Besteed meer dan € 80 en ontvang 5 extra wietzaadjes. Gebruik nu de code 98THC.

By Adam Parsons

Monster cropping van wiet voor een maximale opbrengst en efficiëntie.

Inhoud:

Als je wiet kweekt, dan klinkt de volgende situatie je misschien wel bekend in de oren: Je hebt een nokvolle kweektent, waarbij je planten zoveel mogelijk licht vergaren. Sommige planten zitten in het vegetatieve stadium, andere bloeien. Misschien heb je zelfs wel een gigantische moederplant die veel ruimte, energie en lucht in beslag neemt. Laten we daar iets aan doen: pas monster cropping toe!

WAT IS MONSTER CROPPING?

Monster cropping is een trainingstechniek voor wietplanten waarmee je efficiënter kunt kweken. In essentie neem je hierbij stekken van bloeiende planten die je vervolgens terugbrengt naar het vegetatieve stadium. Daardoor zorg je voor compacte, bossige groei.

Bij deze methode hoef je geen moederplant te behouden om te zorgen dat je kunt blijven oogsten. En als je het combineert met andere trainingsmethoden, zoals ScrOG, kun je zelfs nog meer toppen binnenhalen. Tegelijkertijd bespaar je op energiekosten. Je kunt monster cropping zowel binnen als buiten doen, maar ook in een kas.

WAT DOET MONSTER CROPPING MET WIET?

Het principe achter bijna elke trainingstechniek voor wietplanten, is stress. Als je een techniek goed toepast, is dat iets goeds. Gecontroleerde stress kan je planten namelijk helpen om bepaalde groeikenmerken te ontwikkelen. Je kunt ze bijvoorbeeld in een bepaalde vorm laten groeien of meer toppen laten aanmaken. Stress moedigt wietplanten aan om hun natuurlijke afweersysteem te gebruiken. Ze gaan dan over tot de “turbo mode”, met een optimale productie van terpenen tot gevolg. En dat resulteert weer in een aromatischer eindproduct.

Trainingstechnieken waarbij je planten beschadigt, zoals snoeien of stekken nemen, bezorgt de planten aanzienlijk veel stress. Ze hebben dan ook tijd nodig om te herstellen. Een methode als monster cropping is daarom alleen geschikt voor fotoperiode cannabissoorten.

Monster cropping verschilt in één belangrijk opzicht van andere high-stress technieken. Het heeft namelijk niet meteen invloed op de groei van je huidige planten. Je neemt in plaats daarvan stekken van volwassen, bloeiende wietplanten, die je terugbrengt naar het vegetatieve stadium.

X

IS HET MONSTER CROPPEN VAN CANNABIS DE MOEITE WAARD?

Monster cropping kan wel of niet bij je passen. Dit is helemaal afhankelijk van je kweekopstelling, soorten en ervaring. Het werkt bijvoorbeeld niet met autoflowers en niet goed met strains die laag blijven of langzaam groeien. Om je te helpen beslissen of monster cropping bij jou past, leggen we hieronder de voor- en nadelen ervan uit.

VOORDELEN VAN MONSTER CROPPING

Je kunt voortdurend oogsten en hoeft geen moederplanten te behouden

Bij monster cropping hoef je geen moederplant te behouden om voortdurend te kunnen blijven oogsten. Je neemt stekken van bloeiende planten en brengt je wietplanten dus gewoon in bloei zoals je dat gewend bent. Vervolgens neem je stekjes van deze cannabisplanten. Je hoeft dus geen speciale ‘moederruimte’ in te richten. Daardoor kun je de kweekruimte, lampen en lucht beter benutten.

Je behaalt maximale oogsten

Als je bloeiende stekken weer terugbrengt naar het vegetatieve stadium, groeien ze uit tot monsterlijke planten. Deze verjongde wietplanten worden extreem bossig en ontwikkelen meer zijtakken. Meer takken en dus meer toppen die worden blootgesteld aan licht, betekenen grotere oogsten! Door de bossige groei kun je de kweekruimte bovendien effectiever vullen.

Het is te combineren met andere trainingstechnieken

Voor nog betere resultaten kun je monster cropping combineren met andere trainingstechnieken. Denk aan toppen, fimmen, ontbladeren of LST. Zo kun je een kleine kweektent op een simpele manier vullen met een gigantisch monster. Voor de beste resultaten combineer je deze techniek met een ScrOG (daarover hieronder meer).

