Is het mogelijk dat indoor planten te goed presteren? Soms gaat het behoorlijk mis in je tuin als je cannabis ten onder gaat aan haar eigen succes. Met andere woorden, als ze bijna bezwijkt onder de zware toppen.

Iedere kweker wil een succesvolle oogst. Maar als je planten kampen met zware toppen, komt je oogst eronder te lijden. Als je een plant ziet bezwijken onder haar gewicht, ondersteun haar dan. Een buitengewoon zware top breekt mogelijk de tak. Hier zijn vijf tips om zware toppen te ondersteunen in een binnentuin.

1. ONDERSTEUN JE PLANTEN MET TOUW EN STOKKEN

Veel kwekers gebruiken touw en/of stokken om te voorkomen dat grote toppen de planten omver trekken. Beide zijn een goedkope manier en de benodigdheden liggen vaak gewoon in je schuur of kas. Als je alleen maar touw hebt, knoop dan het ene uiteinde ervan aan de betreffende tak en het andere iets erboven aan de hoofdstengel. Het touw zorgt ervoor dat de tak niet door de zwaartekracht naar onderen zakt. Ook helpt het je plant om het gewicht beter te dragen. Gebruik liever geen henneptouw en andere natuurlijke touwen, omdat dit kan leiden tot schimmel. Ga in plaats daarvan voor synthetische materialen, zoals tuindraad.

Je kunt ook stokken gebruiken om de last te verlichten voor je plant. Zet een tuinstok in de grond, parallel aan de hoofdstengel en vlakbij de zware tak. Gebruik touw, Velcro of een andere verbindingsoptie om de tak stevig aan de stok te bevestigen. Doe dit zo dicht mogelijk bij de plek waar de primaire toppen groeien. Hierdoor is de hefboom korter en verminder je mechanische stress.

Als je over 'tuinstokken' leest, denk je waarschijnlijk aan bamboe. Dit zijn inderdaad de meest gebruikte stokken. De kans is daarbij groot dat je er meerdere van in huis hebt. Ze kunnen echter zowel voor jou als voor je cannabisplant schadelijk zijn. Veel cannabiskwekers gebruiken geen bamboestokken uit angst voor meeldauw. Deze traditionele ondersteunende structuren kunnen deze schimmelinfectie bij zich dragen. Als je hier eenmaal mee te maken krijgt, is de ziekte zichtbaar als een witte, poederige substantie die de groei remt en planten doet verrotten. Kies dus het zekere voor het onzekere en gebruik geen bamboestokken. Ga voor een alternatief van plastic of metaal.

 Edelstenen horizontaal ondersteunen

2. DE TRELLIS

Een trellis is een gaas met een breed latwerk. Ook hiermee ondersteun je de groei van je plant. De trellis heeft veel voordelen; het zorgt voor een goede verspreiding van de toppen, maximaliseert de ruimte om te groeien en levert structurele ondersteuning.

Een trellis is binnen op diverse manieren uit te voeren. Een optie is een verticale trellis, die naast je planten staat. Een horizontale trellis hangt op een bepaalde hoogte boven het bladerdak. Een horizontale trellis zie je vaak bij de screen of green kweekmethode. Hierbij kweek je de plant zodanig dat het grootste deel van het zware plantmateriaal boven het net uitsteekt. Voor een screen of green heb je wel enige vaardigheden nodig. Je moet de plant snoeien, de groei aansturen en de tuin met precisie aanleggen. Als een trellis niet correct is uitgevoerd, blokkeert dit soms licht en luchtstroom naar de onderste delen van de planten. Dit leidt tot vertraagde groei en andere negatieve gevolgen. Voor een beginnende kweker is dit wellicht niet de beste methode. Tenzij je de uitdaging natuurlijk graag aangaat!

horizontale latwerkstrings

3. GEBRUIK PLANTENSTEUNEN VOOR TOMATEN

Het is ook mogelijk je cannabis in plantensteunen voor tomaten te plaatsen. Zo hebben de takken enige houvast. Tomatenplanten en cannabisplanten verschillen qua vorm, waardoor je soms wat aanpassingen moet doen. De plantensteunen van ijzerdraad zijn vaak smal aan de onderkant en breed aan de bovenkant. Cannabisplanten zijn meestal breed van onder en smal van boven. Je hebt daarom touw, klittenband of kabelbinders nodig om de onderste delen van de plant aan de steun te binden. Zie hiervoor de eerste methode in deze gids. Deze aanpak is waarschijnlijk niet ideaal voor zeer jonge planten. Vanwege de steunen is het lastig de lampen laag op te hangen.

De tomatenkooien ondersteunen de knoppen

4. VOEG MESTSTOFFEN TOE OM DE PLANT TE VERSTERKEN

Als je sterkere stelen en takken wilt, moet je beginnen bij de bron: voedingsstoffen in de bodem. Geef je planten meststoffen, rijk aan calcium, kalium en fosfor. Dit helpt ze uit te dijen. Het beste scenario is tenslotte het kweken van zware toppen, terwijl je planten sterk genoeg zijn ze te ondersteunen!

Let wel op het volgende: geef je plant niet teveel van een bepaalde voedingsstof. Met name het aanvullen van calcium terwijl je kalium en fosfor negeert, heeft een averechts effect!

5. JOJO'S VOOR PLANTEN

Met jojo's voor planten heb je een eenvoudige manier om je cannabis te ondersteunen, zonder je te bemoeien met de structuur. Het betreft kleine plastic haakjes, bevestigd aan een touwtje. Deze touwtjes zitten weer vast aan een rolmechanisme dat je bovenin je kweektent hangt. De tent draagt hiermee wat van het gewicht van je plant. Dit gewicht is ook zo verdeeld dat je geen schade aanricht. Als je een kweektent gebruikt, zijn jojo's de simpelste manier om je zware toppen te ondersteunen!

De basis van YoyoAnbauer unter

Het ondersteunen van zware toppen is meer een kunstvorm dan een wetenschap. Wil je uitvinden wat voor jou het beste werkt? Luister naar je plant, maak een schatting van haar kracht, ontdek haar sterke punten en onderzoek waar je ondersteuning moet bieden. Succes met kweken!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.