Oogst alle delen van de cannabisplant om hasj te maken

Je kunt kief oogsten en verzamelen van cannabisbladeren. Hiermee maak je op diverse manieren heerlijke hasj.

Oogst alle delen van de cannabisplant om hasj te maken

HET OOGSTEN VAN TOPPEN IS SLECHTS HET BEGIN

Je hebt je planten maandenlang liefdevol verzorgd en je moeite is beloond met prachtige toppen. Laten we eerlijk zijn, bestaat er iets beters dan je schaar pakken en elke prachtige, met hars bedekte top verzamelen? Maar het is nog niet gedaan met de pret! Naast de toppen kun je andere delen van plant oogsten om cannabinoïden en terpenen te onttrekken. Er is geen reden om iets te verspillen!

WAT IS KIEF?

Kief is een fijn poeder, bestaande uit harsachtige cannabis trichomen. Het is bijzonder rijk aan THC. Je kunt het roken in een joint of bowl, maar je kunt het ook tot hasj persen. Het beste deel? Kief verzamelen en hasj maken is gemakkelijk en efficiënt.

WANNEER VERZAMEL JE KIEF?

Je geoogste toppen zijn nu opgeslagen om te drogen. Mogelijk kun je de kleinste toppen al even testen. Na twee weken voelen je toppen droog aan, maar de binnenkant is nog niet droog.

De grotere toppen vragen nog wat tijd. Laat ze langzaam drogen in een donkere kamer. Deze ruimte moet groot genoeg zijn om vocht te laten ontsnappen (of hang een ventilator op). Zodra de kleine twijgjes van de top knakken, kun je ze allemaal laten uitharden. De eerste paar weken ruikt je wiet nog wat groen. Maak je geen zorgen; sommige soorten vragen wat langer om die typische cannabisgeur te ontwikkelen. Tijdens het uitharden, of curen, kun je ook kief verzamelen van je knipresten om hasj te maken!

SELECTEER JE BLADMATERIAAL

Het geheim om een flinke dosis kief te generen, vind je in het bladerdak! Bewaar de bladeren en laat ze drogen, net als de toppen.

Afhankelijk van de soort, heb je ongeveer net zoveel droge bladeren als toppen. Heb je 500g droge toppen geoogst? Dan heb je waarschijnlijk ook ongeveer 500g aan knipresten. Dit varieert natuurlijk een beetje, maar je snapt het idee. Deze blaadjes zijn uiteraard niet zo krachtig als de toppen, maar eenmaal geconcentreerd, neemt die kracht aanzienlijk toe.

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ JE BLADEREN?

• Let op de trichomen

Allereerst verzamel je uiteraard alle kleine suikerblaadjes, of sugar leaves. De naam zegt het al, maar deze blaadjes bevatten een dikke laag trichomen. Buiten de toppen, vind je hier de meeste cannabinoïden. Met een flinke stapel suikerblaadjes maak je een aardige hoeveelheid hasj. Wil je de trichomen van dichtbij inspecteren? Zorg dan dat je een loupe bij de hand hebt. Je ziet kleine, paddenstoelvormige klieren met glinsterende, kristallijne "belletjes". Dit zijn je trichomen.

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ JE BLADEREN?

• Scheid de fan leaves

De grotere fan leaves bewaar je ook. Deze bevatten veel minder trichomen dan de toppen en suikerblaadjes, maar je vindt er wel cannabinoïden. Deze kun je voor andere doelen gebruiken dan het maken van hasj. In dit geval drogen we ze apart van de suikerblaadjes.

Gooi de fan leaves en suikerblaadjes niet op een grote hoop. Het is onlogisch, want je moet dan veel meer materiaal verwerken om krachtige hasj te maken. De THC-rijke sugar leaves bevatten al minder THC dan de toppen; we willen dit niet sterker verdunnen.

• Droog je bladmateriaal zorgvuldig

Het is ontzettend belangrijk dat je je knipresten volledig laat drogen voordat je hasj maakt. Weet dat het drogen van de bladeren soms langer duurt dan de toppen! De knipresten moeten zo droog zijn dat ze verkruimelen als je ze tussen je duim en vingers wrijft.

Hoe droger, hoe beter. Zo haal je de meeste hasj uit je knipresten. Dit komt omdat THC-kristallen beter van de plant afkomen als ze gortdroog zijn.

Het goudgele poeder heeft een ietwat ander effect als je het puur rookt. Sommige rokers prefereren de zalige high van hasj boven de meer stoned effecten van het roken van de wiet zelf.

KIEF VERZAMELEN MET EEN 3-DELIGE GRINDER

Met een 3-delige grinder is het verzamelen van kief wel heel gemakkelijk. Deze grinders zijn uitgerust met een speciaal vakje onderin, afgedekt met een gaasje. Dit is de kief-catcher. Bij het vermalen van je wiet verspil je dus niet wat de meesten als het lekkerste beschouwen.

