By Luke Sumpter


Het kweken van je wiet binnenshuis heeft veel voordelen. Zo geeft het je totale controle over de omgeving van je plant. Bovendien is het discreet en geeft het wietliefhebbers zonder buitentuin de kans om toch in verbinding te komen met de wietplant.

Helaas is er één groot nadeel als je wiet binnenshuis kweekt: de kosten. De post-pandemische economie en het conflict in Oost-Europa hebben geleid tot een enorme vraag naar energie, terwijl het aanbod sterk is afgenomen. En dit brengt stijgende kosten met zich mee. Wietplanten hebben bijna constant licht nodig, maar ook draaiende ventilatoren, buisventilatoren en soms luchtbevochtigers, verwarmingsapparaten en airconditioners. De kans bestaat dus dat je op dit moment een tikkeltje ongerust over je energierekening bent. Maar net als de rest van de samenleving, kunnen kwekers ook verschillende stappen nemen om deze te verlagen.

De Gemiddelde Kosten van een Kweekruimte Binnenshuis

Voor een goede kweekruimte binnen, heb je een kweeklamp, een afzuigsysteem, ventilatoren en een kweektent nodig. Deze spullen kosten het een en ander bij de aanschaf, maar als ze van goede kwaliteit zijn, bespaar je in de loop van de tijd ook geld.

Kweeklampen

De kweeklampen vormen het hart van je kweekruimte. Ze hebben namelijk de grootste invloed op de groei van je planten en daarmee uiteindelijk ook op de grootte en kwaliteit van je oogst. De drie meest gebruikte kweeklampen onder wietkwekers zijn:

Fluorescentie-kweeklampen:

 • Laag in kosten en vrijwel overal verkrijgbaar.
 • Goede keuze voor hobbykwekers die weinig ruimte hebben.
 • De oogst is kleiner in vergelijking met HID- of LED-kweeklampen.

High-Intensity Discharge (HID):

 • Grotere opbrengsten dan fluorescentie-kweeklampen.
 • Slechts 25-30% van de energie wordt in licht omgezet. De rest wordt afgegeven als warmte. Extra afzuigsystemen en ventilatoren zijn daarom vereist.

Light Emitting Diodes (LED):

 • Energiezuinigste kweeklampen op de markt.
 • Duurzaam.
 • Geven niet zoveel warmte af als HID-kweeklampen.
 • De duurste optie.

Als je een zo groot mogelijke opbrengst wilt, dan raden we je aan om je planten te voorzien van minimaal 400-650 watt licht per vierkante meter. Wanneer je dus je wietplanten kweekt in een tent van 2m², dan kun je het beste verlichting van minstens 800W gebruiken. Afhankelijk van het merk en model, variëren de kosten tussen de € 80,- en € 170,-. Kies bijvoorbeeld voor een klassieke HPS-lamp van 1000W of de HELESIN LED-kweeklamp van 1000W.

De Gemiddelde Kosten van een Kweekruimte Binnenshuis

Luchtcirculatie (Afzuigers, Filters en Ventilatoren)

Een goede luchtcirculatie is essentieel bij het kweken van wiet. Zonder ventilatoren en/of afzuigers die de lucht in, uit en binnen je kweekruimte verplaatsen, hoopt stilstaande lucht zich op rondom je planten. Hierdoor nemen de temperatuur en luchtvochtigheid toe en ontstaat er een broedplaats voor ziekteverwekkers. Ongeacht de grootte van je kweekruimte is het altijd goed om te investeren in een ventilator.

Ventilatoren zijn relatief gezien niet zo duur. Zo is deze betaalbare wandventilator van 40cm ideaal voor een kleine kweektent. Inline-ventilatoren en afzuigers zijn daarentegen iets duurder. Andere opties voor een kleine kweekruimte of -tent zijn de Calimaero 100mm inline-ventilator en de Hon&Guan 125mm inline-ventilator.

Kweektent

Kweektenten zijn een betaalbare manier om het perfecte microklimaat voor je planten te creëren, zonder dat je direct een hele ruimte moet verbouwen. Ze zijn daarbij verkrijgbaar in verschillende maten en prijsklassen.

Het is aan jou welke tentmaat de voorkeur heeft. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en het aantal planten, gebruiken de meeste kwekers een tent van 1-3m². Goede opties zijn de Costway kweektent, de Secret Jardin 120x120cm kweekkast, de RoyalRoom 150x150x200cm kweektent en de Secret Jardin 240x120cm.

