Inbegrepen GRATIS producten
Cannabissuikerblaadjes: wat zijn het en hoe gebruik je ze?
Cannabissuikerblaadjes kun je op allerlei manieren gebruiken. Nog mooier: meestal word je er nog high van ook! Samen met de toppen zijn de suikerblaadjes het enige deel van de plant dat boordevol trichomen zit. Gooi ze dus nooit weg! Ontdek hier wat je er allemaal mee kunt doen.
Een wietplant bestaat uit veel verschillende onderdelen. In dit artikel gaan we het over de suikerblaadjes hebben. Dit zijn de kleine, suikerachtige blaadjes die uit de toppen van wietplanten groeien.
Suikerblaadjes worden nog wel eens over het hoofd gezien, maar ze zijn alles behalve een afvalproduct. Je kunt er namelijk allerlei cannabisproducten mee maken, zoals wietolie, wietboter, cannabistincturen, wietthee, topicals en nog veel meer! Bovendien bevatten suikerblaadjes, in tegenstelling tot waaierbladeren, relatief veel cannabinoïden en terpenen. Gooi ze dus nooit weg!
Inhoud:
Wat zijn suikerblaadjes precies?
Suikerblaadjes zijn een speciaal soort blaadjes die uit de toppen van wietplanten groeien.
Maar waarom worden ze eigenlijk 'suikerblaadjes' genoemd? Dat komt door hun uiterlijk. Je raadt het al, deze kleine blaadjes zien eruit alsof ze met een dikke laag suiker bedekt zijn. Deze 'suikerkorreltjes' zijn in feite trichomen. Dit zijn met hars gevulde klieren die cannabinoïden en terpenen produceren. Trichomen komen het meest voor op de toppen van cannabis, maar suikerblaadjes hebben ook een relatief hoog trichomen-gehalte, zeker vergeleken met de waaierbladeren en takjes van de plant.
Hoewel je van zowel waaierbladeren als suikerblaadjes extracten kunt maken, krijg je met laatstgenoemde vaak sterkere en smaakvollere edibles.
Zijn suikerblaadjes een onderdeel van wiettoppen?
Suikerblaadjes groeien uit de toppen, met als doel om extra bescherming te bieden. Bovendien helpen ze wiettoppen structuur en stabiliteit te geven.
De reden dat wietplanten trichomen en cannabinoïden produceren, is niet om je high te maken. Ze beschermen zich daarmee namelijk tegen allerlei potentiële risico’s, zoals roofdieren en UV-blootstelling. Bladeren met trichomen rondom de toppen bieden dus een extra beschermingslaag.
Suikerblaadjes bekijken om problemen te herkennen
Suikerblaadjes kunnen een goede graadmeter zijn voor de gezondheidstoestand van je plant. Net als waaierbladeren geven ze aanwijzingen die je kunnen helpen om de staat van je wietplant vast te stellen. Suikerblaadjes ontwikkelen zich echter later dan waaierbladeren, waardoor je er alleen eventuele problemen tijdens de bloeifase mee op kunt sporen.
Let op: ga niet alleen van je suikerblaadjes uit. Als de waaierbladeren gezond lijken, is het waarschijnlijk het beste om geen drastische wijzigingen aan te brengen in bijvoorbeeld het voeden of watergeven.
Waarom worden mijn suikerblaadjes geel ?
Wanneer een plant bijna volgroeid is, worden de suikerblaadjes geel en beginnen ze wat te verwelken, net zoals waaierbladeren van nature afsterven. Dus als je tegen het einde van je kweek een gele verkleuring opmerkt, hoef je je geen zorgen te maken!
Waarom worden mijn suikerblaadjes bruin ?
Soms kunnen suikerblaadjes opdrogen, bruin worden en verbrand lijken.
Hier zijn twee belangrijke redenen voor, waar we hieronder op ingaan. Doe echter altijd je huiswerk voordat je actie onderneemt, aangezien signalen van suikerblaadjes soms wat lastig zijn te interpreteren.
