Ontkiemen

Het is de tijd de hoogste tijd om onze zaadjes te pakken en aan de slag te gaan. Maar hoe kun je het beste beginnen met deze kleine en kwetsbare zaadjes en ervoor zorgen dat ze goed kunnen groeien tot mooie planten? Jij weet nu dat er verschillende methodes bestaan om ze te kweken en iedereen heeft zijn eigen favoriet. Maar wat hebben zaadjes nodig om goed te kunnen ontkiemen? De drie sleutelwoorden zijn: warmte, vocht en licht...

Wanneer we vocht aan het zaadje toevoegen, begint een klein worteltje dat zich in het zaadje bevindt te groeien en gaat op zoek naar meer vocht. Het eerste wat verschijnt, is de kleine kwetsbare wortel. Deze is misschien wel klein, maar heeft zeker de ambitie om zo snel mogelijk tot een mooie wietplant op te groeien.

De kiemkracht van cannabiszaad dient niet onderschat te worden. Zaden hebben het vermogen om zich zeer snel te kunnen ontwikkelen; slechts 12-36 uur vocht is genoeg om er voor te zorgen dat de wortel uit zal komen.

De keukenpapiermethode

Één van de meest voorkomende methoden van voorkiemen is de natte keukenpapiermethode en de verschillende variaties hierop. Je neemt een vochtig absorberend stuk papier, katoen of wol en plaatst hier de zaden op. Dankzij het vochtabsorptievermogen van het keukenpapier is het vrij eenvoudig om ervoor te zorgen dat de zaden een continu aanvoer van vocht hebben. Als het keukenpapier te droog wordt, hoef je alleen maar wat water toe te voegen.

hoe ontkiem ik een cannabisplant

Het is belangrijk om de zaden vochtig maar niet nat te houden. Wanneer je de zaden nat houdt, dan zal het worteltje niet naar meer water gaan zoeken, en zal zo sneller groeien, gezien het feit dat het genoeg water heeft. Als je de plant te droog houdt, loop je het risico dat de wortel dood zal gaan. Met de keukenpapiermethode is het wel moeilijk om het juiste vochtigheidsniveau te bepalen, gezien het feit dat het papier altijd of te droog of te nat is. Maar het werkt wel uitstekend, hoewel het weleens voorkomt dat sommige beginners een paar zaadjes doden tijdens dit proces.

Direct in de grond

Een tweede methode van ontkiemen is om de zaden direct in hun eigen grond te laten groeien, nadat ze geweekt zijn in water voor een aantal uren. Na het weken, zet je de zaadjes direct in hun eigen aarde/ grond/ kokosnoot??? of wat je gekozen hebt/waarvoor je hebt gekozen. We planten de zaadjes 5-10 millimeter diep in de grond. Als je ze niet te diep plant, zullen ze naar boven komen en aan het licht worden blootgesteld en beginnen met groeien. 

Een andere goede reden waarom we de zaadjes niet te diep planten, is het omdat we niet willen dat ze te lang te nat blijven met het risico dat ze beginnen te rotten. De oppervlakte van de aarde die we gebruiken om te planten, droogt heel snel uit dus we moeten zorgen dat de aarde altijd vochtig blijft. Met vochtig bedoelen we wachten totdat de oppervlakte van de aarde is opgedroogd, waarna we water geven(als je wortelstimulator gebruikt, dien je dit ook toe te voegen aan de aarde).

marihuana plant ontkiemen in de grond

Met andere woorden, geef de plant niet teveel water als je merkt dat de potgrond nog vochtig is. Als je dit wel doet, geef je teveel water en loop je het risico dat je zaden zullen rotten. Sommige mensen kiezen voor deze methode omdat het zorgt voor weinig stress voor de zaden en het worteltje direct in de aarde kan duiken en kan beginnen met ontwikkelen. Vrij onhandige kwekers kunnen schade aanrichten aan het worteltje tijdens het planten als ze de keukenpapiermethode gebruiken. 

De beste manier om de gekiemde zaden te planten is om een klein gaatje met je vinger in de grond te prikken. Maak dit nat. Plaats snel je ontkiemde zaadje in het gaatje. Omdat de grond mooi en nat is, is het veilig om de zaden voorzichtig en probleemloos in de grond te plaatsen.

Dek af met een fijn laagje grond en voeg weer een zeer kleine hoeveelheid water toe (ongeveer 10 ml). Om ervoor te zorgen dat het zaadje zich kan verankeren, dien je het water niet te snel toe te voegen, anders loop je het risico dat ze verder in de grond zakken en dat ze gaan rotten.

