Inbegrepen GRATIS producten
De voordelen van de Nutrient Film Techniek voor wietkwekers
Er bestaan verschillende hydrocultuursystemen, maar de Nutrient Film Techniek is echt uniek. Met dit systeem zorg je dat er constant water langs de plantenwortels stroomt en er een hydraterend laagje rond de wortels ontstaat. NFT vereist bovendien heel weinig water in vergelijking met kweken in aarde, en je oogst in recordtijd gezonde planten.
Inhoud:
Je kunt wietplanten op verschillende manieren in een hydrocultuur kweken. De Nutrient Film Techniek (NFT) steekt daarbij met kop en schouders boven veel andere technieken uit. Deze methode maakt gebruik van een waterreservoir, luchtsteen, pomp en kweekkanalen, waarbij je in korte tijd wietplanten op kunt kweken. Daarnaast zorgt het voor een betere wortelontwikkeling en minder tekorten aan voedingsstoffen, en zijn er talloze modulaire systemen verkrijgbaar.
Definitie van de Nutrient Film Techniek
Bij de Nutrient Film Techniek is sprake van een constant 'laagje' (vandaar de Engelse term 'film') rondom plantenwortels door ze voortdurend aan een voedingsoplossing bloot te stellen. NFT-systemen pompen deze oplossing vanuit een reservoir door lange en smalle kanalen. Deze kleine, ondiepe laag water stroomt constant langs de wortels van de planten. Dit voorziet ze van een secuur samengestelde voedingsstoffen-mix die de groei en productiviteit optimaliseert.
NFT werd in de jaren zestig bedacht door dr. Allen Cooper, en is in de loop der jaren een populaire methode geworden voor zowel hobbykwekers als in de commerciële cannabisteelt. Dit komt omdat het over het algemeen veel effectiever is dan andere technieken. Zo worden het water en de nutriënten beter benut, heb je maar weinig ruimte nodig, vereist het nauwelijks onderhoud en haal je veel sneller de eindstreep!
Hoe werkt de Nutrient Film Techniek?
Nutrient Film Techniek-systemen zijn in feite heel eenvoudig: ze bestaan uit een reservoir, pomp en schuine kweekkanalen, waarbij de voedingsoplossing langs de plantenwortels stroomt. Hieronder gaan we dieper in op alle componenten van een NFT systeem, en leggen we uit welke functie ze hebben:
De essentiële onderdelen van Nutrient Film Technique Systemen
- Reservoir
- hier zit de voedingsoplossing in. Het reservoir kan in grootte variëren, afhankelijk van het aantal planten en de omvang van het systeem zelf.
- Voedingsstoffen
- voedingsoplossingen voor hydrocultuur bevatten alle minerale zouten die wietplanten nodig hebben om goed te groeien, waaronder de drie macronutriënten stikstof, fosfor en kalium, plus diverse micronutriënten (denk aan zink, koper en mangaan).
- Luchtsteen
- de luchtsteen pompt lucht in het reservoir, waardoor er meer zuurstof in de voedingsoplossing komt.
- Pomp
- dit onderdeel pompt de zuurstofrijke voedingsoplossing uit het reservoir in de kweekkanalen.
- Kweekkanalen
- deze lange, smalle structuren zijn schuin opgesteld, zodat het water vanzelf naar beneden stroomt.
- Netpotten
- boven elk kanaal groeit wiet. De planten zitten daarbij in netpotten die openingen aan de onderkant hebben. De wortels groeien door deze openingen naar beneden en bereiken zo het kanaal eronder.
- Retourbuis
- als de voedingsoplossing het einde van het kanaal bereikt, stroomt deze door een retourbuis terug naar het reservoir en begint alles van voren af aan.
Hoe bouw je je eigen Nutrient Film Techniek-hydrocultuursysteem?
