De beginnende kweker kan in de war en zelfs ietwat geïntimideerd raken als het gaat om producten tijdens verschillende fases van de groeicyclus. De huidige markt wordt werkelijk overspoeld door diverse middelen, chemicaliën en uppers en downers. Een succesvolle oogst lijkt bijna onmogelijk zonder een bepaalde toverdrank voor elke dag van de week.

Dat is echter niet helemaal waar. Cannabisplanten hebben absoluut een continue aanvoer van voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Dat betekent echter niet dat deze uit een dure fles hoeven te komen. Iedereen kan thuis zelf goedkoop meststoffen maken, of je nu in een kast kweekt of in een gigantische tuin.

Compost thee is een vorm van gebrouwen compost. Het kan je cannabisplanten voorzien van genoeg hoogwaardige voedingsstoffen. Dit draagt bij aan gezonde, sterke planten en weert zelfs ziektekiemen af. Ondanks de vele heilzame effecten is het maken van compost thee niet moeilijk. Ook kost het niet veel. De belangrijkste vereiste voor de thee is simpelweg een beetje geduld.

BEGIN MET GOEDE COMPOST

Als je nog geen compostbak hebt, is nu het ideale moment gekomen om je eigen voorraad plantenvoeding te creëren! Denk je dat dit te lang duurt? Geen zorgen. Je kunt altijd wat compost thee scoren bij een buurman of tuincentrum, terwijl je wacht tot je eigen voorraad klaar is.

De belangrijkste component van compost thee is hoogwaardige en zeer verfijnde compost. Compost is voornamelijk opgemaakt uit afvalproducten die anders in de groenbak zouden belanden. Dit maakt het dan ook erg budgetvriendelijk. Je kunt van alles gebruiken. Denk aan etensresten, snoeihout, eierschalen, theezakjes en gras.

Compostbakken kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Onbewerkt hout is waarschijnlijk het meest milieuvriendelijk. De bakken moet je op een plek zetten waar de temperatuur en luchtvochtigheid niet extreem fluctueren. Dit heeft namelijk invloed op de micro-organismen die het organisch materiaal verwerken tot goede compost. Als je de bak op aarde plaatst en niet op beton, helpt dit om vloeistoffen af te voeren.

BEGIN MET GOEDE COMPOST

Hoewel verschillend materiaal kan worden toegevoegd aan compost, is het wel belangrijk een balans te creëren tussen de gebruikte materialen. Een mix van groen en bruin is ideaal, zodat de hardwerkende micro-organismen in de compost kunnen floreren. Streef naar ongeveer 25-50% groen materiaal, zoals onkruid, gras en plantaardig afval. De rest moet bestaan uit bruin materiaal. Denk aan houtsnippers, stro en dode bladeren.

Zodra je bent begonnen met het toevoegen van materiaal aan je compostbak, moet je de boel regelmatig omscheppen. Hiermee breng je lucht in de materialen, zodat ze sneller afbreken.

Composteren is geen snel proces. Het kan namelijk 6 maanden tot 2 jaar duren voordat het materiaal is afgebroken in fijne, gebruiksklare aarde. Uiteraard kun je in de tussentijd elders compost aanschaffen.

DE VOORDELEN VAN COMPOST THEE

Je weet nu hoe je je eigen compost kunt maken. Dit kun je in de toekomst gebruiken voor compost thee. Maar dan moet je wel weten hoe je het maakt. Compost thee is precies wat je denkt dat het is. Net als bij de creatie van kruidendrank, draait het maken van compost thee om het laten trekken van materiaal in water. Eigenlijk stelt het dus niet zoveel voor.

Voordat we overgaan naar het recept, moet je natuurlijk wel weten wat er zo waardevol aan is. Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van compost thee?

HET VERSTERKT DE PLANTENGROEI

Compost thee kan de cannabis kweker en zijn planten op diverse manieren ondersteunen. Een van de belangrijkste voordelen voor kwekers is wel dat het helpt de plantengroei te stimuleren. Dit is ontzettend belangrijk als je graag grote, harsrijke toppen wilt oogsten.

Het gigantische volume voedingsstoffen in compost thee draagt enorm bij aan de gezondheid van de planten. De thee stimuleert daarbij een goede, robuuste ontwikkeling. Een dergelijke krachtige dosis voedingsstoffen helpt ook tekorten voorkomen. En zo'n voedingstekort kan uiteindelijk de opbrengst verminderen en de groei remmen.

HET VERSTERKT DE PLANTENGROEI

HET LEVERT NUTTIGE MICRO-ORGANISMEN

Compost thee introduceert dus voedingsstoffen aan de bodem. Ook levert het nuttige micro-organismen, zoals mycorrhiza-schimmels en roofzuchtige nematoden.

Mycorrhiza-schimmels kunnen het wortelnetwerk van cannabisplanten stimuleren. Hierdoor kunnen de planten verder liggende voedingsstoffen opnemen, wat hun opnamecapaciteit verbetert. De schimmels kunnen de wortels ook ondersteunen bij de strijd tegen microbiële parasieten. Roofzuchtige nematoden werken daarbij als een natuurlijke verdediging en eten microben die de wortels van cannabisplanten graag verslinden.

Compost thee levert ook roofzuchtige nematoden aan de rizosfeer van je tuin. Deze kleine, wormachtige wezentjes helpen je planten beschermen tegen verschillende micro-organismen, waaronder andere types nematoden.

