By Luke Sumpter

Eigenlijk kweekt elke wietkweker met grote, plakkerige toppen in het achterhoofd. Grote, vette wiettoppen bevatten natuurlijk meer cannabinoïden en terpenen. Daarnaast zien ze er mooier uit. Het bladerdak oogt dichter wanneer het vol zit met grote toppen. Bovendien ziet het resultaat van je inspanningen er veel indrukwekkender uit als je je oogst aan je wietminnende vrienden toont.

Gigantische toppen zijn natuurlijk een waar genot, maar ze kunnen ook voor problemen zorgen. Zo kunnen de takken van de cannabisplant bijvoorbeeld maar een bepaald gewicht aan. Als je toppen te groot worden, kan dit ten koste gaan van het bladerdak. Soms bezwijken de takken zelfs onder het gewicht.

Laat dat je er echter niet van weerhouden om de grootst mogelijke wiettoppen te kweken! Hieronder bespreken we een aantal tips. Zo kun je enorme toppen kweken, terwijl je geliefde planten intact blijven. Lees verder en ontdek hoe je je wietplanten het beste ondersteunt.


1. Ondersteun Je Planten met Touw en Stokken

Wietkwekers kunnen het bladerdak ondersteunen met simpele hulpmiddelen zoals bamboestokken en touw. Deze beproefde techniek werkt altijd, of je nu binnen of buiten kweekt.

  • Bamboestokken

Bamboestokken zijn goedkoop maar extreem effectief. Deze betaalbare, maar stevige hulpmiddelen houden de hoofdstam rechtop. Ze voorkomen ook dat takken buigen onder het gewicht van zware toppen.

De Beste Manieren om Zware Toppen te Ondersteunen, Zowel Binnen als Buiten

Je kunt ze zowel binnen als buiten gebruiken. Merk je dat toppen te zwaar worden voor hun takken? Steek dan simpelweg een paar stokken in de aarde rond je planten. Gebruik zacht binddraad om takken aan de stokken te binden. Zorg er wel voor dat je wat ruimte overlaat, aangezien de takken dikker worden naarmate de plant groeit.

Als je in potten kweekt, kun je bamboestokken met ducttape aan de rand van de pot bevestigen. Maak een cirkel van ongeveer 6-8 stokken rond de plant. Bind de zwakke plekken van je takken aan deze structuur voor extra ondersteuning.

  • Touw

Met touw kun je grote wiettoppen veilig stellen, zelfs zonder het gebruik van stokken. Zien je takken eruit alsof ze op elk moment kunnen breken? Gebruik dan een stuk touw om ze wat te ontlasten.

Knoop een eind aan de geteisterde tak en het andere uiteinde aan een hoger gelegen punt op de hoofdstam. We raden je aan om deze methode alleen buiten te gebruiken op grote sativaplanten die in staat zijn om het extra gewicht te dragen.

De Beste Manieren om Zware Toppen te Ondersteunen, Zowel Binnen als Buiten
  • Protocol voor het Ondersteunen van Buitenwiet met Stokken

Houd er rekening mee dat wat je gebruikt ter ondersteuning van je buitenwiet wordt blootgesteld aan de elementen. De eerder genoemde bamboestokken kunnen gaan rotten bij langdurige blootstelling aan regen. Als dat gebeurt, kunnen ze schadelijke ziektes overbrengen op je planten. Als je dus in een regenachtig gebied woont, kun je een alternatief materiaal overwegen, zoals glasvezel.

Hetzelfde geldt voor touw. Kies niet voor materiaal dat snel vergaat of vatbaar is voor rot.

2. De Trellis

Een trellis is een gaas met een breed latwerk. Ook hiermee ondersteun je de groei van je plant. De trellis heeft veel voordelen; het zorgt voor een goede verspreiding van de toppen, maximaliseert de ruimte om te groeien en levert structurele ondersteuning.

De Beste Manieren om Zware Toppen te Ondersteunen, Zowel Binnen als Buiten

Een trellis is binnen op diverse manieren uit te voeren. Een optie is een verticale trellis, die naast je planten staat. Een horizontale trellis hangt op een bepaalde hoogte boven het bladerdak. Een horizontale trellis zie je vaak bij de screen of green kweekmethode. Hierbij kweek je de plant zodanig dat het grootste deel van het zware plantmateriaal boven het net uitsteekt. Voor een screen of green heb je wel enige vaardigheden nodig. Je moet de plant snoeien, de groei aansturen en de tuin met precisie aanleggen. Als een trellis niet correct is uitgevoerd, blokkeert dit soms licht en luchtstroom naar de onderste delen van de planten. Dit leidt tot vertraagde groei en andere negatieve gevolgen. Voor een beginnende kweker is dit wellicht niet de beste methode. Tenzij je de uitdaging natuurlijk graag aangaat!

Een standaard trellis is meestal een tweedimensionaal scherm. Deze werkt perfect voor klimmende groenten zoals bonen. De cannabisplant is echter meer struikachtig. Met plantenkooien bereik je buiten hetzelfde effect. Bovendien zijn ze ideaal voor de specifieke vorm van de wietplant. 

