Cannabisplanten water geven lijkt een makkie. Toch maken veel kwekers, vooral beginners, hier fouten mee. Overbewateren is verreweg de hoofdoorzaak van een hele rits kweekproblemen. Denk daarbij aan voedingsstoffentekorten en plantenziekten. Te weinig water geven beïnvloedt de groei van je planten echter ook negatief.

HOEVEEL WATER HEBBEN CANNABISPLANTEN NODIG?

Planten water geven stelt je voor het probleem dat het altijd nattevingerwerk blijft. Er zijn veel verschillende factoren die bepalend zijn voor de hoeveelheid die je zou moeten geven. Ter illustratie: naarmate je planten groter worden, krijgen ze meer behoefte aan water. Er zijn echter ook andere complexere zaken waar je rekening mee zou moeten houden. Deze zijn tevens bepalend voor de hoeveelheid water die je aan je planten geeft. Dit zijn de belangrijkste:

GROEISTADIA

Het mag geen verrassing heten dat de behoefte aan water en voedingsstoffen verandert tijdens de groei en ontwikkeling van de plant. Een pas ontsproten zaailing absorbeert minder dan een weelderig groeiende cannabisplant met een groot wortelstelsel. Dat heeft mogelijk tot gevolg dat je een klein plantje elke 2-3 dagen water geeft, terwijl dat bij een snelgroeiende plant eenmaal per dag is.

KWEEKMEDIUM

Het soort kweekmedium dat je gebruikt, bepaalt grotendeels hoeveel water het kan vasthouden. Daarbij speelt de afwatering een grote rol bij de regelmaat en hoeveelheid water die je planten krijgen. Cannabis prefereert rijke, maar luchtige en "rulle" aarde die goed afwatert. Ook zouden er gaatjes in de bodem van je kweekpot moeten zitten, anders is het overtollige water niet in staat weg te lopen. Als je potgrondmix compacter is, houdt het ook beter vocht vast. Je hoeft hierdoor dus minder vaak water te geven, anders ontstaan mogelijk voedingsstoffentekorten, wortelrot en fungi, pestbeestjes of nog meer problemen.

Er is een snelle manier waarmee je controleert of je water goed afvloeit. Als het een paar minuten duurt voordat het wegloopt en/of het 3-4 dagen duurt voordat je aardemix is uitgedroogd, heb je waarschijnlijk een afwateringsprobleem. Ook als je geen negatieve symptomen ziet, kan het later beslist voor problemen zorgen. In dit geval is het mogelijk perliet of iets dergelijks aan je potgrondmix toe te voegen. Dit maakt het luchtiger en zo watert de boel beter af. Perliet verzekert je ervan dat water niet lang in de pot blijft staan. Het belangrijkste van potgrond voor cannabisplanten is dat de waterabsorptie en waterafvoer in balans zijn; of je nu een kant-en-klaarmix gebruikt of zelf je aardemengsel samenstelt. Doorgaans is dit donkere en rijke aarde met perliet of andere substanties die een gezonde en efficiënte plantengroei stimuleren.

HOEVEEL WATER HEBBEN CANNABISPLANTEN NODIG?

DE POTMAAT

Natuurlijk speelt de potmaat van je pot ook een grote rol bij de balans tussen vochtabsorptie en waterafvoer. Als je een klein plantje in een grote pot zet en je de aarde doorweekt, dan verzuipt ze en zal ze nooit goed groeien. Hetzelfde gaat op voor grote planten in kleine potten. Dat heeft verstrikking van de wortels tot gevolg. Daarom starten kwekers een kweek vaak op in kleine potjes. Als de zaailingen vervolgens groter worden, verhuizen de planten naar een grotere pot. Wanneer je potjes voor kleine plantjes gebruikt, krijgen ze niet snel teveel water.