Wanneer compost thee als bladspray wordt aangebracht, kunnen de nematoden zelfs strijden tegen insecten op de bladeren en stelen, zoals bladmineerders.

HET ELIMINEERT DE NOODZAAK VOOR GIFTIGE CHEMICALIËN

Als je compost thee gebruikt, heb je wellicht geen chemicaliën meer nodig die giftig zijn voor jou en je omgeving. De thee is een voedzaam elixer. Synthetische meststoffen, die de wortels soms kunnen verbranden, zijn niet langer nodig.

COMPOST THEE RECEPT

Het volgende recept voor compost thee is ontwikkeld door bodem microbioloog en onderzoeker dr. Elaine Ingham van Soil Foodweb Inc.

STAP 1

Allereerst doe je 95 liter water in een grote bak. Als het water chloorhoudend is, kun je het beluchten om deze chemische stof te verwijderen. Voeg 2 theelepels humuszuur oplossing toe. Je kunt humuszuur kopen of winnen uit je eigen compost.

STAP 2

Verdun vervolgens 1-2 eetlepels humuszuur in 500ml water voordat je het toevoegt aan de compost thee. Als alternatief kun je ook 1-2 eetlepels vis hydrolysaat gebruiken. Staat op het etiket dat het product zure conserveringsmiddelen bevat? Dan moet ook dit worden verdund om ze te neutraliseren.

COMPOST THEE RECEPT

STAP 3

Mix vervolgens 80 gram kelp in 1,25l water. Zodra dit goed gemixt is, kun je het mengsel toevoegen aan de compost thee voor een zeer voedzame kick.

STAP 4

Het is nu tijd om de compost toe te voegen. Voordat je dit doet, controleer je het voor de laatste keer om zeker te weten dat alles goed afgebroken is en er gezond uitziet, met een grote biodiversiteit. Het moet luchtig zijn en lekker en rijk ruiken, net als de aarde in het bos. Het moet een habitat zijn van nuttige bacteriën, schimmels en protozoa. Voeg 2,3kg compost toe.

Om zeker te zijn dat deze nuttige bacteriën aanwezig zijn en kunnen worden toegevoegd aan je planten, kun je een microscoop gebruiken. Als je er eentje bezit, of eentje kunt lenen, kun je de compost beoordelen met een 1:5 verdunning van compost en 400X vergroting. In elk gezichtsveld moet je duizenden bacteriën kunnen detecteren. 1 standaard van schimmelhyfen in elke 5 velden, 1 flagellaat of amoebe in elke 5 tot 10 gezichtsvelden en 1 nuttige nematode per druppel.

Als schimmels ontbreken in je compost, kun je voedsel toevoegen om de groei te stimuleren. Denk aan 1 kopje volkoren havermout, zemelenmeel of garnalenschalen. Als planten extra stikstof nodig hebben, kun je humuszuur vervangen door dezelfde hoeveelheid vis hydrolysaat.

DE VOORDELEN VAN SPROUTED SEED TEA

Net zoals compostthee, is sprouted seed tea een voedingsrijke, goedkope meststof voor cannabis. Onder biologische telers is het populair vanwege de eenvoud en effectiviteit ervan. Het behelst een mengsel op basis van snelgroeiende planten, zoals rogge, gerst of maïs.

Zodra deze zaden gekiemd zijn, bevatten ze een schat aan voedingsstoffen die de wortelgroei stimuleren en belangrijke fysiologische functies verwezenlijken. Hieronder vallen diverse proteïnen, aminozuren en enzymen. Gekiemde zaden bevatten tevens gibberellinezuur. Dit is een groeihormoon dat betrokken is bij de groei van scheuten, bladeren en toppen. Sprouted seed tea dient als wortelvoeding en bladspray.

SPROUTED SEED TEA: RECEPT

Het is niet moeilijk te zien waarom zoveel telers kiezen voor deze goedkope en natuurlijke vorm van bemesting. Het enige wat je nodig hebt, is een zak zaden, wat water en tijd. Leer hieronder hoe je je eigen voorraad maakt.

SPROUTED SEED TEA: RECEPT

WAT JE NODIG HEBT

• 56 gram gerstzaad
• Zuiver water
• Grote schaal
• Pot
• Zeef
• Blender
• Emmer

INSTRUCTIES

STAP 1

Doe je gerstzaad in een grote schaal en zet het onder water. Laat de zaden 8 uur weken.

STAP 2

De meeste zaden drijven nu op het oppervlak. Geef ze een licht tikje en je ziet ze naar de bodem zinken. Je zult een laag residu op het oppervlak opmerken. Verwijder dit door het eraf te scheppen of het in de gootsteen te gieten.

STAP 3

Scheidt de schone zaden van het water met een zeef en doe ze in de pot voor het ontkiemen. Geef ze minimaal 3 dagen om te kiemen en spoel ze elke ochtend en avond af. Binnen 24 uur zie je witte scheutjes uit de zaden komen. Deze bevatten alle waardevolle voedingsstoffen. Tegen dag 3 zijn deze uitlopers aanzienlijk langer.

STAP 4

Doe je gekiemde zaden in een blender en vul deze tot de helft met water. Mix ongeveer 20 seconden om een zeepachtig wit mengsel te krijgen.

STAP 5

Vul de emmer met zo'n 20l zuiver water. Giet het mengsel door de zeef in de emmer. Meng de oplossing goed.

STAP 6

Gebruik het mengsel als bladspray of breng het rechtstreeks op de aarde aan. Veel kweekplezier!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.