De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Het leuke van cannabis kweken is de opwinding die je ervaart als het oogsttijd is. Eindelijk word je beloond voor je gezwoeg. En daar zeggen we niets te veel mee. Er kan een hoop in het honderd lopen, zo tegen de oogsttijd. Bovendien is de tijd waarop je oogst van grote invloed op de potentie van je toppen. Je doet er verstandig aan van tevoren te beslissen wanneer en hoe je je cannabisplanten omlegt en wat je daarna met je geoogste toppen doet. Als je het lastig vindt om te bepalen op welk moment je het beste kunt oogsten, lees dan vooral verder - we gaan je alles vertellen.


Video id: 540076385

Oogstsignalen

1. Kleur Van De Trichomen

Je kunt het juiste oogstmoment voor je cannabis op een paar manieren bepalen. De meest betrouwbare manier is misschien wel het inspecteren van de kleur van de trichomen. Aan deze klieren, die de hars bevatten, kun je het best aflezen wanneer je moet oogsten. De resultaten zijn consistenter dan andere manieren om het oogstmoment te herkennen. Voor deze methode heb je een handloepje nodig, want trichomen zijn piepklein.

Tijdens het rijpen kunnen je trichomen drie kleuren gaan vertonen: helder, melkachtig en amber. Het beste moment om te oogsten, is wanneer de helft amberkleurig is en de andere helft helder of melkachtig. Deze kleurverschillen ontstaan omdat de bovenste toppen eerder rijpen dan die aan de lagere delen van de plant. Wacht echter niet tot alle trichomen amberkleurig zijn, want dan vermindert de hoeveelheid THC en neemt het gehalte slaapopwekkende CBN toe.

Trichomes

2. Gele Bladeren

Aan de bladeren kun je ook goed zien wanneer je cannabisplant oogstrijp is. Je kunt je planten gaan spoelen als de grote bladeren vergelen of van de plant vallen. Onthoud dat ze er waarschijnlijk niet af vallen als je meststoffen gebruikt. Je moet dus ook op andere aanwijzingen letten om te bepalen of het oogsttijd is.

Yellow Leaves

3. Stampers

Als je fotoperiode planten kweekt, is het controleren van de stampers en stempels eveneens een goede manier om te bepalen of ze al omgehakt mogen worden. Je kunt als stelregel aanhouden dat wanneer ongeveer de helft van de stampers bruin is het oogstmoment is aangebroken. Toch is het bestuderen van de trichomen betrouwbaarder.

Pistils

4. Omkrullende Bladeren

Ook aan het uitdrogen en omkrullen van de bladeren kun je zien dat je bijna kunt oogsten. Dit treedt op doordat je cannabisplanten aan het einde van de levenscyclus minder water opnemen. Gebruik deze methode in combinatie met de andere, want ook insecten en ziektes kunnen droge en omgekrulde bladeren veroorzaken.

Curling

5. Kweekinformatie

Je kunt er niet blindelings van uitgaan, maar de zadenbank geeft je ook nuttige informatie over de oogsttijd. Je kunt het vaak op de verpakking nalezen. Meestal wordt vermeld hoeveel dagen/weken het duurt voordat je zaadje een oogstrijpe plant is. Deze geschatte tijd kan afwijken door kweekomstandigheden, zoals de omgeving, het waterregime en warmte. De informatie van de zadenbank is wel degelijk waardevol, maar ga hier dus niet volledig op af.


Vroege Oogst

Natuurlijk wil je een vette oogst behalen. Vroeg oogsten is daarbij uit den boze. Toch kunnen er redenen zijn om de oogst eerder binnen te halen dan normaal. Doorgaans is een van de redenen het voorkomen van ongedierte en schimmel. In ongunstige klimaten kan het slechte weer toprot en andere vervelende ziektes veroorzaken als de oogsttijd nadert. Als het niet mogelijk is je planten naar binnen te verhuizen om ze het ellendige weer te besparen, kun je ze misschien maar beter vroeg oogsten.

Uitlopers van naastgelegen planten kunnen je cannabisplanten ook in de weg zitten. Hierbij is vroeg oogsten eveneens vaak de beste optie. Ook guerrilla kwekers halen de oogst soms al binnen voordat hun cannabis echt volgroeid is. Technisch gezien kun je beginnen met oogsten zodra je planten toppen produceren, maar die bevatten maar weinig cannabinoïden tot ze oogstrijp zijn.

Probeer een vroegtijdige oogst te vermijden. Als er echter niks anders op zit, overleef je dat ook wel. Wanneer je slechts een paar dagen te vroeg oogst, blijft de "averij" tot een minimum beperkt. En je hebt in ieder geval weer wat te roken!

Cannabis Beschimmeld Bud

Late Oogst

Je kunt echter ook laat oogsten. Dan is je cannabisplant rijper dan de piekwaarde van de kracht. Veel mensen vinden dat maar niks omdat de THC afneemt. Dat is de verbinding in je cannabis waar iedereen zo van houdt. De terpenen in de toppen ruiken wel een stuk sterker naarmate je plant rijper wordt, maar de smaak en het aroma hollen hard achteruit als je te lang wacht.

Als je planten laat geoogst worden, is de high meer narcotiserend en stoned; dus niet inspirerend en spiritueel. Zelfs als je een sativa kweekt en haar laat oogst, lijken de effecten meer op die van indica-dominante variëteiten. Daar zit niet iedereen op te wachten, maar sommige medicinale gebruikers hebben wel liever een hoger CBN-gehalte. Dat veroorzaakt slaapopwekkende effecten en daar kan van geprofiteerd worden als de toppen langer rijpen.

Tot slot moet je met een late oogst voor nog iets uitkijken. Sommige strains worden namelijk tweeslachtig en proberen zichzelf te bevruchten.

Conclusie

Timing is een belangrijke factor als je cannabis kweekt. De rijpingstijd van je toppen is van grote invloed op de hoeveelheid cannabinoïden die ze bevatten. Met bovenstaande methoden kun je bepalen of je niet te vroeg of te laat bent. Op die manier behaal je de door jou gewenste resultaten.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37823 reviews