De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

De complete gids voor het ontkiemen van cannabis zaden

Ontkiemen

Voordat je zwemt in een grote hoeveelheid eersteklas toppen, zijn er diverse stadia van het kweken van cannabis om te doorlopen. Als het je niet lukt om zaden te ontkiemen, oogst je ook geen plant. Geef je zaadjes de best mogelijke start met onze ultieme gids voor de ontkieming.


De kunst van het ontkiemen van cannabis zaden

Het is zeker zo dat de vegetatieve fase en bloeiperiode van de cannabisplant kritieke stadia zijn van de levenscyclus van de plant. Maar de ontkieming maakt of breekt je kweek pas echt. De kans op mislukking is hoog, tenzij je weet wat je doet. Geef je cannabisplant de best mogelijke start op haar traject naar prachtige toppen. Dit is een gegarandeerde manier om uiteindelijk een gezonde en robuuste plant te krijgen.

Cannabis zaden zijn klein en kwetsbaar. Ze hebben je hulp hard nodig. Het ontkiemen van zaden is op diverse manieren te doen.

Niet alle methodes zijn even succesvol en er kleven voor- en nadelen aan. Het is belangrijk op te merken dat er altijd zaden bij kunnen zitten die het niet goed doen, zelfs met geavanceerde kennis en de beste apparatuur. Dit is natuurlijk en hoort bij elk levend organisme. Royal Queen Seeds heeft een uitgebreid aanbod hoogwaardige reguliere en feminized wietzaadjes. We voorzien onze strains van een duidelijk label, zodat je nooit voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Video id: 484382081

Waar moet je op letten bij cannabis zaden?

Het is verstandig om je zaden (voorzichtig) te inspecteren voor je ze plant, ongeacht waar je ze gekocht hebt. Meestal ontkiemen ze allemaal. Zaden van slechte kwaliteit groeien echter vaak uit tot zwakkere planten. Helaas kom je daar pas achter in de vegetatieve fase of bloeiperiode.

Om teleurstelling te voorkomen, onthoud je dit: zaden met een donkere kleur hebben een grotere kans op ontkieming. Bleekgroene of witte zaadjes doen het waarschijnlijk niet goed. Zelfs donkere, ietwat beschadigde zaden zou je toch moeten planten. De kans op ontkieming is groot, zelfs al is de buitenste schil lichtelijk gebroken.

De temperatuur speelt een belangrijke rol bij ontkiemen

Voordat we de verschillende kiemmethodes bespreken, zijn er een paar belangrijke vuistregels. Voor de beste resultaten, raden we aan dat je je aan deze richtlijnen houdt, ongeacht je gekozen methode. De temperatuur is hierbij een van de belangrijkste factoren. Zaden zoeken altijd naar vocht, maar ze gebruiken de temperatuur als signaal dat ze dit moeten doen.

 • De ideale temperatuur ligt tussen de 22 en 25°C
 • De omgeving moet vochtig zijn, maar nooit nat
 • De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 70% en 90%
 • Zaden houden van TL verlichting (Cool White code 33)
 • Probeer de zaden zo min mogelijk aan te raken
 • Bij hydrocultuur/steenwol is de ideale pH-waarde 5,8-6,2
-15 °C ⚠️ EXTREME TEMPERATUUR
17 °C IDEALE TEMPERATUUR 'S NACHTS
23 °C IDEALE TEMPERATUUR VOT DE DAG
+25 °C ⚠️ EXTREME TEMPERATUUR

Hoelang duurt het ontkiemen?

Drie fundamentele principes jagen de verschijning van de penwortel aan: warmte, vocht en duisternis. Dankzij vocht vormt zich een wortel. Hierna groeit het zaadje langzaam uit tot de cannabisplant waar we zo dol op zijn. Onder de juiste omstandigheden begint de ontkieming binnen 12-36 uur na het introduceren van het vocht.

De tijd varieert. Het hangt namelijk allemaal af van de omstandigheden in je kiemomgeving (zie de vuistregels hierboven). Zelfs de slechtste kweker is in staat een zaadje te ontkiemen. Dit duurt echter vaak wel een paar weken en verhoogt uiteraard het risico op een zwakkere plant.

Het kiezen van je methode

 • Glas water

Glas water

Dit is waarschijnlijk een van de minst effectieve methodes, maar toch interessant. Omdat deze methode zo simpel is, kiezen beginnende kwekers er soms voor hun zaden te ontkiemen in een glas water. Vul een glas of kom tot de helft met water. Houd een temperatuur aan van ongeveer 22°C.

