WAT IS EEN TRELLIS?

Een trellis is een scherm of net met een rasterpatroon. Deze kun je verticaal of horizontaal bevestigen om de ruimte en het licht in je cannabis tuin volledig te benutten. Er is altijd plek voor een trellis, of je nu binnen of buiten kweekt. Het draait hierbij om het buigen en weven van de takken door de gaten in de constructie. Hiermee kun je als kweker de opbrengst drastisch verhogen. Meer takken leiden namelijk tot meer toppen. Daarnaast stelt een trellis je als kweker in staat de groei van de planten te manipuleren en het patroon te veranderen. Zo kun je de beste resultaten behalen in je ruimte.

Trellis Fruits

DE OORSPRONG VAN DE TRELLIS

Eigenlijk weet niemand wanneer de trellis werd uitgevonden of door wie. De oude Romeinen gebruikten het latwerk in ieder geval al. Dus misschien verdienen zij wel de eer? Of misschien hebben de Romeinen het idee gestolen van de mensen die de trellis hebben uitgevonden? Hoe dan ook, we kunnen er zeker van zijn dat de opkomst in Europa samenviel met de opkomst van leibomen tijdens de Renaissance. De leiboom is trouwens ook de inspiratie voor LST.

De legendarische Franse landschapsarchitect André le Nôtre ontwierp de tuinen bij het Kasteel van Versailles en was een groot fan van de trellis. Je ziet ze dan ook overal; zowel in het interieur als het exterieur van het paleis, puur ter decoratie. Het is dus niet verwonderlijk dat deze architectonische stijl bekend staat als treillage.

Gerelateerd Artikel
Low Stress Training

HET GEBRUIK VAN EEN TRELLIS BIJ CANNABIS

Tegenwoordig kun je zelf goedkoop een trellis kopen of maken. Buiten worden vaak houten palen en frames gebruikt, omdat deze duurzaam zijn. Binnen wordt vaak gekozen voor nylon en plastic materialen. Het principe blijft echter gelijk. Uiteindelijk is het gewoon een hekwerk. De benodigde stevigheid hangt daarbij af van de kweekomgeving en het formaat van je planten. Een net kan echter zowel binnen als buiten prima werken, zolang het maar goed is bevestigd.

Het enige nadeel is dat je wel wat kweekvaardigheden nodig hebt. Zo'n raster gaat namelijk gepaard met verschillende technieken voor snoeien en trainen. Toppen, LST, ontbladering en dieven zijn essentieel om het meeste uit je trellis te halen. Begin er niet aan als je de kennis en tijd niet hebt om het goed te doen. Het is namelijk een arbeidsintensieve klus.

Trellis-structuur Voor Cannabisplanten

DE VERTICALE TRELLIS

Het "living wall" concept kan ook op cannabis worden toegepast met een verticale trellis. Waarschijnlijk gebruiken buitenkwekers deze methode het meest. Een verticale trellis, bevestigd aan een muur, moedigt rankachtige, verticale groei aan. Binnen wordt het echter minder vaak gebruikt. Wel wordt het toegepast in cilindervormige, speciaal ontworpen kweekruimtes. Deze units zijn bedoeld voor commerciële kwekers die honderden planten kweken langs de buitenste wanden. De kweeklamp is daarbij in het midden geplaatst.

DE HORIZONTALE TRELLIS, OFTEWEL DE SCROG METHODE

De ScrOG, of Screen Of Green methode, is de standaard horizontale trellis die favoriet is bij veel binnenkwekers. Scroggen is een must als je een vergelijkbare, soms superieure, oogst wilt in vergelijking met SOG, maar met minder planten. Kwekers die het snoeien en trainen onder de knie hebben en hun oogst willen verbeteren, hangen altijd een ScrOG net boven hun planten.

Cannabis Trellis

De vegetatieve periode is het moment waarop de cannabisplanten uitdijen. Meestal hangt de kweker een paar weken voor de bloeiperiode een net op met gaten van 5cm. En dat is nog maar het begin. Om het raster te vullen, moet je constant de takken buigen en weven tot halverwege de bloeiperiode.

Onder het net moeten de planten worden uitgedund. Dit omvat het verwijderen van de bladeren. Rond week 3 van de bloeiperiode, wordt dit opgevolgd door dieven. De energie van de planten richt zich dan op de productie van toppen op de beste plekken boven het net. Als kweker moet je daarbij verzekeren dat de optimale afstand tot de verlichting behouden blijft en dat zoveel mogelijk cola's licht ontvangen. De ontbladering boven het raster moet strategisch gebeuren. Je wilt de planten immers niet stress bezorgen, maar je wilt ook geen beschaduwde toppen onder fan leaves. Trimmen is dan ook een voortdurend, maar zorgvuldig proces.

Het is natuurlijk een enorme bonus dat de buit groter is met minder planten, maar een trellis verbetert ook de kwaliteit. De oogst bestaat in feite bijna exclusief uit vette cola's. Iedereen geeft de voorkeur aan dikke toppen in plaats van aan popcorn, ongeacht de soort.

Buiten Cannabis Trellis

WIETBOMEN ONDER DE ZON

Bij de wietbomen in het zuiden van Oregon is de trellis tot het uiterste gedreven. Onder de staatswetgeving is het kweken van cannabisplanten hier beperkt. Medicinale gebruikers mogen 6 planten kweken en recreatieve consumenten slechts 4. Daarom moeten de telers uit Oregon een manier vinden om het meeste uit hun planten te halen. Meester kwekers, zoals Lambsbread, kweken monsters van maar liefst 3m+ hoog met een uitdijend, plat bladerdak en met ongeveer dezelfde breedte. Zijn planten zijn zelfs zo monsterlijk groot dat hij een ladder nodig heeft om het raster te vullen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.