Als je echt een klein budget hebt, overweeg dan om je eigen kweektent te maken. Bekijk dit artikel voor een eenvoudige uitleg over hoe je je eigen DIY-tent maakt in slechts drie stappen.

Aanpassingen van de Ruimte

Als je de ruimte en het geld hebt, wil je misschien een hele ruimte voor je planten gebruiken, in plaats van je te beperken tot een tent. Het is echter lastig om te berekenen wat exact de kosten zijn voor het aanpassen van een kamer. Deze hangen namelijk af van hoeveel materialen je nodig hebt en de prijs van deze spullen bij jou in de buurt.

Allereerst moet je ervoor zorgen dat het licht optimaal benut wordt. Breng daarvoor reflecterend materiaal aan op de muren van de ruimte. Witte verf weerkaatst het licht al vrij goed, maar speciale kweek- en mylarfolie heeft een hoger reflectievermogen.

Voor een goede luchtstroom heb je grote inlaat/afzuigsystemen en ventilatoren nodig. Voor het installeren van deze systemen moet je mogelijk langere buizen gebruiken. Daarnaast kan het zijn dat je hiervoor de hulp van een professional nodig hebt. Een grotere ruimte kan reden zijn om ook meer planten te kweken. Als dit het geval is, heb je tevens te maken met een groter bladerdak dat meer licht nodig heeft.

Andere Kosten om Rekening Mee te Houden

Naast lampen, ventilatoren/afzuigers en een tent moet je ook investeren in kleinere, minder dure uitrusting als je je wiet binnenshuis wilt kweken. Denk bijvoorbeeld aan textiele kweekpotten, maar ook materiaal om je eigen aarde te maken en natuurlijk wietzaadjes. Je moet daarnaast nadenken over welke voeding je gaat aanschaffen. En wellicht is het ook goed om te investeren in een thermo-hygrometer. Bovendien is een snoeischaar en de gebogen snoeischaar van RQS altijd handig.

Andere Kosten om Rekening Mee te Houden

De Gemiddelde Kosten van een Kweekruimte/Tent Binnenshuis

Hieronder vind je de kosten voor het opzetten van een kleine kweektent als hobbykweker met de apparatuur die we hierboven hebben genoemd. Het enige wat we hebben weggelaten, zijn de uitgaven voor de aarde en voeding en de renovatie van de ruimte (mocht je ervoor kiezen om in een kamer te kweken in plaats van in een tent). De kosten hiervan variëren namelijk enorm.

TOTALE INSTALLATIEKOSTEN: € 439,-

Houd er rekening mee dat het mogelijk is om een kweekruimte te maken die veel goedkoper is. Dit is met name het geval als je ervoor kiest om zelf een budgettent te bouwen. Daarnaast kunnen de kosten voor een kweekruimte ook hoger uitvallen dan we hierboven beschreven hebben. De kosten die we hebben genoemd, zijn namelijk de geschatte kosten voor een middelgrote tent die geschikt is voor zowel beginnende, gemiddelde als gevorderde kwekers.

Hoe Bereken Je de Lopende Kosten van Je Ruimte?

Je moet dus rekening houden met de kosten van de aanschaf van alle bovengenoemde apparatuur en uitrusting. Daarnaast moet je je echter ook bewust zijn van de uitgaven voor het gebruik van je kweekruimte vanaf het moment dat je een zaadje zaait tot aan de oogst. Het kan lastig zijn om deze kosten exact te berekenen. De onderstaande formules helpen je echter om een idee te krijgen van wat de uitgaven ruwweg zijn.

Om de elektriciteitsbehoefte van je kweekruimte te berekenen, moet je het volgende weten:

 • Het wattage van je apparatuur.
 • Hoelang je een apparaat elke dag gebruikt.
 • De elektriciteitskosten bij jou in de buurt.

