By Luke Sumpter Reviewed by: Mitchell Gorgichuk


Telers zijn niet beperkt tot aarde voor het kweken van wiet. Diep Water Cultuur (DWC) is een methode voor het hydroponisch kweken van cannabis. Deze techniek kan je veel voordelen bieden. Ontdek waarom DWC zo voordelig kan zijn en hoe je het zelf opstart!

Wat is DWC?

DWC is een manier van hydroponisch kweken zonder kweekmedium. In een dergelijke opstelling hangen de planten in speciale potten of netten met het wortelstelsel naar beneden hangend. De wortels zijn daarbij ondergedompeld in een beluchte en voedselrijke watertank. Cannabis met de DWC methode kweken kan veel voordelen bieden, vergeleken met andere kweekmethodes.

Diepwatercultuur (DWC)

Wat is bubbleponics of top-fed DWC?

Bubbleponic systemen, ook wel 'top-fed DWC' genoemd, zijn bijna identiek aan normale DWC-systemen. Er zit echter een klein verschil tussen. Zo is bubbleponics gunstiger voor de wortelbeluchting, de opname van voedingsstoffen en de groeisnelheid in het begin van de vegetatieve fase.

Bij bubbleponic systemen is er sprake van een waterpomp in het reservoir, dat op kleine irrigatiebuizen is aangesloten. Deze buizen worden daarbij in de netpotten gestoken die bovenin het systeem hangen - precies waar de jonge wortels tevoorschijn komen. Zo krijgen de jonge planten een goede dosering zuurstof en voedingsstoffen voordat hun wortels het reservoir eronder bereiken. En dat resulteert in een snellere groei en sterkere planten.

Deze techniek heeft echter enkele mogelijke nadelen naarmate je planten volwassen worden. Zo kan, hoewel het minimaal is, de warmte van de pomp de temperatuur in de kweekomgeving verhogen. Bij systemen waarbij van bovenaf voeding wordt gegeven, kunnen zich daarnaast afzettingen ophopen rond het bovenste deel van de wortels. Dit kan ook voor problemen zorgen. Daarom wordt het bij DWC aangeraden om te stoppen met van bovenaf voeden zodra de wortels van de plant contact met de beluchte oplossing eronder maken.

DWC versus RDWC

Je weet nu meer over DWC, maar heb je weleens van een recirculerende diepwatercultuur (RDWC) gehoord? Waar planten bij DWC direct in het reservoir eronder groeien, maken RDWC-systemen gebruik van een afzonderlijk reservoir met een voedingsoplossing. Hierbij kunnen meerdere wietplanten tegelijkertijd van dezelfde oplossing profiteren. Middels pompen wordt de voedingsoplossing verdeeld, waarna het via een netwerk van buizen weer in het reservoir terechtkomt.

RDWC-systemen zijn geweldig om met hydroponics veel planten tegelijk te kweken. Ze kosten echter ook een stuk meer, aangezien er pompen, leidingen en een waterkoeler bij komen kijken. Daarnaast zijn de verbruikskosten hoger vanwege de benodigde elektriciteit om een grotere hoeveelheid vloeistof rond te pompen.

Wat zijn de voordelen van diep water cultuur?

Een snellere groei en hogere opbrengsten

Planten die met de DWC methode gekweekt worden, hebben makkelijker de beschikking over zuurstof en voedingsstoffen. Zo verliezen ze minder energie aan het zoeken naar nutriënten en het ontwikkelen van wortels. Dat heeft tot resultaat dat de planten een kortere groeiperiode hebben met uitstekende opbrengsten. In een goede DWC opstelling met de juiste nutriënten en de juiste soort kan cannabis wel 10cm per dag groeien!

Onthoud echter dat de snelheid van de groei bij DWC geen invloed heeft op het moment waarop je planten klaar voor de oogst zijn. De korte groeiperiode heeft een grotere plant met dikkere toppen tot gevolg. Maar de planten hebben nog steeds een normale bloeiperiode.