NADELEN VAN MONSTER CROPPING

Het werkt niet bij autoflowers

Autoflowers kun je niet opnieuw in het vegetatieve stadium brengen, dus monster cropping is hierbij niet mogelijk. Ook stekken nemen van kleine of langzame fotoperiode soorten is geen goed idee.

Niet alle stekken groeien uit tot volwaardige planten

Vergeleken met stekken van groeiende planten hebben stekjes van bloeiende cannabis vaak minder succes. Sommige zullen geen wortel schieten, dus je moet altijd wat extra stekken nemen. Zelfs ervaren telers vinden het lastig om alle bloeiende klonen wortel te laten schieten. Ga er dus van uit dat je wat planten zult verliezen.

Het kost tijd

Stekken nemen, afwachten tot ze gaan wortelen en ze daarna opnieuw laten groeien, kost tijd. Het duurt dus langer voordat je je dames kunt oogsten. Als je onder tijdsdruk werkt, is monster cropping niet echt praktisch.

IN HOEVERRE ZORGT MONSTER CROPPING VOOR MEER TOPPEN?

Het is moeilijk om precies te zeggen in hoeverre monster cropping voor meer toppen zorgt. Dit is namelijk afhankelijk van diverse factoren. Een daarvan is je ervaring. Sommige telers adviseren om stekken te laten uitgroeien tot grote bossige planten voordat deze in de breedte mogen groeien. Ze toppen en supertoppen de planten daarbij regelmatig en zetten ze daarna in een ScrOG-opstelling. Dit is arbeidsintensief, maar geeft kwekers wel de mogelijkheid om klonen zodanig te manipuleren dat ze de best mogelijke oogsten opleveren.

Naast het oogstgewicht moet je echter niet vergeten dat monster cropping nog een ander voordeel heeft. Je kunt namelijk meerdere keren oogsten! Alleen dat is al een overtuigend argument.

X

HOELANG DUURT MONSTER CROPPING?

Je kunt de stekken het beste in de tweede of derde week van de bloei nemen. Als je de stekjes van de bloeiende planten hebt genomen, duurt het gemiddeld een week voordat ze wortels ontwikkelen. Je stekken weer naar de groeifase brengen, duurt vervolgens (minstens) nog twee of drie weken. Al met al moet je ervan uitgaan dat het proces ten minste drie weken toevoegt aan de groeiperiode van de planten. En dan hebben we nog niet eens rekening gehouden met toppen en andere trainingstechnieken. Elke keer toppen maakt dat de groei een week langer duurt.

HOE WERKT MONSTER CROPPING VAN WIET BINNEN?

Genoeg over de theorie – we gaan over tot de praktijk. Zo werkt monster cropping van wiet binnen:

GEREEDSCHAP EN BENODIGDHEDEN

• Scherpe schaar, mes of scalpel
• Alcoholdoekjes (om je gereedschap te desinfecteren)
• Glas of bakje met water (om de stekken in te zetten)
• Wortelgel (optioneel)
• Blokken steenwol, perliet (optioneel)

STAP 1: KIES DE BESTE BLOEIENDE WIETPLANT UIT

Rond de tweede week van de bloei, kijk je welke plant het beste groeit. Zoek een plantje uit dat goed is gegroeid en al groot is. Als je meerdere soorten kweekt, kun je van elke soort een stek nemen om uiteindelijk te zien welke strains het meest geschikt zijn. Zorg wel dat de planten waarvan je een stekje neemt gezond zijn. Niets moet erop wijzen dat ze ziek zijn of een tekort hebben.

STAP 2: NEEM STEKKEN

Pak je schaar of mes erbij en desinfecteer deze met een alcoholdoekje. Als je schoon werkt, is de kans op succes veel groter! Kies van de bloeiende plant die je hebt uitgekozen een lagergelegen tak uit. Deze takken maken over het algemeen sneller nieuwe wortels aan dan exemplaren die bovenaan groeien. Maak een snelle, schuine snede langs de stengel om een stek te nemen. Door het stekje schuin af te snijden, kan het beter water en voedingsstoffen opnemen en kunnen er meer wortels uit groeien.

Nogmaals, let op dat je meer stekken neemt dan je nodig hebt. Je kunt er van uitgaan dat minimaal 25% van de stekjes geen wortels ontwikkelt. Desinfecteer je gereedschap telkens voordat je een stekje neemt.

