhoud Minimaal onderhoud Maximaal oogst- gewicht
HYDROPO- NISCHE SYSTEMENDRUPPEL- IRRIGATIEDRUPPEL- IRRIGATIE- SYSTEEMWICK SYSTEEM
ONAF- GEBROKEN WATER- STROOM X
GEEN ONAF- GEBROKEN WATER- STROOM X X
WORTELS ONDER- GEDOMPELD X
WORTELS ONDER- GEDOMPELD X X
BELANGRIJK VOORDEEL Installatie- gemak Zeer gebruike- lijk Geavanceerde kweek- techniek
HYDROPO- NISCHE SYSTEMENAEROPONICAQUAPONIC
ONAF- GEBROKEN WATER- STROOM X X
GEEN ONAF- GEBROKEN WATER- STROOM
WORTELS ONDER- GEDOMPELD
WORTELS ONDER- GEDOMPELD X X
BELANGRIJK VOORDEEL Geavanceerde kweek- techniek Biologische voedings- stoffen

Ook blijken hydrocultuursystemen planten beter te beschermen tegen bedreigingen, zoals plagen en ziekten. Dat komt doordat ze verzegeld of afgesloten zijn en daardoor minder vatbaar voor indringers. Cannabis staat er vooral om bekend dat ze gevoelig is voor onzuiverheden in de grond. Daarom is het kweken van wiet in een hydrocultuur vaak betrouwbaarder en minder frustrerend dan telen in aarde.

WAT IS EEN HYDROCULTUUR MET CONTINUE STROMING?

Een hydrocultuursysteem met continue stroming is precies wat het zegt. Het is een systeem waarbij een voortdurende stroom water zorgt voor een constante afgifte van voedingsstoffen aan je planten. Het vocht stroomt voortdurend rond het wortelsysteem van de cannabis. Daarbij zijn de planten in staat op te nemen wat ze nodig hebben.

Het beheer en de recycling van het water en hoe snel dat gaat, verschilt echter per systeem. Er zijn bijvoorbeeld systemen die slechts een groot waterreservoir gebruiken voor meerdere planten. Dat is bijvoorbeeld om ruimte te besparen. Hoe groter het reservoir, hoe makkelijker het is om temperaturen, voedingsstoffen en pH-waarden te beheren. Bovendien is het proces makkelijker als je minder reservoirs gebruikt.

Er zijn ook hydrocultuursystemen met bevloeiing en drainage (eb en vloed). Bij een dergelijk systeem vloeit het water echter niet steeds. Dat gebeurt wel bij een installatie met continue stroming. Daarnaast wordt het water bij het laatste gerecycled en niet in een keer weggespoeld. Dat is het grote verschil tussen bevloeiingssystemen met continue stroming en andere soorten hydrocultuur.

Eb- En Vloedsysteem
Nutrient Film Technique

WAT HOUDT DE ‘NUTRIENT FILMTECHNIEK’ IN?

De nutrient filmtechniek (NFT) is een hydrocultuur-methode die zou zijn afgeleid van andere systemen met voortdurende stroming. Veel kwekers vinden het daarbij de beste methode van hydrocultuur.

Het NFT-systeem werkt met een lage stroming van water. Deze wordt voortdurend gerecycled in een reservoir. Het water, verrijkt met voedingsstoffen, circuleert rond de wortelsystemen van de planten. Daarbij is slechts een deel van de wortels ondergedompeld. Alleen de toppen staan in contact met het water om de nodige voedingsstoffen op te nemen. Het grootste deel van het wortelsysteem bevindt zich in de lucht. Daar heeft het toegang tot de zuurstof die de planten nodig hebben om te groeien. Bij andere hydrocultuursystemen bereikt men dit effect met behulp van een zuurstofsteen of een zuurstofpomp.

Bij alle NFT-systemen gebruikt men hetzelfde ontwerp. Meestal geldt als aanbeveling dat je systeem een hellingshoek moet hebben met een ratio van 1:30-1:40. Door ervoor te zorgen dat de installatie helt, is het water in staat te blijven stromen. Ook voorkom je hierbij dat de nutriënt film ophoopt in een lagergelegen deel van het systeem. De helling creëer je bijvoorbeeld met behulp van rekken of kistjes.

Het grootste nadeel van een NFT-systeem is het risico dat al je planten doodgaan als het systeem om de een of andere reden ophoudt met werken. Bijvoorbeeld bij een grootschalige stroomstoring. Je planten drogen dan al gauw uit. Daarom zijn er mensen die NFT zien als een methode waarbij je ‘op een paard wedt'. Je hebt misschien geen invloed op de stroomvoorziening, maar het is wel mogelijk een watermonitor te installeren en de filters en pompen van je systeem regelmatig te controleren. Daarmee kun je dergelijke problemen voor zijn.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.