Minder risico op ongedierte

Omdat je bij DWC geen gebruikmaakt van een kweekmedium is het risico op insecten en ander ongedierte klein.

De planten kunnen hoger worden

Omdat er met DWC geen kweekmedium gebruikt wordt, kunnen planten alle beschikbare ruimte en voedingsstoffen benutten. Hierbij kunnen ze zo fors groeien als maar mogelijk is.

Weinig onderhoud

Wanneer een DWC systeem eenmaal draait, is er weinig dagelijks onderhoud nodig. Je kunt het zelfs 24 uur gewoon zijn gang laten gaan.

Water geven is minder moeilijk

Een DWC systeem is volledig geautomatiseerd. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het teveel of te weinig bewateren van je planten. Wanneer een DWC eenmaal geïnstalleerd is, krijgt de cannabis altijd de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en zuurstof.

De nadelen van DWC

DWC werkt meestal prima. Je kunt er gezonde, snelgroeiende planten en uitstekende toppen mee produceren. Maar deze systemen hebben ook een paar nadelen die sommige kwekers afschrikken. Bekijk hieronder de belangrijkste.

Luchtpompstoringen

Bij het automatiseren van een DWC-systeem gaat er ook weleens wat mis. Zo kan de stroom uitvallen of een pomp stukgaan, en je planten gaan zonder frisse lucht al snel achteruit! Een gebrek aan zuurstof betekent dat er een anaerobe (zuurstofarme) omgeving ontstaat. En dat leidt vervolgens tot vertraagde groei en ongewenste microben.

Temperatuurbehoud

Als je kweekt met hydroponics moet je voor een optimale plantengroei de oplossing op een temperatuur van 18-20°C houden. De warmte die door de pomp wordt gegenereerd, kan dit echter moeilijk maken. Houd daarom altijd een thermometer bij de hand en gebruik cool packs of water chillers als het te warm wordt.

Fluctuaties

Bij DWC moet je ook regelmatig fluctuaties in de nutriëntenconcentratie, het waterpeil en de pH bijsturen. Het constant controleren en oplossen van deze problemen kan best veel werk zijn.

Is DWC geschikt voor beginnende kwekers?

Het verhaal gaat nog steeds rond dat DWC "moeilijk" is, maar dat is helemaal niet waar. In werkelijkheid is het niet moeilijker dan welke andere kweekmethode dan ook. Iedere methode heeft namelijk haar eigen vereisten en ongemakken. Een DWC systeem kan zelfs een van de eenvoudigste manieren zijn om cannabis te kweken. Het vergt namelijk maar weinig tijd en onderhoud.

Echter, als je een beginnende kweker bent, is het misschien beter om eerst hydroponisch te kweken met een substraat als kokosvezel. Dit is namelijk iets meer vergevingsgezind. En dat biedt ruimte voor foutjes. Toch zijn er genoeg kwekers die begonnen zijn met een DWC systeem en het vanaf het begin goed hebben gedaan.

Hoe begin je een dwc kweek?

Voor het kweken van cannabis met de DWC methode heb je de volgende zaken nodig:

  • Water-/voedingsstoffenreservoir (gedeeld of voor elke plant eentje apart)
  • DWC netpotten om de planten in te hangen
  • Voedingsstoffen voor hydrocultuur
  • Luchtpomp (en luchtstenen) voor het beluchten van het water met de voedingsstoffen

Goed, dan bekijken we nu elk van deze DWC onderdelen wat meer in detail.

1. Het reservoir

Een verschil tussen een DWC systeem en een medium als aarde is het reservoir. Met deze installatie hangen de planten boven het reservoir met de oplossing van voedingsstoffen. De wortels groeien daarbij naar beneden en worden volledig ondergedompeld in het voedselrijke "diepe water." Ze mogen niet aan licht blootgesteld worden (om problemen als de groei van algen te voorkomen). Daarom gebruikt men voor het reservoir doorgaans containers die absoluut geen licht doorlaten.

