Twee oogsten uit één kweek

Deel 1 / Intro

Na twee lange maanden van bloei en een periode vóór de groei, heb je nu eindelijk een aantal cannabisbuds die je met je eigen handen gekweekt hebt. Maar hier houdt het plezier niet op. Naast cannabis kunnen we ook wat skuff of ijshasj uit de geoogste planten halen. Beide principes zijn doodeenvoudig en efficiënt. Kortom, het oogsten is nog niet geheel voorbij...

Alle buds van de planten zouden nu netjes opgeslagen moeten worden om te drogen, en de kleinste buds zouden zelfs droog genoeg moeten zijn om een testsmoke te doen. Twee weken later zullen al je buds er aan de buitenkant droog uitzien, maar aan de binnenkant voor het grootste gedeelte nog niet geheel droog zijn. De grotere buds zullen wat langer de tijd nodig hebben.

Laat ze allemaal langzaam drogen in een donkere ruimte die groot genoeg is of uitgerust is met een ventilator, zodat het vocht dat door de buds wordt afgestoten weg kan. Als de kleinste twijgjes van de buds (inclusief die van de grootste buds) netjes openbreken kunnen we ze bijeenrapen om ze te laten rijpen, zodat de smaak en de geur van de cannabis zich volledig kunnen ontwikkelen. Maak je geen zorgen als de cannabis in de eerste weken nog steeds een beetje onrijp smaakt; sommige variëteiten hebben wat meer tijd nodig om de typische geur te ontwikkelen die het handelsmerk van cannabis is.

Deel 2 / Skuff

In de tussentijd hebben we ook het aanzienlijke deel bladafval en de afsnijdsels uit laten drogen. Afhankelijk van de variëteit die je gekweekt hebt en het aantal bladeren die deze variëteit ontwikkelt, zou je moeten uitkomen op ongeveer dezelfde hoeveelheid gedroogd gebladerte als het geproduceerde gewicht van de buds.

Kortom: ongeveer 500 gram droge cannabis van je planten zou moeten resulteren in ongeveer 500 gram droog gebladerte. Deze hoeveelheid zal natuurlijk hoger zijn bij de meer dichtgebladerde variëteiten en logischerwijs minder als je een variëteit kweekt die weinig bladeren heeft rond de buds. We verzamelen slechts de bladeren waar overduidelijk THC op zit. Over het algemeen zijn dat de bladeren die de THC-rijke buds omringen. We kunnen ook grote bladeren waar THC op zit gebruiken. Alle andere bladeren waar geen THC op zit worden gescheiden.

 

Dit gebeurt doorgaans tijdens het snoeien van de buds, waarbij we eerst de grote bladeren weghalen en dan netjes rond de buds snoeien. Op deze manier zou je twee stapels bladeren moeten produceren tijdens het snoeien. Op één stapel leg je de grote bladeren zonder THC, terwijl de andere stapel bestaat uit THC-rijke bladeren. Het heeft weinig zin om de twee soorten bladeren samen te voegen, omdat je hiermee alleen de kwaliteit van je hasj verlaagt. Er zal onnodig meer vervuiling zijn door de niet THC-rijke bladeren in je hasj.

Het is in elk geval heel belangrijk om je gesnoeide bladeren volledig te laten drogen. Dit duurt gewoonlijk langer dan het drogen van de buds zelf. Alleen laten 'drogen' is niet voldoende; het bladmateriaal moet dusdanig droog zijn dat het verkruimelt en uit elkaar valt als je het tussen je duim en wijsvinger wrijft. Hoe droger hoe beter en hoe groter de hasjoogst die je kunt verwachten van je bladmateriaal. De THC-kristallen komen veel eenvoudiger los van het bladmateriaal dan wanneer de bladeren slechts lichtelijk gedroogd zijn.

Dit is wanneer het bladmateriaal er behoorlijk uitgedroogd uitziet, maar niet kruimelt. In deze toestand geeft het bladmateriaal weinig tot geen THC-kristallen. Ons doel is om zoveel mogelijk THC-kristallen te verzamelen en deze samen te voegen om een mooie hoop hasj te verzamelen. Het goudgele poeder op de buds heeft een heel verschillend effect wanneer je het puur rookt en sommige rokers geven de voorkeur aan de zoete high en effecten van hasj boven het meer stoned effect bij het roken van cannabisbuds. Iedereen is anders.

 

Als je een joint rolt met goed gedroogde cannabisbuds zul je vaak merken dat je vingers kleverig worden van een soort van goudgeel stof. Over deze kristallen sprak ik eerder al. Het fijne van hasj maken is dat je naast je reguliere oogst van cannabisbuds ook een redelijk grote hoeveelheid hasj uit dezelfde oogst haalt. Dus stel dat je een oogst van 500 gram buds hebt en ongeveer 600 gram overgebleven droog bladmateriaal; dan kun je rekenen op misschien 60 gram hasj. Dit percentage van 10% oogst is een goede vuistregel wanneer je goed gedroogd bladafval gebruikt.

