By RQS Editorial Team

De nutrient film techniek (NFT) is een buitengewoon veelzijdige hydroponische kweektechniek. Qua structuur lijkt het wel wat op het eb en vloedsysteem. Het wordt van oorsprong gebruikt voor snelgroeiende planten die relatief klein blijven. Denk aan sla, aardbeien, kruidenplanten en bladgroenten. Het is echter ook een fantastische manier om cannabis te kweken.

WAT IS DE NUTRIENT FILM TECHNIEK?

In feite is de nutrient film techniek redelijk eenvoudig. Het omvat een traag stromende laag voedingsstofrijk water dat rond het wortelstelsel van de planten gepompt wordt. Makkelijker kunnen we het niet maken.

Het lijkt erg op het eb en vloedsysteem, omdat bij beide systemen water rondgepompt wordt om je planten van voedingsstoffen te voorzien. Er is echter wel een verschil. Het eb en vloedsysteem levert de planten continu eerst een laagje vloeistof dat vervolgens weggepompt wordt. Met NFT wordt het laagje echter ononderbroken rondgepompt. Een geschikte stroomsnelheid bedraagt daarbij ongeveer 1 liter voedingsstofrijk water per minuut.

NFT is in de jaren '60 ontwikkeld door dr. Allen Cooper. Sindsdien is het de norm en meest gebruikte methode bij het hydroponisch kweken van bepaalde gewassen. Het is aanzienlijk effectiever dan andere technieken, zoals wicking of de Kratky methode. Het schept namelijk een gezonder milieu voor de planten om in te groeien.

Nutrient film-techniek

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN NFT?

NFT biedt tal van voordelen, waarvan de belangrijkste zijn dat het zowel water- als energiebesparend is. Het water in een NFT systeem zit in een reservoir en wordt telkens opnieuw gebruikt. Dat betekent dat het enige vocht dat verloren gaat de uitwaseming van de bladeren betreft. Dit is echter een minimale hoeveelheid. Voor deze opstelling zijn ook geen energieverslindende pompen nodig om het systeem draaiende te houden. Bovendien blijft het water (dat in het reservoir zit) redelijk koel. Omdat je er geen zware pomp en waterkoeler voor nodig hebt, scheelt dat aanzienlijk in het stroomverbruik - en dus in de kosten.

Goed, laten we het nu over het waterpomp gebeuren hebben. NFT werkt met een pomp waarmee voedingsstofrijk water in de kweektray gepompt wordt, waar zich de wortels van de plant bevinden. De tray is opgesteld in een lichte hoek, dus de zwaartekracht zorgt ervoor dat het water continu rond het wortelstelsel in een watergoot stroomt. Via de goot en een afvoerbuis komt het weer in het reservoir terecht, vanwaaruit de pomp het weer oppompt en het proces zich herhaalt. Omdat er van de zwaartekracht gebruikgemaakt wordt en dit een actief systeem is dat constant in beweging is, kun je met een eenvoudige pompje veel planten van nutriënten voorzien.

Misschien wel het allerbelangrijkste is dat je er kolossale oogsten mee kunt realiseren. De techniek bewijst al decennia een beproefde methode te zijn waarmee excellente opbrengsten behaald kunnen worden. Omdat de wortels direct voedingsstoffen en water opnemen, heb je geen kweekmedium nodig. Dat maakt het makkelijker om je planten te oogsten als de feestelijke dag is aangebroken.

HEEFT NFT OOK NADELEN?

Je kunt ervan uitgaan dat de voordelen van dit systeem groter zijn dan de nadelen. Toch moeten de eventuele minpunten ook vermeld worden. Het belangrijkste nadeel van NFT is dat, omdat er geen substraat is waarin de wortels groeien, er niets is om vocht op te slaan. Dus als je pompje de geest geeft of de stroom weer eens uitvalt, kunnen je planten geen voedingsstoffen meer opnemen.

Je planten vertonen in dat geval snel uitdrogingsverschijnselen, waarna ze sterven van de dorst. En al helemaal als ze onder sterke lampen staan. Dit kun je voorkomen door regelmatig de pomp en filter te checken. Een watersensor kan ook uitkomst bieden, want daaraan kun je aflezen of je planten voldoende water krijgen.

Heb jij al eens cannabis gekweekt en gebruikgemaakt van de nutrient film techniek? Zo ja, wat vond je van de kwaliteit en het oogstgewicht? Deel je ervaring hieronder. We zijn heel erg benieuwd en horen graag van je!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.