BUITENTEMPERATUREN EN LICHTINTENSITEIT

Cannabisplanten vertonen niet altijd dezelfde groeisnelheid. Een plant op een koudere standplaats groeit bijvoorbeeld langzamer dan eentje op een zwoelere locatie. Ook de lichtintensiteit heeft wat in de melk te brokkelen. Planten die meer warmte en licht krijgen, hebben vaak meer behoefte aan voedingsstoffen en water dan exemplaren in weinig licht en koudere temperaturen.

DE GEZONDHEIDSTOESTAND VAN CANNABISPLANTEN

De algehele gezondheidstoestand en vitaliteit van je planten is tevens een bepalende factor voor de waterbehoefte. Als ze traag groeien of aangetast zijn door ziektes of pestbeestjes, hebben ze ook minder behoefte aan water dan florerende exemplaren.

HOE ZIE JE OF PLANTEN DORSTIG ZIJN?

Je hebt inmiddels misschien wel een idee van hoeveel en hoe vaak je planten water nodig hebben en weet dat dit voor iedereen verschilt. Maar hoe weet je nu precies wanneer ze echt water nodig hebben? Dit zijn tekenen dat je cannabisplanten wel een slokje lusten:

HANGENDE, SLAPPE PLANTEN

Als je cannabisplanten snakken naar water, gaan ze hangen. De hele plant ziet er ziekelijk en levenloos uit. Dat zie je dus meteen. Realiseer je wel dat dorstige planten er soms net zo uitzien als hangende exemplaren die teveel water krijgen. Het verschil is dat de bladeren van halfverzopen cannabisplanten meestal donkergroen zijn en een soort klauwtjes vormen bij het omkrullen en het omlaag buigen. De hele plant ziet er dus zwaar en doortrokken met water uit.

Als je wat ervaring hebt, ben je vaak wel in staat deze verschillen vast te stellen. Meestal is het wel duidelijk of het hangen veroorzaakt is door teveel of te weinig water. Als de potgrondmix gortdroog is en je hebt een tijdje geen water gegeven, ziet je plant er waarschijnlijk niet ziekelijk uit door overbewatering.

Advies: Het is altijd beter je planten iets te weinig water te geven dan teveel. Als je dorstige, verder gezonde exemplaren bewatert, zouden ze er na een paar uur weer gezond uit moeten zien. Planten die af en toe te weinig water krijgen, hebben daar meestal niks van te lijden. Overbewateren is echter een sluipmoordenaar.

HANGENDE, SLAPPE PLANTEN

GELE OF BRUINE BLADEREN

Verpieterende planten die hangen vanwege de dorst vertonen daarnaast soms ook gele en bruine bladeren. Dat planten aan het einde van de bloeiperiode gele bladeren krijgen, is doodnormaal. Gezonde exemplaren behoren echter geen of weinig droge, gele of bruine blaadjes te hebben.

CHECK GEWOON DE POTGROND!

Een van de simpelste manieren om te zien of je planten water nodig hebben, gaat met je handen. Dat is op twee manieren mogelijk. Om te beginnen, zou je een vinger 4-5cm in de aarde kunnen steken. Blijft deze droog, dan is het wellicht tijd voor een waterbeurt.

Nog makkelijker is het om de kweekpot op te tillen. Je voelt direct of die nog zwaar aanvoelt van de laatste waterbeurt of dat al het water al is afgevloeid en verdampt. Voor nauwkeurige testresultaten, zou je eerst wel moeten weten hoe licht een pot met droge aarde aanvoelt. Houd daar dus rekening mee als je potten optilt of verplaatst.

CANNABISPLANTEN DESKUNDIG BEWATEREN

Hier is een gouden regel voor: Geef minder vaak water, maar als je water geeft, doe dat dan royaal! Je geeft je planten dus niet steeds een beetje, maar doordrenkt het hele groeimedium en dan minder vaak. Maar hoeveel is voldoende?