Natuurlijk geldt hier ook dat hoe beter de kwaliteit van het bladmateriaal, hoe meer kristallen je erop zult vinden en hoe groter je oogst zal zijn. Dus als je een echte witte variëteit of een andere variëteit met een zeer hoge THC-productie gekweekt hebt, zul je daar logischerwijs een grotere hasjoogst uit halen. Normaal gesproken zul je meer dan 10% oogsten als je indoors cannabis kweekt; sommige kwekers staan erom bekend dat ze oogsten van 16% of meer hebben behaald, wanneer ze goede bladeren gebruikten. Wanneer je outdoors kweekt is er veel minder mogelijk, met name met slecht herfstweer, waardoor je bladeren een lager THC-niveau ontwikkelen en de oogst ver onder de 10% ligt.

Het is daarom belangrijk om jezelf niet onder druk te zetten. Het heeft geen zin om 400 gram THC-rijk bladmateriaal te mengen met 200 gram grote bladeren in de ijdele hoop dat dit 600 gram goed bladmateriaal op zal leveren. Je hebt nog steeds slechts 400 gram goed bladmateriaal. Met mixen bedoel ik dat je in plaats van uitsluitend net getrimde THC-rijke bladeren gebruikt, je ook de grote THC-arme bladeren toevoegt. Het is natuurlijk prachtig dat je, onafhankelijk van of je een goede of slechte bud oogst, altijd nog kunt rekenen op het scoren van een mooi hoopje hasj. Dit is altijd handig wanneer je een armzalige oogst van buds had die nauwelijks de moeite waard was, zoals bij outdoor kweken kan gebeuren. Dan kun je gewoon hasj maken van het hele zooitje.

Deel 3 / Bestuiving

Het principe van hasj maken is heel eenvoudig en werkt middels het losbreken van de THC-kristallen. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan worden gedaan. Je kunt een zeef nemen, het bladmateriaal hierover uitspreiden en dan schudden of de zeef laten trillen. De zeef die je gebruikt moet fijn genoeg zijn om al het bladmateriaal tegen te houden en uitsluitend de kristallen door te laten.

Er zijn ook speciale apparaten om hasj te maken waarin je een kleine hoeveelheid bladmateriaal doet en dit vervolgens met de hand schudt. De nieuwste molens werken volgens hetzelfde principe als het maken van hasj. Veel molens bevatten tegenwoordig een kleine zeef die je in staat stelt de THC-kristallen te verzamelen in een afzonderlijke ruimte, terwijl de cannabis zelf slechts weinig van zijn kracht verliest. Je zult versteld staan over de hoeveelheid hasjpoeder die je verzamelt of juist verliest wanneer je een normale molen gebruikt of wanneer je de buds met de hand verkruimelt.

 

Maar als je een redelijk grote hoeveelheid bladmateriaal wilt verwerken, heb je een verstuiver nodig. Een verstuiver is een machine die de rotatie van een trommel gebruikt, met een zeef eromheen om de kristallen los te breken. Je plaatst het bladmateriaal in de trommel en een motor laat het ronddraaien. Het bladmateriaal wordt op en neer geschud en rondgeslingerd en hierbij worden de THC-kristallen van het bladmateriaal losgeschud. Na een tijdje (30-40 minuten is normaal gesproken voldoende ) kunnen we de verstuiver uitzetten en het hasjpoeder op een hoopje schrapen als we van plan zijn dit poeder direct aan te drukken (alvorens het opgeslagen wordt om minstens een jaar te rijpen) om hasj te krijgen.

Dit aangedrukte poeder wordt skuff genoemd. We drukken dit poeder aan, omdat dit de smaak en geur verbetert. Het is op deze manier ook eenvoudiger om er een joint van te maken en om het te vervoeren. Een aangedrukt stuk hasj is eenvoudiger te delen met iemand dan een hoopje plakkerig poeder. In elk geval geldt, hoe beter de kwaliteit van de hasj, hoe minder krachtig je hoeft aan te drukken. Met een hasj van slechte kwaliteit heb je een pers nodig die meer kracht uitoefent omdat tussen kristallen zoveel geïnfecteerd plantaardig materiaal zit dat ze aan elkaar blijven plakken. Het gebruikte materiaal dient heel droog te zijn en daarnaast is het ook nuttig om je bladmateriaal een nacht in de vriezer te laten, met name wanneer je de verstuiver wilt gaan gebruiken.

