Inbegrepen GRATIS producten
Wormenmest voor je wiet: wat is het en hoe werkt het?
Heb je weleens gehoord van wormenmest, en dat het je tuin of kweekproject kan bevorderen? Ontdek hier hoe je met deze natuurlijke meststof de groei en gezondheid van je wietplanten kunt optimaliseren. Lees snel verder!
Wormenmest is een krachtige organische meststof die rijk is aan stikstof en vele andere voedingsstoffen. Het wordt veel gebruikt door tuinders en boeren. Lees hieronder meer over de voordelen van wormenmest voor wietplanten en hoe je het kunt toepassen.
Inhoud:
Wat is wormenmest?
Wormenmest, ook bekend als 'vermicast', is eigenlijk het afval dat door de Tijgerworm (Eisenia fetida) wordt geproduceerd. Wormen voeden zich met vrijwel alle soorten organisch materiaal en breken het ook weer af. Dit betekent dat alles wat leeft uiteindelijk wormenvoedsel wordt, van fruit tot groenten en zelfs mensen. Terwijl wormen zich voeden, produceren ze mest. Deze wormenmest is dankzij het unieke spijsverteringsstelsel van wormen rijk aan voedingsstoffen en nuttige microben. En deze komen de groei van planten weer ten goede, en helpen om een gezond bodemecosysteem tot stand te brengen.
Wat is vermicultuur en vermicompost?
Het woord 'vermicultuur' verwijst naar het proces van het kweken en vermenigvuldigen van wormen om afval af te breken. Als je thuis een wormenbak hebt, doe je in principe al aan vermicultuur. Heb je die nog niet, koop dan wat Tijgerwormen, stop ze in een bak en voer ze. Je kunt hiervoor prima je overgebleven keukenrestjes gebruiken.
De term 'vermicompost' verwijst daarentegen naar het eindproduct dat door wormen wordt geproduceerd. Wormenmest dus. Het is donkerbruin of zwart van kleur en heeft een textuur die op koffiedik lijkt. Het ruikt daarbij naar verse, vruchtbare aarde. Je kunt het als topdressing gebruiken, maar ook meteen door je grond/potgrondmix mengen.
Waarom zijn wormen goed voor wietplanten?
Boeren en tuinders gebruiken al heel lang wormenmest om de groei van planten te stimuleren, en jij kunt hetzelfde doen met je wietkweek! Wormenmest is een geweldige meststof met veel voordelen voor wietplanten; ontdek hieronder welke precies.
1. Wormenmest is rijk aan voedingsstoffen
Wormenmest is, net als andere vormen van mest, van nature rijk aan voedingsstoffen. Bovendien zit het boordevol organisch materiaal dat de groei van je wietplanten stimuleert. De meest prominente voedingsstof is stikstof, in de vorm van sterk geconcentreerde nitraten. Daarnaast bevat wormenmest ook veel andere voedingsstoffen, waaronder:
|
|
In tegenstelling tot reguliere kunstmatige meststoffen zijn de voedingsstoffen in wormenmest echter niet direct voor planten beschikbaar. Dit maakt de kans op overvoeding aanzienlijk kleiner. De voedingsstoffen in wormenmest moeten eerst door bodemorganismen worden afgebroken. Hierdoor worden de nutriënten langzamer aan je planten afgegeven, en is er sprake van een geleidelijkere en meer gecontroleerde toevoer van voeding.
2. Wormenmest helpt de bodemkwaliteit/gezondheid te verbeteren
Wormenmest zit niet alleen boordevol voedingsstoffen, het verbetert ook de kwaliteit van je potgrond. En vaste volgers van Royal Queen Seeds weten dat een gezonde bodem de sleutel tot gezonde wietplanten is. Dit zijn enkele manieren waarop wormenmest de grond verbetert:
- Verbetering van de bodembeluchting: een goed beluchte grond maakt het gemakkelijk voor wortels om te ademen en te groeien. Dit helpt wietplanten om grote, sterke wortelstelsels te ontwikkelen.
- Verhoogde waterretentie: een bodem met een hogere vochtretentie hoef je minder vaak water te geven. Het behoudt voedingsstoffen die normaal gesproken tijdens het bewateren zouden wegvloeien.
- Versterking van het microbiële bodemleven: wormenmest bevat voedingsstoffen voor nuttige bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Deze produceren op hun beurt weer nutriënten voor planten. Bovendien minimaliseren ze de kans op ongedierte en ziekteverwekkers (zie hieronder).
3. Wormenmest verbetert de gezondheid van planten
Door de grote hoeveelheid voedingsstoffen stimuleert wormenmest zowel de vegetatieve groei van wietplanten als hun vermogen om gezonde, harsrijke toppen te produceren. Studies tonen echter aan dat wormenpoep nog meer voordelen heeft:
- Betere kiemkracht[1] van zaden.
- Het terugdringen van ziekteverwekkers[2], met name die leiden tot wortelrot en de afsterving van planten.
- Het afweren van ongedierte, zoals mijten, bladluizen en wolluis. Wormenmest verzwakt namelijk van nature de beschermende laag van sommige van deze insecten.
Veroorzaakt wormenmest 'nutrient burn' bij wietplanten?
De voedingsstoffen in wormenmest zijn dus niet direct beschikbaar voor je planten, zoals die in vloeibare kunstmatige meststoffen. In plaats daarvan worden ze geleidelijk en gecontroleerd in de bodem losgelaten. Bovendien zullen veel van de organismen die in het bodemecosysteem zitten, zich voeden met de voedingsstoffen in wormenmest. De kans is daardoor klein dat wormenpoep nutrient burn veroorzaakt.
