Het kweken van cannabis is een heerlijke hobby waarmee je altijd verzekerd bent van je eigen stash. Na maanden van planning, water en energie, wil je dat je planten zoveel mogelijk toppen produceren. Ook heb je een discrete locatie nodig waar je naar hartenlust kunt kweken. Je kunt buiten telen, waar je profiteert van het natuurlijke zonlicht en de omgevingsomstandigheden. Het lijkt er echter op dat binnen kweken betrouwbaarder is, omdat je zelf de controle hebt over de omgeving. Wat je ook kiest, er is een aantal factoren waar je rekening mee moet houden om de oogst te maximaliseren.

Allereerst heb je te maken met de genetica van de door jou gekweekte soort. Gelukkig hebben wij een grote selectie sterke, winstgevende zaden die je kunt gebruiken. Dan is er nog de vraag of je een autoflowering of fotoperiode soort wilt kweken. Kies je voor het laatste? Dan moet je heel precies omgaan met de verlichting om goede resultaten te behalen. Bestel je zaden, zodat je snel aan de slag kunt! Hier zijn acht manieren, in willekeurige volgorde, waarmee je de kans vergroot op een enorme oogst van jouw fotoperiode plant.

LATWERK

Als een plant moeite heeft met groeien, heeft ze soms de kracht niet om zichzelf te ondersteunen. Wanneer een cannabisplant een structuur heeft die helpt haar gewicht te dragen, kan ze zich beter ontwikkelen. Een basistechniek van het tuinieren is het gebruik van latwerk. Hierbij bouw je houten structuren om de groei van de plant te ondersteunen en sturen. Hout is een veelgebruikt materiaal, maar je kunt ook denken aan bamboe of bepaalde metaalsoorten. Elk sterk materieel kan worden verbouwd tot hekwerk of een simpele steunpaal. Hiermee kun je je planten gescheiden en rechtop houden, ongeacht of je nu horizontaal of verticaal kweekt. Een bamboestok kan precies dat steuntje zijn waardoor je plant kan blijven groeien.

Cannabisplant Een Structuur

PLANTEN TRAINEN

Je plant is in de vegetatieve fase nog steeds kwetsbaar, wat haar ook gevoelig maakt voor training. Als je de ontwikkeling van je planten wilt sturen, doe je dat in deze fase. De fysieke vorming van een plant kan worden belemmerd door takken die in elkaar draaien door ongelijkmatige groei. Dit is het moment om low stress training (LST) toe te passen. Met deze techniek scheid je de hoofdsteel van de zijtakken. Dit doe je zorgvuldig met een touwtje. Hierdoor groeit je plant meer naar buiten en neemt ze een dikke, struikachtige vorm aan. Je kunt ook touw gebruiken om de overlappende delen tussen je planten netjes te houden. Overweeg daarbij de "screen of green" (ScrOG) methode. Hierbij stuurt een raster van touw de planten om gelijkmatiger te groeien.

Scrog Methode Cannabis

VERGROOT DE POTMAAT

Een logische manier om de opbrengst te verbeteren, is het verhogen van je productie. Dit betekent niet direct dat je meer planten moet kweken dan je aankunt. Je kunt namelijk ook de apparatuur aanpassen. Met een pot van 11 liter met aarde kun je goede resultaten behalen. Maar wat als je opschaalt naar 20 liter? Als de plant meer ruimte heeft om te groeien, kunnen grotere oogsten worden verwacht. Kijk of je ruimte hebt in je budget om je apparatuur te verbeteren. Je hebt toch wel een begroting gemaakt voordat je met je project begon? Dit is namelijk zo belangrijk dat we ervan uit zijn gegaan dat we dit niet hoefden te benoemen.