De extreme kou zorgt ervoor dat de THC-kristallen eenvoudiger losbreken. In het beste geval zou je in feite in staat zijn om je hasj in een inloopvriezer of iets dergelijks te kweken zodat je een constante koude temperatuur kunt aanhouden. Dit zal het beste product opleveren maar we hebben al deze faciliteiten natuurlijk niet bij de hand. Maar mocht je iemand kennen die jou dergelijke faciliteiten kan bieden, dan is het zeker de moeite waard om hier gebruik van te maken.

Het is altijd wonderbaarlijk om te zien hoeveel hasjpoeder er zelfs al uit een kleine hoeveelheid bladmateriaal gehaald kan worden. Het is niet noodzakelijk om je buds te bestuiven gezien de kwaliteit van het bladmateriaal, maar als je een echte hasj liefhebber bent en er niet van houdt om je buds te roken, ga dan door en bestuif je hele gewas. Zorg er vervolgens voor dat je eerst de buds doorbreekt, zodat de kristallen van elke hoek loskomen. Dit zal je hasjoogst ingrijpend verhogen.

Zorg er ook voor dat er geen twijgjes (of zo min mogelijk) in de buds achterblijven, omdat deze de zeef kunnen beschadigen. Een zeef kost behoorlijk veel geld, dus het zou heel vervelend zijn om deze te breken. Hoewel een bestuiver of iets dergelijks ongeveer 300-500 Euro kost, is het een investering die zichzelf meteen terugbetaalt tijdens de eerste oogst en hasjproductie.

De zeef zal daarnaast meerdere jaren goed en zonder problemen functioneren. Als je dit apparaat wilt kopen, is dit de enige voorwaarde, dus je moet bedenken dat je elke paar maanden een goede hoeveelheid bladmateriaal nodig hebt om mee te werken. Het heeft weinig zin om je eigen bestuiver te nemen als je slechts een kleine hoeveelheid bladafval hebt en de bestuiver meer tijd in de kast staat dan dat hij in werking is.

Deel 4 / IJshasj

De nieuwste methode van hasjproductie in de afgelopen jaren is het maken van 'ijshasj'. Dit werkt volgens dezelfde principes als bestuiven, maar maakt gebruik van ijskoud water en karnen om de kristallen en het bladmateriaal te scheiden. IJshasj maken is wel iets arbeidsintensiever dan eenvoudig hasj maken, maar de kwaliteit die je verkrijgt is heel bijzonder. Om te beginnen kun je het niet slechts in een trommel gooien, en dus heb je wat meer bladmateriaal nodig om mee te werken.

We hebben een emmer met een capaciteit van ongeveer 20 liter nodig, waar we de speciale zeefzak in doen. Een ijshasj set bestaat uit twee of meer zakjes waarin een zeef is genaaid. Elke zeef heeft andere afmetingen zodat de ene zeef de kristallen doorlaat en de andere deze opvangt en dus niet doorlaat. Met verschillende zeefzakjes worden kristallen van verschillende afmetingen afzonderlijk opgevangen. In plaats van één grote hoop kristallen in één zak krijg je verschillende kwaliteiten in afzonderlijke zakken. Omdat de kristallen in elke zak onderling verschillen, verschillen ook de effecten en de smaak van de eventuele ijshasj. De zakjes worden dus in de emmer geplaatst: het laagste zakje is het zakje dat de kristallen zal opvangen en uitsluitend water zal doorlaten.

 

Daarboven komen alle zeefzakjes die een beetje bladmateriaal en kristallen van een zekere afmeting zullen vasthouden. We vullen de emmer eerst met ijskoud water (in feite rond de 3 graden). Des te kouder, des te beter, omdat de kristallen dan makkelijker loskomen. Door een (voedsel)mixer in de emmer te plaatsen, wordt het bladmateriaal geslagen en dit maakt de kristallen los. Gebruik de mixer niet op volle snelheid omdat het niet de bedoeling is om het bladmateriaal tot pulp te reduceren. Dit zou slechts leiden tot het creëren van een eindproduct van slechte kwaliteit. Ik adviseer je opnieuw om je bladmateriaal een nacht in de vriezer te leggen voordat je begint.

Als de temperatuur in de emmer niet laag genoeg is kun je ijsblokjes toevoegen. Tenzij je een waterkoelertoevoeging hebt voor je waterkranen, die je water zullen geven dat koud genoeg is zonder dat je extra ijsblokjes toe dient te voegen. Je kunt ook een uur voordat je begint je ijshasj te maken een aantal 1 of 2 literflessen water in je vriezer leggen... Dit water zal perfect ijskoud zijn wanneer je het nodig hebt en is ideaal om er goede ijshasj mee te maken. Let erop dat je deze niet te lang in de vriezer laat liggen.

