Is het mogelijk dat indoor planten te goed presteren? Soms gaat het behoorlijk mis in je tuin als je cannabis ten onder gaat aan haar eigen succes. Met andere woorden, als ze bijna bezwijkt onder de zware toppen.

Iedere kweker wil een succesvolle oogst. Maar als je planten kampen met zware toppen, komt je oogst eronder te lijden. Als je een plant ziet bezwijken onder haar gewicht, ondersteun haar dan. Een buitengewoon zware top breekt mogelijk de tak. Hier zijn vijf tips om zware toppen te ondersteunen in een binnentuin.

1. ONDERSTEUN DE PLANT MET TOUW

Het gebruik van touw is een klassieke manier om planten structureel te ondersteunen. Deze methode kent twee variaties. Bij de eerste bind je een touwtje tussen de tak met de zware top en de sterkere hoofdsteel van de plant. Bij de tweede zet je bamboe staken in de grond en bind je zware takken aan de staak. Dit is best even een klusje. Het is echter ook een effectieve manier om de plant in de door jou gewenste vorm te krijgen. Zorg ervoor dat het touw niet in de plant snijdt en dat je niet per ongeluk kleine bladeren meetrekt. Als je takken aan de hoofdsteel bindt, zorg dan ook voor wat speling. Je wilt ze niet overmatig buigen of beperken.

Het is ook mogelijk je plant te ondersteunen met klittenband, kabelbinders en duct tape. Wat het beste werkt, hangt af van de structuur en vorm van je cannabisplant en haar veerkracht!

 Edelstenen horizontaal ondersteunen

2. DE TRELLIS

Een trellis is een gaas met een breed latwerk. Ook hiermee ondersteun je de groei van je plant. De trellis heeft veel voordelen; het zorgt voor een goede verspreiding van de toppen, maximaliseert de ruimte om te groeien en levert structurele ondersteuning.

Een trellis is binnen op diverse manieren uit te voeren. Een optie is een verticale trellis, die naast je planten staat. Een horizontale trellis hangt op een bepaalde hoogte boven het bladerdak. Een horizontale trellis zie je vaak bij de screen of green kweekmethode. Hierbij kweek je de plant zodanig dat het grootste deel van het zware plantmateriaal boven het net uitsteekt. Voor een screen of green heb je wel enige vaardigheden nodig. Je moet de plant snoeien, de groei aansturen en de tuin met precisie aanleggen. Als een trellis niet correct is uitgevoerd, blokkeert dit soms licht en luchtstroom naar de onderste delen van de planten. Dit leidt tot vertraagde groei en andere negatieve gevolgen. Voor een beginnende kweker is dit wellicht niet de beste methode. Tenzij je de uitdaging natuurlijk graag aangaat!

horizontale latwerkstrings

3. GEBRUIK PLANTENSTEUNEN VOOR TOMATEN

Het is ook mogelijk je cannabis in plantensteunen voor tomaten te plaatsen. Zo hebben de takken enige houvast. Tomatenplanten en cannabisplanten verschillen qua vorm, waardoor je soms wat aanpassingen moet doen. De plantensteunen van ijzerdraad zijn vaak smal aan de onderkant en breed aan de bovenkant. Cannabisplanten zijn meestal breed van onder en smal van boven. Je hebt daarom touw, klittenband of kabelbinders nodig om de onderste delen van de plant aan de steun te binden. Zie hiervoor de eerste methode in deze gids. Deze aanpak is waarschijnlijk niet ideaal voor zeer jonge planten. Vanwege de steunen is het lastig de lampen laag op te hangen.

De tomatenkooien ondersteunen de knoppen

4. VOEG MESTSTOFFEN TOE OM DE PLANT TE VERSTERKEN

Als je sterkere stelen en takken wilt, moet je beginnen bij de bron: voedingsstoffen in de bodem. Geef je planten meststoffen, rijk aan calcium, kalium en fosfor. Dit helpt ze uit te dijen. Het beste scenario is tenslotte het kweken van zware toppen, terwijl je planten sterk genoeg zijn ze te ondersteunen!

Let wel op het volgende: geef je plant niet teveel van een bepaalde voedingsstof. Met name het aanvullen van calcium terwijl je kalium en fosfor negeert, heeft een averechts effect!

5. JOJO'S VOOR PLANTEN

Met jojo's voor planten heb je een eenvoudige manier om je cannabis te ondersteunen, zonder je te bemoeien met de structuur. Het betreft kleine plastic haakjes, bevestigd aan een touwtje. Deze touwtjes zitten weer vast aan een rolmechanisme dat je bovenin je kweektent hangt. De tent draagt hiermee wat van het gewicht van je plant. Dit gewicht is ook zo verdeeld dat je geen schade aanricht. Als je een kweektent gebruikt, zijn jojo's de simpelste manier om je zware toppen te ondersteunen!

De basis van YoyoAnbauer unter

Het ondersteunen van zware toppen is meer een kunstvorm dan een wetenschap. Wil je uitvinden wat voor jou het beste werkt? Luister naar je plant, maak een schatting van haar kracht, ontdek haar sterke punten en onderzoek waar je ondersteuning moet bieden. Succes met kweken!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.