5 EXTRA GRATIS zaden voor de eerste 100 die met code 22HMK5 afrekenen


Elk levend organisme, hieronder vallen dus ook planten, heeft voedingstoffen nodig. Voedingsstoffen (meststoffen) voor cannabis kunnen anorganisch (synthetisch vervaardigd) of ze kunnen organisch zijn. Misschien heb je wel een andere cannabis kweker horen vertellen over zijn organische project. Onder kwekers wordt er ongetwijfeld nog flink gedebatteerd over welke manier (organisch of met chemicaliën) om cannabis te kweken het beste is, maar er kleven voor- en nadelen aan elke optie.

WAT BETEKENT DE TERM "ORGANISCH KWEKEN"?

Simpelweg betekent organisch kweken dat je kweekt in aarde waarin alles wat je gebruikt voor je project afkomstig is van levende dingen. Er worden dus geen synthetisch vervaardigde verbindingen, zoals chemische zouten of anorganische pesticiden, gebruikt bij het kweekproces.

Organische voederketen

WAT ZIJN ORGANISCHE VOEDINGSSTOFFEN?

Organische voedingsstoffen voor cannabis zijn die types voedingsstoffen die gemaakt of afkomstig zijn van "organische" bronnen, zoals planten of dierlijk afval. Een aantal andere stoffen, bijvoorbeeld minerale rotsstoffen of gips, kunnen ook worden aangeduid als organische meststoffen.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN ORGANISCHE VOEDINGSSTOFFEN BIJ HET KWEKEN VAN CANNABIS?

Er kleven diverse voordelen aan het gebruik van organische voedingsstoffen bij het kweken. Vergeleken met chemische meststoffen, zullen organische meststoffen hun voedingsstoffen meestal langzamer afgeven, waardoor het risico op overvoeden of verbranding door voedingsstoffen wordt verkleind. Dit kan organische voedingsstoffen veiliger maken in gebruik, zeker voor diegenen die net beginnen met het kweken van cannabis.

Organische voedingsstoffen hebben een nuttig effect op micro-organismen die in je bodem wonen, wat weer voordelig werkt op de groei van je planten.

Omdat organische voedingsstoffen gemaakt zijn van natuurlijke stoffen, zijn ze vaak ook duurzamer.

Nuttige organische stoffen, waaronder groeistimulerende micro-organismen, blijven in de bodem, dus er is minder kans op wegvloeien van voedingsstoffen en verspilling.

In vergelijking met het synthetisch voeden van je planten, zal een organisch project grotendeels draaien om het verbeteren van je bodem. Het gevolg hiervan is een verbeterde groei en gezondere planten. Sommige organisch kwekers zijn van mening dat deze methode ook de smaak van het eindproduct verbetert.

Wanneer je organisch kweekt, zal je bodem mettertijd verbeteren. Daarom is organisch kweken zeer aantrekkelijk voor buitenboeren, omdat dit betekent dat je dezelfde aarde meerdere seizoenen kan hergebruiken.

Sommige kwekers geven de voorkeur aan organisch kweken, omdat ze het prettig vinden niet te hoeven vertrouwen op chemicaliën en andere kunstmatige stoffen, waardoor ze zich meer "verbonden" voelen met de natuur en het milieu. Daarnaast zijn er geen chemicaliën die je lichaam kunnen betreden na consumptie van de cannabis.

WAT ZIJN DE NADELEN VAN ORGANISCHE VOEDINGSSTOFFEN?

Het organisch kweken van cannabis levert niet alleen maar voordelen. Zoals voor alles geldt, kleven er ook een aantal nadelen aan.

De plant heeft meestal langer nodig om organische voedingsstoffen op te nemen. Dit komt omdat een organisch kweekproject vertrouwt op micro-organismen die voedingsstoffen afbreken en dit proces kost uiteraard tijd. Dit kan problematisch zijn als je een tekort aan voedingsstoffen herkent, bijvoorbeeld tijdens de bloei, en dit probleem zo snel mogelijk wil verhelpen.

Jouw organische project zal grotendeels afhangen van nuttige micro-organismen die in de aarde leven. In koudere klimaten zullen deze micro-organismen langzamer werken om de voedingsstoffen af te breken. Dit betekent dat organische voedingsstoffen trager en minder effectief werken bij een koudere temperatuur. Organisch kweken is in dit geval minder een exacte wetenschap en meer een kunstvorm, omdat het lastiger te beheersen is.