De inhoud zal dan bevriezen en dat is ongunstig voor jou. Je kunt de (PET)flessen misschien ook opensnijden en de bevroren inhoud gebruiken. De eenvoudigste manier om zonder al te veel problemen ijshasj te maken, is door je mixer op een timer te zetten, zodat deze gedurende 20 minuten loopt. Schakel deze vervolgens gedurende 5 minuten uit en voer daarna nog een cyclus van 20 minuten uit. Herhaal dit gedurende ongeveer anderhalf uur. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je mixer stevig op zijn plaats blijft, zodat deze niet los kan komen en de gehele operatie (en zakjes) kan afbreken. Gebruik zeker geen vermaler met scherpe hoeken als toevoeging - ik herhaal: het idee is niet om smoothies te maken van marihuanabladeren.

 

De eenvoudige handeling van zacht bewegen gecombineerd met ijskoud water zal genoeg zijn om de THC-kristallen los te maken. Het is vrij eenvoudig te zien of je bladmateriaal wat oplevert of niet. Wanneer het water goud-bruin-geel kleurt kun je er zeker van zijn dat het een behoorlijke hoeveelheid kristallen bevat. Omdat je waterextractie gebruikt om hasj te maken, is er veel minder vervuiling in je eindproduct, wat de kwaliteit van de hasj bevordert en de zuiverheid verhoogt. IJshasj heeft ook een heel verschillend effect en kracht dan normale hasj. Het is gewoon iets dat je voor jezelf moet proberen om het te kunnen waarderen. IJshasj kan zelfs te sterk zijn voor onervaren rokers.

Niet alle cannabis variëteiten zijn even geschikt om ijshasj van te maken; sommige variëteiten verliezen wat van hun smaak. Daarom is het beter om net als een wijnconnaisseur te handelen en te spreken, en beide methoden te gebruiken wanneer je een nieuwe variëteit probeert, zodat je kunt bepalen wat de beste methode is om hasj te maken van de variëteit in kwestie. IJshasj maken is een ervaring op zich en het moment waarop je het eerste eindzakje uit de emmer haalt, het heen en weer schudt alvorens het te openen en daar de gele kristallen op een hoopje ziet liggen, blijft magisch.

Bij het maken van ijshasj geldt hoe droger het bladmateriaal is, hoe beter de oogst van kristallen waar je op hoopt is. Aan de andere kant zal de kwaliteit iets lager zijn. Het voordeel van waterhasj maken is dat je kunt werken met vers, ongedroogd bladmateriaal. Wanneer je vers gesnoeide bladeren gebruikt, is de oogst een stuk lager, maar wel van goede kwaliteit omdat je minder bladvervuiling hebt dan wanneer je gedroogde bladeren gebruikt.

Deel 5 / Bubbleator

De mens is in feite gesteld op gemak en één van de nadelen van de 'met ijs werken' routine - als ik dat zo mag noemen - is de moeite die je moet doen om de mixer veilig te bevestigen. Je kunt niet ineens beslissen: 'oh, ik denk dat ik wat ijshasj wil maken'. Je moet altijd een geschikte mixer vinden die in deze context veilig zal werken. Dit kan sommige kwekers dusdanig ontmoedigen dat ze zelfs afzien van een poging om deze voortreffelijke hasjvariëteit te proberen.

Het bedrijf dat de Polinator maakt, heeft recentelijk de Bubbleator op de markt gebracht, die ontworpen is om snel ijshasj te maken. De Bubbleator is in feite een mixer en ziet eruit als een kleine wasmachine. Je doet je bladafval in één grote zeefzak die je in de Bubbleator plaatst. Je vult de Bubbleator vervolgens met ijs en koud water en door aan een hendel te draaien kun je de mix gedurende 15 minuten karnen.Het voordeel van dit systeem is dat je niet hoeft te zoeken naar een geschikte keukenmixer en dat alles zonder al te veel rompslomp en rommel gedaan kan worden. 

Je laat de Bubbleator leegdraaien in je zeefzakjes en je houdt het begeerde hoopje kristallen over. Ik denk dat de Bubbleator veel nieuwe kwekers zal overtuigen om een poging te wagen tot het maken van ijshasj, nu het vervelende “zoek de mixer spel” niet meer gespeeld hoeft te worden.

Je kunt de Bubbleator afzonderlijk of in een pakket kopen dat ice-o-lator zakjes bevat.De echte hasj-liefhebbers laten hun hasj minstens een jaar rijpen voordat ze erover nadenken om het te gebruiken. Het is zeker de moeite waard om tenminste een deel van je oogst weg te leggen. Als je dit elk jaar doet zul je al snel een voorraad van fantastische kwaliteit hasj opbouwen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.