Als je cannabis kweekt, klinkt de volgende situatie wellicht bekend: Er is geen enkele cm² in je tent(en) die niet effectief wordt gebruikt door je planten om zoveel mogelijk licht op te vangen. Sommige planten bevinden zich in de vegetatieve fase, een aantal planten staan in bloei en er is misschien ook wel een enorme moeder, die veel ruimte, energie en zuurstof opneemt. Er is een techniek, bekend als "monster cropping" die jou kan helpen meer efficiënt te kweken. Waneer je deze methode gebruikt, heb je niet persé een moederplant nodig om continue oogsten te verzekeren. Als je deze methode combineert met andere vormen van training, zoals bijvoorbeeld SCROG (Screen of Green) kan dit energiekosten besparen en opbrengsten verhogen.

WAT IS MONSTER CROPPING?

Monster Cropping is een relatief nieuwe trainingstechniek, die ook wel bekend staat als Flowering Clones. Het gaat uit van het fenomeen dat klonen van een bloeiende plant extreem uitdijen, wanneer ze worden teruggedraaid naar de vegetatieve fase. Monster Cropping kan ook succesvol zijn als je buiten of in een kas kweekt.

Monster Cropping Cannabis

Voordelen van Monster Cropping

Een van de belangrijkste voordelen van Monster Cropping is het feit dat kwekers niet persé een moederplant nodig hebben om doorlopende oogsten te verzekeren. Door simpelweg de reeds bloeiende planten te klonen, kan je al je planten terugzetten in de bloeifase en de nieuwe generatie klonen maken. Met deze methode kan je de ruimte, licht en zuurstof gebruiken, die je moederplant normaal gesproken nodig zou hebben, voor de productie van overheerlijke toppen.

Het tweede grote voordeel van Monster Cropping is dat klonen, genomen van bloeiende planten, enorm uitdijen. Ze vormen gigantisch veel noden en zijtakken.

Als je reeds ervaring hebt met het kweken van cannabis, is het je misschien al opgevallen dat er een aanzienlijk verschil is tussen een plant met zeer kleine en zwakke zijtakken en een die op agressieve wijze veel toppen en takken produceert. Veel zijtaken betekenen dat er veel toppen worden blootgesteld aan direct licht. Een hoge opbrengst is een direct gevolg van homogene lichtdistributie aan veel toppen.

Monster Cropping Cannabis Techniek Regenereren

MONSTER CROPPEN, HOE DOE JE DAT?

Als je geen ervaring hebt met het klonen van cannabis planten, kan je beter iets meer lezen over dit onderwerp voordat je gaat experimenteren met Monster Croppen. Het grote verschil is dat je je stekjes van een bloeiende plant afhaalt en niet een plant in de vegetatieve fase. Wanneer je stekken of klonen maakt, kan het verstandig zijn via het "shotgun principe" te werk te gaan, waarbij je meer klonen maakt dan je van plan bent te kweken. Niet al je stekjes zullen wortelen en soms zal het omkeren naar de vegetatieve fase niet lukken. Het is een evenwichtig klusje om zoveel mogelijk klonen te maken en genoeg achter te laten op de donorplant om een hoge opbrengst te verzekeren. De eerste, door je klonen geproduceerde, bladeren kunnen er vervormd en vreemd uit zien. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Als de kloon overleeft en er gezond uitziet, zal de kloon normale bladeren produceren zodra het proces van omkeren voltooid is.

BLOEIENDE KLONEN TERUGZETTEN NAAR DE VEGETATIEVE GROEI

Het optimale moment om je "Monster-Stekjes" te maken is ongeveer 2-3 weken na het omschakelen naar 12/12. Als je de formatie ziet van de eerste toppen, wordt het tijd de stekjes te maken. Plaats ze een tijdje in een glas water om te verzekeren dat er geen lucht in het vaatstelsel kan komen.

Nu schakel je simpelweg terug naar de door jou geprefereerde lichtcyclus voor de vegetatieve fase, dus 18/6, 20/4 of 24/0. Je hebt op dit moment niet veel lichtintensiteit nodig. CFL's met een daglicht of "cool white" lichtspectrum zijn voldoende. Als je op dit punt de toppen van je klonen verwijdert, zullen ze terugschakelen naar de vegetatieve fase.

TRAININGSMETHODES VEROORZAKEN STRESS

Monster Cropping, en alle andere trainingsmethodes, veroorzaken stress bij je plant. Deze stres is op een hormonaal niveau en kan mogelijk een voordeel zijn. Het kan de ontwikkeling van de gewenste kweekeigenschappen opwekken. De meeste technieken worden gebruikt om de plant te "trainen", om een vorm te ontwikkelen die het meest efficiënt is voor de individuele kweekruimte of tent. Vaak wordt de opbrengst niet alleen door de ruimte beïnvloed, maar ook door lichtintensiteit en -distributie.

Het is belangrijk dat je weet dat je planten tijd nodig hebben om te herstellen van stress. Stress kan worden veroorzaakt door slechte kweekomstandigheden, maar ook door het nemen van stekken of verwijderen van delen van de plant, zoals de toppen, onderste takken en bladeren. Let op dat deze methoden, waaronder ook Monster Croppen, voornamelijk worden gebruikt bij het kweken van standaard, fotoperiode cannabis planten.

Gerelateerd Artikel
Low Stress Training

Als je autoflowering varianten kweekt, is het verstandig stress tot een minimum te beperken. De levenscyclus is vaak te kort om de plant genoeg hersteltijd te bieden en toch te eindigen met de gewenste kwaliteit en kwantiteit. Alle soorten Low Stress Training (LST), zoals leave tucking, Super Cropping (buigen van de takken) of SCROG (Screen of Green) kunnen nuttig zijn bij het kweken van autoflowering soorten. Alle technieken die meer stress veroorzaken, zoals trim technieken als Topping, Fimming of Lollypopping, kunnen mogelijk problemen veroorzaken bij autoflowering soorten. Een groeistoornis kan bijvoorbeeld het gevolg zijn. Over dit onderwerp wordt echter getwist.

Cannabis Monster Cropping Rami

MONSTER CROPPING COMBINEREN MET SCREEN OF GREEN (SCROG)

Je hebt een zwaar vertakkend monster gemaakt. De volgende logische stap is nadenken over het temmen van dit beest. De SCROG-methode, of Screen of Green, is een simpele, maar effectieve manier om dit te doen. Het combineren van Monster Cropping met SCROG klinkt logisch. Door een SCROG-net te installeren, op een bepaalde hoogte van het bladerdak, kan de horizontale groei worden vergroot en ook kunnen de zwaar vertakkende eigenschappen van de, via Monster Cropping verkregen, planten effectief worden gebruikt. Het gewenste resultaat is een kweekruimte met een gelijkmatig bladerdak die het geleverde licht zo goed mogelijk gebruikt. Een flinke opbrengst en uitmuntend eindproduct zal het gevolg zijn.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.