By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


Elk levend organisme heeft voeding nodig en dat geldt ook voor je wietplanten. Maar je hoeft je voor plantvoeding niet tot één bron te beperken. In de wietwereld woedt een hevig debat rond biologische vs. synthetische voeding. Hieronder ontdek je de voor- en nadelen van beide, zodat je voor jouw unieke kweekomstandigheden de beste optie kunt kiezen.

Natuurlijk kweken: is biologische wiet beter?

Bij het biologisch kweken van wiet maak je geen gebruik van synthetische chemische producten. In plaats daarvan kies je voor mest, compost, compostthee en bladspray om je planten te voeden. Deze methode is daarmee minder belastend voor het milieu en ondersteunt het bodemleven. Van biologische voedingsstoffen weten we dat ze de groei van bodemorganismen, zoals mycorrhiza, stimuleren[1]. Studies hebben ook aangetoond dat dit een positief effect heeft op mechanismen die gunstig zijn voor de accumulatie van terpenoïden in planten[2], onder andere bij Cannabis sativa[3].

Natuurlijk kweken: is biologische wiet beter?

Wat zijn de voordelen van biologische voeding bij wietkweek?

Biologisch vs. synthetisch: wat is nu beter? Of je nu kweekt in potten of in een bodem zonder grondbewerking, biologische voeding kan wonderen doen. Biologische voeding spreekt veel kwekers ook aan omdat het makkelijk thuis te maken is. En aangezien het rijk is aan organisch materiaal, houdt deze plantenvoeding niet alleen je wietplanten weldoorvoed, maar is het tevens een essentiële voedingsbron voor gunstige micro-organismen in de bodem. Wat dit betekent? Heel simpel: een gezond bodemvoedselweb stimuleert de plantengezondheid en productiviteit!

Laten we hieronder eens wat dieper in de voordelen van biologische voeding duiken.

Voordelen
Boordevol belangrijke voedingsstoffen
Verbetert het microbiële leven
Verbetert de bodemstructuur
Minder uitspoeling van voeding
Verbetert de smaak en het aroma van wiet
Minder kans op verbranding door overvoeding
Duurzaam en hernieuwbaar
Duurzaam en hernieuwbaar
 • Boordevol belangrijke voedingsstoffen

Biologische voeding is rijk aan macro- en micronutriënten die planten nodig hebben om te overleven. Mest bevat bijvoorbeeld veel stikstof voor de bladgroei, kalium om water en mineralen door planten te transporteren en fosfor om de bloei te stimuleren. Hoogwaardige compost bevat daarnaast essentiële micronutriënten als magnesium, calcium, mangaan, zwavel en ijzer.

Daarnaast bieden biologische opties een grotere diversiteit wat voedingsstoffen betreft dan synthetische voeding. Door je wietplanten te voorzien van diverse mineralen en elementen die ze nodig hebben om te overleven, verbetert niet alleen de groei en oogst, het zorgt ook dat ze beter bestand zijn tegen ziektes en plagen.

 • Verbetert het microbiële leven

Biologische voeding in de vorm van wormenmest, compost, kippenmest, paardenmest, zeewier, beendermeel en houtsnippers is ook bijzonder bevorderlijk voor gunstig microbieel leven. Deze materialen vergaan na verloop van tijd dankzij speciale bacteriën en schimmels. Vervolgens vangt de kringloop van koolstof en stikstof aan. Hierbij ontstaan actieve organische stoffen en humus, waarmee vele organismen worden gevoed, zoals bacteriën, schimmels, nematoden, geleedpotigen en andere soorten. Gezonde populaties van deze organismen zorgen dat wietplanten kunnen floreren. Enkele ervan gaan zelfs een synergetische relatie met wiet aan.

 • Verbetert de bodemstructuur

Een overvloed aan bodemmicroben zorgt ook voor een betere bodemstructuur. Een levenloze bodem gaat er stoffig uitzien en spoelt bij hevige regenval vrij makkelijk weg. Grond vol leven wordt daarentegen sponsachtig, stevig en is beter bestand tegen erosie. Bacteriën creëren een biofilm, waardoor bodemdeeltjes bij elkaar blijven, en schimmeldraden vormen in de bovengrond stabiele aggregaten.

Als aarde een goede structuur heeft, kan water er ook geleidelijker doorheen stromen. Hierbij ontstaat een vacuüm dat zuurstof aantrekt en een aerobe omgeving creëert. Interessant genoeg kunnen veel ziekteverwekkende microben in deze omstandigheden niet gedijen.

