By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


Het is nog nooit zo makkelijk geweest om wiet te kweken. Het kan overweldigend zijn als je ontdekt hoeveel producten en mogelijkheden er wel niet zijn, maar deze zijn allemaal ontwikkeld om het voor jou makkelijker te maken. Dat betekent echter niet dat nieuwe systemen goedkoper of effectiever zijn dan traditionele manieren van plantverzorging. Dit is volledig afhankelijk van de omvang van je kweek en welk doel je als kweker hebt.

SYNTHETISCHE VERSUS BIOLOGISCHE MEST

We kunnen in grote lijnen onderscheid maken tussen twee technieken. De ene behelst een moderne monocultuur met intensieve petrochemische bemesting. Hierbij probeert men een maximale opbrengst te behalen onder steriele omstandigheden en met nauwkeurige manipulatie van variabelen. In dit geval gebruikt men kant-en-klare voedingsstoffen met een strikte NPK-verhouding en een precieze pH-waarde om tekorten te beperken en krachtige groei te stimuleren.

De andere techniek is de biologische of "natuurlijke" manier, waarbij men planten kweekt zonder petrochemische hulpmiddelen. Hierbij voed je de microbiologie van de aarde. Daardoor krijgen de wortels alles wat ze nodig hebben en lekker vinden. En ook nog in de goede verhoudingen.

Het kost nieuwe, onervaren telers altijd tijd om zich te verdiepen in de methoden – biologisch versus synthetisch. Na het afwegen van de voor- en nadelen kun je dan eindelijk aan de slag! Naarmate je groene vingers ontwikkelt, zul je echter ook zeker van gedachten veranderen over bepaalde onderwerpen.

ZIJN KANT-EN-KLARE PRODUCTEN DE MOEITE WAARD?

Na een tijdje zul je bijvoorbeeld ontdekken dat de meeste kant-en-klare mest duur is en eigenlijk geldverspilling. Zeker als je ontdekt dat je het product tegen een fractie van de prijs simpel zelf kunt maken.

Houd er rekening mee dat de meeste kant-en-klare mest, zowel synthetisch als biologisch, een deel van zijn waarde verliest door het water dat erin zit. Het is bovendien ingewikkeld om alles wat een plant nodig heeft in een fles te doen. Er zitten grenzen aan wat scheikundig en op het gebied van plantenfysiologie mogelijk is. Je levert op voedingsgebied dan ook zeker iets in als je kiest voor het gemak van een kant en klaar product. Het is buitengewoon lastig om alles wat een plant nodig heeft in een stabiele formule te mengen. Er zitten nu eenmaal grenzen aan scheikunde en plantenfysiologie. Het gemak van voeding in een kant-en-klare fles heeft dus ook zijn beperkingen .

JE EIGEN MEST MAKEN

Het maken van je eigen mest kan behoorlijk verslavend zijn. Je bespaart er op de lange termijn namelijk veel geld mee. Bovendien leer je beter wat planten qua voeding nodig hebben. Je leert daarbij precies te bepalen wat ze vereisen, wat uiteindelijk zorgt voor grotere en lekkerdere toppen.

Gooi je je dure kant-en-klare potgrond na elke oogst weg? Of krijgen je planten voedingsstoffen en andere middeltjes, maar leveren ze niet meer op? Lees dan even verder.

Npk-voedingsstoffen Voor Cannabis

ZELFGEMAAKTE MEST: WAT ETEN PLANTEN?

We gaan niet diep op dit onderwerp in, maar geven je toch even wat basiskennis mee. Je hebt "NPK" vast weleens voorbij zien komen. Dit zijn de belangrijkste macronutriënten – de belangrijkste spelers op het gebied van de gezondheid en ontwikkeling van een plant.

  • N - stikstof
  • P - fosfor
  • K - kalium

Naast deze primaire macronutriënten bestaan er secundaire macronutriënten en micronutriënten (ook wel sporenelementen genoemd). Dit zijn metalen en mineralen die de plant in kleinere hoeveelheden nodig heeft. Toch zijn ze minstens zo belangrijk voor een gezonde plantengroei als NPK. Secundaire macronutriënten zijn: calcium, magnesium en zwavel, en de micronutriënten zijn koper, ijzer, zink, mangaan, molybdeen, nikkel, boor en chloor.

Fabrikanten van mest mengen deze bestanddelen en proberen ze chemisch te stabiliseren. Daarna gaan ze in een fles, op transport en belanden ze in de winkel. Elk product dat zo in de schappen terechtkomt, is slechts de visie van dat merk op een compleet voedingsplan. Alle merken beweren daarbij dat ze het allerbeste aanbieden.

Het geheim van een hoogwaardige opbrengst is de juiste verhouding tussen al deze stoffen en de afgifte ervan op het juiste moment. Wat dat betreft zijn deze kant-en-klaar producten erg handig.

