By Luke Sumpter


Het is een kleine moeite om je wietplanten in leven te houden. Ze hebben slechts een handjevol eisen: goede voedingsstoffen en water zijn de basis. Het allerbelangrijkste is echter licht. Je planten zijn hier namelijk van afhankelijk om de fotosynthese uit te voeren. Dit is de aanmaak van suikers om belangrijke fysiologische processen te voeden, zoals de uitwisseling van gassen en het opbouwen van celwanden. Buiten kunnen wietplanten volop van direct zonlicht genieten. Binnenplanten zijn echter afhankelijk van kunstmatige bronnen.

Moderne kweeklampen zijn vaak indrukwekkend sterke producten. De variatie aan LED-, HPS-, CFL-, HID- en LEC-lampen geeft je daarbij als kweker ontzettend veel keus. Maar hoe sterk je lampen ook zijn, niet elk foton bereikt uiteindelijk je planten. Veel van dit kostbare licht gaat verloren. Het straalt bijvoorbeeld langs het bladerdak, tenzij je reflecterend materiaal gebruikt. Dit helpt het licht terug te leiden naar waar je het wilt hebben. Hieronder ontdek je de beste reflecterende wandmaterialen voor kweekruimtes, en leggen we uit hoe je ze toepast.

Wat zijn reflecterende kweekmaterialen?

De naam zegt het eigenlijk al: reflecterende materialen helpen het licht van de wanden terug naar je wietplanten te kaatsen.

De lampen die boven je planten hangen, stralen hun fotonen niet recht naar beneden. Het licht straalt namelijk in een kegelachtige vorm. Het licht in het middelste gedeelte raakt de bladeren en toppen van je wietplanten. De lichtgolven aan de buitenkanten van de kegelvorm raken echter de vloer en muren rondom je planten. Wanneer dit ‘lekkende’ licht een absorberend oppervlak raakt, gaat het verloren. Met reflecterende materialen kun je dit licht echter terug naar het midden van de kweekruimte laten kaatsen. Hier stimuleert het vervolgens weer de fotosynthese, topontwikkeling en algemene plantengroei.

 • Waarom is reflecterend materiaal belangrijk voor het telen van wiet?

Reflecterend materiaal helpt je als teler om het meeste uit je lichtbron te halen. Je kunt tot wel 30% meer blootstelling aan licht bereiken door de wanden van je kweekruimte hiermee te bedekken. Zo heb je geen extra elektriciteit of meer verlichting nodig: je optimaliseert simpelweg een bron die je al hebt. Meer licht betekent meer energie en een betere groei. Je planten zullen dus sneller groeien en betere opbrengsten produceren.

Wat zijn reflecterende kweekmaterialen?

Reflecterend materiaal voor binnenkweek

Best indrukwekkend toch, al die voordelen van lichtreflectie? Maar je vraagt je nu misschien af: welk reflecterend materiaal is het beste? Er bestaan talloze materialen, maar sommige zijn effectiever dan andere. Staar je hier echter ook weer niet op blind. Als je een beperkt budget hebt, kun je ook prima iets minder reflecterende oppervlakken gebruiken; deze verdelen het licht nog steeds goed.

Hier zijn onze beste suggesties voor verschillende budgetten:

 • Aluminiumfolie (55 tot 60% reflectie)

Aluminiumfolie is een redelijk goedkope optie, vooral als je maar een klein oppervlak hoeft te bedekken. Het kosten besparen heeft echter ook zo zijn 'nadeel'. Deze optie heeft namelijk een maximale reflectiviteit van 60%: weinig vergeleken met sommige andere materialen. Ondanks dat zal het toch meer dan de helft van het licht terugwinnen dat anders door de muren van je kweekruimte zou worden geabsorbeerd.

Dek je kweekruimte met aluminiumfolie af met tape of lijmspray. Wees echter wel voorzichtig: voorkom dat de folie scheurt en dat er kreukels ontstaan. En je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar de doffe kant van aluminiumfolie reflecteert het licht beter dan de glanzende kant. Houd hier dus rekening mee bij het ophangen!