 • Minder uitspoeling van voeding

Door de stabiele bodemaggregaten, is het kweekmedium ook beter in staat om water vast te houden. Wanneer je bijvoorbeeld zeewier of brandnetelthee aan de wortels geeft, houdt de aarde zo voeding beter vast, zodat je planten dit ook echt kunnen gebruiken. Daarnaast houden bepaalde bronnen van organisch materiaal, mest bijvoorbeeld, voedingsstoffen als stikstof vast en laten ze die geleidelijk vrij. Zo blijven er voldoende nutriënten in de aarde tijdens zware regenbuien en andere weersverschijnselen die erosie en uitspoeling kunnen veroorzaken.

 • Minder verspilling van voeding

De langzame afgifte van biologische voeding zorgt ook voor veel minder verspilling. Microben die deze voeding afbreken, zetten het om in aarde boordevol voedingsstoffen die voor de planten toegankelijk zijn. Belangrijke elementen als stikstof zitten echter gebonden aan organisch materiaal, of worden door wormen en bacteriën vrijgegeven. Aangezien deze nutriënten door het bodemvoedselweb 'bewegen' en niet achterblijven in kale grond, zijn ze beter beschermd tegen eroderende regen. Zo wordt er veel minder verspild. Daarom voeden biologische voedingsstoffen je planten ook veel langer dan synthetische voeding en hoef je ze minder vaak toe te dienen.

 • Verbetert de smaak en het aroma van wiet

Elke soort wiet heeft weer een andere smaak en geur. Vluchtige koolwaterstoffen die beter bekendstaan als 'terpenen' vormen de basis hiervoor. Wiettoppen produceren terpenen in kleine, doorzichtige klieren genaamd 'trichomen' om zichzelf te beschermen tegen dieren en om met elkaar te communiceren.

Om smaakvolle wiet te krijgen, gebruiken telers talloze technieken die de terpeenproductie stimuleren. Biologische voeding verhoogt mogelijk het terpenengehalte door het bevorderen van florerende populaties mycorrhizaschimmels (soorten die fuseren en samenwerken met de wortels van planten). Hiervan is bekend dat ze de vorming van terpenen bij bepaalde plantensoorten versterken.

Natuurlijk kweken: is biologische wiet beter?
 • Minder kans op verbranding door overvoeding

Wietkwekers die synthetische voeding gebruiken, ondervinden vaak problemen met overvoeding. Vooral beginners hebben de neiging om te veel stikstof toe te voegen, wat giftigheid of verbranding kan veroorzaken. Aangezien biologische voedingsstoffen worden vastgehouden in organisch materiaal, duurt het langer voordat ze voor planten beschikbaar zijn. Deze langzame afgifte vermindert het risico op een stikstofvergiftiging en andere voedingsoverschotten die bladeren kunnen beschadigen, de groei kunnen aantasten en de oogst kunnen verminderen.

 • Duurzaam en hernieuwbaar

Biologische voeding is in de meeste gevallen beter voor de planeet. Dat geldt zeker wanneer je het uit eigen huis en tuin haalt. In plaats van je tuinafval en keukenresten op een vuilstort te laten eindigen, kun je ze ook in voedingsrijke compost omzetten. Gooi onkruid dus niet weg na het wieden, maar maak er bijvoorbeeld voedzame plantenthee van. Ook met mest van lokale boeren en houtsnippers van boomverzorgers beperk je de hoeveelheid afval en krijg je tegelijk sterkere wiet.

De nadelen van biologische voeding

Zoals je inmiddels hebt gezien, zitten er veel voordelen aan biologische voeding, van het voeden van het bodemleven tot het verminderen van uitspoeling. Toch heeft het ook enkele minpunten. Bekijk hieronder de nadelen van biologische voeding.

Nadelen
Langzame afgifte
Kan meer ongedierte aantrekken
Kosten
Soms lastiger toe te dienen
Het nutriëntengehalte kan fluctueren
Langzamere afbraak in koudere klimaten
 • Langzame afgifte

Hoewel veel telers biologische voeding juist prijzen om de langzame afgifte ervan, is dit een probleem als je snel voedingsstoffen moet toedienen. In het geval van bijvoorbeeld een voedingstekort moet je een formule geven die het probleem snel oplost. Zoals we al zeiden, duurt het een tijdje voordat de voedingsstoffen uit mest voor planten beschikbaar zijn. Je kunt ze dus niet simpelweg toevoegen als een mulchlaag en verwachten dat je wietplanten herstellen. Wel is het bij tekorten mogelijk om middelen als compostthee en vloeibaar zeewier op de bladeren aan te brengen voor een snellere opname.

