Sommige cannabiskwekers planten eenvoudig in aarde. Weer andere richten zich op meer gecompliceerde technieken, zoals hydrocultuur. Diep Water Cultuur (DWC) is een methode voor het hydroponisch kweken van cannabis. Deze techniek kan je veel voordelen bieden. Ontdek waarom DWC zo voordelig kan zijn en hoe je het zelf opstart!

WAT IS DWC?

DWC is een manier van hydroponisch kweken zonder kweekmedium. In een dergelijke opstelling hangen de planten in speciale potten of netten met het wortelstelsel naar beneden hangend. De wortels zijn daarbij ondergedompeld in een beluchte en voedselrijke watertank. Cannabis met de DWC methode kweken kan veel voordelen bieden, vergeleken met andere kweekmethodes.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN DIEP WATER CULTUUR?

EEN SNELLERE GROEI EN HOGERE OPBRENGSTEN

Planten die met de DWC methode gekweekt worden, hebben makkelijker de beschikking over zuurstof en voedingsstoffen. Zo verliezen ze minder energie aan het zoeken naar nutriënten en het ontwikkelen van wortels. Dat heeft tot resultaat dat de planten een kortere groeiperiode hebben met uitstekende opbrengsten. In een goede DWC opstelling met de juiste nutriënten en de juiste soort kan cannabis wel 10cm per dag groeien!

Onthoud echter dat de snelheid van de groei bij DWC geen invloed heeft op het moment waarop je planten klaar voor de oogst zijn. De korte groeiperiode heeft een grotere plant met dikkere toppen tot gevolg. Maar de planten hebben nog steeds een normale bloeiperiode.

MINDER RISICO OP ONGEDIERTE

Omdat je bij DWC geen gebruikmaakt van een kweekmedium is het risico op insecten en ander ongedierte klein.

DE PLANTEN KUNNEN HOGER WORDEN

Omdat er met DWC geen kweekmedium gebruikt wordt, kunnen planten alle beschikbare ruimte en voedingsstoffen benutten. Hierbij kunnen ze zo fors groeien als maar mogelijk is.

Diep Water Cultuur DWC
WEINIG ONDERHOUD

Wanneer een DWC systeem eenmaal draait, is er weinig dagelijks onderhoud nodig. Je kunt het zelfs 24 uur gewoon zijn gang laten gaan.

WATER GEVEN IS MINDER MOEILIJK

Een DWC systeem is volledig geautomatiseerd. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het teveel of te weinig bewateren van je planten. Wanneer een DWC eenmaal geïnstalleerd is, krijgt de cannabis altijd de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en zuurstof.

IS DWC GESCHIKT VOOR BEGINNENDE KWEKERS?

Het verhaal gaat nog steeds rond dat DWC "moeilijk" is, maar dat is helemaal niet waar. In werkelijkheid is het niet moeilijker dan welke andere kweekmethode dan ook. Iedere methode heeft namelijk haar eigen vereisten en ongemakken. Een DWC systeem kan zelfs een van de eenvoudigste manieren zijn om cannabis te kweken. Het vergt namelijk maar weinig tijd en onderhoud.

Echter, als je een beginnende kweker bent, is het misschien beter om eerst hydroponisch te kweken met een substraat als kokosvezel. Dit is namelijk iets meer vergevingsgezind. En dat biedt ruimte voor foutjes. Toch zijn er genoeg kwekers die begonnen zijn met een DWC systeem en het vanaf het begin goed hebben gedaan.

Diepwatercultuur (DWC)

HOE BEGIN JE EEN DWC KWEEK?

Voor het kweken van cannabis met de DWC methode heb je de volgende zaken nodig:

  • Water-/voedingsstoffenreservoir (gedeeld of voor elke plant eentje apart)
  • DWC netpotten om de planten in te hangen
  • Voedingsstoffen voor hydrocultuur
  • Luchtpomp (en luchtstenen) voor het beluchten van het water met de voedingsstoffen

Goed, dan bekijken we nu elk van deze DWC onderdelen wat meer in detail.