Toch kan er niets op tegen het zelf maken en toevoegen van biologische mest. Dat is dan ook precies wat de beste telers regelmatig doen. Met een beetje experimenteren ontdek je al gauw hoe makkelijk dit is. Je zult daarbij ontdekken dat biologische aarde een groot verschil maakt voor je tuin.

WAAROM BIOLOGISCH?

De belangrijkste reden om zelf biologische mest te maken is simpel. Het is namelijk goedkoop (of zelfs gratis) en je maakt het gewoon in je achtertuin of keuken. Bovendien is het ongevaarlijk en uiteindelijk beter voor het milieu.

Als je bijvoorbeeld compost gebruikt, bespaar je veel geld. Na de oogst moet de aarde die je hebt gebruikt, weer "opladen". De meeste telers die in een tent kweken, gooien de uitgeputte grond na gebruik weg en kopen nieuwe zakken. Je blijft dan dus slepen met aarde en elke keer heb je nieuwe nodig. Composteer je echter al je biologische voedselafval met gebruikte grond, dan gebeurt er iets magisch. Je geeft de aarde hiermee een nieuwe bestemming en de grond kan weer herstellen met de benodigde microbiologie en voedingsstoffen voor je planten. Alles wat je plant nodig heeft, zit erin - NPK, spoorelementen en bacteriën voor kolonisatie van de rhizosfeer.

ALS JE WIET HONGER KRIJGT

Een wietplant kan echter erg hongerig zijn. Als je dus zware en stevige toppen wilt, moeten de basisomstandigheden van de aarde voor elkaar zijn. Vanuit technisch oogpunt geef je de planten niet rechtstreeks voeding als je in grond kweekt. Daarom adviseren we om je eigen bacteriën te kweken. De technische term daarvoor is Actively Aerated Compost Tea. Je komt de termen "bennies", "nuttige bacteriële thee", "wormenmestthee" of gewoon "compostthee" echter ook wel tegen.

Hoe je het ook noemt, het is makkelijk te maken. Het eindresultaat zal je echt verrassen. Je vergroot niet alleen de populatie van miljoenen kleine handlangertjes die de wortels beschermen en voeden. Daarnaast vang je met het maken van dergelijke thee de beste mineralen en schimmels uit de aarde. Deze thee kun je vervolgens rechtstreeks aan de wortels geven. Je kunt het echter ook als bladspray gebruiken tegen ziektes.

Organico Sintetico Cannabis

DE AARDE AANPASSEN

Kweek je buiten en/of heeft de aarde een oppepper nodig? Lees dan hieronder welke aanpassingen gebruikelijk zijn.

BRONNEN VAN MACRONUTRIËNTEN

Als de aarde extra stikstof (N) nodig heeft, kun je wormenmest, kippenmest, schaaldierenolie en/of vleermuizenpoep toevoegen. Je kunt ook menselijke urine gebruiken. Daarvoor moet je het echter wel verdunnen tot een verhouding van 10:1 (water:urine). Anders verandert de urine in ammonia en is het schadelijk voor je planten. Plas nooit rechtstreeks op je wietplanten; daardoor verbranden de wortels!

Heeft de aarde extra fosfor (P) nodig? Kook dan wat bananenschillen en bedek je grond daarmee. Laat het geleidelijk fermenteren voor een optimale afgifte. Ook beender- en vismeel, kippenmest en steengruis zijn geweldige bronnen van fosfor. Steengruis geeft bijvoorbeeld geleidelijk voedingsstoffen af. Daardoor is het zeer geschikt voor uitgeputte aarde. Zo zit er tijdens de hele kweek genoeg P in de grond.

Misschien kan je aarde ook wel wat extra kalium (K) gebruiken. In dat geval zijn bananenschillen, vleermuizenpoep, vismeel, kelp, houtas, compost en kiezelstenen geweldig.

De twee secundaire macronutriënten calcium en magnesium moeten in voldoende mate aanwezig zijn. Ze zijn namelijk erg belangrijk, met name tijdens de bloei. Pas als deze mineralen in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn, kunnen andere spoorelementen goed hun werk doen.

Secundaire bronnen van macronutriënten en micronutriënten

  • Calcium - kalksteen, klei, kalk, gips
  • Magnesium - dolomiet, magnesiumsulfaat (bitterzout)
  • Andere spoorelementen - Azomite (spoorelementen en humuszuur)

Het komt maar zelden voor dat je andere spoorelementen moet toevoegen. Deze zijn namelijk al aanwezig in de meeste grond- en steensoorten. De meeste aanpassingen die we hebben genoemd, geven de spoorelementen zelfs een enorme oppepper, wat echter geen probleem is.

