Veel cannabiskwekers scheppen vol trots op over de grote opbrengsten die ze weten te behalen. Maar op hoeveel wiet kunnen onervaren kwekers nu rekenen als ze een cannabisplant kweken? In dit artikel vertellen we je alles over het oogstgewicht van cannabisplanten, de beïnvloedende factoren en nog veel meer.

Inhoud:

OOGSTGEWICHTEN VARIËREN EN NIET ZO'N BEETJE OOK

Eén ding is zeker als je cannabis kweekt: de resultaten zijn niet altijd hetzelfde en kunnen veel verschillen. Er zijn diverse zaken die je planten, hun gezondheid, groei en de hoeveelheid toppen beïnvloeden. Daarbij is het ook nog eens moeilijk het oogstgewicht te bepalen voor de oogst.

De meeste aspirant-kwekers maken een schatting van de oogst gebaseerd op de hoogte van hun planten. En dat lijkt logisch - tenminste, theoretisch gezien. Jammer genoeg is het formaat van de plant geen nauwkeurige indicatie van het uiteindelijke oogstgewicht. Het is zelfs moeilijk de omvang van je oogst te ramen, door slechts één aspect van je planten te bekijken (zoals de hoogte).

De toppen van cannabisplanten komen tot ontwikkeling op wat kwekers "toplocaties" noemen. Dat zijn de plekken op de takken waar, als de plant zo'n 4-6 weken oud is, de zogenaamde voorbloei te zien valt. Zodra een cannabisplant naar de bloeiperiode overschakelt, stopt ze geen energie meer in het ontwikkelen van de bladeren, maar wel in het aanmaken van gezonde toppen op deze locaties. Hoe groot en compact deze toppen worden, hangt af van verschillende variabelen, waaronder het licht, de voedingsstoffen, genen en het kweekmedium. De grootte van een plant zegt echter niet veel over het aantal toplocaties die ze aanmaakt of hoe groot/compact de toppen bij het oogsten zullen zijn.

OOGSTGEWICHTEN VARIËREN EN NIET ZO'N BEETJE OOK
OOGSTGEWICHTEN VARIËREN EN NIET ZO'N BEETJE OOK

LICHT EN VOEDINGSSTOFFEN

Licht is een van de belangrijkste factoren die je oogstgewicht beïnvloeden. Om de productie te maximaliseren, zou je de lichtblootstelling moeten maximaliseren door in een vroeg stadium trainingstechnieken toe te passen om de plantengroei te manipuleren. Low Stress Training (LST) is zo'n techniek, waarbij je zijtakken buigt en vastbindt om de blootstelling te optimaliseren en een horizontale structuur aan te moedigen. Met Screen Of Green (ScrOG) ga je nog een stapje verder. Hierbij gaat een net over de planten, waar je nieuwe aanwas in verweeft, zodat het oogstgewicht omhoog gaat. Er zijn nog meer van dit soort technieken, waaronder high stress-technieken als toppen (waarbij je de apicale groei weghaalt) en ontbladering.

Voedingsstoffen zijn ook belangrijk. Je moet er altijd voor zorgen dat je planten tijdens alle groeifases kunnen beschikken over de macro- en microvoedingsstoffen die ze nodig hebben. Daarbij hebben ze tijdens elke fase behoefte aan verschillende verhoudingen. In de groeiperiode hebben ze veel stikstof nodig, terwijl planten in de bloeiperiode meer kalium, fosfor en microvoedingsstoffen als calcium en magnesium vereisen. Behalve deze voedingsstoffen moeten je planten in staat zijn ze op te nemen, zodat ze veel en grote toppen kunnen aanmaken. Om dat te bereiken, moet je de pH-waarde aanpassen.

GENEN

Misschien wel het belangrijkste wat het uiteindelijke oogstgewicht bepaalt, betreft de genen. Net zoals de ene cannabisvariëteit beter smaakt dan de andere, zijn er ook variëteiten die hogere opbrengsten genereren dan andere.

Vergeet niet dat cannabisvariëteiten veredeld zijn om aan de eisen van kwekers en consumenten te voldoen. En omdat het oogstgewicht zo belangrijk is, zijn er talloze strains dusdanig veredeld, dat ze talloze toplocaties aanmaken en grotere, zwaardere toppen ontwikkelen. Kijk maar eens bij onze XL-variëteiten, als je een flinke oogst wilt binnenslepen.

KWEEKMEDIUM

Er bestaan verschillende kweekmedia en ze hebben allemaal invloed op het uiteindelijke oogstgewicht van je planten. Hoewel teelaarde het meest gebruikt wordt om cannabis te kweken, geven hydrologische media, zoals perliet en kokosvezel, kwekers meer controle over de voedingsstoffenopname. Dat is voor aspirant-kwekers wellicht wat teveel van het goede, maar ervaren telers kunnen op die manier hun planten een boost geven, zodat ze grote oogsten genereren.

BINNEN OF BUITEN

Of je binnen of buiten kweekt, is van grote invloed op je planten. Binnenkwekers beschikken doorgaans over minder kweekruimte. Dat impliceert dat ze over het algemeen minder en kleinere planten kunnen kweken dan buitenkwekers. Binnenkwekers hebben echter wel meer controle over de kweekomstandigheden. Daarom kunnen ze spelen met zaken als de belichting, omgevingstemperatuur en de vochtigheidsgraad om de omstandigheden te optimaliseren en de opbrengst te vergroten.