Je weet nu wat de verschillende onderdelen van een NFT systeem zijn. Tijd om zelf aan de slag te gaan! Hieronder ontdek je wat je nodig hebt om een eenvoudig systeem te bouwen. En als je echt next level wilt gaan, geen probleem! Je kunt naar hartenlust uitbouwen. Verderop laten we je zien hoe je alles stap voor stap in elkaar kunt zetten.
Wat heb je nodig om een NFT systeem te bouwen?
Om thuis je eigen NFT systeem te bouwen, heb je de volgende dingen nodig:
- Vierkante gootpijp van 110cm lang
- Boor met gatenzaag
- Conische boor
- Kabelbinders
- Netpotten van 10cm
- Pomp
- Stevige plastic zak van 40l
- Luchtsteen
- Heteluchtpistool
- Tang
- Hout/PVC buizen/steigermateriaal
- Stanleymes of decoupeerzaag
De lengte van de vierkante gootpijp is afhankelijk van het aantal planten dat je wilt kweken. Planten in netpotten van 10cm hebben een tussenruimte van 20cm nodig. In een stuk goot van 110cm kun je dus drie wietplanten kweken. Voel je echter vrij om een langer of korter stuk pijp te gebruiken, afhankelijk van je voorkeuren!
Bouw je NFT-systeem stap voor stap op
Je hebt alle benodigdheden ingeslagen, tijd om de handen uit de mouwen te steken! Volg onderstaande stappen en je hebt in een mum van tijd een topsysteempje.
Stap 1: bouw het frame
Begin bij het begin: het frame. Hierop monteer je de kweekkanalen. Je kunt hiervoor hout, PVC-buizen of steigermateriaal gebruiken. De hoogte mag je zelf bepalen, maar de lengte is afhankelijk van het aantal planten dat je in elk kanaal wilt kweken. We raden aan om een frame van 130cm lang te maken, zodat er een gootpijp van 110cm op past. Eén kant moet een paar centimeter hoger zijn, zodat het kanaal schuin komt te staan. Streef naar een helling van ongeveer 3% voor een subtiele stroming. Het is essentieel dat je plasvorming voorkomt. Gebruik kabelbinders om het kanaal aan het frame te bevestigen.
Stap 2: bereid het groeikanaal voor
Nadat je het frame hebt gebouwd, is het tijd voor het groeikanaal. Voordat je begint te boren, moet je het bovenste uiteinde dichtmaken. Je kunt het kneedbaar maken met een heteluchtpistool en vervolgens sluiten. Kantel het uiteinde daarbij naar boven om te voorkomen dat er water aan de bovenkant wegloopt.
Laten we nu de netpotten gaan plaatsen! Leg een meetlint in het midden van de gootpijp van 110cm. Zet een stipje op 25cm, 55cm en 85cm. Zo heb je een afstand van 20cm tussen elke plant, rekening houdend met de grootte van de netpotten. Boor met de gatenzaagboor op elke markering een gat met een diameter van 10cm.
Stap 3: maak je reservoir
Je hebt ongeveer 5l per plant nodig (15l in totaal). Het is echter slim om een grotere zak te gebruiken, zodat je alles gemakkelijk kunt aanpassen. Pak de plastic zak van 40l erbij. Afhankelijk van de hoogte van het frame, moet je de zak mogelijk wat van de grond houden, zodat het de onderkant van het kanaal bereikt. Snijd met een stanleymes een rechthoekig gat in één kant van de zak, vlakbij de rand en ruim boven de waterlijn, en steek het uiteinde van het kanaal erin. Het kanaal moet er precies in passen, zonder dat er licht naar binnen kan schijnen.
Gebruik vervolgens een boor die groot genoeg is om dicht bij de rand van de zak een extra gat te maken. Stem de grootte van het gat af op de diameter van de pompslang. Steek vervolgens de pompslang erdoorheen. Maak hiernaast ten slotte nog een gat, met een diameter die groot genoeg is voor de luchtsteenslang.