Tip: bij het vermalen van je wiet, schud je de grinder een beetje om nog meer kief te verzamelen.

Je kunt je verzamelde kief gewoon roken in een joint of bowl als je dat wilt. Maar je kunt het ook over je wiet strooien voor een extra kick. Een mix met tabak kan natuurlijk ook.

Maar de mogelijkheden voor kief zijn bijna eindeloos. Gebruik het bijvoorbeeld voor THC-infusies, voor het maken van cannaboter of verdamp het in je vaporizer. Stop een klein beetje kief in de kamer van je vape en til je ervaring naar een hoger niveau. Onthoud wel dat kief heel krachtig is. Je hebt waarschijnlijk maar een klein beetje nodig voor een gigantische high!

KIEF VERZAMELEN OM HASJ TE MAKEN

Maar de pret met kief begint pas echt als je er hasj van maakt. Laten we eens drie manieren bespreken om krachtige hasj te maken van je kief.

KIEF VERZAMELEN OM HASJ TE MAKEN

POLLINATOR

Een 3-delige grinder klaart de klus als je kief wilt vermalen van een klein beetje knipresten. Maar wil je veel meer verzamelen voor het maken van hasj? Dan heb je zwaarder geschut nodig. Pollinator, kom er maar in! Dit is in feite een grote, draaiende trommel met een zeef die de kristallen losmaakt en opvangt.

Zo gebruik je een Pollinator:

• Bereid je knipresten voor

De knipresten moeten echt gortdroog zijn. Soms is het gunstig ze een nachtje in de vriezer te stoppen. Dit komt goed van pas bij het gebruik van een Pollinator. De vrieskou maakt de THC-kristallen broos, zodat ze gemakkelijker afbreken. Zorg dat je een goed sluitend bakje gebruikt voor je kief in de vriezer.

Zorg ook dat je het gebruikte materiaal in kleinere stukjes breekt. Dit vergemakkelijkt het losmaken van de trichomen en je vergroot je opbrengst enorm. Verwijder ook alle steeltjes, omdat deze de zeef mogelijk aantasten. De zeef is niet goedkoop; het is dus zonde deze te beschadigen met steeltjes of andere grote stukken.

• Stop je materiaal in de Pollinator

Stop je materiaal in de trommel en zet het apparaat aan. De motor draait je knipresten vrolijk in de rondte. Zo scheid je mechanisch de trichomen van het plantenmateriaal. Na ongeveer 30-40 minuten, kun je de Pollinator uitzetten. Maak een mooi hoopje van het hasjpoeder.

• Pers je verzamelde kief tot hasj

Om geweldige hasj te maken, pers je het poeder (het geperste poeder noemen we skuff). Nu laat je het minimaal een jaar rijpen. Het persen is nodig omdat dit de smaak en geur verbetert. Ook is het gemakkelijk te hanteren en transporteren. Een geperst stukje hasj deel je gemakkelijker met een maatje dan een hoopje kleverig poeder. Hoe dan ook, hoe beter de kwaliteit, hoe minder krachtige pers je nodig hebt. Met kief van slechte kwaliteit, heb je een behoorlijk krachtige pers nodig. De kristallen bevatten namelijk meer plantenmateriaal, wat het kleven bemoeilijkt.

Pollinator

Pollinator

VOORDELEN
• Verwerkt een flinke hoeveelheid knipresten
• Verzamelt flink wat kief
• Eenvoudig in gebruik
NADELEN
• Redelijk prijzig
• Alleen de moeite waard als je veel plantenmateriaal hebt
 

BUBBLE HASJ

Als je bubble hasj (water hasj) maakt, volg je dezelfde principes als bij de Pollinator. Je gebruikt hier alleen ijskoud water om de kristallen te scheiden. Het maken van bubble hasj is vrij arbeidsintensief, maar de kwaliteit maakt dit meer dan goed.

Zo ga je te werk:

• Zorg voor een grote emmer en bubble bags

Je hebt een flinke emmer nodig met een capaciteit van ongeveer 20 liter. Hierin stop je speciale bubble hasj filterzakjes. Zo'n set bestaat uit twee of meer zakjes van gaas met openingen in verschillende maten. De ene zeef laat de kristallen door en de andere, fijnere zeef-zakjes vangen zuivere kristallen op. Als je bubble hasj kits koopt met diverse filterzakjes, maak je verschillende typen hasj. De zak met de grootste gaatjes bevat het meeste plantenmateriaal. De meest fijne zakjes bevatten de meest zuivere hasj.

• Vul de emmer met ijswater

Allereerst vul je de emmer met ijswater. Hoe kouder, hoe beter. Dit vergemakkelijkt het afbreken van de kristallen. Extra tip: voordat je begint met het maken van bubble hasj, zet je een aantal literflessen water in je vriezer. Wacht alleen niet tot het water bevriest, maar maak het ijskoud. Dit is ideaal voor het maken van hoogwaardige water hasj.