 • Kan meer ongedierte aantrekken

Het aanbrengen van meerdere mulchlagen op je aarde beschermt het kweekmedium en voorziet alle micro-organismen maandenlang van voedsel. Dit materiaal kan echter ook een paradijs voor ongedierte vormen. Slakken, mieren en zelfs muizen kunnen allemaal worden aangetrokken door de bescherming die mulch biedt. Daarnaast bestaat de kans dat je vervuilde compost en mest in je tuin verspreidt die vol met eitjes van plaagorganismen, bestrijdingsmiddelen en onkruidzaden zit.

 • Kosten

Of je nu zakken dierlijke mest of tabletten en brouwsels koopt, de kosten van biologische voeding kunnen al snel oplopen. Vaak zijn biologische producten duurder dan synthetische alternatieven. De aanschaf van zakken mulchmateriaal loopt al gauw in de honderden euro's. Veel telers maken daarom hun eigen compostthee en recyclen keukenresten en tuinafval om de kringloop te sluiten en geld te besparen.

 • Soms lastiger toe te dienen

Er bestaat zeker biologische voeding in de vorm van korrels die je makkelijk kunt toedienen. Maar wie geluk heeft, kan ook een enorme zak mest van de boer uit de buurt krijgen. In dat geval moet je wel je mouwen opstropen en een mestvork bij de hand hebben. Het aanbrengen van mest is namelijk best wat werk, zeker als je een grote tuin hebt.

 • Het nutriëntengehalte kan fluctueren

Compost, mest en andere biologische voeding is niet zoals synthetische voeding perfect gedoseerd. Eén handje compost kan dus een heel andere NPK-verhouding hebben dan een andere handvol. Dit levert vaak geen problemen op vanwege de trage afgifte, maar het kan wel een puntje zijn voor telers die aan nauwkeurigere verhoudingen gewend zijn.

 • Langzamere afbraak in koudere klimaten

Je planten hebben weinig aan biologische voeding als het niet wordt afgebroken. Als teler ben je afhankelijk van specifieke schimmels en bacteriën om het afbraakproces in gang te zetten. En deze werken veel efficiënter met een beetje warmte en vochtigheid. Woon je in een kouder klimaat? Dan zul je merken dat het lang duurt voordat verse toevoegingen in de aarde worden opgenomen.

Video id: 207447257

Biologische vs. synthetische voeding: kunstmatige wietvoeding

Synthetische voeding bevat de mineralen die belangrijk zijn voor de groei van planten in een vorm die direct beschikbaar is. De drie belangrijkste voedingsstoffen voor de groei en bloei, oftewel macronutriënten, zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). De stikstof is afkomstig van een kunstmatig proces van stikstoffixatie dat het 'Haber-Boschproces' wordt genoemd. Dit is in de eerste helft van de 20e eeuw uitgevonden. De fosfor (fosfaat) en het kalium worden gewonnen uit mineralen, waarbij schadelijke onzuiverheden worden verwijderd.

Commerciële synthetische voeding is meestal samengesteld met een specifieke verhouding van deze drie mineralen, wat wordt aangeduid met de term 'NPK-verhouding'. Dit behelst het percentage van elk mineraal in het product. Daarnaast bevat synthetische voeding vaak ook gunstige mineralen als calcium, magnesium, ijzer en zink, de zogeheten 'micronutriënten'.

Voordelen van synthetische voeding

Biologische puristen halen vaak hun neus op voor synthetische voeding. Andere telers waarderen juist de consistentie ervan. Ontdek hieronder de hoofdredenen om synthetische voeding te gebruiken.

Voordelen
Meer controle over de dosering
Makkelijk
Kan tekorten snel aanvullen
Goedkoper
 • Meer controle over de dosering

Synthetische voedingsformules kun je nauwkeurig doseren. Waar biologische voeding bijvoorbeeld wisselende NPK-waarden heeft, bevat synthetische voeding geen organisch materiaal of vulstoffen. In plaats daarvan is het een pure bron van micro- en macronutriënten. Zodoende kun je een nauwkeurige en consistente dosering geven en verklein je het risico op voedingstekorten.

 • Makkelijk

Synthetische voeding is super makkelijk te gebruiken. Het is in zowel vloeibare vorm als in de vorm van korrels verkrijgbaar, en wateroplosbaar. Volg gewoon de instructies op de verpakking om je plant binnen enkele minuten van groeibevorderende voedingsstoffen te voorzien.

 • Kan tekorten snel aanvullen

Synthetische voedingsstoffen zitten niet opgeslagen in mest, compost of wormenmest, maar zijn in vrije vorm beschikbaar. Vandaar dat planten ze meteen kunnen opnemen wanneer je de aarde ermee voedt. Om die reden is synthetische voeding een uitstekende optie voor het aanvullen van voedingstekorten. Hiermee kun je problemen aanpakken zodra symptomen de kop opsteken. Zo hoef je niet weken te wachten, zoals bij biologische voeding, waarin de tekorten juist kunnen toenemen.