Voordelen Nadelen
Goedkoop Kwetsbaar
Eenvoudig te bevestigen Kreukt en scheurt gemakkelijk
- Lage reflectiviteit
Aluminiumfolie (55 tot 60% reflectie)
 • Nooddeken (60 tot 70% reflectie)

Bij het inrichten van je kweekruimte zijn survivalartikelen wel het laatste waar je aan denkt. Nooddekens helpen gewonde wandelaars en bergbeklimmers in leven te houden door tot wel 90% van hun lichaamswarmte vast te houden. En je voelt het al aankomen: ze zijn ook ideaal om licht op je wietplanten te laten weerkaatsen.

Deze speciale dekens zijn gemaakt van Mylar (later meer over dit materiaal) en reflecteren tot wel 70% van het licht. Dit maakt ze een stuk effectiever dan aluminiumfolie. Bovendien zijn ze best betaalbaar, en hebben ze een oppervlakte van ongeveer 210 × 130cm (dit verschilt wel per product). Plak het langs de randen met tape of met dubbelzijdige plakstrips in de hoeken.

Voordelen Nadelen
Goedkoop Kwetsbaar, kan gemakkelijk scheuren
Goede reflectiviteit Kreukt vrij snel, waardoor het ongelijkmatig wordt
Prima voor tijdelijke kweekruimtes -
Nooddeken (60 tot 70% reflectie)
 • Witte verf (80 tot 90% reflectie)

De meeste kweektenten zijn uitgerust met een reflecterende folie, maar sommige telers kweken liever in een kamer. Jij ook? Overweeg dan om je muren wit te schilderen. Zwarte verf absorbeert licht, maar witte verf weerkaatst het juist uitstekend!

Bespaar tijd en geld: rijd naar de bouwmarkt, koop wat verf, een verfroller en verven maar. Een kind kan de was doen. Misschien heb je ook nog wel wat verfblikken in je garage liggen. Een reflectie van maximaal 90% zorgt dat het overgrote deel van het verloren licht naar je wietplanten terugkaatst.

Voordelen Nadelen
Eenvoudig aan te brengen Kan best prijzig worden als je een groot oppervlak moet verven
Handig voor kweekruimtes die vaker worden gebruikt -
Geweldige reflectiviteit -
Witte verf (80 tot 90% reflectie)
 • Panda-folie (85 tot 95% reflectie)

Pandafolie geldt als een van de beste reflecterende materialen. Veel telers kiezen dan ook voor dit materiaal, of ze nu in een kweekruimte of kas kweken. Zoals de naam van het product al doet vermoeden, is het aan de ene kant zwart en aan de andere kant wit. En ook bij Pandafolie geldt: zorg dat de witte kant aan de buitenkant zit (dus plak de zwarte zijde op de muur).

Je kunt Pandafolie eenvoudig met ducttape op muren plakken of met een nietpistool aan de binnenkant van een kweektent bevestigen. Een rol van 20 × 2m kost ongeveer € 24,-.

Voordelen Nadelen
Sterk reflecterend Relatief duur
Populair onder telers -
Glad oppervlak met minimale vouwen -
Panda-folie (85 tot 95% reflectie)
 • Orca folie (90 tot 95% reflectie)

Orca folie heeft een paar dingen gemeen met Pandafolie. Zo is het eveneens vernoemd naar een zwart-wit zoogdier, en is het qua materiaal vergelijkbaar. Orca folie biedt echter enkele voordelen die Pandafolie niet heeft. Het is namelijk voorzien van witte plastic microvezels die het licht beter weerkaatsen en verspreiden. Deze eigenschap maakt Orca folie ook duurzamer en bovendien scheurt het hierdoor minder snel.

Het is ook super eenvoudig schoon te maken en schimmelbestendig, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het nadeel? Je moet flink investeren. Een rol van 10 × 1,4m Orca folie kost rond de € 96,-.