1. HET RESERVOIR

Een verschil tussen een DWC systeem en een medium als aarde is het reservoir. Met deze installatie hangen de planten boven het reservoir met de oplossing van voedingsstoffen. De wortels groeien daarbij naar beneden en worden volledig ondergedompeld in het voedselrijke "diepe water." Ze mogen niet aan licht blootgesteld worden (om problemen als de groei van algen te voorkomen). Daarom gebruikt men voor het reservoir doorgaans containers die absoluut geen licht doorlaten.

Er bestaan verschillende soorten DWC systemen. Zo zijn er installaties met een grote gemeenschappelijke container voor een aantal planten. Ook zijn er systemen die opgebouwd zijn uit meerdere DWC reservoirs voor elke plant. Hierbij heb je het voordeel dat je meer controle hebt over elke individuele plant. Als je meerdere planten kweekt in een reservoir, kan het behoorlijk lastig worden als je verschillende strains hebt. Dit geldt ook als de bloeiperiode van de planten verschilt. Daarom moet je altijd dezelfde soort kweken als je gebruikmaakt van een groot, gedeeld reservoir.

Reservoir Diep Water Cultuur Cannabis

Hercirculerende DWC systemen maken gebruik van een grote tank die verbonden is met een aantal kleinere reservoirs voor elke plant apart. De oplossing met voedingsstoffen wordt aangevoerd vanuit de grote tank naar elke plant. Vervolgens wordt het weer teruggevoerd naar de tank. Sommige systemen hebben maar één luchtpomp en luchtsteen in de grote tank. Weer andere hebben een luchtsteen in elke container voor elke plant. Luchtstenen produceren luchtbelletjes waardoor er een goede gasuitwisseling plaatsvindt.

Eenvoudigere systemen voor één plant kunnen bestaan uit een enkel reservoir, een kleine luchtpomp en een luchtsteen. Cannabis groeit forst in een DWC. Een klein DWC systeem voor een enkele plant is dan vaak ook voldoende om een kleine kweektent in slechts enkele weken te vullen.

2. DWC NETPOTTEN

In speciale growshops waar ze producten voor hydrocultuur verkopen, kun je zogenaamde "netpotten" kopen. Deze zijn zeer geschikt voor DWC systemen. Vergeleken met normale bloempotten hebben ze grote openingen. Zo kunnen de wortels het onderstaande water makkelijk bereiken.

Je kunt ook zelf je eigen DWC netpotten maken. Bijvoorbeeld door een aantal grote gaten in containers of plastic bloempotten te maken. Het probleem is hier echter dat het uitsnijden of boren van openingen scherpe randen kan veroorzaken. Deze kunnen de gevoelige wortels beschadigen. Je kunt dit handig oplossen door met een gloeiendhete soldeerbout gaatjes te smelten aan de zijkanten. Doe dit in plaats van ze uit te snijden of te boren (wel buiten, want de rook van verbrand plastic is gevaarlijk en ongezond). Je kunt ook manden of netten voor je DWC systeem gebruiken.

Vul de netpotten met een inert kweekmedium dat water vasthoudt, zoals perliet, kleikorrels (hydroton), of lavastenen. Voor de ontkieming kun je het best met de zaden in steenwol beginnen. Verhuis ze vervolgens, na een paar dagen, naar je DWC.

Belangrijk: als de zaden net ontkiemd en in de potten van je DWC zijn geplaatst, zijn de wortels nog niet voldoende ontwikkeld om het reservoir te bereiken. Tot dat moment moet je de planten van boven water geven. Sommige meer complexe DWC installaties geven water/voeding met een druppelsysteem van bovenaf. Hierbij druipt het water uit het reservoir ook direct over de wortels van de zaailingen. Het voeden van bovenaf biedt twee weken nadat je planten zijn ontsproten voordeel. En dat is waarom veel kwekers deze toevoeging aan hun DWS systeem achterwege laten.