Er bestaan verschillende soorten DWC systemen. Zo zijn er installaties met een grote gemeenschappelijke container voor een aantal planten. Ook zijn er systemen die opgebouwd zijn uit meerdere DWC reservoirs voor elke plant. Hierbij heb je het voordeel dat je meer controle hebt over elke individuele plant. Als je meerdere planten kweekt in een reservoir, kan het behoorlijk lastig worden als je verschillende strains hebt. Dit geldt ook als de bloeiperiode van de planten verschilt. Daarom moet je altijd dezelfde soort kweken als je gebruikmaakt van een groot, gedeeld reservoir.

Hercirculerende DWC systemen maken gebruik van een grote tank die verbonden is met een aantal kleinere reservoirs voor elke plant apart. De oplossing met voedingsstoffen wordt aangevoerd vanuit de grote tank naar elke plant. Vervolgens wordt het weer teruggevoerd naar de tank. Sommige systemen hebben maar één luchtpomp en luchtsteen in de grote tank. Weer andere hebben een luchtsteen in elke container voor elke plant. Luchtstenen produceren luchtbelletjes waardoor er een goede gasuitwisseling plaatsvindt.

Eenvoudigere systemen voor één plant kunnen bestaan uit een enkel reservoir, een kleine luchtpomp en een luchtsteen. Cannabis groeit forst in een DWC. Een klein DWC systeem voor een enkele plant is dan vaak ook voldoende om een kleine kweektent in slechts enkele weken te vullen.

Het reservoir

2. DWC netpotten

In speciale growshops waar ze producten voor hydrocultuur verkopen, kun je zogenaamde "netpotten" kopen. Deze zijn zeer geschikt voor DWC systemen. Vergeleken met normale bloempotten hebben ze grote openingen. Zo kunnen de wortels het onderstaande water makkelijk bereiken.

Je kunt ook zelf je eigen DWC netpotten maken. Bijvoorbeeld door een aantal grote gaten in containers of plastic bloempotten te maken. Het probleem is hier echter dat het uitsnijden of boren van openingen scherpe randen kan veroorzaken. Deze kunnen de gevoelige wortels beschadigen. Je kunt dit handig oplossen door met een gloeiendhete soldeerbout gaatjes te smelten aan de zijkanten. Doe dit in plaats van ze uit te snijden of te boren (wel buiten, want de rook van verbrand plastic is gevaarlijk en ongezond). Je kunt ook manden of netten voor je DWC systeem gebruiken.

Vul de netpotten met een inert kweekmedium dat water vasthoudt, zoals perliet, kleikorrels (hydroton), of lavastenen. Voor de ontkieming kun je het best met de zaden in steenwol beginnen. Verhuis ze vervolgens, na een paar dagen, naar je DWC.

Belangrijk: als de zaden net ontkiemd en in de potten van je DWC zijn geplaatst, zijn de wortels nog niet voldoende ontwikkeld om het reservoir te bereiken. Tot dat moment moet je de planten van boven water geven. Sommige meer complexe DWC installaties geven water/voeding met een druppelsysteem van bovenaf. Hierbij druipt het water uit het reservoir ook direct over de wortels van de zaailingen. Van bovenaf voeden biedt echter maar zo'n twee weken voordelen. De meeste DWC-kwekers slaan deze stap dan ook over.

DWC netpotten

3. Hydroponische voedingsstoffen en additieven voor je DWC

Je moet gebruikmaken van voeding voor hydrocultuur van goede kwaliteit met de voorgeschreven dosis voor jouw reservoir. Daarnaast is de pH-waarde een van de belangrijkste zaken als je hydroponisch kweekt. Als er iets mis gaat bij een kweek met DWC, ligt dat vaak aan de pH. Voor DWC ligt de ideale pH-waarde rond de 5,8. Zorg er altijd voor dat je de pH tussen de 5,5 en 6,5 houdt.