Steenwollen blokken

Vergeet niet dat bij de bovengenoemde methodes de temperatuur een hele belangrijke rol speelt in het (ontkiemingsproces) ontwikkelingsproces van de planten. De ideale temperatuur ligt tussen de 20-25 graden. Probeer je zaadjes altijd op een temperatuur boven de 20 graden te houden. Om de temperatuur constant en boven de 20 graden te houden, kun je een verwarmingsmatje kopen. Plaats deze in het stopcontact en het matje zal voor een constante temperatuur tussen de 20-22 graden zorgen. Dit is een goedkope en effectieve manier om je zaden op de juiste temperatuur te houden.

Ik geef de voorkeur aan een verwarming zoals de Bionair, die geplaatst kan worden in de kast. Deze verwarming kan geprogrammeerd worden om bijvoorbeeld een temperatuur van 25 graden te behouden en omdat we de Bionair in de kast hebben geplaatst, hoeft deze minder werk te verrichten om je zaden op de goede temperatuur te houden. Als je de Bionair in de kast plaatst, zal deze een klein tropisch klimaat creëren.

wietplant ontkiemen in steenwollen blokken

Een andere methode die ik nog steeds gebruik omdat het zo effectief en makkelijk is, is de steenwol blokmethode. Omdat steenwol zelf een PH waarde van +/- 8.0 heeft moeten we deze eerst 24 uur inzuren met water met PH5.0/5.2 om op de gewenste PH waarde van 6.0/6.3 te krijgen. Omdat steenwol zelf geen voedingstoffen bevat moeten we bij het inzuren ook A&B voeding toevoegen (EC 1.2/1.4)  We leggen de zaden in steenwollen blokken kunnen nu eventueel nog wortelstimulator geven. We plaatsen de zaadjes vervolgens in de natte steenwollen blokken en zetten ze in een bak met een deksel, dat we 'de dome/koepel(?)' noemen. 

Een dergelijke bak zorgt ervoor dat het luchtvochtgehalte gelijk blijft - zodat er geen extra water toegevoegd hoeft te worden en dat de zaadjes in het donker staan totdat ze ontkiemen. Ik zet 'de dome/koepel(?)' natuurlijk op een zeer warm plekje met de juiste temperatuur. Dit wordt gecontroleerd door het automatische warmtesysteem. Zo hoef je weinig of bijna niets te doen voor een succesvolle ontkieming. 

Je zult merken dat de zaden binnen één of twee dagen ontkiemen. Na vier dagen zul je zaailingen hebben van enkele centimeters hoog.

Het licht

Als ze eenmaal zijn ontkiemd, moeten we ervoor zorgen dat ze zoveel mogelijk licht krijgen, zodat ze zich zo snel mogelijk kunnen ontwikkelen tot wietstruiken. 

ontkiemde wietplanten

Verwijder de zaailingen als ze tot 4-5 centimeter hoog zijn, weg bij hun kleinere zusjes en plant ze in een bak naar keuze. 

Een goede start is puur goud!

We zijn nu een paar dagen tot een week verder en dankzij één van de bovenstaande methoden, hebben we met succes een paar zaailingen "getogen". Verwacht niet dat 100% van de zaden zal ontkiemen, het zijn nog steeds levende wezentjes en soms kunnen er ook een paar zaadjes zonder kiemkracht zijn. Begin altijd met de veronderstelling dat dit zo zal zijn en zaai meer dan je eigenlijk nodig hebt. Als ze allemaal uitkomen, des te beter! De kleine zaailingen zullen nu proberen om zo snel als ze kunnen zich tot prachtige groene dames te ontwikkelen.

Door ze onder de HPS-lamp(en) te plaatsen, zullen ze alle licht krijgen die ze nodig hebben en daardoor de energie die ze nodig hebben om snel te kunnen groeien. Tijdens de eerste week van de zaaiing is/lijkt het alsof er niet zo veel gebeurt, dit gezien het feit dat de planten nog weinig blaadjes en een onontwikkeld wortelgestel hebben. Maar na een tijdje zullen de planten steeds meer blaadjes krijgen en in ieder geval zullen ze steeds sneller groeien. Het proces is vergelijkbaar met een ouderwetse dieseltrein die langzaam begint te rollen, maar uiteindelijk volle snelheidbereikt.