Netpotten DWC Culture Cannabis

3. HYDROPONISCHE VOEDINGSSTOFFEN EN ADDITIEVEN VOOR JE DWC

Je moet gebruikmaken van voeding voor hydrocultuur van goede kwaliteit met de voorgeschreven dosis voor jouw reservoir. Daarnaast is de pH-waarde een van de belangrijkste zaken als je hydroponisch kweekt. Als er iets mis gaat bij een kweek met DWC, ligt dat vaak aan de pH. Voor DWC ligt de ideale pH-waarde rond de 5,8. Zorg er altijd voor dat je de pH tussen de 5,5 en 6,5 houdt.

Een voordeel van DWC is dat er minder voedingsstoffen nodig zijn dan met andere kweekmethoden. Je moet echter wel regelmatiger de pH-waarde van de oplossing met nutriënten controleren. Wil je problemen met de pH corrigeren? Dan kun je gebruikmaken van kant-en-klare producten, zoals "pH Up" en "pH Down." Deze verkopen ze bij de betere winkels met benodigdheden voor hydrocultuur. Vaak heb je maar een paar druppels nodig van deze producten die de pH-waarde corrigeren.

Conductiviteitsmeter

Te veel zouten van meststoffen kunnen de voedingsopname belemmeren en verwelking veroorzaken. Gebruik de DiST 4 Pocket conductiviteitsmeter voor een accurate meting.

Buy Conductiviteitsmeter
  • Hoe Vaak Ververs Ik Het Reservoir?

Er bestaan geen vastgestelde regels over hoe vaak je het reservoir van een DWC moet verversen. Sommige kwekers laten het water na een paar weken weglopen en verversen. Weer andere telers wachten daar langer mee. Of en wanneer je de inhoud van je reservoir bijstelt of ververst, is afhankelijk van de hoeveelheid voedingsstoffen die je planten gebruiken.

Een van je belangrijkste instrumenten bij een DWC is dan ook een ppm/EC-meter van goede kwaliteit. Met dit meetinstrument kun je eventuele schommelingen bijhouden. Middels wat ervaring en door de voedingsstoffenopname van je planten in de gaten te houden, kun je de hele kweek volbrengen zonder dat je het reservoir hoeft te verversen tot aan de laatste spoeling. Je hoeft daarbij de tank mogelijk alleen te vullen met voedingsstoffen om de gewenste waarde ppm te behouden.

4. BELUCHTING VAN JE DWC SYSTEEM MET EEN LUCHTPOMP

Om te groeien heeft cannabis zuurstof nodig. Daarom is de luchtpomp het belangrijkste onderdeel van een DWC systeem. Er zijn zelfs kwekers die er eentje extra voor noodgevallen achter de hand houden. Dit, voor het geval de hoofdpomp het begeeft. Weet dat een dag zonder werkende luchtpomp je kweek kan doen mislukken. Het achter de hand houden van een reservepomp is dan ook een goed plan. Zo kun je met een gerust hart aan de slag.

  • De Luchtpomp Voor Je DWC Kiezen

Als je online rondsnuffelt, kom je een hoop verschillende luchtpompen tegen die niet duur zijn. Tegenwoordig koop je al een zeer krachtige pomp voor minder dan €30. Het kan echter een probleem zijn om een geschikt exemplaar te vinden. Het belangrijkste verschil tussen luchtpompen is de hoeveelheid lucht die ze per uur pompen.

Als algemene vuistregel moet je een pomp kiezen die ten minste tweemaal zoveel lucht per uur kan pompen als de inhoud van je reservoir. Wanneer je bijvoorbeeld een tank van 100L hebt, moet je eentje aanschaffen die 200L per uur levert. Weet dat een pomp die niet meer gekost heeft dan een paar eurootjes niet eeuwig meegaat. Koop dus meteen een reservepomp. En als je toch aan het bestellen gaat, schaf dan meteen wat extra luchtstenen aan. Ongelukjes kun je beter voor blijven!