Een voordeel van DWC is dat er minder voedingsstoffen nodig zijn dan met andere kweekmethoden. Je moet echter wel regelmatiger de pH-waarde van de oplossing met nutriënten controleren. Wil je problemen met de pH corrigeren? Dan kun je gebruikmaken van kant-en-klare producten, zoals "pH Up" en "pH Down." Deze verkopen ze bij de betere winkels met benodigdheden voor hydrocultuur. Vaak heb je maar een paar druppels nodig van deze producten die de pH-waarde corrigeren.

Hydroponische voedingsstoffen en additieven voor je DWC
  • Hoe Vaak Ververs Ik Het Reservoir?

Er bestaan geen vastgestelde regels over hoe vaak je het reservoir van een DWC moet verversen. Sommige kwekers laten het water na een paar weken weglopen en verversen. Weer andere telers wachten daar langer mee. Of en wanneer je de inhoud van je reservoir bijstelt of ververst, is afhankelijk van de hoeveelheid voedingsstoffen die je planten gebruiken.

Een van je belangrijkste instrumenten bij een DWC is dan ook een ppm/EC-meter van goede kwaliteit. Met dit meetinstrument kun je eventuele schommelingen bijhouden. Middels wat ervaring en door de voedingsstoffenopname van je planten in de gaten te houden, kun je de hele kweek volbrengen zonder dat je het reservoir hoeft te verversen tot aan de laatste spoeling. Je hoeft daarbij de tank mogelijk alleen te vullen met voedingsstoffen om de gewenste waarde ppm te behouden.

4. Beluchting van je DWC systeem met een luchtpomp

Om te groeien heeft cannabis zuurstof nodig. Daarom is de luchtpomp het belangrijkste onderdeel van een DWC systeem. Er zijn zelfs kwekers die er eentje extra voor noodgevallen achter de hand houden. Dit, voor het geval de hoofdpomp het begeeft. Weet dat een dag zonder werkende luchtpomp je kweek kan doen mislukken. Het achter de hand houden van een reservepomp is dan ook een goed plan. Zo kun je met een gerust hart aan de slag.

  • De Luchtpomp Voor Je DWC Kiezen

Als je online rondsnuffelt, kom je een hoop verschillende luchtpompen tegen die niet duur zijn. Tegenwoordig koop je al een zeer krachtige pomp voor minder dan €30. Het kan echter een probleem zijn om een geschikt exemplaar te vinden. Het belangrijkste verschil tussen luchtpompen is de hoeveelheid lucht die ze per uur pompen.

Als algemene vuistregel moet je een pomp kiezen die ten minste tweemaal zoveel lucht per uur kan pompen als de inhoud van je reservoir. Wanneer je bijvoorbeeld een tank van 100L hebt, moet je eentje aanschaffen die 200L per uur levert. Weet dat een pomp die niet meer gekost heeft dan een paar eurootjes niet eeuwig meegaat. Koop dus meteen een reservepomp. En als je toch aan het bestellen gaat, schaf dan meteen wat extra luchtstenen aan. Ongelukjes kun je beter voor blijven!

Bij hydroponics bereik je alleen met de juiste luchtpomp de beste resultaten. Door te investeren in een degelijke pomp kun je namelijk veelvoorkomende problemen voorkomen en ben je verzekerd van genoeg pompvermogen om alles goed te laten draaien. Zo kun je met een hoogwaardige pomp problemen met oververhitting vermijden. Luchtpompen worden bij hydroponics vaak te heet en tasten de temperatuur van de voedingsoplossing aan. Verschillende factoren kunnen dit veroorzaken, maar slechte materialen die teveel wrijving geven, zijn een van de belangrijkste boosdoeners. Een krachtige pomp in combinatie met een klein voedingsreservoir kan ook de boel te veel opwarmen. Het is dus niet alleen belangrijk om een hoogwaardige pomp te kopen, maar ook eentje met het juiste vermogen voor je reservoir. De pomp moet een pompvermogen hebben van ongeveer 1 watt per 4 liter vloeistof.

