Niet voor niets houden de meeste kwekers hun mannelijke planten uit de buurt van de dames: bestuiving door mannetjes zorgt ervoor dat de vrouwtjes zaden gaan vormen. Als gevolg daarvan gaan de vrouwelijke planten hun energie stoppen in de productie van zaad. Daardoor stoppen ze minder energie in het ontwikkelen van de allerbeste toppen voor jouw gerief. Je kunt een dergelijk, triest eindproduct met te veel zaad voorkomen als je een aantal basistechnieken toepast.

Vanzelfsprekend wil niemand slechte wiet roken. Als je cannabis kweekt en weet hoe je mannelijke planten en bestuiving kunt herkennen, dan kun je deze verwijderen zodat je de overgebleven vrouwtjes kunt redden. Ook als je een bestoven vrouwelijke plant vroeg herkent, kun je opnieuw beginnen voordat het te laat is. Zo voorkom je dat je aan het einde van je kweekproces achterblijft met een armzalige opbrengst.

Bestuivende Cannabisplant

WAARAAN KUN JE ZIEN DAT EEN VROUWELIJKE PLANT IS BEVRUCHT?

Een van de eerste tekenen waaraan je kunt zien dat je vrouwelijke plant is bevrucht, is het feit dat haar schutbladeren groter worden. Schutbladeren zijn kleine, bladachtige structuren die de reproductieve delen van de vrouwelijke plant beschermen. Vanuit hier komen de bloeiende toppen tevoorschijn. Verwar de schutbladeren niet met de kelken.

Een goede manier om te onderzoeken of de schutbladeren zijn gezwollen, is door met een pincet een schutblad van de plant te halen en die te openen. Als er zaad in zit, heb je te maken met een bevruchte plant.

Een andere aanwijzing voor bevruchting is de kleur van de haartjes op de stampers. Is een vrouwelijke plant bevrucht? Dan duurt het niet lang voordat de haartjes, die eerst wit waren, verschrompelen en donkerder worden.

Stuifmeel Cannabis Plant Stampers

HOE VOORKOM JE DAT JE VROUWELIJKE PLANTEN WORDEN BEVRUCHT?

Voor bevruchting is de aanwezigheid van mannelijke of interseksuele (hermafrodiete) planten nodig. Hermafrodieten zijn vrouwelijke planten die ook pollen produceren. Het eerste wat je moet doen om het risico op bevruchting laag te houden, is zoveel mogelijk mannelijke planten of "hermies" verwijderen. Zeker tijdens de eerste drie weken van de bloeifase is het belangrijk om regelmatig te controleren op mannelijke exemplaren in je tuin.

De doorsnee cannabiskweker heeft over het algemeen geen enkele reden om mannelijke planten te houden en wil er vanaf zodra hij er een heeft ontdekt. Aan de andere kant willen veredelaars van cannabis juist wel een aantal mannelijke planten naast hun vrouwelijke planten behouden. Een veredelaar kiest er normaliter voor om de seksen te scheiden om te voorkomen dat de vrouwelijke planten per ongeluk worden bevrucht. Vrouwelijke planten worden dan bijvoorbeeld in de ene kas gekweekt en de mannetjes in een andere. Vindt de kweek buiten plaats, bijvoorbeeld in een tuin? Dan worden de mannelijke planten vaak in de uiterste hoek van het kweekbed geplaatst, zover mogelijk bij de vrouwtjes vandaan. Dan bestaat echter het risico dat de wind het pollen meeneemt en er toch per ongeluk bevruchting plaatsvindt.

Stigma'S Pistillate Calyx En Schutblad

WAARAAN HERKEN JE MANNELIJKE CANNABISPLANTEN?

Om het geslacht van je cannabisplanten te bepalen, moet je wachten totdat de bloeifase bijna aanbreekt. De planten gaan op dat moment hun energie stoppen in de reproductie. Vrouwelijke cannabisplanten vertonen de geslachtelijke kenmerken op een later moment dan mannelijke planten. Op de plaats waar dat zichtbaar is, gaan snel daarna de toppen groeien (de knooppunten tussen de steel en de stengel). Daar zijn bij vrouwelijke planten wittige haartjes te zien.

Mannelijke planten krijgen geen haartjes bij de knooppunten, maar ontwikkelen er kleine zakjes pollen. Deze zakjes zien eruit als kleine balletjes. De balletjes kunnen zowel in enkel- als in meervoud voorkomen, afhankelijk van het stadium van de pre-bloei waarin de plant zich bevindt. Op een later moment in de groeifase barsten de zakjes open. Hierbij komt het pollen vrij en worden mogelijk je vrouwelijke planten bevrucht.

Plant Cannabis Man Vrouw Schutblad

WAT MOET JE DOEN ALS JE VROUWELIJKE PLANTEN BEVRUCHT ZIJN?

Het is raadzaam om in een vroeg stadium te ontdekken of je mannelijke cannabisplanten en bevruchte vrouwelijke planten hebt. Daarmee bespaar je veel tijd en moeite die je anders investeert in een groeiseizoen dat uiteindelijk voor niets blijkt te zijn. Vaak is het de beste oplossing om de mannelijke planten en de bevruchte vrouwtjes te verwijderen en een nieuwe kweek te beginnen.

HOE VOORKOM JE BESTUIVING?

Er is natuurlijk een manier waarop de thuiskweker kan voorkomen dat er bevruchting plaatsvindt. Door innovaties in de moderne cannabisindustrie, zijn er tegenwoordig gefeminiseerde zaden beschikbaar. Daarbij heb je een grote keus uit nieuwe en legendarische soorten. In tegenstelling tot reguliere zaden, hoef je je daarmee geen zorgen te maken over het herkennen of afzonderen van mannelijke planten tijdens de kweek. Zolang je gefeminiseerde zaden afkomstig zijn van een gerenommeerde handelaar, groeien alle zaden op tot planten met rookbare toppen. Met deze kennis, is het aan jou om te bepalen welke soort zaadjes passen bij jouw kweekervaring en persoonlijke doelen als kweker.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.