Iedere kweker wil het meeste uit zijn/haar cannabisplanten halen. Of dit nu het voeden van de correcte voedingsstoffen betreft of het geven van de juiste hoeveelheid licht, het komt allemaal neer op de trichomen. Deze zeer kleine “haren” lijken de meest gebruikelijke indicator van een gezonde en krachtige plant te zijn. Trichomen wijzen misschien niet altijd op een succesvol product, maar zijn essentieel in de ontwikkeling van wiet van topkwaliteit.

Ook al weten alle kwekers dat trichomen van belang zijn, de meesten begrijpen niet waarom de cannabisplant ze überhaupt aanmaakt. Dit is cruciaal om te weten als je heerlijke harsrijke toppen wilt krijgen. Biologisch gezien, worden trichomen gebruikt als verdedigingsmechanisme. Ze zijn de beste natuurlijke wijze waarop vrouwelijke cannabisplanten zichzelf beschermen tegen plagen en pathogenen. Met “agressieve” aroma’s en smaken van terpenen en andere bestanddelen die trichomen herbergen, blijven insecten over het algemeen weg van de toppen. Trichomen helpen ook de toppen te coaten, waardoor ze beschermd zijn tegen schadelijke UV-straling. Door schaduw te bieden, heeft de plant betere controle over de hoeveelheid licht die de toppen bereikt.

Vandaag bieden we je een gids over hoe je het meeste uit je cannabis trichomen haalt.

Cannabis Trichomen

GENETICA

Er zijn twee hoofdfactoren die de opbrengst en algehele gezondheid van een plant beïnvloeden: genetica en omgeving. We kunnen allereerst niet genoeg benadrukken hoe cruciaal de genetica zijn. Wil je het beste behalen en zoveel mogelijk trichomen krijgen? Kies dan genetica die erom bekend staan een overvloed ervan te produceren. Als je de beste zaden in handen krijgt, heb je alles gedaan, wat een van de factoren betreft. Nu hoef je je enkel zorgen te maken over de omgevingsfactoren. Onthoud echter dat trichomen niet alles zijn als het aankomt op sterkte. Zorg dat je volledig begrijpt wat iedere variëteit te bieden heeft voordat je zaden koopt.

Als het aankomt op het vinden van betrouwbare genetica met geweldige trichomenproductie, dan kun je altijd de Lemon Shining Silver Haze of White Widow proberen. Beide soorten danken hun naam aan hun witte coating van trichomen die verschijnt tijdens de bloei. Dit zijn ook geweldige opties als je zoekt naar een heftige high. Probeer ze uit en oordeel zelf. Vergeet alleen niet dat, hoewel ze enorm belangrijk zijn, genetica maar een deel van de vergelijking zijn; ze vormen de eerste stap. Dat gezegd hebbende, als je eenmaal de gewenste soort hebt gekozen, kun je al je aandacht richten op het volgen van de beste kweektechnieken.

Lemon Shining Silver Haze en White Widow Royal Queen Seeds

BELICHTING

Dit is de belangrijkste omgevingsfactor om in beschouwing te nemen bij de ontwikkeling van trichomen. Blootstelling aan licht heeft een sterke invloed op de opbrengst trichomen van de plant. Cannabis ontwikkelt in het algemeen meer hars bij teelt in equatoriale regio’s. Dit zijn gebieden met een hoge blootstelling aan UV-straling. Zoals hierboven vermeld, gebruikt cannabis trichomen om de toppen te beschermen tegen te veel licht. Door de plant bloot te stellen aan UV-B licht gedurende twee tot drie weken, kun je een verschil in de opbrengst trichomen waarnemen.

LED’s kunnen ook een optie zijn om de aanmaak van trichomen te stimuleren. Deze lampen produceren geen enkel UV-B licht. Maar sommige kwekers geloven dat met de juiste hoeveelheid stress, een snelle toename van trichomen alsnog mogelijk is. Dit kan een riskante keuze zijn, maar het kan werken. Bij het blootstellen van je plant aan lichte vormen van stress, moet je nog steeds constant controleren dat ze gezond zijn. Bepaalde stress kan voordelig zijn voor het vermeerderen van trichomen. Maar te veel stress kan je planten onherstelbaar aantasten.