De onderstaande formules zijn gebaseerd op een kweektent van 1m² en 2m hoog met een 1000W-lamp, een uitlaatventilator van 60W en een kleine wandventilator van 30W. De afzuigventilator die we hierboven hebben genoemd is eentje van 33W, maar kwekers gebruiken vaker eentje van 60W, met name als ze op een discrete manier willen kweken. De meeste systemen zijn ook uitgerust met een koolstoffilter om de geur nog beter te verbloemen. We baseren onze berekening daarbij op een groeicyclus van vier weken groei en acht weken bloei. Daarnaast houden we een elektriciteitsprijs van € 0,2 per kilowattuur aan. Dit is namelijk de gemiddelde prijs in heel Europa volgens het Strom Report van 2019.

Hoe Bereken Je de Lopende Kosten van Je Ruimte?

Het Berekenen van de Kosten van het Gebruik van Lampen

De kosten voor het gebruik van je lampen zijn uiteraard afhankelijk van het wattage van de kweeklampen die je gebruikt. Normaal gesproken voorzien kwekers hun planten van 500-800W licht per vierkante meter. Maar sommigen gebruiken kweeklampen met een hoger wattage om de opbrengst te vergroten.

Gemiddeld genomen, laten binnenkwekers hun planten vier weken groeien bij een 18/6-lichtcyclus voordat ze overgaan op de bloeifase met een 12/12-cyclus gedurende 7-9 weken. Houd er rekening mee dat de bloeitijd per soort enorm kan verschillen.

Voor het bepalen van de kosten van het gebruik van je kweeklampen, begin je met het berekenen van het aantal kilowattuur dat je lampen gebruiken. Dit doe je aan de hand van de volgende formule:

Aantal uren dat de lamp aanstaat x (watt / 1000) = kilowattuur (kWh)

Vermenigvuldig vervolgens de uitkomst met de elektriciteitsprijs per kilowattuur die op jouw omgeving van toepassing is.

Als we uitgaan van een vegetatieve fase van vier weken, waarbij we achttien uur per dag een 1000W-lamp gebruiken, dan komt dat neer op een brandtijd van ruwweg 540 uur. Vervolgens gaan we uit van een bloeifase waarbij we de lamp acht weken twaalf uur per dag laten branden. In deze fase gebruiken we de kweeklamp in totaal dus ruwweg 720 uur. De formule ziet er dan als volgt uit:

1260 totaal aantal uren (groei + bloei) x (1000 watt / 1000) = 1260kWh

Met € 0,20 per kilowattuur zijn de totale kosten van een 1000W-kweeklamp voor vier weken vegetatieve fase en acht weken bloeifase € 252,- (1260 x 0,20).

Het Berekenen van de Kosten voor het Gebruik van Ventilatoren

Ventilatoren zijn de beste manier om de temperatuur en de luchtvochtigheid in kleine kweekruimtes te beheersen. Als je een grotere ruimte hebt, investeer dan in meerdere ventilatoren, airconditioning en luchtbevochtigers.

Zowel inline-, wand- als vloerventilatoren draaien 24 uur per dag vanaf het begin van je kweek tot en met de oogst. In ons voorbeeld is dat in totaal twaalf weken. Om deze lopende kosten te berekenen, gebruiken we dezelfde formule die we hebben gebruikt om die van onze lampen te berekenen.

Voor onze inline-ventilator van 60W ziet de formule er als volgt uit:

2160 uur draaien (24 uur gedurende ongeveer 90 dagen) x (60 / 1000) = 279,94kWh

Voor onze wandventilator van 30W is de formule:

2160 x (30/1000) = 64,8kWh.

De totale kosten voor het laten draaien van zowel onze inline- als wandventilator (€ 0,20 per kWh voor 24 uur gedurende de hele groeicyclus van twaalf weken) zijn € 68,95 (344,74 x 0,2).

Het Berekenen van de Kosten voor het Gebruik van Ventilatoren

De Gemiddelde Kosten voor Gebruik van een Tent in Spanje

Als we uitgaan van een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,2403 per kWh, dan zijn de lopende kosten voor de hierboven beschreven tent in Spanje:

 • LED-kweeklampen van 1000W: € 302,40 (1260kWh x € 0,2403)
 • Afzuiger van 60W: € 32,- (129,6kWh x € 0,2403)
 • Wandventilator van 30W: € 15,- (64,8kWh x € 0,2403)

TOTALE LOPENDE KOSTEN: € 349,40

De Gemiddelde Kosten voor Gebruik van een Tent in Duitsland

De lopende kosten voor de hierboven beschreven tent in Duitsland, waar de elektriciteitskosten € 0,3088 zijn (de hoogste in Europa), zijn:

 • LED-kweeklampen van 1000W: € 389,09 (1260kWh x € 0,3088)
 • Afzuiger van 60W: € 40,- (129,6kWh x € 0,3088)
 • Wandventilator van 30W: € 20,- (64,8kWh x € 0,3088)

TOTALE LOPENDE KOSTEN: € 449,09

Belangrijk: De kosten hebben we gebaseerd op basis van de gemiddelde elektriciteitstarieven volgens het 2019 Strom Report. Daarnaast hebben we rekening gehouden met een gemiddelde groeicyclus van vier weken en een bloeicyclus van acht weken. De werkelijke prijs van het gebruik van een kweekruimte in jouw omgeving kan echter enorm verschillen. De uiteindelijke kosten hangen af van de elektriciteitsprijs bij jou in de buurt en de lengte van de vegetatieve- en bloeifase van de soort die je kweekt.

Hoe Verlaag Je Je Energieverbruik?

Zoals we hierboven hebben gezien, kost het nogal wat energie om wiet binnenshuis te kweken. Gelukkig kun je de impact op het milieu en de lopende kosten van je kweekruimte verminderen door je energieverbruik op bepaalde manieren zo laag mogelijk te houden.

Dit is een aantal manieren waarop je energie kunt besparen bij het kweken van wiet:

1. Pas de grootte van je kweek aan

Het juiste formaat kweektent kiezen, kan al een groot verschil maken. Voor alle kweektenten heb je een bepaalde hoeveelheid energie nodig om het microklimaat erin onder controle te houden. Denk bijvoorbeeld aan ventilatoren voor frisse lucht en luchtontvochtigers om de kans op schimmel te beperken (afhankelijk van het klimaat). Kleinere tenten vereisen echter kleinere en minder krachtige ventilatoren en gebruiken daarom minder energie.

2. Gebruik een energiezuinige groeilamp

Hoeveel elektriciteit gebruikt een groeilamp? Dat hangt er maar net van af met hoeveel vermogen de lamp brandt. Om geld te besparen op je energierekening, is efficiëntie belangrijk. Voordat je een lamp kiest, moet je bepalen hoe je teelt eruit gaat zien. Ben je bijvoorbeeld van plan om een groot aantal enorme planten te kweken? Dan heb je meerdere grote, krachtige lampen nodig om te zorgen dat je kweekruimte voldoende PAR-licht krijgt.

Heb je moeite met het betalen van je elektriciteitsrekening, maar wil je je hobby niet opgeven? Dan kun je ook voor een kleinere kweek gaan. Kies in dat geval een kleine kweektent en een bescheiden, efficiënte lichtbron. Je kunt bijvoorbeeld één plant in een kweektent van 60 x 60cm met een 150W LED-groeilamp kweken. Dit is financieel gezien logischer dan dezelfde wietplant in een grotere tent onder een grotere en sterkere lamp telen. Stem je energieverbruik dus af op het aantal planten dat je wilt kweken.

Set-up indoor

3. Stap over op zonne-energie

De installatie van zonnepanelen is weliswaar prijzig, maar het is een goede investering voor serieuze kwekers die meerdere oogsten per jaar wensen en hun energieverbruik serieus willen verminderen.

4. Gebruik een combinatie van kunstmatig en natuurlijk licht

Je kweeklampen zijn de grootste energieverbruikers in je ruimte. Als je echter op een locatie kunt kweken waar je sterk, direct zonlicht hebt, bijvoorbeeld een groot raam, buitentuin/patio, balkon of terras, dan kun je overwegen om je planten in de zon te laten groeien. Je kweeklampen gebruik je dan als secundaire lichtbron.

5. Gebruik een passieve luchtinlaat

Als je een kleine kweektent hebt, is het misschien niet nodig om een inline-ventilator te gebruiken om de lucht rond je planten aan te vullen. Wanneer je simpelweg een van de buizen of openingen openlaat, in combinatie met een kleine muur- of vloerventilator, dan blijft de lucht vaak ook prima circuleren.

Hoe Verlaag Je Je Energieverbruik?