Beluchting van je DWC systeem met een luchtpomp
  • Luchtpompen En Geluidsoverlast

Moderne luchtpompen kunnen geluidsarm zijn. Maar het totale lawaai van een DWC systeem, door de trillende onderdelen, kan een bron van zorg zijn. Met name wanneer je heimelijk onder de radar wilt blijven. Je luchtpomp is waarschijnlijk het lawaaiigste onderdeel van je installatie. Maar er is een aantal dingen die je kunt doen om het stiller te maken. Zo kun je de pomp ophangen in plaats van op de vloer zetten. Dat voorkomt al een hoop ongewenste trillingen en geluiden. Lijm ook losse en wiebelende onderdelen van je DWC systeem vast. Denk aan pijpen en wat er nog meer rammelt en schudt. Dat kan het geluidsniveau ook positief beïnvloeden. Grotere pompen kun je in een geluidsisolerende box plaatsen. Zolang je er maar voor zorgt dat er genoeg lucht bij de pomp komt zodat ze kan functioneren.

De beste strains voor DWC

Je kunt in principe elke soort gebruiken met een DWC als je de boel goed in de gaten houdt. Er bestaan echter strains die minder gevoelig zijn voor eventuele schommelingen die in een DWC systeem kunnen ontstaan. Hierdoor zijn ze een betere keus voor hydroponische kweek.

Als je strains selecteert voor je DWC kweeksysteem, kun je kiezen voor planten die al succesvol beproefd en getest zijn voor hydrocultuur.

Hier volgt een opsomming van soorten van Royal Queen Seeds die goed bestand zijn tegen schommelingen in voedingsstoffen/pH:

ROYAL MOBY

Royal Moby van Royal Queen Seeds is een krachtige, sativa-dominante kruising. Ze is bestand tegen grote hoeveelheden voedingsstoffen zonder overvoerd te raken. Dat maakt haar een uitstekende keuze voor DWC. Verheug je alvast op een knetterende high dankzij de 21% THC die ze bevat!

Royal Moby

Royal Moby
23_genetic background_1 Haze x White Widow
33_Yield indoors_1 550 - 600 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 9 - 10 weken
29_THC_1 THC: 21%
28_Type Blend_1 Sativa 65% Indica 35%
34_yield outdoor_1 650 - 700 gr/plant
32_plant height outdoors_1 200 - 300 cm
27_harvest period_1 Eind oktober
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Royal Moby

AMNESIA HAZE

Amnesia Haze van Royal Queen Seeds is samengesteld uit old-school Haze genetica. Ze wordt door velen geprezen als een van de beste Haze variëteiten die er bestaan. Deze super-krachtige sativa (70%) veroorzaakt een echte psychedelische head high. Daarbij is ze bijzonder geschikt voor hydrocultuur, waaronder DWC.

Amnesia Haze

Amnesia Haze
23_genetic background_1 Origineel Amnesia Haze
33_Yield indoors_1 600 - 650 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 10 - 11 Weken
29_THC_1 THC: 22%
28_Type Blend_1 Sativa 70% Indica 30%
34_yield outdoor_1 650 - 700 gr/plant
32_plant height outdoors_1 175 - 210 cm
27_harvest period_1 Eind oktober
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Krachtig, Langdurig

Koop Amnesia Haze

BLUE CHEESE

De iconische soort uit het Verenigd Koninkrijk vermengd met het fruitige aroma van Blueberry. Blue Cheese van Royal Queen Seeds smaakt niet alleen verbazingwekkend. De soort vormt zich namelijk ook prachtig als je haar met de SOG methode of in een DWC kweekt.

Blue Cheese

Blue Cheese
23_genetic background_1 Original Cheese x Oregon Blueberry Blend
33_Yield indoors_1 500 - 550 gr/m2
31_plant height outdoor_1 100 - 160 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 Sativa 40% Indica 60%
34_yield outdoor_1 500 - 550 gr/plant
32_plant height outdoors_1 140 - 200 cm
27_harvest period_1 Eind September
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Helder, Stoned

Koop Blue Cheese

SKUNK XL

Een ware klassieker: Skunk XL is Royal Queen Seeds' moderne versie van de legendarisch Skunk #1. De 50% sativa/indica kruising produceert een goed gebalanceerd effect. Dit bestaat uit een combinatie van een opwekkende head high en een ontspannende fysieke stone. Ze doet het goed in veel kweekomstandigheden, waaronder hydro. Daarbij heeft ze met name een voorkeur voor DWC.