Stap 4: creëer een waterstroom
Nu je alle gaten hebt geboord en het reservoir in de startblokken staat, is het tijd om een waterstroom te creëren! Boor wederom een gat, nu in het groeikanaal. Doe dit op 5cm van het bovenste uiteinde van het kanaal, tussen het uiteinde en de eerste netpot. Steek vervolgens het uiteinde van de pompslang in het kanaal.
Doe de pomp en luchtsteen in het reservoir en sluit de buizen van beide aan. Vul het reservoir met 15l voedingsoplossing en start alles op. Sluit de zak om algen te voorkomen. Nu zou je het aangename geluid van druppelend water moeten horen. Het komt aan de bovenkant van het kanaal binnen en stroomt vervolgens weer terug naar het reservoir.
Stap 5: observeer hoe je planten groeien!
Nadat je je zaailingen hebt opgekweekt, zet je ze in de netpotten. Vul eventuele gaten op met kleikorrels voor structurele ondersteuning. Zet je lampen aan (als je binnen kweekt) en controleer de pH-waarde om je planten gelukkig en gezond te houden!
Waarom wordt vooral NFT voor hydrocultuur gebruikt?
Wietkwekers die met een hydrocultuur werken, hebben de luxe om uit zes technieken te kiezen. Maar wat heeft NFT wat die andere methoden niet hebben?
Ten eerste zijn NFT-systemen zeer flexibele systemen. Je kunt ze verticaal op elkaar stapelen om het maximale uit je ruimte halen. De water- en nutriëntenefficiëntie helpt ook om afval te minimaliseren en op termijn kosten te besparen. Maar misschien wel het grootste voordeel is dat een NFT systeem je planten in staat stelt om sneller te groeien. Zo kun je nog beter onder de radar blijven; je kunt je kweek snel weer opbergen. Bovendien betekent dit voor commerciële kwekers dat er per seizoen meer omzet mogelijk is.
Voordelen van de Nutrient Film Techniek
De NFT-methode heeft een prestigieuze status in de wereld van de hydrocultuur. Het is geavanceerder dan standaard hydrosystemen, maar het betaalt zich dubbel en dwars terug. Lees verder voor de belangrijkste voordelen van de Nutrient Film Techniek, en ontdek of het iets voor jou is!
NFT-systemen leveren grotere opbrengsten op
Terwijl ze verticaal gestapeld weinig ruimte innemen, zijn NFT-systemen in staat om enorme opbrengsten te genereren. Als je het op de juiste manier aanpakt, kun je met een NFT systeem beter presteren dan met andere hydrotechnieken en technieken die gebruikmaken van aarde als groeimedium. Dit ligt aan de volgende factoren:
- Oxygenatie: wortels worden constant blootgesteld aan zuurstof. Dit bevordert de opname van voedingsstoffen en dus de wortelgroei.
- Verbeterde opname van voedingsstoffen: de benodigde voedingsstoffen worden toegediend in een in water oplosbare ionische vorm. Zo kunnen de plantenwortels ze direct opnemen. De wietplanten hoeven dus niet te 'werken' voor hun voedingsstoffen, zoals normaliter via kationenuitwisseling en microbiële symbiose gebeurt.
- Uitstekende wortelontwikkeling: de netpotten en de constante aanvoer van voedingsstoffen in de kweekkanalen geven de wortels alle ruimte om te groeien. Ze ontwikkelen veel sneller wortelhaartjes om nutriënten op te nemen. Dit is lastiger in compacte aarde.
