De meeste telers hebben de gewoonte om hun cannabisplanten na de oogst af te knippen omdat ze hun levenscyclus hebben beëindigd en verse, mooie en sterke bloemen hebben geleverd. Er bestaat echter een methode, welke niet bekend is en niet door veel wordt beoefend, die je meerdere oogsten kan geven van één plant. Klinkt een beetje vreemd, hè? Deze techniek heet regeneratie en betekent in feite dat dat je plant weer terug in de vegetatieve fase brengt (vandaar re-vegetatie). In sommige situaties kan dit zeer nuttig zijn, bijv. als je geen nieuwe plantjes of zaden kunt krijgen en dezelfde plant opnieuw moet gebruiken voor een oogst van toppen, of in het geval dat een bepaald exemplaar zeer goed potentieel en kenmerken vertoonde en je een kloon wilt creëren. Sommigen hebben re-vegetatie misschien wel per toeval ervaren, wanneer er licht binnen lekte tijdens de bloeiperiode - en hun planten begonnen terug te keren naar de groei. Wij laten je zien hoe je het met opzet kunt doen en welke voor- en nadelen je kunt verwachten.

RE-VEGETATIE VAN JOUW CANNABISPLANT

Allereerst, de re-vegetatie van je favoriete planten is geen beginners techniek. Je moet dit niet proberen na je eerste kweek, omdat het echt moeilijk kan zijn en je moet altijd in gedachten te houden dat deze methode zeer stressvol en onnatuurlijk is voor je planten.

De regeneratie van de gekozen plant begint wanneer je de bloemen oogst. Om het terug te brengen in de vegetatieve periode van zijn leven, oogst je alleen het grootste deel van de toppen. Behoud de kleinere bladeren en bloemen in het onderste deel van de plant en enkele grotere bladeren in het middelste gedeelte. Het moet lijken op het skelet van de plant wanneer het juist gedaan hebt. Het is moeilijk om de kleine popcorn toppen eraan te laten, maar ze zijn nodig om de vegetatieve groei te stimuleren en ze voegen niet echt iets toe aan het totale droge gewicht van je oogst. Daarna spoel je de wortels en, indien mogelijk, bekijk ze en snoei alle defecte wortels.

Nu kun je ze overplaatsen naar een nieuwe pot met verse grond. Je kunt extra bacteriën en toevoegingen bij de aarde mix doen als je het re-vegetatie proces verder wilt stimuleren. In deze fase moet je de plant onder 20-24 uur licht zetten, zodat het teruggaat naar de vegetatie fase. Zodra het volledig hersteld is, kun je overschakelen naar 18 uur licht, zoals je dat normaal zou doen. Je plant is nu in een stress en shock modus en zal vreemde mutaties produceren in de eerste twee weken, zoals ronde bladeren. Dit is normaal voor het regeneratieproces en een normalere groei zal na ongeveer twee weken beginnen. Dit betekent ook, dat je echt voorzichtig moet zijn met water geven en voedingsstoffen toevoegen, omdat je niet teveel water wilt geven of de plant wilt overvoeden.

Na een paar weken, is je plant klaar om opnieuw in de bloeifase te gaan. Trim de vreemde bladeren en geef je experiment een beetje rust, schakel dan over naar een 12/12 lichtcyclus. Dit kan je tijd besparen in vergelijking met een volledige cyclus van zaad tot oogst.

RE-VEGETATIE VAN JOUW CANNABISPLANT

POTENTIËLE VOORDELEN EN RISICO'S

De voordelen van de verjonging van je cannabisplanten kunnen volop zijn, mits correct gedaan; je hebt geen nieuwe zaden of plantjes nodig, het kan je tijd besparen, de groei van een re-vegetatie plant kan soms voller zijn en deze methode kan specifieke genen behouden. Maar je is al opgevallen, hoeveel "mitsen" er zijn, toch? Helaas kan er veel mis gaan en meestal hebben geregenereerde planten de neiging om veel minder te leveren in elke opeenvolgende oogst, vertonen vaak hermafrodiete aanleg, de kwaliteit en de potentie zijn vaak verminderd en de stress die met dit proces komt kan de plant ook dwingen tot het nemen van een lange herstelperiode (wat het tijdsvoordeel wegneemt). Bovendien werkt regeneratie niet met alle cannabis soorten en specimen.

Het is aan jou of je besluit om deze techniek te proberen. Ervaren kwekers kunnen veel profijt hebben van re-vegetatie maar je hebt gezien hoeveel dingen vreselijk mis kunnen gaan. Ervaar het zelf en probeer om een van je planten te verjongen in de komende kweek om de risico's en mogelijkheden van deze kweek methode zelf te ervaren.