  • Plantenkooien

Plantenkooien werken uitstekend om het gewicht van enorme wiettoppen te ondersteunen. Koop simpelweg een rol stevig tuingaas en maak een koker rond je planten. Kweek je in potten? Dan kun je de kooi vastmaken aan de rand van de pot. Kweek je in een tuinbed? Druk de kooi dan gewoon in de grond rond je plant.

Bind beide uiteinden van de rol samen met binddraad om een kolomvorm te behouden. Naarmate je plant groeit, gaan takken door de openingen in het gaas. Dit biedt de nodige ondersteuning voor de zware belasting van grote toppen.

3. Tomatensteunen

Het is ook mogelijk je cannabis in plantensteunen voor tomaten te plaatsen. Zo hebben de takken enige houvast. Tomatenplanten en cannabisplanten verschillen qua vorm, waardoor je soms wat aanpassingen moet doen. De plantensteunen van ijzerdraad zijn vaak smal aan de onderkant en breed aan de bovenkant. Cannabisplanten zijn meestal breed van onder en smal van boven. Je hebt daarom touw, klittenband of kabelbinders nodig om de onderste delen van de plant aan de steun te binden. Zie hiervoor de eerste methode in deze gids. Deze aanpak is waarschijnlijk niet ideaal voor zeer jonge planten. Vanwege de steunen is het lastig de lampen laag op te hangen.

Net als grote cannabistoppen leggen grote, sappige tomaten een geweldige druk op de takken en stammen. Deze handige hulpmiddelen zijn speciaal ontworpen om delicate takken te beschermen tegen de zwaartekracht.

De Beste Manieren om Zware Toppen te Ondersteunen, Zowel Binnen als Buiten

  • Perfect voor Buitenwiet

Wat betreft het beschermen van wietplanten zijn plantensteunen voor tomaten vergelijkbaar met plantenkooien. Ze besparen je echter een hoop werk, zeker als je veel planten kweekt. Ze zijn namelijk al kant-en-klaar. Je hoeft ze dus niet meer op maat te maken, knippen of vast te binden.

Bovendien zijn deze structuren vaak steviger dan zelfgemaakte kooien. Wietplanten worden in de buitenlucht blootgesteld aan hevige winden en stormachtig weer. Tomatensteunen bieden vaak meer bescherming, zonder dat je de kooi in de grond hoeft te steken.

4. Jojo's voor planten

Met jojo's voor planten heb je een eenvoudige manier om je cannabis te ondersteunen, zonder je te bemoeien met de structuur. Het betreft kleine plastic haakjes, bevestigd aan een touwtje. Deze touwtjes zitten weer vast aan een rolmechanisme dat je bovenin je kweektent hangt. De tent draagt hiermee wat van het gewicht van je plant. Dit gewicht is ook zo verdeeld dat je geen schade aanricht. Als je een kweektent gebruikt, zijn jojo's de simpelste manier om je zware toppen te ondersteunen!

De Beste Manieren om Zware Toppen te Ondersteunen, Zowel Binnen als Buiten

Gebruik Meststoffen om de Plant Te Versterken

Als je sterkere stelen en takken wilt, moet je beginnen bij de bron: voedingsstoffen in de bodem. Geef je planten meststoffen, rijk aan calciumkalium en fosfor. Dit helpt ze uit te dijen. Het beste scenario is tenslotte het kweken van zware toppen, terwijl je planten sterk genoeg zijn ze te ondersteunen!

Let wel op het volgende: geef je plant niet teveel van een bepaalde voedingsstof. Met name het aanvullen van calcium terwijl je kalium en fosfor negeert, heeft een averechts effect!

  • Biologische Voedingsmethoden voor Buiten

Buitenkwekers hebben de beschikking over een breed scala aan biologische voedingsstoffen die bijzonder gunstig zijn voor cannabisplanten. In plaats van flessen met synthetische chemicaliën in je kweekmedium te gieten en op het beste te hopen, kun je je aarde beter verrijken met wormenmest en compost.

Maak compost van al je keuken- en tuinafval of voer het aan wormen in een bak voor vermicompost. Zo kun je het afval omzetten in een rijke bron van voedingsstoffen.

Dit materiaal bevat alle voedingsstoffen die je planten nodig hebben. Daarnaast bevat het veel organisch materiaal. Dit is voeding voor de bodemmicroben die vervolgens je planten voeden.

Mix compost en wormenmest door je potgrond voordat je begint met kweken. Vervolgens kun je het een keer in de zoveel weken als topdressing gebruiken om de aarde met voeding te verrijken.

Het ondersteunen van zware toppen is meer een kunstvorm dan een wetenschap. Wil je uitvinden wat voor jou het beste werkt? Luister naar je plant, maak een schatting van haar kracht, ontdek haar sterke punten en onderzoek waar je ondersteuning moet bieden. Succes met kweken!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.