STAP 3: LAAT DE STEKKEN WORTELS ONTWIKKELEN

Meteen nadat je de stekken hebt afgeknipt/afgesneden, moet je ze in het water zetten. Het water dekt de snijwond af en voorkomt dat er lucht bij kan, zodat ze niet doodgaan. Je kunt ook wortelgel gebruiken in plaats van water. Laat de stekken in het water staan totdat er wortels aan komen of zet ze in een wortelmedium, zoals steenwol of perliet.

STAP 4: BRENG JE STEKKEN TERUG NAAR DE GROEIFASE

Om ervoor te zorgen dat de stekken weer teruggaan naar de groeifase, moet je de lichtcyclus aanpassen. De meeste telers kiezen voor een 18/6-schema, maar 18–24 uur daglicht werkt ook. Als je stekjes weer teruggaan naar de groeifase, gaan ze er wat vreemd uitzien. Ze ontwikkelen namelijk ronde bladeren en veel takken. Deze vreemde manier van groeien houdt ongeveer 3–4 weken aan.

OPTIONEEL: PLANTTRAINING

Als een stek eenmaal volop in het vegetatieve groeistadium zit, kun je de plant verder gaan trainen (toppen, super cropping) om nog meer laterale groei te stimuleren. Je planten blijven hierdoor laag en plat en dat is vooral praktisch als je ze in een ScrOG-opstelling zet.

X

HOE WERKT MONSTER CROPPING VAN WIET BUITEN?

Monster cropping kun je ook buiten doen en dat heeft één groot voordeel: als je in een warm klimaat kweekt zonder vorst, kun je twee oogsten behalen in één seizoen! Het werkt als volgt:

STAP 1: PLANT JE ZADEN

Als je de zaden in de winter plant, zorgen de langere nachten ervoor dat de plantjes gaan bloeien zodra ze boven de grond uitkomen. Wanneer je een langer vegetatief stadium wilt om grotere stekken te krijgen, kun je er een extra lamp bij zetten die je elke nacht ongeveer een uur laat branden. Deze onderbreking in de donkere periode voorkomt dat je dames gaan bloeien.

Als je in een klimaat woont waar het ‘s winters af en toe vriest, houd je planten dan binnen en pas de lichtcyclus voor de groeifase toe. Zet ze pas buiten als er geen kans meer is op nachtvorst. Als je dat vroeg genoeg in het jaar doet (februari op de meeste plekken), gaan ze weer bloeien voordat de dagen weer langer worden. Wanneer het nog steeds te koud is, moet je dit niet doen. Het zou zonde zijn als je dames doodgaan.

STAP 2: OOGST JE WIET

De eerste toppen zijn aan het begin van de lente klaar voor de oogst, voor het verzetten van de klok. Met het vullen van je potten halverwege maart, zijn de dagen al gauw lang genoeg voor je stekken om weer terug te keren naar de groeifase.

STAP 3: TWEEDE KWEEKSEIZOEN

Als je stekken wat groter zijn geworden, gaan ze op een natuurlijke manier, met de verandering van het seizoen, over tot de bloei. Dat betekent dat je ze in de gebruikelijke tijd van het najaar kunt oogsten. Bingo! Je hebt nu twee oogsten binnengehaald in één kweekseizoen!

Tip van professionals: Monster cropping buiten werkt alleen in klimaatzones waar niet het hele jaar door kans is op vorst. Denk aan zuidelijk Europa, het zuiden van Amerika, etc. Het werkt niet in streken waar je tot het einde van de lente moet wachten met het buitenzetten van de planten.

MONSTER CROPPING EN SCROG

Monster cropping behelst het bevorderen van laterale groei, zodat je planten kleiner blijven. Daarmee is het perfect te combineren met een ScrOG.

Door een net boven het bladerdak te hangen waar je de takken doorheen weeft, krijg je meer horizontale groei. Zo'n ScrOG stimuleert een gelijkmatig bladerdek, zodat je wietplanten het licht volledig kunnen benutten. En dat resulteert in superveel vette toppen!

IS HET EEN GOED IDEE OM MONSTER CROPPING TE PROBEREN?

Het nemen van stekken, ze laten wortelen, ze toppen en een ScrOG toepassen; dit is allemaal niet echt geschikt voor mensen die voor het eerst wiet gaan kweken. Anderzijds is monster cropping misschien wel precies datgene wat ervaren telers nodig hebben om een hogere productie te behalen. Het is een van de beste manieren om volop te profiteren van de beschikbare kweekruimte.

Als je dus de juiste vaardigheden in huis hebt en niet bang bent om een mes in je wiet te zetten, dan moet je monster cropping echt eens proberen. Wij garanderen je dat het resultaat de moeite waard is!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.