NFT-systemen zijn zeer veelzijdig
NFT-systemen staan bekend om hun indrukwekkende veelzijdigheid. Zelfs hardcore aardekwekers kunnen dit moeilijk ontkennen. Net zoals bij een reguliere binnenkweek met aarde kun je een NFT systeem vrij makkelijk aan de beschikbare ruimte aanpassen. Bovendien kun je er meer dan alleen maar wiet mee kweken. Zo kun je ook verschillende groenten en vruchten in de netpotten telen, zolang ze maar aan een vergelijkbare pH-waarde moeten worden blootgesteld en baat hebben bij dezelfde soort voedingsoplossing. Hoewel het wellicht ten koste gaat van de hoeveelheid wiet, kun je naast je wietplanten ook eenvoudig sla, spinazie en zelfs aardbeien aan je NFT systeem toevoegen!
Nutrient Film Techniek-systemen zijn makkelijker te reinigen
Hydrocultuur systemen hebben veel voordelen, maar ze hebben ook onderhoud nodig. Het demonteren en grondig schoonmaken van een hydrocultuur systeem neemt veel tijd in beslag. Maar gelukkig zijn NFT systemen veel eenvoudiger schoon te houden. Dit heeft te maken met de volgende factoren:
- Eenvoudig ontwerp: een NFT systeem bestaat uit slechts een paar onderdelen. Zelfs als je een paar upgrades toevoegt, zijn deze systemen nog steeds relatief gemakkelijk uit elkaar te halen. Elk onderdeel is zo eenvoudig schoon te maken.
- Natuurlijke stroming: NFT-kweekkanalen zijn op zo’n manier opgesteld dat het de stroming van de voedingsoplossing vergemakkelijkt. De schuine opstelling en het gladde oppervlak zorgen dat vuil zich maar langzaam ophoopt, waardoor je minder vaak hoeft schoon te maken.
- Lineaire kanalen: NFT-kweekkanalen hebben geen bochten, spleten, hoekjes of gaatjes. Hierdoor kun je ze schoon schrobben zonder dat je ze per se uit elkaar hoeft te halen.
Je kunt eenvoudig de gezondheid van de wortels controleren
Het is gemakkelijk om wortels over het hoofd te zien, zeker als je in aarde kweekt. De bladeren en toppen vallen het meeste op bij een wietplant. Maar het zijn de wortels die keihard werken om de plant in leven te houden. Veel kwekers controleren hun wietplanten regelmatig om plagen, ziekten en voedingstekorten te voorkomen. Het mooie van een NFT systeem is dat je dezelfde aandacht aan de wortels kunt geven. Bij het inspecteren van de wortels duidt het volgende op een goede plantgezondheid: een witte of lichtbruine kleur, een stevige textuur, weinig tot geen verwelking en geen rotte geur.
De Nutrient Film Techniek voor commerciële kweek
De Nutrient Film Techniek is een populaire manier om binnen of in je tuin hydrocultuur-planten te kweken. De methode heeft echter ook in de commerciële teelt aan populariteit gewonnen. Het staat hier over het algemeen bekend als een snelle en betrouwbare kweektechniek. Met NFT systemen zijn commerciële telers in staat om met een kleinere kans op plagen en voedingstekorten en minder middelen consistente resultaten te behalen. Dit zijn de belangrijkste voordelen van NFT voor commerciële kwekers:
- Lagere waterkosten: bij een hydrocultuur wordt geen aarde gebruikt, maar water. Het is dus aannemelijk dat deze systemen veel meer water verbruiken. Hydroponische systemen verbruiken echter juist 10 keer minder water[1] dan op aarde gebaseerde methoden. Omdat je bij NFT maar een klein straaltje water gebruikt om je planten te voeden, verbruik je bij een paar planten nauwelijks water.
- Je spoort sneller plagen en ziekten op: plagen en ziekten kun je enigszins herkennen aan de bladeren en toppen van wietplanten. Met een NFT systeem kun je echter ook de wortels in de gaten houden. Je kunt zaken zo eerder detecteren. Controleer gewoon regelmatig de wortels en je kunt plagen en ziektes bestrijden voordat ze überhaupt schade aanrichten.