Na 3-5 dagen openen de zaadjes. Je ziet kleine witte puntjes verschijnen. Zodra deze penwortels 1-2cm lang zijn, haal je ze heel voorzichtig uit het water. Plant ze nu in reeds voorbereide potjes met aarde.

Maak klein gaatjes in de aarde (ongeveer 10-15mm diep). Hier plaats je de net ontkiemde zaadjes in. Zodra de zaden zijn geplant, hang je een TL lamp op. Houd een afstand aan van 13-15cm om de groei aan te moedigen. Geef je zaden in dit vroege stadium niet te veel water. Gebruik een plantenspuit om te verzekeren dat de aarde vochtig blijft, maar niet doorweekt raakt.

 • De natte keukenrol

De natte keukenrol

Dit is waarschijnlijk een van de meestgebruikte methodes. Deze methode is er in diverse uitvoeringen. Sommige kwekers gebruiken wattenschijfjes of absorberende stukjes papier. In deze gids gebruiken we keukenrol. Dit is gemakkelijk verkrijgbaar en houdt relatief goed vocht vast.

Leg een velletje vochtig keukenrol op een vlak oppervlak. Verdeel je zaden over de keukenrol en houd een paar centimeter afstand tussen de zaadjes. Leg hier een tweede vel keukenrol overheen. Verzeker dat beide vellen vochtig zijn, niet nat. Wanneer de penwortels 1-2cm lang zijn, plant je de zaden (voorzichtig) in potjes met aarde. Gebruik dezelfde richtlijnen voor het planten als hierboven.

 • Direct in de aarde planten

Direct in de aarde planten

Als je direct in de aarde plant, voorkom je het verpotten van zaden in hun meest fragiele toestand. De eerste penwortel is bedekt met microscopische vezeltjes die je gemakkelijk beschadigt. Gezien het feit dat een glas water of een stuk keukenrol veel gevoeliger is voor temperatuurschommelingen, is het planten in aarde een veel veiliger optie.

Begin met het vullen van de potten met aarde van goede kwaliteit. Week de grond eerst. Veel kwekers kiezen ervoor het water te verrijken met een wortelstimulator. Maak gaatjes van ongeveer 10-15mm diep. Deze zijn het nieuwe thuis voor je zaadjes. Verwijder de zaden uit hun verpakking en leg ze in de gaatjes. Bedek de zaadjes, maar zorg ervoor dat je de aarde niet te veel aandrukt. Het is lastig voor de wortel om een solide bodem te doordringen en dit vertraagt de groei. Spray de aarde in met wat water, zodat je groeimedium vochtig blijft.

Als je de aarde liever niet eerst weekt, is het mogelijk de gaatjes vochtig te maken met een plantenspuit voordat je de zaadjes plant. De zaden zijn dan omringd door vocht, wat de groei van een wortel aanmoedigt.

Zet je potjes in een vochtige omgeving. Houd de juiste temperatuur aan, zoals hierboven beschreven. Na 4-10 dagen verschijnt er een kleine zaailing. De wortels ontwikkelen zich in de aarde. De gehele plant en de aarde verpot je vervolgens naar een grotere pot. Hier begint de normale groei.

 • Het gebruik van steenwol blokken

Using Stone Wool Blocks

Het is best lastig om de ideale temperatuur (van tussen de 22–25°C) en de luchtvochtigheid voor de ontkieming vast te houden. Zaden in de open lucht of op de vensterbank leggen, is ook niet ideaal. Een doe-het-zelf klimaatgecontroleerde kast komt veel beter van pas. Een verwarmde mat is ideaal voor het handhaven van een constante temperatuur, maar hiermee los je niet het vochtprobleem op.

Je moet dus investeren in wat speciale apparatuur, maar als je steenwol startblokken gebruikt, creëer je een perfecte omgeving voor het ontkiemen van cannabis zaden. Week de blokken op dezelfde manier als je met aarde zou doen. De steenwol houdt vocht vast, waardoor je geen water hoeft te geven in de vroege stadia van de ontkieming. Nadat de blokken zijn geweekt, zet je ze in een plastic bak met deksel. Grote cakevormen zijn ideaal.

Met de bak met deksel creëer je een ideaal tropisch miniklimaat. Als je alles vervolgens in een temperatuur gecontroleerde kast plaatst, heb je een vochtsysteem dat zichzelf in stand houdt. Zo is het mogelijk de zaden met rust te laten tot ze kleine zaailingen zijn, waarna je ze verpot naar hun uiteindelijke groeimedium. Als je deze methode gebruikt, ontkiemen je zaadjes in een dag of twee.