Een volledige waterbeurt voor je hele substraat bedraagt ongeveer de helft van de inhoudsmaat van je pot in liters. Stel dat je een pot van 4l hebt, dan geef je 2l water of iets meer. Zoals we al hebben opgemerkt, hangt die hoeveelheid van veel factoren af. Toch zou ongeveer 10-20% van het water dat je geeft uit het afwatergaatje moeten vloeien. Het water dat afvloeit, spoelt ook meteen opgebouwde mineralen weg. Dat vermindert het risico op een blokkade of tekort aan voedingsstoffen.

Advies: Bepaalde substraten, zoals turf en kokosvezel, absorberen water langzaam of stoten het zelfs af tot het goed volgezogen is. Dat betekent dat als je in een keer water geeft, het meeste gewoon over de rand van de pot loopt of uit het afwatergaatje vloeit. Daarom is het slim deze substraten eerst "voor te bewateren", tot het water opgenomen is. Na een minuut of tien geef je de rest. Herhaal, indien nodig. Til de pot steeds even op, zodat je zeker weet dat het substraat verzadigd is.

CANNABISPLANTEN HOUDEN NIET VAN NATTE VOETEN

Behalve het afwatergaatje van je plantenpotten, zouden ze ook iets verhoogd moeten staan, zodat het overtollige water kan wegstromen en de planten niet in het water blijven staan. Een plantenschotel dient bijvoorbeeld goed als opvangbakje. Deze zou je echter wel direct moeten legen. Voor je het weet, zit deze namelijk vol met bacteriën, pestbeestjes en schimmel.

CANNABISPLANTEN HOUDEN NIET VAN NATTE VOETEN

HET BELANG VAN DE PH-WAARDE ALS JE WATER GEEFT

Als je biologische cannabis op grond kweekt, hoef je de pH-waarde van je water/oplossing met voedingstoffen niet zo precies in de gaten te houden. Voor de meest kwekers die doorsnee minerale voedingsstoffen geven en wiet kweken op aarde, kokosvezel of in een hydro-opstelling, is de pH echter wel heel belangrijk.

Dat heeft te maken met het beperkte pH-waarde-bereik van cannabisplanten waarbij ze in staat zijn voedingsstoffen op te nemen. Is de pH-waarde te hoog of te laag? Dan zijn planten niet in staat voedingsstoffen op te nemen, ook als die er wel zijn. Dat fenomeen noemen we ook wel voedingsuitsluiting.

Kweek je op een aardemix, zorg er dan voor dat je water een pH-waarde heeft van 6,3-6,8. Teelt je niet op potgrond, maar bijvoorbeeld op kokosvezel of hydroponisch, zorg dan voor een lagere pH van 5,5-6,1. Om de pH-waarde van het water vast te stellen, is het mogelijk een pH-meter of speciale druppels te gebruiken. Als de pH te hoog of te laag is, voeg dan een paar druppeltjes "pH low" of "pH up" toe. Dat zorgt voor de juiste pH-waarde van je water. Doorgaans valt, als je gemeentewater gebruikt, de pH te hoog uit. Als je bovendien voedingsstoffen toevoegt aan je water, meet dan vooraf de pH-waarde en stel die af na het doorroeren van de nutriënten.

HET GEHEIM - GEEF RUIMSCHOOTS WATER, MAAR NIET TE VAAK!

Weet je eenmaal hoe en op welk moment je cannabisplanten water zou moeten geven en op welke problemen je kunt stuiten? Dan is het mogelijk de meeste kweekproblemen te voorkomen. Je planten groeien daarbij vrolijk en gezond en het oogstgewicht zou fantastisch moeten zijn!

Veel kweekplezier!

PH Tester

Dit makkelijk te gebruiken apparaat is ontworpen voor niet-technische gebruikers. Het helpt daarbij zowel beginnelingen als ervaren kwekers bij het meten van de pH-waarde van het water.

Buy PH-Tester

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.