5 EXTRA GRATIS zaden voor de eerste 100 die met code 22HMK5 afrekenen

AMINOZUREN — WAT BETEKENEN ZE VOOR CANNABISPLANTEN?

Stikstof, fosfor en kalium zijn de drie hoofdpijlers van voedingsoplossingen en meststoffen. Er bestaan echter talloze andere voedingsstoffen die je cannabisplanten nodig hebben voor de best mogelijke oogst. Aminozuren behoren daar ook toe. In dit artikel laten we zien hoe deze stoffen cannabisplanten beïnvloeden en je helpen om grotere, meer harsrijke toppen te verkrijgen.

WAT ZIJN AMINOZUREN?

Misschien heb je wel gemerkt dat bodybuilders en andere atleten veel aandacht voor aminozuren hebben. Dat komt doordat de stoffen een sleutelrol spelen in de synthese van eiwitten. En zoals je waarschijnlijk weet, is dit belangrijk voor herstel na sport en de groei van spieren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en het fundament voor het leven van zowel flora als fauna. Maar wat doen ze voor cannabis?

WAAROM IS EIWIT BELANGRIJK VOOR CANNABIS?

Net zoals het menselijk lichaam eiwitten nodig heeft, zijn ze ook belangrijk voor de groei en ontwikkeling van planten. Ze helpen een plant bijvoorbeeld door:

• Het ondersteunen van de cellulaire structuur
• De groei van intracellulaire plantstructuren te faciliteren
• Het bevorderen van energieopwekking
• Metabolische processen te stimuleren
• Het transport van voedingsstoffen te faciliteren

Maar waar halen planten deze vitale eiwitten vandaan? In tegenstelling tot mensen zijn ze niet in staat eiwit of aminozuren uit andere organismen te halen. In plaats daarvan maken ze hun eigen aminozuren aan en gebruiken ze deze vervolgens om eiwitten op te bouwen. Daarom zijn tuiniers, net zoals atleten, gek op aminozuren in supplementvorm.

Aminozuren helpen planten door:

• De productie van chlorofyl te verhogen, wat uiteindelijk zorgt voor een betere fotosynthese
• Te dienen als gemakkelijk opneembare vorm van stikstof
• De synthese van essentiële vitaminen te stimuleren
• De resistentie tegen plagen en ziektes te verbeteren
• De stevigheid van cellen te bevorderen

Aminozuren functioneren ook als de precursoren voor auxines. Dit zijn plantenhormonen die in het uiteinde van stelen worden aangemaakt. Auxine speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van takken, toppen en wortels. Ook helpt het bij het reguleren van de licht- en donkerreactie van planten.

Bepaalde aminozuren, zoals cysteïne, werken ook samen met antioxidanten, zoals glutathione. Dit om cannabisplanten te helpen omgaan met oxidatieve stress. Dergelijke stress ontstaat soms door sterke verlichting, bepaalde voeding en hoge concentraties CO₂.

In tegenstelling tot mensen, zijn planten in staat alle aminozuren te synthetiseren die ze nodig hebben om te overleven en zich te ontwikkelen. Helaas vereist het proces van aminozuursynthese wel veel energie. Planten hebben zodoende bij blootstelling aan stress soms moeite om genoeg aminozuren aan te maken.

WAT ZIJN AMINOZUREN?

WELKE FACTOREN BEÏNVLOEDEN DE SYNTHESE?

Elke vorm van stress kan de mogelijkheid van een plant om genoeg aminozuren aan te maken, aantasten. Denk hierbij aan:

• Droogte
• Extreme temperaturen
• Zwakke bodemgezondheid
• Plagen
• Ziektes
• Slechte verlichting
• Ruimtegebrek
• Slechte gezondheid van de wortels

WAT BETEKENT DIT ALLES VOOR JE WIETPLANTEN?

Wanneer je echt het maximale uit je planten wilt halen wat betreft de top- en harsproductie, verdiep je dan eens in meststoffen met aminozuren. Door aminozuren direct beschikbaar te stellen, zijn je planten in staat hun cruciale energie te gebruiken om te groeien en bloeien. En zo hoeven ze zich minder te richten op zelfstandige synthese.

HOE GEEF JE JE PLANTEN AMINOZUREN?

Planten nemen aminozuren op met hun wortels en bladeren. Ze hebben er daarbij tijdens zowel de groei- als de bloeifase voordeel van.

De snelste manier voor planten om aminozuren op te nemen, is met hun bladeren. De veronderstelling is dat spuitmiddelen voor bladeren met aminozuren het transport van voedingsstoffen verbeteren, de transpiratie verhogen en de fotosynthese een boost geven.

Daarom raden we je zeker aan om je planten bladmeststoffen met aminozuren te geven. Meet daarbij wel zorgvuldig de hoeveelheid meststoffen af. Ook hier geldt, net als bij elke andere voedingsstof, dat overvoeden je planten soms schaadt.

WELKE AMINOZUREN HEBBEN CANNABISPLANTEN NODIG?

Aminozuren verschillen, afhankelijk van hun structuur, en elk aminozuur (behalve glycine) is er in D- of L-vorm. Zonder te veel in detail te treden, zit het verschil tussen D- en L-vormige aminozuren 'm vooral in de wijze waarop ze opgebouwd zijn.

Meststoffen zijn verkrijgbaar met zowel D- als L-vormige aminozuren (ook bekend als L-enantiomeren). We raden echter aan om voor de laatste te gaan. Deze zijn voor je planten namelijk gemakkelijker op te nemen. Let er bij de aanschaf van de meststoffen op dat het product alle 20 aminozuren in L-vormige enantiomeren bevat, waaronder:

Alanine
Arginine
Asparaginezuur
Cysteïne
Glutaminezuur
Glutamine
Glycine
Histidine
Hydroxyproline
Isoleucine
Leucine
Lysine
Methionine
Fenylalanine
Proline
Serine
Threonine
Tryptofaan
Tyrosine
Valine

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.