MESTSOORTEN

Mest is al net zo oud als de landbouw zelf. Het viel mensen op dat op plaatsen waar dieren hun behoefte deden, de plantenwereld floreerde. Tot op de dag van vandaag is mest wereldwijd daarom een van de belangrijkste agrarische hulpmiddelen.

Mest is een fantastisch middel voor een langzame afgifte van NPK. Helaas brengt het echter ook risico’s met zich mee. Als je mest namelijk niet juist composteert of fermenteert, kunnen er ziekteverwekkers vrijkomen. Deze zijn schadelijk voor mensen, dieren en planten. Het kan ook lastig zijn de juiste balans te vinden met de basisgrond. Er is dan ook geen goede of foute soort mest; dit is afhankelijk van waar je woont. Praat met lokale boeren om een idee te krijgen wat het effectiefst is.

Schaap Gebalanceerd en rijk, maar fermentatie nodig
Geit Vergelijkbaar met schapenmest, maar dan sterker
Koe Niet erg rijk, maar makkelijk verkrijgbaar en bruikbaar
Varken Overbodig
Kip Rijk, maar vaak zit er veel NPK in – je moet het dus verdunnen
Konijn Het beste voor composteren en wormen, zeer rijk
Paard Makkelijk om mee te werken, met name goed voor kuipplanten

Soorten mest

EEN STAPJE VERDER – GA VOOR VEGANISTISCH!

Als je milieubewust bent, dan willen we kort iets zeggen over "biologische" mest. Petrochemische meststoffen zijn erg slecht voor het milieu, maar ook dierlijke producten, zoals beender- of vismeel, zijn milieuonvriendelijk.

Allereerst is een biologisch label niet synoniem met goed, beter of juist. Als je echt om het milieu geeft, kijk dan of er een OMRI-certificering op de fles staat.

Deze dierlijke bijproducten zijn industriële restanten die zijn behandeld en gedehydrateerd. Zo wil men zoveel mogelijk winst uit het productieproces halen. Ze zijn echter verre van biologisch; ze bevatten alleen natuurlijke ingrediënten die nog niet zijn bewerkt met synthetische chemicaliën. Hoewel ze beter zijn dan petrochemicaliën, is dit niet de beste manier om je in te zetten voor het milieu.

De legendarische, bekroonde wietschrijver, -teler en -activist Kyle Kushman gaat voorop in de veganistische (op plantaardige basis) kweek van wiet. Zijn resultaten spreken voor zich. Heb je respect voor miljoenen jaren natuurlijke selectie? Dan ben je in staat alles uit plantengenen te halen. Houd Moeder Natuur niet langer voor de gek. Gun haar wat experimenteertijd.

DAT WAS VEEL TE INGEWIKKELD

Als je dit allemaal nog niet wist, dan vind je dit misschien veel te veel info. Waarom zou je er bovendien voor kiezen je handige flessen in te ruilen voor vieze handen die onder de koeienmest zitten?

Geen zorgen, we hopen alleen maar dat deze info je helpt de juiste richting op te gaan. We hebben zelfs nog maar het topje van de ijsberg besproken; er zijn volledige boekwerken geschreven over dit onderwerp. Het is ontzettend moeilijk om zoveel informatie samen te vatten in enkele woorden en praktisch toepasbaar te maken. Als je echter eenmaal het belangrijkste hebt geleerd, gaat de rest veel makkelijker!

SIMPELE ZELFGEMAAKTE MEST

Om je een idee te geven van hoe je mest maakt, lees vooral verder. Koop allereerst een zak hoogwaardige wormenmest (als je zelf geen compost maakt), een emmer, een sterke pomp en een luchtsteen. In 48 uur kun je hiermee genoeg bacteriën, schimmels en spoorelementen kweken om de productie van je planten te verbeteren. Doe dit tijdens de kweek om de week en je oogst als beloning 20-40% meer. Zo simpel is het.

Zowel binnen als buiten kun je al je groenafval, zoals uienrokken en eierschalen of restjes salade, composteren. Ook kun je de stelen en bladeren van je laatste oogst hiervoor gebruiken! Doe er vervolgens wat wormen bij om het composteerproces te bevorderen. Zo bespaar je al gauw veel geld op aarde en creëer je een groeimedium van wereldklasse!

Wil je niet betalen voor kelpextract en woon je vlakbij zee? Dan hoef je alleen maar te zoeken naar zeewier om je eigen aftreksel te maken. En als je het goed doet, is het mogelijk zelfs effectiever dan de kant-en-klare variant.

Eenvoudige zelfgemaakte meststoffen

DE WEG NAAR BIOLOGISCH KWEKEN

Als het allemaal nieuw voor je is, laat je dan vooral niet ontmoedigen door al deze nieuwe termen. Alles lijkt misschien op elkaar, maar betekent net iets anders. Het belangrijkste is dat je de samenstelling van je basis-groeimedium kent en weet wat nodig is voor goede resultaten. Ook een pure hydrocultuur kan profiteren van biologische toevoegingen.