ONOPZETTELIJKE RE-VEGETATIE

Het klinkt gecompliceerd om een cannabisplant terug te laten keren naar de vegetatieve fase, maar wist je dat dit proces ook per ongeluk op te starten is? Veel mensen zijn hier al eens door verrast. We leggen uit hoe het gebeurt, hoe je het voorkomt en wat je zou moeten doen als je ermee te maken krijgt.

ONOPZETTELIJKE RE-VEGETATIE: HOE DAN?

Als je binnen cannabis kweekt, verstoren zelfs kleine lichtlekken soms de bloeiperiode. Hierdoor keren je planten mogelijk terug naar de vegetatieve fase. Dit zijn de meestvoorkomende oorzaken van lichtlekken:

  • Defecte timers.
  • Lichtlekken rond ramen, ritsen, inlaten of gaatjes.
  • Overbezorgde kwekers die hun planten "even snel" controleren tijdens de uren duisternis.
  • Elektronische indicatielampjes in de tent of kweekruimte.

Buiten komt onopzettelijke re-vegetatie soms voor als je te vroeg plant. Zet je zaailingen buiten voor de lente-equinox, wanneer de nachten nog langer duren dan 12 uur? Dan gaan je planten soms onmiddellijk bloeien. Als de dagen lengen en de nachten korter worden, keren ze terug naar de vegetatieve fase. Ze ontwikkelen dan dezelfde, vreemd uitziende bladeren die verschijnen op planten die opzettelijk terug worden gebracht naar de vegetatieve fase.

Heb jij hiermee te maken? Geen paniek! Moeder Natuur pakt het probleem snel aan. De bladeren laten vanzelf weer het normale groeipatroon met meerdere bladvingers zien, zoals je gewend bent van cannabisplanten. Ze bloeien opnieuw aan het einde van de zomer.

ONOPZETTELIJKE RE-VEGETATIE: HOE DAN?

HOE VOORKOM IK ONOPZETTELIJKE RE-VEGETATIE BINNEN?

Om lichtlekken in een kweektent aan te pakken, doe je alle lampen aan in de kamer. Ga de tent in en rits alles dicht. Zoek nu naar lichtlekken. Elke vorm van licht in de tent, hoe klein het gaatje ook is, beïnvloedt mogelijk je planten. Plak alle lichtlekken af met zwarte tape om de ruimte lichtdicht te maken. Mogelijk moet je ook de ritsen afdekken. Zijn je lichtsystemen, ventilatoren en andere apparaten uitgerust met LED-lampjes? Plaats ze buiten je kweektent of plak de lampjes af met tape. Voor kweekruimtes doe je ongeveer hetzelfde en let je op de ramen, kieren rond deuren en inlaten voor het ventilatiesysteem.

Controleer al je timers. Verzeker dat ze juist zijn ingesteld en dat ze naar behoren functioneren. Dit is met mechanische timers te testen door er een schemerlamp op aan te sluiten. Verstel de timer handmatig om te zien wanneer het licht aan- en uitgaat.

Heb je de slechte gewoonte je planten te controleren tijdens de uren duisternis? Wees dan geduldiger. Niet alles hoeft meteen gecheckt te worden. Sloten zijn een goede manier om nieuwsgierige aagjes en onoplettende handjes uit de buurt van je planten te houden.

Om de kans op lichtlekken te minimaliseren als je binnen kweekt, stel je de timer zo in dat de duistere uren overeenkomen met de daadwerkelijke nacht. Hiermee voorkom je niet dat iemand per ongeluk aan de lichtschakelaar zit, maar het helpt wel om je tent of kweekruimte donker te houden.

WAT TE DOEN ALS JE PLANTEN PER ONGELUK TERUGKEREN NAAR DE VEGETATIEVE FASE?

Adem allereerst diep in en ontspan. Het komt helemaal goed met je planten. Als je de problemen met de verlichting oplost, herstellen ze in maximaal twee weken. Hoe langer de re-vegetatie, hoe langer het duurt voordat planten weer gaan bloeien. Wil je het herstel bespoedigen? Zet je planten dan 24-48 uur in volledige duisternis.

Weet dat sommige cannabisplanten niet goed in staat zijn de stress van een snelle overschakeling van de bloei naar de vegetatieve fase en weer naar de bloei te behappen. In zeldzame gevallen verandert een plant in een hermafrodiet en ontwikkelt deze mannelijke stuifmeelzakjes. Zoek in de buurt van de toppen naar geelachtige zakjes die op kleine bananen lijken. Soms vind je ze achter de top bij de steel of in het midden van de top. Als je de zakjes vindt, knijp ze dan van je plant af. Zo voorkom je dat ze zich openen, hun stuifmeel afgeven en andere planten bestuiven. Vind je veel van dit soort zakjes op een plant? Dan is het waarschijnlijk verstandig haar te verwijderen en vernietigen om schade te voorkomen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.