In vergelijking met het gebruik van synthetische meststoffen, waar je groeimedium eigenlijk steriel kan zijn, kunnen organische stoffen in je aarde gemakkelijker insecten en ongedierte aantrekken. Daarnaast is er ook een grotere kans op de ontwikkeling van schadelijke schimmels en algen.

Tot slot zijn organische voedingsstoffen vaak duurder dan synthetische (chemische) voedingsstoffen voor cannabis.

SYNTHETISCHE CANNABIS VOEDING

Synthetische (chemische) voedingsstoffen bevatten mineralen die belangrijk zijn voor de groei van je plant, in een vorm die direct voor je planten beschikbaar is. De drie meest essentiële mineralen voor groei zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). De stikstof komt van een kunstmatig stikstof fixatie proces, bekend als het Haber-Bosch-proces, dat in de eerste helft van de 20ste eeuw werd uitgevonden. De fosfor en kalium zijn onttrokken uit mineralen, waarbij de schadelijke onzuiverheden eruit zijn gefilterd.

Commerciële, synthetische meststoffen zijn meestal zo samengesteld dat ze een specifieke verhouding bevatten van deze drie belangrijke mineralen, de zogenaamde N-P-K verhouding, wat staat voor het percentage van elk mineraal in het product. Samen met specifieke verhoudingen stikstof, fosfor en kalium, kunnen vaak ook andere nuttige mineralen, zoals calcium, magnesium, ijzer, zink en een aantal anderen in synthetische meststoffen worden gevonden.

Overvoeding plant cannabis

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN SYNTHETISCHE CANNABIS VOEDING?

Synthetische (chemische) voedingstoffen zijn vaak gemaakt met een exacte verhouding specifieke voedingsstoffen. Dit betekent dat de kweker meer controle heeft over het aanbieden van precieze hoeveelheden voedingsstoffen, die de plant nodig heeft in een bepaalde levensfase. Stikstof is bijvoorbeeld vooral nodig in de vegetatieve fase, terwijl de cannabisplant in de bloeiperiode minder stikstof nodig heeft, maar wel meer fosfor om grote en kleverige toppen te ontwikkelen.

Als je exact de juiste hoeveelheid voedingsstoffen kan doseren, kan dit resulteren in een grotere opbrengst en een hoger THC-percentage. Opgemerkt moet worden dat de voedingsvereisten kunnen verschillen van soort tot soort en fenotype tot fenotype.

Chemische voedingsstoffen kunnen direct door je planten worden opgenomen tijdens het voeden. Een snelle opname van mineralen en andere verbindingen maakt het mogelijk een directe impact te hebben op de gezondheid van je planten, bijvoorbeeld als je een voedingstekort zo snel mogelijk wenst aan te pakken.

Tot slot zijn synthetische meststoffen bijna overal verkrijgbaar en ze zijn normaal gesproken veel goedkoper dan hun organische tegenhangers.

WAT ZIJN DE NADELEN VAN SYNTHETISCHE VOEDINGSSTOFFEN?

Het feit dat synthetische voedingsstoffen direct beschikbaar zijn voor je cannabisplanten en in sommige gevallen ook zeer geconcentreerd zijn, zorgt voor een hoger risico op overbemesting en verbranding door voedingsstoffen. Hierdoor kunnen synthetische voedingsstoffen ietwat riskant zijn voor minder ervaren kwekers die soms de neiging hebben te overvoeren.

Synthetische voedingsstoffen zorgen er ook voor dat zouten kunnen ophopen in de bodem, wat de kwaliteit vermindert. Met een slechte bodemkwaliteit wordt de kans op het wegvloeien van voedingsstoffen vergroot, wat weer resulteert in een verspilling van voedingsstoffen met de bijbehorende schade voor het milieu. Een slechte bodemkwaliteit verhoogt ook de waarschijnlijkheid op problemen met je planten.

Synthetische meststoffen zijn niet gemaakt van hernieuwbare bronnen. Er wordt vast veel energie besteed aan het produceren van stikstof en andere verbindingen in synthetische meststoffen en deze processen eisen hun tol van het milieu.

Cannabis knop

WAT MOET JE NU KIEZEN: ORGANISCHE OF SYNTHETISCHE VOEDINGSSTOFFEN?

Cannabiskwekers debatteren al eeuwen over de voor- en nadelen van hun favoriete kweekmethoden, maar waar je uiteindelijk voor kiest, zal je natuurlijk helemaal zelf moeten bepalen en niet laten afhangen van de ervaring van een ander.

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je de voorkeur geeft aan de ene of andere methode en het beste wat je kan doen, is het een en ander uit te testen om uit te vinden wat voor jou ideaal is.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.