Inbegrepen GRATIS producten
Het Supercroppen van Wiet: Hoe, Wanneer en Waarom?
Wietkwekers zijn altijd op zoek naar manieren om hun oogsten te verbeteren. Als je super cropping goed uitvoert, verhoogt dit niet alleen het productiepotentieel, maar ook de harsproductie en kracht van je wietplant.
Inhoud:
Super cropping is een geavanceerde trainingstechniek waarmee je met je wietplanten echt indrukwekkende resultaten kunt behalen. Het kan echter wel spannend zijn als je deze techniek nog nooit eerder hebt gebruikt. Als je dit namelijk niet goed uitvoert, kan dat rampzalige gevolgen hebben. Gebroken takken zorgen niet alleen voor een lagere opbrengst, maar verhogen ook de kans op ziektes in je tuin.
Met de juiste tips en een beetje geduld kunnen echter zelfs de meest onervaren telers de vruchten plukken van het supercroppen van wiet. In dit artikel leggen we uit wat super cropping is en waarom, wanneer en hoe je dit moet doen.
Waarom Je Wietplanten Moet Supercroppen
Super cropping is een trainingstechniek die ervoor zorgt dat je planten veel stress ervaren. Door de takken af te knijpen en te buigen, beschadig je hierbij de binnenste vezels, terwijl de buitenkant intact blijft.
Misschien gaat dit tegen je intuïtie in, maar toch is deze stress goed voor je planten. Het zorgt er namelijk voor dat de vegetatieve groei krachtiger wordt en dat de toppen zich beter ontwikkelen. Als reactie op roofdieren en andere vormen van stress maken vrouwelijke planten van nature cannabinoïden en terpeenrijke trichomen aan. Men denkt dan ook dat je het afweermechanisme van de plant kunt activeren als je met super cropping schade aanricht, waarbij ze meer voedingsstoffen opneemt en zo beter gaat groeien.
Een ander voordeel is dat je met super cropping de groei van je planten kunt sturen. Als je deze techniek hebt toegepast, zullen de takken er zwak en broos uitzien. Hiervan kun je profiteren door ze vast te binden, net zoals je met LST zou doen. Zo stimuleer je de plant om in een bepaalde richting te groeien.
Gedurende hun herstel van deze schade vormen de planten dikke en harde knopen op de plekken waar je super cropping hebt toegepast. Tijdens de bloei komt dit van pas, omdat deze delen het gewicht van de toppen en de algemene structuur ondersteunen.
Wat Je voor Super Cropping Nodig Hebt
- Je vingers
- Koord- of ritsbanden om takken vast te binden en op hun plaats te houden
- Tuinpennen/palen
- Duct tape
- Geduld
Wanneer Je Moet Supercroppen
Beginners adviseren we om planten maar één keer te supercroppen, namelijk in de laatste fase van het vegetatieve stadium. Het beste moment is 3-7 dagen voordat de planten naar de bloei overgaan. Zo hebben ze tijd om te herstellen van de stress die door het croppen ontstaat, voordat ze hun energie gaan besteden aan het ontwikkelen van toppen.
Pas deze techniek niet toe op planten die last hebben van plagen, voedingsstoftekorten en andere vormen van negatieve stress. Super cropping is namelijk erg stressvol voor je wietplanten. Ze moeten daarom gezond zijn, zodat ze ervan kunnen herstellen.
Als je al een beetje ervaring hebt met deze techniek kun je de planten binnen de eerste twee weken van de bloei nog eens supercroppen. De reden hiervoor is dat ze de neiging hebben om aan het begin van de bloeifase voor de laatste keer nog even goed te groeien. Dit wordt ook wel "stretching" genoemd. Vervolgens geef je ze de tijd om te herstellen, waarbij je ze op dezelfde manier als normaal voeding en water geeft. Uiteindelijk zou je een toename in het aantal toppen op de plekken moeten zien waar je deze techniek hebt toegepast.
Voel je vrij om te experimenteren met deze techniek als je er steeds meer vertrouwd mee raakt. Je kunt tijdens de levenscyclus van de plant op verschillende manieren en momenten supercroppen. Volgens sommige telers draagt super cropping aan het begin van het vegetatieve stadium bij aan een snellere groei en zorgt het voor grotere planten die gezonder zijn.