Ongeveer twee tot drie weken na de ontkieming, zijn je jonge zaailingen klaar voor hun nieuwe huis. Op dit moment heb je twee opties: zet ze in potten met aarde of ga de uitdaging van hydroponics aan. Je weet wanneer de zaailingen te verplaatsen zijn als de wortels uit de bodem van de steenwolblokken komen. Zolang de worteltjes de onderste helft van het blokje niet bereiken, zoeken ze water en voedingsstoffen in hun nieuwe omgeving, waarbij ze naar beneden groeien.

 • RQS Soil Plugs

RQS Soil Plugs

RQS Soil Plugs zijn ook een geweldige manier om zaden te ontkiemen. Ze zijn makkelijk te gebruiken en bevatten een zorgvuldige samenstelling van ingrediënten om zaailingen een goede start te geven. Daarbij bestaan ze uit de beste turf en kokos, waarmee ze een geweldige combinatie van beluchting en waterretentie bieden.

Dit zorgt ervoor dat de zaadjes niet uitdrogen en voorkomt tevens schimmelziektes die het gevreesde 'damping-off' kunnen veroorzaken.

De RQS Soil Plugs bevatten ook essentiële micronutriënten die zaailingen nodig hebben voor een optimale groei en ontwikkeling. De toevoeging van actieve biologische materialen bevordert tevens de vorming van het wortel-microbioom, met gunstige organismen die ziektekiemen afweren en ondersteunen bij de opname van voedingsstoffen en het afbreken van biologisch materiaal. En omdat deze pluggen pH-gebalanceerd zijn, kunnen de cannabiswortels makkelijk nutriënten opnemen, zonder risico op een blokkade.

Daarnaast zijn ze ook nog eens bijzonder makkelijk te gebruiken en maken ze het verpotten een fluitje van een cent. Als de wortels beginnen te verschijnen, kun je de zaailingen direct in de grond of in een hydroponisch systeem zetten.

Om de RQS Soil Plugs te gebruiken, plaats je één zaadje in elke plug. Zet je pluggen vervolgens in een propagator en besproei ze lichtjes met water — net genoeg om ze vochtig te maken. Gebruik een doorschijnend plastic deksel om de luchtvochtigheid op peil te houden en streef naar de hierboven genoemde temperatuur- en vochtigheidscondities. Houd met een kleine hygrometer deze belangrijke factoren bij.

 • Royal Queen Seeds Feminized Starter Kit

Royal Queen Seeds Feminized Starter Kit

Er bestaat trouwens een veel eenvoudigere manier om zaden te ontkiemen. De feminized starter kit van Royal Queen Seeds bevat alles wat je nodig hebt om je volgende cannabis project op te starten.

De Royal Queen Seeds Feminized Starter Kit bevat:

 • 3x RQS Critical feminized zaadjes
 • 20x EasyStart zaailing potjes
 • 1x Propagator Pro
 • 1x pakje Bacto
 • 1x perliet
 • 1x TL verlichting
 • 1x handleiding
 • 4x AA batterijen
 • 1x Royal Queen Seeds catalogus

*Je hebt ook een maatbeker nodig en iets om mee te roeren (niet inbegrepen in de kit).

1. Haal voorzichtig de zaden uit de verpakking en leg ze in een droog bakje.

2. Je hebt een ondiepe bak nodig, groot genoeg voor de tray. Vul het bakje met een liter lauwwarm water (22–25°C). Voeg het zakje Bacto enzymen toe en laat dit oplossen voordat je de tray in de bak weekt. Laat de tray 5-10 seconden in het water drijven. Gooi het Bacto mengsel niet weg na het weken.

3. Nu je de tray uit je bak hebt gevist, prik je in de aarde van elk potje een gaatje van 10-15mm diep. Plant de zaden hierin. Eén zaadje per pot.

4. Gebruik nu de bijgeleverde propagator en strooi een laag perliet van 15mm op de bodem van het reservoir.

5. Doe je tray met zaden in de propagator. Pas de wanden aan en plaats het deksel. Dit is uitgerust met een aan-uitschakelaar voor de inbegrepen verlichting.

6. Controleer het waterniveau in je reservoir elke dag. Houd dit gelijk. Na 1-7 dagen zijn je zaden ontkiemd. Je ziet dan de eerste bladeren verschijnen. Zodra de zaailingen 3cm groot zijn, verpot je ze naar het uiteindelijke groeimedium.