Verlichting Tricomen Cannabis

OP HET JUISTE MOMENT OOGSTEN

Voor de beste oogst is het essentieel dat je weet hoe te identificeren wanneer het tijd is om te oogsten door de kleur van de trichomen. Hiermee dien je te beginnen tijdens de laatste paar weken van de bloeifase.

Aangezien trichomen nauwelijks worden waargenomen met het blote oog, moeten ze bekeken worden met een vergrootglas of loep. Indien de trichomen nog steeds doorschijnend zijn, dan zijn ze niet klaar. Op dit punt produceren ze nog cannabinoïden, iets wat je niet wilt onderbreken. De toppen groeien exponentieel in de laatste twee weken, dus wees geduldig. Zodra de trichomen melkachtig beginnen te worden, is dat een indicatie dat ze er bijna zijn. De toppen zijn nog niet klaar, maar dit is wel het moment om het meest aandachtig te zijn. Ongeveer de helft van de stampers zou rond deze tijd donker moeten zijn geworden en een amberbruine kleur moeten hebben.

De trichomen gaan over van melkachtig wit naar een troebele witte tint. Oogsten tijdens deze fase geeft de meeste psychedelische/mentale effecten, maar het levert minder hasj op dan wanneer je zou wachten. Het hangt allemaal af van de voorkeuren van de kweker. Als trichomen uiteindelijk amberkleurig beginnen te worden, is er geen tijd meer te verliezen. Oogsten tijdens deze fase levert een meer lichamelijke high op die geassocieerd wordt met indica soorten.

Er is een kort, maar haalbaar kader waarbij een combinatie van een goede mentale en fysieke high bereikt kan worden. Als de trichomen nog een troebele witte kleur vertonen, maar al licht amber worden, resulteert oogsten in een aangename mix van effecten. Een goede tijd om ze te knippen, is wanneer ¼ van de trichomen amber is geworden, terwijl de rest troebel blijft.

ANDERE FACTOREN DIE JE MOET OVERWEGEN

Ook vochtigheid en temperatuur kunnen de opbrengst trichomen van een cannabisplant veranderen. Met de juiste combinatie ervan kun je een stressvollere omgeving simuleren. Hierbij gelooft de plant dat ze de productie van trichomen moet verhogen. In de laatste twee tot drie weken van de bloei (rond dezelfde tijd dat je UV-B blootstelling zou moeten verhogen), is het aanpassen van de vochtigheid en temperatuur bepalend. Probeer de relatieve luchtvochtigheid waarden te verlagen naar zo’n 30%. Sommige zeer harsrijke planten groeien in het Midden-Oosten waar het vrij dor en droog is.

Hoewel dat het geval is, zou je temperatuur niet boven de 26°C moeten komen. Hogere temperaturen aanhouden, beïnvloedt je opbrengst trichomen niet, maar doet wel hun sterkte verliezen. Dat is iets wat je zeker niet wilt. Om te verifiëren dat de temperaturen juist zijn; ruik goed aan je toppen. Als je een zeer krachtig aroma opmerkt, kan dat een indicatie zijn dat de temperatuur te hoog is. Dit vermindert langzaam de kwaliteit van je trichomen, dus houd dit in de gaten.

Regelmatige controles zijn voor kwekers van alle niveaus noodzakelijk. Check je planten altijd om te kijken of ze een voedingstekort hebben. De voedingsopname draagt serieus bij aan plakkerige toppen en de algehele gezondheid van de plant. Zelfs factoren als ventilatie en fatsoenlijke bewateringsgewoonten zijn essentiële handelingen voor een goede ontwikkeling van trichomen.

Je moet er werk in stoppen als je een gezonde, harsrijke en krachtige plant wilt. Het is niet eenvoudig, maar hopelijk is dit iets waar je oprecht van houdt en trots op kunt zijn. Zorg dat je je zorgzaamheid toont als het oogstseizoen aanbreekt. Neem al het bovenstaande in overweging bij het planten van je volgende zaadje. En onthoud: “waar een wil is, is een weg”. Succes met je volgende kweek!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.