VERBETER DE LICHTINTENSITEIT

Je budget heeft aanzienlijk te lijden onder je verlichting. Daarbij moet je het beschikbare licht optimaal benutten met een lichtbron die het licht direct en gelijkmatig verdeelt. Er zijn verticale variaties rondom een centrale lichtbron. Ook heb je rijen planten die onder een lichtbron zijn geplaatst. Zorg ervoor dat je weet hoe ver je lampen van de planten moeten hangen. Ervan uitgaande dat je de controle hebt over je verlichting, kun je zoeken naar energiezuinige lampen. Daarmee kun je de energiekosten en het risico op hittestress verminderen. Het verbeteren van de lichtintensiteit is een duur grapje. Maar het stimuleert zeker het proces van fotosynthese.

KLIMAATBEHEERSING

Als je hittestress en extreme kou vermijdt, voorkomt dit beschadiging van je planten. Zulke schade kost de plant alleen maar energie, die ze beter kan steken in het produceren van een rijkelijke oogst. Een groot voordeel van binnen kweken: je kunt de temperatuur van je kweekruimte beheersen met een ventilatiesysteem. De aanbevolen temperatuur varieert van 21–29°C (of 70–85°F) met de lampen aan. De beste temperatuur 's nachts varieert van 14–21°C (of 58–70°F). Het is ook belangrijk dat je de luchtvochtigheid in de gaten houdt. Een niveau van tussen de 50-70% is perfect, afhankelijk van de ontwikkelingsfase van de plant.

Vochtigheid En Temperatuur Cannabis Teeltontvochtiger

VOEDING

Voeding is iets wat altijd precies afgesteld moet worden tijdens elke fase van de groei. Hieronder valt ook de enorme vraag naar water waaraan moet worden voldaan. Houd hier rekening mee als je in een droog gebied woont. De plant heeft absoluut voedingsstoffen nodig, maar zorg ervoor dat je niet te veel geeft. Gele bladpunten zijn een teken van overbemesting, waarmee je mogelijk de planten verwoest. De balans tussen stikstof, fosfor en kalium moet echt goed zijn afgesteld. In de vegetatieve fase moet voeding veel stikstof bevatten, een gemiddelde hoeveelheid fosfor en veel kalium. Tijdens de bloeiperiode geef je weinig stikstof, gemiddeld tot veel fosfor en veel kalium. Het is ook mogelijk om Epsom zout te gebruiken. Hiermee voorzie je de plant van zwavel en magnesium.

TOPPEN

Hopelijk begint je plant te bloeien en produceert ze nog veel meer prachtige toppen. Extra verzorging loont, in combinatie met goed gecontroleerde kweekomstandigheden. Als de bloeiperiode nadert, moet er echter nog veel werk worden verzet. Het toppen van de apicale top of hoofdtak kan tot meer dan één cola leiden. Hoe vroeger je dit doet, hoe meer tijd je plant heeft om te herstellen tijdens de vegetatieve fase. Als je een tak topt, kunnen er zich twee nieuwe scheuten vormen. Top je het uiterste topje van een tak? Dan kunnen er zich twee zijtakken vormen. Hiermee verdubbel je effectief de ruimte waar toppen zich kunnen ontwikkelen. Verwijder ook de lagere takken die minder kans hebben om goed te bloeien. Al snel verdeelt je plant zo haar energie op de juiste manier.

Toppen Fimming Planta Cannabis

PLAN HET OOGSTMOMENT

Nu rest ons nog een laatste, maar zeer belangrijk aspect. Als je plant overgaat naar de bloeiperiode, is haar prikkelende aroma erg sterk. Het harde werk van de afgelopen maanden is nu met eigen ogen te zien. Ben je geduldig genoeg om cannabis te kweken? Dan moet je ook het temperament hebben om de verleiding nog iets langer te weerstaan. Maak geen haast om je toppen te oogsten: oogst je te snel, dan kun je de opbrengst onbedoeld verlagen. Je hebt ongeveer twee tot drie weken de tijd om ze te oogsten. Als je nog een week of twee geduld hebt, kun je het formaat van de toppen met wel 25% vergroten. Het loont de moeite om alles te doen wat in je macht ligt om de opbrengst te maximaliseren. Ook al moet je dan wellicht iets langer wachten.

Heb jij nog tips die van pas kunnen komen bij het verbeteren van de oogst? Laat het dan weten!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.