De bladeren van de plant functioneren als zonnepanelen en hoe meer zonnepanelen hoe meer energie ze kunnen produceren en hoe sneller ze hun "groeisnelheid" kunnen vergroten. Ze zijn zo efficiënt dat je bijna iedere dag zichtbare groeiverschillen kunt zien. 

de beste cannabis planten

Het is heel belangrijk om in deze beginfase ervoor te zorgen dat er voldoende licht, warmte en vocht is. Door het vochtgehalte hoog te houden kunnen de planten makkelijker de bladeren ontwikkelen. We kunnen de luchtvochtigheid verhogen door de luchtafzuigpomp een beetje langzamer te laten draaien, je kunt misschien tijdens de eerste weken de pomp uitlaten, of je kunt een luchtbevochtiger gebruiken. Omdat de planten steeds groter worden, gebruiken ze steeds meer water en hun waterverbruik wordt dan ook steeds groter naarmate ze groeien.

Het water dat uit de bladeren verdampt, komt terecht in de kweekruimte. Dit houdt automatisch de luchtvochtigheid in de ruimte vrij hoog. In tegenstelling tot groeien met klonen, wil je de lampen niet te hoog boven de planten hangen. Deze planten kunnen de intensiteit van het licht beter verwerken dan een vers gesneden vrouwelijke kloon van de cannabis. 

In de natuur zou een plant uit een zaadje al haar kracht van de zon krijgen, en heeft zich daar helemaal op aangepast om dit te kunnen doen. Waarschijnlijk heb je overal gelezen dat je de lampen op ongeveer 60 cm boven de planten moet hangen vanaf het moment dat ze gaan bloeien. Maar dat is in het geval met klonen en niet met planten uit zaad.

Voeding

Dus, wanneer moeten we beginnen met het voeden van de planten? Dit is afhankelijk van het middel dat je gebruikt en waarin je aan het kweken bent. Tijdens de eerste kweekdagen hoef je geen voeding te geven, ongeacht het middel waarin ze groeien. Als je aarde gebruikt, beschikt deze over genoeg voedingsstoffen voor ten minste twee weken. Kokosnoot, bijvoorbeeld, bevat geen voedingsstoffen. Als je dit gebruikt, zul je na een week voedingsstoffen toe moeten voegen. Op het moment dat de planten voedingsstoffen nodig zullen hebben, zullen ze dat zelf gaan vragen (ja!).

Na een korte periode zal de groene kleur van de bladeren veranderen in een wat lichtere kleur. Dit is een manier van de natuur om te zeggen dat er in de aarde niet genoeg voedingstoffen(of een tekort aan voedingsstoffen) zitten en dat ze meer willen. Als beginner zul je dit niet meteen kunnen zien, en als je te lang wacht zul je merken dat de planten geel beginnen te worden. Er is niets ernstig aan de hand en niets waarover je je zorgen hoeft te maken. Waarschijnlijk een tekort aan stikstof, één van de belangrijkste bouwstenen voor een goede ontwikkeling van de plant.

Als je zo handelt, betekent dit niet dat je tijdens de eerste weken de plant hoeft bij te voeden en je hebt minder kans om de ontwikkeling van de plant te verstoren.

de beste marihuana planten

De groeifase waarin de plant zich nu bevindt vereist dat de lampen 18 uur aan moeten en 6 uur uit (slaap). Dit tijdschema komt overeen met de langste dag van het jaar, 21 juni. We laten de planten denken dat iedere dag de langste en de zonnigste dag van het van het jaar is.

Geniet van uw planten

Tijdens de eerste weken, wanneer je planten zich vrolijk ontwikkelen in hun potten of kuipen vol met aardemix, is er niet zo veel te doen behalve genieten van het uitzicht. Tijdens de eerste week zul je verbaasd zijn over de kleine ontwikkelingen die de plant maakt. Vanaf de tweede week zul je je afvragen hoe het mogelijk is dat de plant zo snel kan groeien. 

De groeikunst van je plant bestaat voornamelijk uit de tijd die je aan je plant besteedt, en dit betekent dat je tijd aan de plant moet besteden. Volg de ontwikkelingen van de planten met zorg - vooral die tijdens de eerste periode. Je wilt echt niet missen hoe het hele kleine scheutje (sproutje???) zich zo snel zal ontwikkelen tot een fluorescerende cannabisstruik, met de beste kwaliteit "dope???" die je ooit hebt gezien!

Thuiskweken/Indoors kweken is het helemaal!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.