Voordelen Nadelen
Sterk reflecterend Duur
Schimmelbestendig -
Speciale microvezels -
Orca folie (90 tot 95% reflectie)
 • Mylar (90 tot 95% reflectie)

De meeste kweektenten zijn bekleed met Mylar, en niet zonder reden. Dit materiaal reflecteert namelijk tot wel 95% van het licht dat erop valt. Behalve voor kweektenten is Mylar ook perfect om de muren van een kweekruimte of kas mee te bekleden. En beter nog: het is niet zo duur. Voor een rol van 5 × 1,4m ben je zo’n € 10,- kwijt. Dit is vrij goedkoop, en het is gemakkelijker dan het kopen van een stapel nooddekens.

Mylar is echter wel een licht en vrij delicaat materiaal, dus het scheurt en kreukt gemakkelijk. Ook in dit geval heb je slechts wat plakband of lijmspray nodig om je muren en deuren te bedekken.

Voordelen Nadelen
Goedkoop Kwetsbaar
Eenvoudig te bevestigen Kreukt gemakkelijk
Sterk reflecterend -
Mylar (90 tot 95% reflectie)

Tips voor het gebruik van de beste reflecterende materialen

Nu we de voordelen van reflecterende materialen en de opties op een rijtje hebben gezet, is het tijd om wat tips en trucs te bespreken. Kies je favoriete materiaal en gebruik de onderstaande kennis om het op de juiste manier te gebruiken!

 • Voorkom kreuken en luchtbelletjes

Bevestig je reflecterende materiaal zo netjes mogelijk en probeer het vlak tegen de muur of zijkant van je kweektent te plaatsen. Kreukels en luchtbelletjes kunnen problematische kuiltjes en ribbels veroorzaken. Ten eerste kunnen dergelijke onregelmatigheden te veel licht op een bepaalde plek richten. Naast het feit dat sommige delen van het bladerdak zo geen gereflecteerd licht krijgen, kan het ook tot 'hot spots' leiden en delen van je plant zelfs verbranden. Kreukels en luchtbelletjes kunnen ook zorgen dat licht via scherpe hoeken wegkaatst, zoals naar de vloer of het plafond. Dit betekent dat je kostbaar licht verspilt.

 • Bedek muren, deuren en openingen

Concentreer je niet alleen op de wanden in je kweekruimte. Licht kan ook op deuren stralen. Bevestig daarom tevens een laag reflecterend materiaal op je deuren om zo min mogelijk te verspillen. Houd ook rekening met kleine, onregelmatige hoeken die licht opvangen. Plaats een vel materiaal over de gehele opening (niet alleen maar in de hoeken) om zoveel mogelijk licht te reflecteren.

 • Controleer met een lichtmeter

Lichtmeters (of luxmeters) zijn een essentieel hulpmiddel voor iedere binnenkweker. Deze apparaten meten lux, een eenheid die de hoeveelheid licht aangeeft die op een bepaalde plek valt (gelijk aan één lumen per vierkante meter). Meet voor en na de bevestiging van het reflecterende materiaal, en je zult zien hoeveel verschil het maakt!

 • Houd je reflecterende materiaal schoon

Het heeft geen zin om schoon reflecterend materiaal te bevestigen als je er niet goed voor zorgt. Stof en vuil ligt altijd op de loer, waardoor de kleur van het oppervlak kan veranderen en de hoeveelheid licht dat weerkaatst wordt drastisch vermindert. Veeg de oppervlakken schoon met verdunde waterstofperoxide of isopropylalcohol om schimmels en bacteriën te voorkomen en om het reflecterend vermogen te behouden. Let echter wel op: wees voorzichtig met kwetsbaar materiaal, zoals folie. Je wilt voorkomen dat je alles weer helemaal opnieuw moet bevestigen!

Moet je reflecterend materiaal aan een kweektent toevoegen?

'Moeten' is een groot woord. Je hoeft niet per se reflecterend materiaal aan je kweekruimte toe te voegen. Maar als je het wel doet, haal je het maximale uit je lampen, wat vervolgens weer in een sterkere plantengroei en betere opbrengsten resulteert. De meeste kweektenten zijn al bekleed met Mylar, dus in die gevallen hoef je niks meer te doen. Wil je echter je eigen tent bouwen of in een kamer kweken, dan zal het toevoegen van reflecterende materialen tot betere resultaten leiden. En, zoals je hebt gelezen, het hoeft echt niet duur te zijn.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.