Hoe maak je wormenmest?
Het maken van wormenmest is vrij makkelijk. Je hebt slechts drie dingen nodig:
🗑️ Een vermicompost/compostbak
🐛 Tijgerwormen
🍐 Organisch materiaal om de wormen te voeden
Een wormenbak kopen of zelf maken
Vermicompostering is de laatste tijd steeds populairder geworden. Producten hiervoor zijn dan ook makkelijk verkrijgbaar. Zelfs in grote steden doen mensen aan vermicompostering.
Zie je het wel zitten om je eigen vermicompost te maken? Ga dan op zoek naar een wormenbak die bij je past of bouw er zelf een!
Tijgerwormen kopen
Niet alle wormen zijn even effectief voor compostering. Verreweg de meest gebruikte voor vermicultuur is de Eisenia fetida. Deze wormen zijn verkrijgbaar bij vrijwel elk tuincentrum. In de meeste gevallen kun je met slechts één pakketje wormen al je eigen vermicompost maken. In het voorjaar en de zomer beginnen de wormen zich voort te planten. Houd goed bij wat je in de wormenbak doet, en voor je het weet, heb je een hele hoop wormen.
Je wormen voeren en een gezonde composthoop/bak behouden
Misschien wel de grootste uitdaging bij het maken van je eigen wormenmest is het behouden van een gezonde compostbak. Alles staat of valt bij de juiste (hoeveelheid) ingrediënten. Zonder al te veel in detail te treden, komt dit in principe neer op het vinden van de juiste balans tussen:
- Groene ingrediënten: zoals groente- of fruitresten, planten- of grasresten, gebruikte theeblaadjes, koffiedik en/of eierschalen.
- Bruine ingrediënten: verkreukelde stukjes papier en karton, eierdozen en gedroogde bladeren of ander dood plantaardig materiaal.
Welke wormenmest is het beste voor wiet?
Het belangrijkste voor goede wormenmest:
- De ingrediënten waarmee de wormen worden gevoerd: ziek plantaardig materiaal kan ertoe leiden dat er ziekteverwekkers in je wormenbak gaan leven die mogelijk je planten aantasten. Let dus goed op wat je in je compostbak doet.
- De houdbaarheid van je wormenmest: wormen hebben ongeveer twee tot drie maanden nodig om organisch materiaal af te breken en mest te produceren. Onafgebroken wormenmest kan nog ontbindend afval bevatten en voor ziekteverwekkers in je tuin zorgen.
- Manier van bewaren: veel tuiniers laten hun wormenmest zes maanden of langer zijn ding doen. Men beweert dat de mest hier beter van wordt, net als een goede wijn. Bij het bewaren van wormenmest is het belangrijk dat het niet uitdroogt, te vochtig wordt of aan direct zonlicht wordt blootgesteld. Al deze factoren kunnen de levende organismen in de mest doden.
De beste wormenmest voor wiet is zelfgemaakte wormenmest. Toch heeft niet elke wietkweker de tijd of ruimte voor een composthoop of -bak. In dat geval raden we aan om goede wormenmest bij een tuincentrum te kopen. Probeer zo vers mogelijke mest te vinden, en te achterhalen of het op de juiste manier is bewaard.
Hoe gebruik je wormen bij je wietkweek?
Met wormenmest kun je makkelijk je planten bemesten, de gezondheid van de bodem bevorderen en de wortelzone versterken. Hieronder ontdek je hoe je het kunt gebruiken om je wiettuin te optimaliseren.
Wormenmest door de grond mengen
Een van de beste manieren om wormenmest te gebruiken, is door het als een bodemverbeteraar aan je grond toe te voegen:
- Gebruik een grote, schone emmer, kruiwagen of ander soort bak om je grond in te mengen.
- Als je geen andere natuurlijke meststoffen als bodemverbeteraar gebruikt, kun je voor elke 2 liter aarde tot 1 liter wormenmest gebruiken.
- Wanneer je wel andere natuurlijke meststoffen gebruikt om je grond te verbeteren, gebruik dan 0,5 liter wormenmest voor elke 2 liter grond. Zo voorkom je dat je eindigt met aarde die te voedzaam (of te 'heet') is.
Wormenmest als toplaag gebruiken
Een andere geweldige manier om wormenmest bij je wietkweek te gebruiken, is door het rechtstreeks op de grond aan te brengen. Breng hiervoor 8 tot 16 eetlepels wormenpoep rondom je wietplanten aan.
Wormenmest in de vorm van compost-thee toedienen
Je kunt je wietplanten tot slot ook met een heuse wormenmest-thee verwennen!
- Doe je wormenmest in een doorlaatbare zak (een zak met kleine gaatjes) en sluit deze af.
- Vul een emmer van 20 liter met kraanwater.
- Plaats de zak met wormenmest in de emmer met water en laat het een nacht weken.
- Verwijder de zak. Je wormenthee is nu klaar en kan worden gebruikt als bladspray of als vloeibare meststof.
Wormenmest: een veelzijdige, natuurlijke meststof voor wiet
Wormenmest is al lang een favoriet onder tuiniers en boeren. Maar voor wietkwekers biedt het dezelfde voordelen. Het is een natuurlijke, veelzijdige meststof die niet alleen je planten voedt, maar ook de gezondheid en structuur van de bodem verbetert. Een win-winsituatie!
External Resources:
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.