6. Breng je energieverbruik in kaart

Als je wilt besparen op elektriciteit, is het ook belangrijk om je verbruik in kaart te brengen. Wanneer je eenmaal een grove schatting hebt, kun je veranderingen aanbrengen in je setup om de kosten te verlagen. Je kunt vaststellen hoeveel het gebruik van een apparaat kost met de volgende formule: (wattage x tijd) x prijs van elektriciteit. Laten we als voorbeeld uitgaan van een 250W-lamp die je 24 uur per dag aan hebt staan. Dan gebruikt je lamp 6kWh elektriciteit per dag. Vermenigvuldig dit met de stroomprijs (ongeveer € 0,63 per kWh), en je komt uit op een bedrag van € 3,78 per dag. Je kunt ook inzicht krijgen in het elektriciteitsverbruik met een draadloze energiemeter, of het gebruik van een apparaat bijhouden met een slimme stekker met verbruiksmeter.

How to Cut Down Your Energy Consumption

7. Laat je lampen 's nachts branden

Afhankelijk van je energieleverancier kun je ook kosten besparen door je lampen vooral 's nachts te laten branden. Tijdens de groei stellen de meeste kwekers hun planten 18 tot 24 uur bloot aan licht. Bij het kweken van fotoperiode wietplanten, moet je dit verlagen naar 12 uur licht en 12 uur duisternis om de bloei op te wekken. Meestal vallen de daluren, wanneer de energieprijzen het laagst zijn, tussen 23.00 en 7.00 uur. Stel je timer daarom af op deze tijden. Ook als je lampen nog een deel van de dag aanstaan, bespaar je geld door ze vooral 's nachts te laten draaien!

8. Verbeter je isolatie

Wietplanten hebben een temperatuur van 18–27°C nodig om zich optimaal te ontwikkelen. Wanneer je in de winter binnen kweekt, kan de temperatuur aanzienlijk dalen, vooral 's nachts. Kwekers in een kouder klimaat gebruiken dan vaak kachels om de ergste kou tegen te gaan. Maar het gebruik hiervan kan nogal in de papieren lopen, zeker als je nooit stopt met kweken! Om de elektriciteitskosten te beperken, kun je je kweektent bekleden met isolatiemateriaal, zodat de temperatuur op peil blijft. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

🪵 Steenwol

🧼 Polyfoam

🫧  Noppenfolie

📃 Oude dekens/lakens

Hoe Verlaag Je de Kosten van Wietkweek Binnenshuis?

Er zijn verschillende manieren om de kosten van je wietkweek te verlagen, zoals:

 • Je energieverbruik verlagen: Het toepassen van de hierboven genoemde methoden om de energiebehoefte van je kweekruimte te verminderen, is een van de beste manieren om de kosten van je kweek te verlagen.
 • Maak waar mogelijk gebruik van natuurlijke luchtstroming en licht: Je wilt uiteindelijk niet alleen van machines afhankelijk zijn! Profiteer van een natuurlijke luchtstroom en natuurlijk licht, indien mogelijk.
 • Recycle je aarde: Hoogwaardige aarde kost veel geld. Dus in plaats van elke keer een nieuwe kweek te starten met verse aarde, kun je beter je oude grond recyclen!
 • Verminder je watergebruik: Wiet is een dorstige plant. In plaats van haar water te geven met leidingwater, kun je beter regenwater en condenswater uit de airconditioning opvangen. Zo verminder je je watergebruik. Ook verbeter je de waterretentie door je aarde te verrijken met perliet en vermiculiet. Zo hoef je je planten minder vaak water te geven. Tot slot kun je ook het water uit je afvoer of reservoir (in het geval van een hydrocultuur) hergebruiken. Zo verlaag je tevens de waterrekening van je kweekruimte/tent.
 • Maak je eigen biologische aarde, pesticiden/herbiciden en voeding: Gebruik een combinatie van compostthee, wormafgietsels en natuurlijke pesticiden, zoals zout of eucalyptusspray. Dit is een duurzame manier om wiet te kweken die niet alleen de impact op het milieu vermindert, maar ook beter is voor je portemonnee.

Conclusie

Het bouwen en gebruiken van een kweekruimte in huis brengt uiteraard kosten met zich mee. Houd echter in gedachten dat het kweken van je eigen wiet binnenshuis een investering is die zich na verloop van tijd terugbetaalt, elke keer dat je je eigen toppen oogst. In plaats van dat je steeds kleine hoeveelheden koopt bij een coffeeshop of elders, heb je nu veel wiettoppen binnen handbereik.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.