Krijg antwoord op de negen meest gestelde vragen over het droog- en cureproces van cannabisplanten.

Inhoud:

De oogsttijd is aangebroken! Je hebt je dames door de groei- en bloeiperiode gesleept en nu kun je eindelijk je toppen oogsten. Voordat je echter een joint kunt draaien van zelfgekweekte Kush, moet je de pas geoogste wiet eerst nog drogen en curen. Hieronder lees je onze antwoorden op veelgestelde vragen over het droog- en cureproces. Deze helpen je om de smaken en werkingskracht van je stash te bevorderen.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DROGEN EN CUREN?

Het drogen, hoe kan het ook anders, betreft het laten opdrogen van pas geoogste toppen. Hierdoor verliezen ze vocht, waarna je ze kunt roken of vapen. Curen betekent echter dat je de toppen ten minste twee weken in luchtdichte potten opslaat. Daarmee verbeteren de smaken en aroma's van je cannabistoppen terwijl ze uitharden.

WAAROM MOET IK MIJN WIET DROGEN EN CUREN?

Curen is van levensbelang om ervoor te zorgen dat je wiet goed blijft en je het voor langere tijd kunt bewaren. Daarbij blijven de overheerlijke smaken en optimale werkingskracht gewaarborgd. Na het oogsten van je wiet bevatten de toppen overtollige suikers en zetmeel. Deze worden uiteindelijk belaagd door aërogene bacteriën en enzymen. Door je toppen te curen, worden deze bestanddelen actief afgebroken. En dat zorgt aan het einde van de rit voor een zachter, beter smakend rokertje.

WAT IS DE BESTE MANIER OM MIJN TOPPEN BIJ TE KNIPPEN?

Na het oogsten zijn er twee werkwijzen om je toppen bij te knippen. Je kunt ze bijvoorbeeld nat bijknippen, direct na het oogsten. Droog bijknippen kan ook; je laat de toppen dan eerst drogen (maar nog niet curen). Uit ervaring kunnen we je vertellen dat de eerste optie beter is. Het is namelijk makkelijker om te doen en preciezer. Bovendien loop je niet het risico dat er hars verloren gaat als je de toppen bewerkt. Als je de toppen echter droog een knipbeurt geeft, zien ze er soms een stuk aantrekkelijker uit en het oog wil natuurlijk ook wat.

Gerelateerd Artikel
Hoe behandelt u uw buds

MIJN TOPPEN ZIJN GEOOGST EN BIJGEKNIPT, HOE KAN IK ZE HET BESTE DROGEN?

Om ervoor te zorgen dat je toppen gelijkmatig drogen, moet je onbelemmerde luchtdoorstroming garanderen, zodat ze er rondom van kunnen profiteren. Dat bereik je het best door de bijgeknipte zijtakken aan een drooglijntje te hangen of een rek te gebruiken als je losse toppen en kleinere zijtakjes hebt. In het tweede geval moet je niet vergeten de cannabistoppen af en toe te wentelen; dan blijven ze mooi kogelrond. Voor de allerbeste resultaten, vindt het droogproces in een donkere ruimte plaats, met een goede luchtdoorstroming en een relatieve luchtvochtigheid van pakweg 45-55%.

HOELANG DUURT HET VOORDAT MIJN TOPPEN GOED GEDROOGD ZIJN?

Er zijn diverse zaken die bepalend zijn voor de tijd die het duurt om je cannabis te drogen. Om te beginnen, is dat de grootte van je toppen. Grotere, compactere exemplaren drogen nu eenmaal minder snel dan kleinere. Ook de wijze waarop je je planten bijknipt, speelt een rol. Het is namelijk zo dat takken het meeste vocht bevatten. Als je dus grote exemplaren te drogen hangt, duurt het langer voordat ze gedroogd zijn dan kleinere takjes of losse toppen. Tot slot hebben de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie in je droogruimte invloed op de tijd die het duurt om je wiet te laten drogen.

Je zou kunnen zeggen dat het zo'n dag of 7-12 duurt voordat je toppen optimaal gedroogd zijn, afhankelijk van de hierboven vermelde factoren. Tijdens het droogproces verliezen je toppen veel vocht; daardoor zien ze er uiteindelijk kleiner uit en wegen ze ook een stuk minder.

Video id: Ap3JjHZzBCA

HOE WEET IK OF MIJN TOPPEN DROOG GENOEG ZIJN OM TE CUREN?

Er is een oud kwekerstrucje om te controleren of je toppen gereed zijn om te curen. Pak simpelweg een klein takje beet en kijk of je het kunt buigen. Als het breekt, zijn je toppen klaar voor het cureproces. Buigt het gewoon? Dan moet je nog wat geduld zien op te brengen.

HOE MOET IK MIJN TOPPEN CUREN?

Als je je toppen nat hebt bijgeknipt, kun je ze laten curen zodra ze goed gedroogd zijn. Wanneer je er echter voor kiest om ze droog in model te knippen, zul je dat eerst moeten doen voordat je ze kunt laten uitharden.

Na het drogen en bijknippen van je toppen, stop je ze in een grote weckpot of een andere glazen pot. Vul slechts driekwart van de pot, zodat er wat ruimte voor lucht overblijft, maar ook om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan meeldauw of schimmelellende. Zijn je toppen eenmaal opgepot, bewaar ze dan op een droge en donkere plek. Bijvoorbeeld in een keukenkastje. Inspecteer je toppen twee weken lang minimaal eenmaal per dag.

Tijdens je inspectierondes laat je de potten even openstaan, zodat er wat verse zuurstof in komt. Bekijk ook je toppen stuk voor stuk en let op schimmel. Zie je een beschimmelde top, haal die dan direct uit de pot, voordat de ellende zich verspreidt.

Doordat je regelmatig je toppen inspecteert, kan het overtollige vocht ontsnappen en komt er verse zuurstof in de curepot. Na een week of twee zijn je geoogste toppen dan eindelijk klaar om van te genieten. Als je ze echter meer tijd gunt om te curen, worden ze nog beter.

HOEVEEL TIJD NEEMT HET CUREPROCES IN BESLAG?

Meestal laten kwekers hun oogst ongeveer een maand curen. Je kunt de toppen echter beter 4-8 weken laten uitharden om de smaken en aroma's te optimaliseren.

HOE KAN IK NA HET DROGEN EN CUREN MIJN TOPPEN OPTIMAAL BEWAREN?

Je toppen kunnen na het cureproces gewoon in de curepot blijven, op een donkere, koele en droge plek. Ze vereisen nu niet meer zo vaak een controle, maar zorg er wel voor dat je de potten goed afsluit; anders droogt de inhoud te veel uit. Heb je een flinke oogst binnengehaald? Trakteer je toppen dan op een humidity-pack of iets vergelijkbaars. Je zult zien dat ze daarmee lang vers en smakelijk blijven.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.