Als je van plan bent om je planten te supercroppen voor ondersteuning van de toppen, kun je dit het beste doen zodra ze hun derde knoop hebben ontwikkeld. In combinatie met LST krijg je zo grote, sterke bloeiende wietplanten die zelfs de zwaarste wiettoppen kunnen dragen.
Aan de andere kant kun je ook supercroppen in de late vegetatieve en vroege bloeifase. Zo kun je het bladerdak egaliseren en de harsproductie stimuleren voor een grotere, aromatischere en ultra-krachtige opbrengst.
Hoe je je Wietplanten Moet Supercroppen
Supercroppen kan moeilijk zijn voor beginnende kwekers. Dit is ook niet vreemd, want er is ervaring en vaardigheid voor nodig om het goed te doen. Een simpele fout kan de groei van je plant ernstig belemmeren. Met de juiste kennis kun je bij je eerstvolgende kweek echter veel van deze techniek profiteren.
- Bepaal welke takken je wilt croppen. We raden aan voor stelen te gaan die volwassen, maar niet oud of houtachtig zijn. Takken die aanzienlijk groter zijn dan andere zijn een goed beginpunt. Het supercroppen verlaagt ze namelijk, zodat ze een gelijkmatiger bladerdak vormen.
- Begin aan de onderkant van een tak. Knijp er voorzichtig in met je duim en wijsvinger. Tegelijkertijd buig je de tak in de richting waarin deze moet gaan groeien. Het doel is om de kern van de tak te pletten, zodat je deze kunt sturen. Doe dit wel voorzichtig. Het kan helpen om de tak even tussen je vingers te rollen, zodat hij wat buigzamer wordt. Buig hem vervolgens in de gewenste richting.
- Ga op deze manier de tak bij langs, richting het uiteinde. Zorg ervoor dat er een aantal centimeters tussen elke crop zitten. We raden af om boven de 2-3 knopen te croppen.
- Zodra je een tak hebt gedaan en in de gewenste richting hebt gebogen, kun je deze vastbinden met touw of een ritsband. Doe dit op elke plek waar je de techniek hebt toegepast.
Houd er rekening mee dat je bij super cropping moet streven naar het punt waarop de binnenkant van de tak zacht en kneedbaar wordt, maar de buitenkant volledig intact blijft. Na het supercroppen zouden de takken/plant naar één kant moeten leunen, waarbij de uiteinden ongeveer 90° gebogen zijn. Als je een beginner bent, is het waarschijnlijk een kwestie van vallen en opstaan om dit te bereiken.
Hoe Je Gebroken Takken Herstelt
Als je nog onervaren bent, zul je bij je eerste poging waarschijnlijk één of meerdere takken breken. Raak niet in paniek als dat gebeurt. Het is zeker balen, maar het is ook mogelijk om dit te herstellen.
Doe wat tape rond de scheur of maak met duct tape een provisorisch verband. Indien nodig, kun je de tak ook ondersteunen door deze aan een andere tak of tuinpen vast te binden. Wel is het belangrijk dat je binnen een week het verband weer verwijdert.
Als je plant aan het herstellen is, krijgt ze grote knopen op de plaatsen waar je haar hebt gebogen, ook waar je een tak hebt gebroken. Dit is volkomen normaal (en goed)!
Super Cropping, Main-lining en LST: een Gouden Combinatie
Als je je oogsten nog meer wilt vergroten, kun je super cropping combineren met andere technieken. Denk bijvoorbeeld aan main-lining en LST. Bij de eerste techniek creëer je een “manifold”. Dit betekent dat je de planten zo topt dat er twee hoofdstelen uit één knoop groeien. Bij LST buig je de stelen zo dat deze parallel aan de aarde groeien. Op deze manier krijgen ze meer licht. Bovendien heb je hiermee meer controle over de vegetatieve groei. Als je deze technieken combineert, kun je alles uit je ruimte en middelen halen. De resultaten kunnen echt spectaculair zijn, met wietplanten die er misschien wel een beetje gek uitzien.
Het Eindresultaat: Grotere en Betere Oogsten
Super cropping kan moeilijk zijn, maar het is wel een geweldige high stress-techniek die veel impact kan hebben op de grootte en kwaliteit van je opbrengst. Zolang je maar weet wat je doet. Gebruik dit artikel als leidraad bij je eerstvolgende kweek en ontdek zelf de voordelen!