  • Luchtpompen En Geluidsoverlast

Moderne luchtpompen kunnen geluidsarm zijn. Maar het totale lawaai van een DWC systeem, door de trillende onderdelen, kan een bron van zorg zijn. Met name wanneer je heimelijk onder de radar wilt blijven. Je luchtpomp is waarschijnlijk het lawaaiigste onderdeel van je installatie. Maar er is een aantal dingen die je kunt doen om het stiller te maken. Zo kun je de pomp ophangen in plaats van op de vloer zetten. Dat voorkomt al een hoop ongewenste trillingen en geluiden. Lijm ook losse en wiebelende onderdelen van je DWC systeem vast. Denk aan pijpen en wat er nog meer rammelt en schudt. Dat kan het geluidsniveau ook positief beïnvloeden. Grotere pompen kun je in een geluidsisolerende box plaatsen. Zolang je er maar voor zorgt dat er genoeg lucht bij de pomp komt zodat ze kan functioneren.

Diep Water Cultuur DWC Culture Cannabis

DE BESTE STRAINS VOOR DWC

Je kunt in principe elke soort gebruiken met een DWC als je de boel goed in de gaten houdt. Er bestaan echter strains die minder gevoelig zijn voor eventuele schommelingen die in een DWC systeem kunnen ontstaan. Hierdoor zijn ze een betere keus voor hydroponische kweek.

Als je strains selecteert voor je DWC kweeksysteem, kun je kiezen voor planten die al succesvol beproefd en getest zijn voor hydrocultuur.

Hier volgt een opsomming van soorten van Royal Queen Seeds die goed bestand zijn tegen schommelingen in voedingsstoffen/pH:

Royal Moby Royal Queen Seeds
1. ROYAL MOBY

Royal Moby van Royal Queen Seeds is een krachtige, sativa-dominante kruising. Ze is bestand tegen grote hoeveelheden voedingsstoffen zonder overvoerd te raken. Dat maakt haar een uitstekende keuze voor DWC. Verheug je alvast op een knetterende high dankzij de 21% THC die ze bevat!

Amnesia Haze Royal Queen Seeds
2. AMNESIA HAZE

Amnesia Haze van Royal Queen Seeds is samengesteld uit old-school Haze genetica. Ze wordt door velen geprezen als een van de beste Haze variëteiten die er bestaan. Deze super-krachtige sativa (70%) veroorzaakt een echte psychedelische head high. Daarbij is ze bijzonder geschikt voor hydrocultuur, waaronder DWC.

Blue Cheese Royal Queen Seeds
3. BLUE CHEESE

De iconische soort uit het Verenigd Koninkrijk vermengd met het fruitige aroma van Blueberry. Blue Cheese van Royal Queen Seeds smaakt niet alleen verbazingwekkend. De soort vormt zich namelijk ook prachtig als je haar met de SOG methode of in een DWC kweekt.

Skunk XL
4. SKUNK XL

Een ware klassieker: Skunk XL is Royal Queen Seeds' moderne versie van de legendarisch Skunk #1. De 50% sativa/indica kruising produceert een goed gebalanceerd effect. Dit bestaat uit een combinatie van een opwekkende head high en een ontspannende fysieke stone. Ze doet het goed in veel kweekomstandigheden, waaronder hydro. Daarbij heeft ze met name een voorkeur voor DWC.

Purple Queen Marijuana Royal Queen Seeds
5. PURPLE QUEEN

Purple Queen van Royal Queen Seeds is een indica-dominante cultivar. Ze combineert de kwaliteiten van paarse fenotypes van Hindu Kush bergsoorten. Deze prachtige dame vindt het heerlijk om met haar oogverblindende kleuren te pronken. Ze stelt je daarbij tevreden met een zeer ontspannend rokertje. De plant is bijzonder goed bestand tegen royale hoeveelheden meststoffen. Daardoor is ze erg geschikt voor DWC.

EINDOORDEEL

Cannabis met Diep Water Cultuur kweken, hoeft echt niet moeilijk te zijn. In het begin moet je nog het een ander juist afstellen om alles precies goed te krijgen, maar dat heb je met alle kweekmethoden. Is je DWC eenmaal geïnstalleerd, draait het goed en is de boel onder controle? Dan is het kweken van cannabis makkelijker en sneller dan ooit tevoren.

Veel plezier en succes met je eerste DWC kweek!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.