Skunk XL

Skunk XL
23_genetic background_1 Skunk 1 x Afghan
33_Yield indoors_1 600 - 650 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 17%
28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
34_yield outdoor_1 625-675 gr/plant
32_plant height outdoors_1 160 - 200 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Skunk XL

PURPLE QUEEN 

Purple Queen van Royal Queen Seeds is een indica-dominante cultivar. Ze combineert de kwaliteiten van paarse fenotypes van Hindu Kush bergsoorten. Deze prachtige dame vindt het heerlijk om met haar oogverblindende kleuren te pronken. Ze stelt je daarbij tevreden met een zeer ontspannend rokertje. De plant is bijzonder goed bestand tegen royale hoeveelheden meststoffen. Daardoor is ze erg geschikt voor DWC.

Purple Queen

Purple Queen
23_genetic background_1 Hindu Kush x Purple Afghani
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 120 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 22%
28_Type Blend_1 Sativa 25% Indica 75%
34_yield outdoor_1 650 - 700 gr/plant
32_plant height outdoors_1 175 - 210 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Euforisch, Rustgevend

Koop Purple Queen

DWC-systemen: FAQ

Hier bij Royal Queen Seeds krijgen we veel vragen, waaronder over DWC-systemen. Bekijk hieronder de antwoorden op de meest voorkomende vragen.

? Hoe vaak moet ik het water in mijn DWC-systeem verversen?
Probeer het water in je DWC-systeem elke 1-2 weken te vervangen. Als je hiervoor geen tijd hebt, wacht dan in ieder geval niet langer dan drie weken. Regelmatig water verversen zal je planten helpen alle voedingsstoffen op te nemen en ongedierte op afstand te houden. Haal hiervoor je wietplanten uit het reservoir en zet ze tijdelijk in een andere bak. Maak alles goed schoon met een 3% waterstofperoxide oplossing en spoel alles af. Daarna vul je het reservoir opnieuw met een verse voedingsoplossing en zet je je planten weer terug.
?️ Welke temperatuur moet ik in mijn DWC-systeem aanhouden?
Je moet met zowel de lucht- als de watertemperatuur in je kweekruimte rekening houden. Gebruik hiervoor een thermo-hygrometer. Deze handige tool meet zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid. Streef naar een luchttemperatuur van 24-27°C. Dit regel je met ventilatoren en airco. Plaats ook een hydro-thermometer in je reservoir. Je moet namelijk een watertemperatuur van 18–20°C aanhouden. Gebruik zo nodig icepacks of water chillers om dit te regelen.
? Hoe vaak moet ik de planten in mijn DWC-systeem voeden?
Wanneer je kweekt met hydroponics hebben je planten vrij toegang tot voedingsstoffen en nemen ze deze moleculen snel op om hun groei te stimuleren. Je moet de voedingsoplossing elke 1-2 weken vervangen om aan hun vraag te voldoen. Omdat de voedingsstoffen bij hydroponics in water zitten, zorg je automatisch voor nieuwe nutriënten elke keer dat je het water ververst. Je slaat dus eigenlijk twee vliegen in een klap!

Eindoordeel

Cannabis met Diep Water Cultuur kweken, hoeft echt niet moeilijk te zijn. In het begin moet je nog het een ander juist afstellen om alles precies goed te krijgen, maar dat heb je met alle kweekmethoden. Is je DWC eenmaal geïnstalleerd, draait het goed en is de boel onder controle? Dan is het kweken van cannabis makkelijker en sneller dan ooit tevoren.

Veel plezier en succes met je eerste DWC kweek!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.