Buitenkwekers beschikken echter vaak over meer ruimte dan binnenkwekers. Dat impliceert dat ze in een kweekseizoen meer planten kunnen kweken. Bovendien kunnen buitenkwekers gebruikmaken van de beste lichtbron ter wereld: de zon. Ze kunnen echter minder invloed uitoefenen op de kweekomgeving. Dat betekent dat hun oogst onderhevig is aan het seizoen en dat kan, afhankelijk van waar je woont, nogal wispelturig zijn.

KWEEKVAARDIGHEDEN

Ook je kweekvaardigheden zijn van grote invloed op je uiteindelijke oogstgewicht. Als je over gevorderde vaardigheden beschikt, kun je meer invloed op je planten uitoefenen, wat je eindresultaat verbetert.

KWEEKVAARDIGHEDEN

HOE JE HET OOGSTGEWICHT INSCHAT

Hoewel opbrengsten flink uiteen kunnen lopen, zijn er toch enkele manieren om in te schatten hoeveel wiet je zult oogsten.

JE OOGST INSCHATTEN MIDDELS DE MAAT VAN DE KWEEKPOT

Vergeet niet dat de grootte van je cannabisplanten afhankelijk is van het formaat pot waarin ze groeien. En hoewel de grootte, zoals we reeds opmerkten, geen goede indicatie geeft van de opbrengst, kun je er best wel een schatting mee maken.

Idealiter is de inhoudsmaat van je potten minimaal 18l. Met deze hoeveelheid teelaarde, goede voedingsstoffen en een beetje snoeien en trainen, zou je grote, gezonde planten moeten kunnen kweken van ten minste 90cm hoog. Als je ze minimaal 4-5 weken laat groeien en voldoende licht geeft dat ook de onderste toplocaties bereikt, zouden ze met een dergelijke hoogte minstens 100g aan droge toppen per plant moeten opleveren.

JE OOGSTGEWICHT INSCHATTEN MIDDELS DE BELICHTING

Sommige kwekers kiezen ervoor hun oogstgewicht in te schatten aan de hand van hun kweeklampen. Dat is verre van nauwkeurig, maar het kan wel nauwkeuriger zijn dan het berekenen van je opbrengst per plant. Vooral als je ervoor kiest meerdere kleinere planten te kweken, in plaats van slechts een paar grotere.

Als je binnen kweekt en er al enkele kweekrondes op hebt zitten, kun je ervan uitgaan dat je ruwweg 1 gram per watt zult oogsten. Ben je een beginnende kweker, zonder of met weinig ervaring, dan kun je rekenen op 0,5 gram per watt.

JE OOGSTGEWICHT INSCHATTEN MIDDELS DE BELICHTING
JE OOGSTGEWICHT INSCHATTEN MIDDELS DE BELICHTING

KIES VOOR HYDRO VOOR EEN HOGERE OPBRENGST

Als je hydrologisch kweekt, heb je meer controle over de manier waarop je je planten voedt. Met de juiste apparatuur en ervaring kun je de kwantiteit en de kwaliteit van je opbrengst hiermee een enorme boost geven. Ervaren hydro-kwekers bijvoorbeeld, kunnen op deze manier tot 1,2g per watt oogsten. Omgerekend - en met gebruik van een 600W-lamp - kunnen ze 700g per plant binnenhalen, maar dat hangt wel van de soort af.

IETS OVER EEN GEDROOGDE VERSUS NATTE OOGST

Je moet je wel realiseren dat het gewicht van je toppen aanzienlijk vermindert na het droog- en cure-proces. Ga dus niet uit je dak als je ze direct na het bijknippen op de weegschaal legt. Vermenigvuldig je natte oogstgewicht met 0,25 en je weet hoeveel je gedroogde toppen ongeveer zullen wegen.

HET OOGSTGEWICHT EEN BOOST GEVEN: SNELLE TIPS

Cannabis kweken kan lastig zijn, maar er zijn genoeg zaken die je kunt doen om als beginnende kweker je oogst te verhogen. Daar gaan we:

• Selecteer de juiste zaden. Strains van gevestigde veredelingsbedrijven genereren altijd een betere opbrengst dan zwerfzaadjes.

• Verdiep je in trainingstechnieken. Train je planten dusdanig dat ze maximaal licht ontvangen; dat verbetert je opbrengst.

• Weet welke voedingsstoffen je gebruikt. Lees ons blog en kom meer te weten over nutriënten en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat je planten maximaal presteren.

• Experimenteer. Laat je niet afschrikken door geavanceerde trainingstechnieken. Maar er gebruik van en leg de lat steeds iets hoger voor jezelf.

• Kies voor hydro! Als je eenmaal een paar kweekrondes hebt gedraaid, kun je overwegen de wondere wereld van de hydrologische kweek te betreden. Dan ben je helemaal heer en meester over je planten en het eindresultaat.

• Geef nooit op! Als je ervaring opdoet, wordt het steeds makkelijker. Blijf dus vooral kweken, verbeter je vakbekwaamheid en smeed een steeds betere band met je cannabisplanten.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.