- Makkelijk uit te breiden: een NFT systeem kun je vrij gemakkelijk uitbreiden. Als je NFT op kleine schaal eenmaal onder de knie hebt, kun je het systeem eenvoudig uitbouwen. Voeg gewoon een groter reservoir, pompen en kweekkanalen toe!
- Minder tekorten aan voedingsstoffen: planten in een NFT systeem worden constant blootgesteld aan nauwkeurig afgemeten hoeveelheden voedingsstoffen. Deze vloeistof voorziet ze van alle mineralen die ze nodig hebben voor essentiële fysiologische functies. Voedingstekorten zijn dan ook uiterst zeldzaam in NFT systemen. Bij een kweek in aarde kunnen bepaalde dingen daarentegen snel misgaan.
Nutrient Film Techniek: nadelen
Het mag duidelijk zijn: er zitten behoorlijk veel voordelen aan de Nutrient Film Techniek. Maar net als bij elke andere kweekmethode, heeft het ook een paar nadelen. Zo kunnen dit soort systemen ook wat teveel van het goede zijn voor beginnende kwekers. Daarnaast vereisen ze elektriciteit en kunnen er blokkades ontstaan. Lees hieronder alles over de nadelen van NFT systemen.
NFT is minder geschikt voor beginners
Een NFT systeem is niet bepaald het toegankelijkste hydrosysteem. Ben je dus een beginnende kweker en overweeg je een hydrocultuursysteem? Wacht dan nog even met NFT. Doe eerst wat ervaring op met eenvoudigere opties. Veel beginners kiezen voor een Diep Water Cultuursysteem (DWC), of de Kratky methode. Laatstgenoemde methode heeft geen pomp of luchtsteen nodig.
Wietwortels kunnen kweekkanalen blokkeren
De smalle structuur van NFT-kweekkanalen maakt ze vatbaar voor blokkades door wietwortels. Als er je niets tegen doet, kunnen de grote penwortels van je wietplanten de stroom van voedingsstoffen vrij snel belemmeren. Hierdoor kunnen er verstoppingen en lekken ontstaan. Houd dit dus altijd goed in de gaten, zeker bij het kweken van planten die de neiging hebben om groot te worden. Wanneer de doorstroming van de voedingsoplossing problematisch begint te worden, moet je de wortels snoeien. Op die manier voorkom je verstoppingen.
Nutrient Film Techniek-systemen zijn actieve systemen
Een NFT systeem verbruikt meer energie dan andere kweeksystemen. Zo hebben de pomp en luchtsteen energie nodig om goed te functioneren. Bij een binnenkweek heb je bovendien lampen nodig. Als duurzaamheid dus belangrijk voor je is, kun je beter een andere methode kiezen!
NFT systemen zijn gevoelig voor pompstoringen
Omdat NFT systemen afhankelijk zijn van elektriciteit, kan je kweek bij een stroomstoring of pompstoring al snel in het water vallen. Zodra de pomp uitvalt, worden de planten onmiddellijk beroofd van voedingsstoffen en water. Hierdoor droogt het laagje om de wortels snel op. Wanneer je elke dag je planten checkt, hoeft dit niet een probleem te zijn, maar bij een groter, geautomatiseerd systeem kan het rampzalige gevolgen hebben.
Overtuigd? Bouw je eigen NFT systeem
Gefeliciteerd, je bent bij het einde van dit artikel aanbeland! Je beschikt nu over een schat aan extra wietkennis. Je hebt een inkijkje gekregen in hoe de Nutrient Film Techniek werkt en weet alles over de voor- en nadelen. Tijd om je kennis om te zetten in daden, mocht deze techniek je aanspreken! Bouw zelf een Nutrient Film Techniek-systeem, verbruik minder water en kweek geweldige planten op. Het is misschien wat geavanceerd, maar het is een lust voor het oog om wietplanten zo te zien groeien!
External Resources:
- Hydroponics: A Better Way to Grow Food (U.S. National Park Service) https://www.nps.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.