We willen hiermee niet zeggen dat je alle kant-en-klare voedingsstoffen moet weggooien. Je kunt ze echter wel aanvullen met zelfgemaakte, biologische mest. Stapje voor stapje.

Doe het rustig aan en pas het telkens een beetje meer toe. Uiteindelijk zul je merken dat niet alleen je planten goed groeien, maar ook je bankrekening.

Kleine veranderingen, zoals het toevoegen van compostthee, hebben een cumulatief effect. Je planten worden hiermee krachtiger en de aarde raakt niet zo snel meer uitgeput.

Alleen al door het lezen van dit artikel ben je goed op weg naar een volledig duurzaam systeem. Experimenteer gerust en pas je methode aan voor een groenere toekomst.

GEFERMENTEERD PLANTENSAP

Gefermenteerd plantensap is een goedkope en eenvoudige manier om je planten voedingsstoffen te geven. Deze volledig natuurlijke en biologische methode benut nuttige bacteriën om planten af te breken tot makkelijk op te nemen nutriënten. Het is een simpele manier om superaarde in je tuintje te krijgen. Gefermenteerd plantensap is een product dat vooral Koreaanse biologische boeren veel gebruiken. Die bekijken de kweek holistisch en verbeteren de bodemgesteldheid door inheemse micro-organismen in te zetten en chemische middelen te vermijden.

Tuinders maken gefermenteerd plantensap met behulp van voedingsrijke planten en kruiden, zoals smeerwortel, duizendblad, brandnetel, bijvoet, aloë vera, paardenstaart, melganzenvoet en distel. Sommige van deze planten worden beschouwd als onkruid en groeien in de meeste tuinen. Ze zijn echter een superieure (gratis) bron om je cannabisplanten te voeden. Je kunt het best de jongste delen van deze planten oogsten, want die zitten vooral barstensvol voedingsstoffen.

Sommige kwekers kiezen ervoor om fruit te gebruiken in plaats van planten om gefermenteerd fruitsap te maken. Het idee blijft hetzelfde - deze natuurlijke producten bevatten een schat aan voedingsstoffen die kunnen worden vrijgegeven door nuttige bacteriën. Populaire vruchten hiervoor zijn onder meer de cantaloupemeloen, abrikozen, bessen, tomaten en paprika's.

Ongeacht de herkomst - planten of vruchten - de bacteriën zijn hier de echte superhelden. Deze kleine wezentjes dirigeren het metabolische fermentatieproces. Ze extraheren energie uit moleculen en breken grote stoffen af tot kleinere. In wezen geven deze bacteriën alle voedingsstoffen van planten en vruchten vrij.

Deze microben voeden zichzelf met suiker en zetten het om in alcohol, waarbij ze energie aanmaken. Tijdens dit proces creëren ze een voedingsrijke mix die je plant voorziet van een hoop voedingsstoffen die ze nodig heeft voor een gezonde groei. Er wordt tevens suiker toegevoegd, wat helpt om de voedingsstoffen en sappen uit het plantaardig materiaal te onttrekken. Dat gebeurt tijdens een proces dat osmose heet; een proces op basis van diffusie waarbij een vloeistof, waarin stoffen zijn opgelost, van een gebied met een lage concentratie naar een gebied met een hoge concentratie beweegt.

Gefermenteerd plantensap

HOE JE ZELF GEFERMENTEERD PLANTEN-/FRUITSAP MAAKT

Zelf thuis gefermenteerd planten- of fruitsap maken is een eitje. Maak een keuze uit de hierboven vermelde planten of vruchten en laten we beginnen.

STAP 1

Verwijder de schillen en snijd je fruit in blokjes. Gebruik je planten? Hak die dan in kleine stukjes. Als je planten of vruchten uit eigen tuin gebruikt, spoel die dan niet af! Ze bevatten nuttige bacteriën die het fermenteren bevorderen.

STAP 2

Weeg je vruchten of planten voordat je ze in een glazen pot stopt. Voeg dezelfde hoeveelheid bruine suiker toe en pureer het plantaardig materiaal met een pollepel. Meng de boel, zodat al het materiaal bedekt raakt met de suiker.

STAP 3

Bedek je glazen pot met een stuk kaasdoek. Doe er een elastiekje omheen om de boel op z'n plaats te houden. Dankzij de kleine gaatjes in het stuk kaasdoek is het koolzuurgas dat bij het fermenteren vrijkomt in staat te ontsnappen. Zet het mengsel 7-14 dagen weg op een koele, donkere plek.

STAP 4

Zeef het mengsel door een fijne zeef en giet het in flessen. Zet ze weg in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.

STAP 5

Voeg vier eetlepels van het mengsel toe aan ongeveer 3,5l water en gebruik het als bladvoeding of bij het bewateren.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.