By Steven Voser Reviewed by: Miguel Ángel Garcia


WAT IS AQUAPONICS?

In simpele stoner-taal kan aquaponics omschreven worden als de combinatie van hydrocultuur en visteelt. In plaats van een kweekoperatie, bouw je feitelijk een soort van cannabis “Bio-Dome”. Het gehele systeem is zelfvoorzienend. De uitwerpselen van de vis voeden de cannabisplanten. En de wortelzone functioneert als een biologische filter om het water te zuiveren. Zodoende vormt het een natuurlijke, symbiotische relatie tussen dier en plant. Een aquaponics systeem kan binnen en buiten gecreëerd worden.

DE HERKOMST VAN MODERNE AQUAPONICS

De credits voor de ontwikkeling van een effectief eb en vloedsysteem met gebruik van tuinbedden met grind en uitwerpselen van Tilapia vissen, gaan naar de boeren Tom en Paula Speraneo uit Missouri. De Speraneo’s hebben in de vroege jaren '90 eerdere aquaponics tuinbouwsystemen verfijnd en verbeterd. Hiermee is de organische landbouw voorgoed veranderd. Hun superefficiënte systeem waarbij de focus ligt op hoge plantproductie in plaats van op een hoge visopbrengst, is het model geworden voor commerciële, agrarische aquaponics.

Hoe werkt Aquaponics Cannabis

HOE KWEEK JE MET AQUAPONICS?

Als je al over een hydroponische opstelling en wat ervaring beschikt, dan ben je al halverwege. Een reguliere, kleinschalige hydro thuisteler kan de overstap met lage opstartkosten maken. Speciale kits, die een regulier aquarium van 50l veranderen in een zelfvoorzienend systeem, vind je simpelweg online.

Anderzijds, als je al een aquarium in huis hebt, kun je het aanpassen met behulp van een van de vele YouTube DIY auqaponics tutorials. Een aquarium kan gemakkelijk geïntegreerd worden in bekende hydroponics systemen. Denk aan eb en vloed en NFT. Ook dezelfde hydrokorrels zijn een perfect medium voor aquaponics.

Robuuste Tilapia vissen, die van nature overleven in troebel water, zijn wellicht moeilijker om aan te schaffen. In plaats daarvan kun je ook decoratieve vissen, zoals de goudvis, bij de lokale dierenwinkel halen. Deze presteren ook prima in aquaponics systemen.

CANNABIS-SPECIFIEKE AANPASSINGEN

HET DUALE WORTELZONE SYSTEEM

Een zelfvoorzienend ecosysteem creëren kost tijd. Nitrificerende bacteriën moeten onderdeel van het systeem worden. Anders lopen de planten tegen allerlei voedingsproblemen aan. Koloniën van gunstige microben opbouwen, doe je niet zomaar even. Daarom creëren de meeste cannabis aquaponics kwekers effectief twee wortelzones.

Meestal staat de pot hierbij met het deel van de wortelzone met de hydrokorrels in het water. De bovenste en onderste wortelzone worden gewoonlijk gescheiden door een barrière van textiel. Denk aan een op maat geknipt stuk jute. De kweker kan vervolgens de bovenste wortelzone aanvullen met supplementen zonder de vissen te doden. Gaandeweg wordt supplementatie minder belangrijk. Het systeem wordt namelijk uiteindelijk zelfvoorzienend. Sommige telers gebruiken zelfs voedingsrijke aarde in de pot voor de bovenste wortelzone.

Waarom Aquaponics Werkt En Wat De Voordelen Zijn Bij Het Verbouwen Van Cannabis

HOE MEER ER VERANDERT, DES TE MEER BLIJFT ER HETZELFDE

Na een tijdje, als je meer bekend bent met de dagelijkse werkzaamheden en als je praktische ervaring opdoet, heb je uiteindelijk een gereguleerd systeem. Steeds minder aanvullende voedingsstoffen zijn nodig en het systeem wordt vrijwel volledig geautomatiseerd.

Wat uitproberen in het begin en met vallen en opstaan kun je uiteindelijk de fijne kneepjes onder de knie krijgen. Het doel is om een gesloten kringloopsysteem te bouwen dat het meeste werk voor je doet en minimaal onderhoud vereist. Volspectrum LED is de verkozen lichtbron voor de meeste systemen. Deze is het meest energiezuinig en past bovendien perfect bij cannabis.

DE VOORDELEN VAN AQUAPONICS

De voor de hand liggende voordelen voor de conventionele hydro kweker om over te stappen op aquaponics zijn dat je al over de meeste benodigde kweekervaring beschikt en de overschakeling niet veel kost. Ook organische kwekers voelen zich vaak aangetrokken tot aquaponics. En met een goede reden. Het is namelijk een 100% natuurlijke teelttechniek, die geen chemische meststoffen vereist.

Geen andere bekende methode van cannabisteelt kan zoveel toppen produceren met zo weinig middelen. In feite scoort aquaponics hoog op alle lijstjes. Beheersing van aquaponics is dan ook iets wat je eigenlijk niet wilt ontberen.

Beste Vis Voor Aquaponics En Cannabis

WAT ZIJN DE BARRIÈRES EN COMPLICATIES?

Aquaponics is echter niet voor iedereen. Als je een beginnende kweker bent of weinig ervaring hebt met hydroponische teelt, is het niet aan te raden om er vol in te duiken. Ook aardekwekers waarderen zeker de mogelijkheden, maar hebben mogelijk niet direct de praktische ervaring. Laat staan dat ze meteen alles weten over visteelt. Zelfs ervaren hydrotelers moeten hun kennis over organische stoffen bijspijkeren en stoppen met chemische meststoffen als ze die gebruiken. Zelf onderzoek doen is onmisbaar om de fundamentele kennis te vergaren.

Aquaponics systemen met een vlot zijn een slecht idee voor wiet. Begin er niet eens aan. Je kunt geen toppen van topkwaliteit kweken in moerasachtige omstandigheden. Houd het bij hydroponische systemen die zichzelf al bewezen hebben voor cannabiskweek. Hoogwaardige grote leidingen en extra waterfiltratie om vaste stoffen te verwijderen, zijn nodig om blokkades te voorkomen. Het uitzoeken van de optimale verhouding van vis tot planten voor je systeem of het bepalen van de voedingsdosering is niet eenvoudig. Dit vormt dan ook de grootste uitdaging.

Langdurige aquaponics teelt vereist een tweede systeem. Tenminste, als je van plan bent stekken te nemen en/of het niet bij één kweek per keer wilt laten. Eén systeem moet dan afgestemd zijn op het lichtschema en de voedingseisen van de vegetatieve groei. Het tweede moet speciaal aangepast worden aan de bloeicyclus.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.