• Plaats de bubble bags in de emmer

Plaats de bubble bags in de emmer met het ijswater. Zorg dat de onderste zak het fijnste gaas heeft.

Bubble Hash

• Gebruik een mixer

Met een ouderwetse mixer breng je het plantenmateriaal in beweging. De mixer klopt het water en deze actie maakt de kristallen los. Gebruik de mixer niet op de hoogste stand, want je wilt het bladmateriaal niet tot moes kloppen. Dit heeft namelijk gevolgen voor de kwaliteit van het eindproduct! Net als met de Pollinator, behaal je de beste resultaten als je je knipresten een nacht in de vriezer stopt. Het is ook een goed idee om ijsblokjes toe te voegen aan het water in de emmer.

De gemakkelijkste manier om water hasj te maken, is je mixer aan een timer te hangen. Mix gedurende 20 minuten, las 5 minuten pauze in en mix dan nogmaals 20 minuten. Houd dit schema 1,5 uur aan.

Belangrijk: Zet de mixer goed vast, zodat deze niet loskomt en je project en je zakjes verwoest. Gebruik geen opzetstukken met scherpe randen, want je wilt geen marihuana-smoothie maken! Je moet het materiaal licht agiteren in het ijswater. Dit is voldoende om de THC-kristallen los te breken.

Heeft het water een gele, goudbruine kleur? Dit is een goede indicatie van een flinke buit met kristallen. Je gebruikt waterextractie voor het maken van hasj. Oplosmiddelen blijven achterwege en dit levert een zuiver eindproduct van hoge kwaliteit. Het moment is aangebroken om je zakken uit de emmer te halen. Laat ze uitlekken en schud ze heen en weer voordat je ze opent. Voor je het weet, zie je een grote hoop gele kristallen!

Voordelen

• Werkt het beste met droog materiaal, maar ook vers
• Je hebt minder dure apparatuur nodig, in tegenstelling tot een Pollinator
• Gebruikt water als veilig oplosmiddel
• De hasj is van prima kwaliteit

Nadelen

• Niet de gemakkelijkste manier om hasj te maken
• Tijdrovend
• Je hebt meer materiaal nodig dan bij een Pollinator
• Sommige soorten verliezen wat smaak bij deze methode

BUBBLEATOR

De fabrikant van de Pollinator is ook verantwoordelijk voor de Bubbleator. Met dit handige apparaatje maak je bubble hasj in een handomdraai! De machine ziet eruit als een kleine wasmachine. Je hebt geen emmer en mixer meer nodig. Het gebruik is doodeenvoudig en de resultaten fantastisch.

Zo gebruik je de Bubbleator voor het maken van verrukkelijke bubble hasj:

• Stop je materiaal in de Bubbleator filterzak

Plaats je materiaal in de grote filterzak. Deze is bijgeleverd bij de Bubbleator. Zet de zak in de Bubbleator en vul hem met ijskoud water. Je kunt ook ijsblokjes toevoegen.

• Zet de Bubbleator aan

Druk op de knop en de Bubbleator maakt hasj in slechts 15 minuten! Laat het apparaat zijn ding doen en je geniet in no time van een geweldige stapel kristallen. Deze is ongelooflijk handig, want je hebt geen mixer nodig en je hoeft niet urenlang te roeren om je hasj te maken! De Bubbleator wordt afgeleverd met een piramidezak, een thermometer en een reinigingszak.

Bubbleator

Bubbleator

VOORDELEN
• Snel
• Handig
• Gemakkelijk in gebruik
NADELEN
• Vrij prijzig
• Je maakt een type hasj
  

PRO TIPS OM HASJ TE MAKEN MET KIEF

In theorie kun je direct van je hasj genieten. Het doet er niet toe of je de Pollinator, Bubbleator of een ouderwetse methode gebruikt om hasj te maken. Maar echte liefhebbers van hasj laten hun stash minimaal een jaar rijpen. Dit klinkt irritant; wie wil er nu wachten om te genieten van verrukkelijke hasj? Maar als je elk jaar cannabis kweekt en hasj maakt, bouw je al snel een eindeloze voorraad hoogwaardige hasj op!

NIET STOPPEN NA DE TOPPEN

Sappige cannabistoppen en THC-rijke suikerbladeren zijn slechts het begin. Jawel, je kunt nog veel meer doen met je cannabisplanten, zodat je niets verspilt. Je kunt zelfs de stelen gebruiken om thee of marihuana-alcohol te maken. Lees het volgende blog voor meer informatie: Zo kun je de stelen van cannabis hergebruiken. Uiteraard kun je nog veel meer met die suikerblaadjes, rijk aan verrukkelijke trichomen. Denk aan het maken van edibles of gebruik ze in je vaporizer met je wiet.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.