Video id: 356438330

Bij twijfel, denk aan de lente

Denk altijd aan de omstandigheden in de lente, ongeacht welke methode je kiest. In hun natuurlijke omgeving ontkiemen cannabis zaden na de overgang van de winter naar het voorjaar. Er zit nog veel vocht in de lucht en de temperatuur gaat geleidelijk omhoog. Stel jezelf altijd de vraag: "Imiteert mijn opstelling de omstandigheden in de lente?" Is het antwoord ja, dan is de kans op een succesvolle ontkieming groot.

Geef je zaden de best mogelijke start

In de meeste gevallen gaat het ontkiemen probleemloos. Maar soms zijn er problemen. Hierbij helpen we je graag.

 • Verlichting

Het eerste betreft de verlichting. Je zaadje/jonge zaailing heeft in eerste instantie alleen TL of CFL-verlichting nodig. Planten vereisen licht om te floreren, zeker. Maar een teveel van het goede beschadigt cannabisplanten in de eerste kwetsbare weken.

Hang je verlichting 15cm boven de zaden. Zodra de zaailingen de eerste echte bladeren hebben ontwikkeld (met getande randjes), hang je de lampen tot 5cm boven de planten. Maak je je zorgen over eventuele beschadiging? Houd dan je hand tussen de bladeren en je verlichting. Als het binnen tien seconden te heet wordt, hang je de lampen 2cm hoger. Herhaal dit tot de temperatuur comfortabel is.

Omdat jonge zaailingen vrij snel groeien, pas je de verlichting steeds aan om de beste resultaten te behalen. Na 2 weken onder TL verlichting, schakel je over naar krachtige HPS of MH kweeklampen.

Verlichting
 • Je zaden zitten ondersteboven

Geen paniek! Wortels werken zich, indien mogelijk, altijd een weg naar beneden. Het is niet nodig om ze te herplaatsen. Als je het zaadje op dit cruciale moment verstoort, doe je meer kwaad dan goed. In de meeste gevallen zie je niet eens de wortel verschijnen, maar het steeltje van de cannabisplant.

Weet je het niet zeker? Wacht dan een paar dagen tot de eerste bladeren (zaadlobben) verschijnen. Zolang aan de eisen van een zaadje is voldaan, regelt de zaailing het verder zelf. De beste aanpak is niet in paniek raken. Volg de regels en je jonge zaailing is in no time klaar voor het verpotten.

Je zaden zitten ondersteboven

Na de ontkieming

Wanneer start je met voeding geven?

Dit hangt een beetje af van het gebruikte medium. In de meeste gevallen hoef je de eerste 2-3 weken geen voedingsstoffen toe te dienen. Er zitten eerst nog genoeg nutriënten in de bodem. Zelfs bij kokos hoef je pas na ongeveer een week voeding te geven. Als je kiest voor kokos of hydro, geef je voeding in een kwart van de normale dosis. Zodra de eerste set bladeren verschijnt, verhoog je de dosering met 0,25. Doe dit per setje. Beginners raden we altijd aan te starten op aarde. Hiermee leer je het best de fijne kneepjes van het kweken van cannabis. Ook is aarde meer vergevingsgezind als je een foutje maakt.

Het observeren van de bladeren is de gemakkelijkste manier om te bepalen of je meer voeding zou moeten geven. De gekartelde blaadjes kleuren lichtgroen als de voedingsstoffen opraken.

Negeer je het langer, dan worden ze geel. Dit is een duidelijk teken dat er meer voedingsstoffen nodig zijn. Je plant sterft niet als de bladeren geel kleuren, maar het is wel een tijdige herinnering om voeding te geven.

Tijdens perioden van krachtige groei, vraagt je plant het meest om stikstof. Na het toedienen van voedingsstoffen, krijgen de bladeren weer hun normale kleur. Afhankelijk van hoelang je hebt gewacht met het ondernemen van actie, duurt dit een paar uur of een hele dag.

Ontspan

De eerste weken van de ontwikkeling van zaailingen vragen maar weinig bemoeienis. De voeding heeft slechts kleine aanpassingen nodig, zoals reeds vermeld. Hetzelfde geldt voor de verlichting. Nu je zaden zijn ontkiemd, heb je een paar weken rust. Ontspan en kijk toe hoe je cannabisplanten vorm krijgen.

Zodra de eerste weken voorbij zijn, behandel je de zaailingen zoals in de vegetatieve fase. Stap over op strikte lichtschema's en intens licht. Houd bij het ontkiemen altijd rekening met de vuistregels. Bij twijfel, vraag je jezelf of je de "omstandigheden van de lente" aanhoudt. Heb je het idee dat alles op orde is? Dan rest niets anders dan het observeren en bewonderen van de ontwikkeling van je eigen cannabisplanten.


Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

Categorieën
eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37823 reviews