 • Goedkoper

Tenzij je gratis biologische voeding weet te bemachtigen, is synthetische voeding zonder twijfel veel goedkoper. Je kunt vloeibare voeding en korrels al voor lage prijzen vinden, zeker als je kleinschalig kweekt!

Nadelen van synthetische voeding

Hoewel synthetische voeding geld bespaart en planten met een voedingstekort kan redden, is het ook niet perfect, verre van zelfs. Dit zijn de nadelen waar je rekening mee moet houden:

Nadelen
Kan de bodemvruchtbaarheid verminderen
Moet regelmatig toegediend worden
Makkelijker om teveel voeding te geven
Voedingsophoping
Schadelijk voor het milieu
 • Kan de bodemvruchtbaarheid verminderen

Synthetische voeding voorziet planten op korte termijn van voeding, maar kan op lange termijn de vruchtbaarheid van je aarde verminderen. De zouten in deze formules irriteren en doden gunstige micro-organismen die het bodemvoedselweb vormen. Hoewel je planten hiermee wel de belangrijkste voedingsstoffen krijgen, nemen gunstige microben op den duur in aantal af. En zoals je weet, hebben wietplanten niet alleen voeding nodig om te overleven, maar ook micro-organismen. Deze kleine wezentjes spelen namelijk een vitale rol bij het voorkomen van ziekte en het verbeteren van de bodemstructuur.

 • Moet regelmatig toegediend worden

Terwijl biologische voeding na verloop van tijd afbreekt, wordt synthetische voeding snel opgenomen of uit de aarde gespoeld. Dit betekent dat je het vaker moet toedienen om aan de voedingsbehoefte van je planten te voldoen. Daardoor wordt het kweken niet alleen duurder, maar krijgt de bodem in een kweekseizoen ook een behoorlijke klap te verduren.

 • Makkelijker om teveel voeding te geven

Je moet voorzichtig zijn als je je wietplanten synthetische voeding geeft. Als je niet goed op de instructies let, geef je al snel teveel. Daarbij zorgen voedingsverbranding en vergiftiging al snel voor gele bladeren en kan er een voedingsblokkade ontstaan. Dit beïnvloedt uiteindelijk de groei en oogst.

Natuurlijk kweken: is biologische wiet beter?
 • Voedingsophoping

Overvoeding kan leiden tot een zoutophoping, waardoor de pH van je aarde uit balans raakt. Wietplanten in grond gedijen bij een pH van 6–7. Synthetische voeding heeft de neiging om de toplaag te verzuren. Om dat te voorkomen, moet je regelmatig meten met een pH-tester en indien nodig pH-aanpassende producten gebruiken.

 • Schadelijk voor het milieu

Synthetische voeding tast niet alleen het leven in de lokale bodem aan. Via afvloeiing en erosie komen deze chemicaliën ook in het grondwater en nabijgelegen rivieren terecht. Daar kunnen deze vervuilende stoffen schade aan het waterecosysteem aanrichten. Ze verminderen bijvoorbeeld het zuurstofgehalte in water en zijn vaak dodelijk voor vissen en andere organismen.

Kun je biologische en synthetische voeding combineren?

Absoluut. Zowel biologische als synthetische voeding biedt unieke voordelen. Je kunt de ene dus gebruiken waar de andere tekortschiet. Aangezien synthetische voeding bij langdurig gebruik het bodemleven kan aantasten, raden we aan om vooral biologische voeding toe te passen en dit waar nodig met niet-biologische voeding aan te vullen.

Wietkwekers die biologische voeding gebruiken, hebben bijvoorbeeld een probleem als hun planten signalen van een tekort vertonen. Dat kan ontstaan door een gebrek aan algehele voeding, maar ook doordat mulch nog niet is afgebroken. In dat geval kun je niet-biologische voeding gebruiken om de kweek te redden, zonder er langdurig afhankelijk van te zijn en de omgeving en het milieu te belasten. Je hoeft dus niet één kant te kiezen. We zien het vaak als een zwart/wit-discussie van biologisch vs. synthetisch, maar zo zit het niet. Doe gewoon zoveel mogelijk op biologische wijze, maar benut in noodgevallen gerust de voordelen van synthetische voeding.

External Resources:
 1. Environmental, Energetic, and Economic Comparisons of Organic and Conventional Farming Systems | BioScience | Oxford Academic https://academic.oup.com
 2. Arbuscular mycorrhizal fungi: effects on plant terpenoid accumulation - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Enhancement of growth and Cannabinoids content of hemp ( Cannabis sativa) using arbuscular mycorrhizal fungi - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.