Hoe dan ook. bruine bladeren kunnen allereerst op zogeheten 'nutrient burn' duiden. Dit fenomeen treedt op wanneer een plant te veel voeding heeft gekregen. Bruine bladeren kunnen echter ook een Ca/Mg-tekort betekenen. Nutrient burn en een tekort aan voedingsstoffen zien er vaak hetzelfde uit, dus het is altijd verstandig om eerst het groeimedium te spoelen en voor de juiste pH te zorgen voordat je weer voeding geeft.
Als de suikerblaadjes bruin zijn, maar de waaierbladeren gezond lijken, kan dit gewoon een natuurlijk onderdeel van het groeiproces zijn, zeker als het bijna tijd is om te oogsten. In het ergste geval betekenen bruine bladeren dat je te maken hebt met toprot. In dat geval moet je de aangetaste toppen verwijderen en soms zelfs de hele plant weggooien!
Kun je suikerblaadjes roken?
Als suikerblaadjes eenmaal droog zijn, kun je ze prima roken. Toch smaken ze, in vergelijking met de toppen, vrij bitter. Ook zijn ze vrij mild qua effect.
Je kunt ze dus roken, maar er zijn betere manieren om ze te gebruiken.
Maak kief van je suikerblaadjes
Kief is een opgespaarde hoeveelheid trichomen waar bijna geen plantaardig materiaal bij zit. Omdat suikerblaadjes bedekt zijn met flink wat trichomen, kun je er een behoorlijke voorraad kief van verkrijgen. Dit geldt vooral als je een grote oogst met veel suikerblaadjes hebt.
Een van de gemakkelijkste manieren om kief te verkrijgen, is door een grinder met een kief-vanger te gebruiken. Je kunt ook een gaasframe bouwen en de suikerblaadjes hierover boven een opvangbakje wrijven.
Je kunt de kief puur roken, over wat wiet in een joint strooien of er hasj van persen. Voor die laatste optie heb je wel behoorlijk wat kief nodig!
Wat kun je nog meer met suikerblaadjes doen?
Er zijn talloze manieren om suikerblaadjes na een cannabis-oogst te gebruiken, dus nogmaals: gooi ze niet weg! Hoewel ze niet zo sterk zijn als de toppen, zijn ze zeker niet nutteloos. Sterker nog, ze zijn superveelzijdig.
1. Brouw verse suikerblaadjesthee
Waarom zou je niet eens lekkere suikerblaadjesthee zetten? Je kunt zelfs tijdens het oogsten thee zetten en drinken, heerlijk toch?
Voeg gewoon wat blaadjes toe aan een pot met heet (niet kokend) water en laat het een paar minuten trekken. Genieten maar!
Hoewel deze thee een milde, wietachtige smaak heeft, word je er niet high van. De THCA in de trichomen van wietplanten moet namelijk eerst worden gedecarboxyleerd om THC te worden. Dit doe je door het plantenmateriaal te verhitten.
Wanneer je dus psychoactieve thee van suikerblaadjes wilt maken, moet je ze eerst decarboxyleren. Voeg ze daarna pas aan heet water toe. Decarboxyleren gaat zo: stop je blaadjes gedurende 30 tot 45 minuten in de oven op 110°C. Hierna zijn ze wat knapperig, maar je wordt er wel lekker high van!
Let op: om de cannabinoïden aan het brouwsel te laten binden, moet je er een bepaald type vet aan toevoegen, zoals kokosolie of boter.
2. Maak suikerblaadjes-wietboter
Een andere geweldige optie; zet je suikerblaadjes in wietboter of wietolie om! Zo kun je de psychoactieve kracht ervan tevens benutten. Bovendien kun je dit langer bewaren. Je kunt het gebruiken om allerlei soorten edibles mee te maken.
Ook om wietboter te maken, moet je je suikerblaadjes decarboxyleren. Vervolgens voeg je ze aan boter of olie toe. Zet het tot slot in de koelkast en je kunt het gebruiken wanneer je maar wilt!
3. Maak een tinctuur van suikerblaadjes
Je kunt ook je eigen tinctuur van suikerblaadjes maken. Een tinctuur onderscheidt zich van olie doordat de basis glycerine of alcohol is.
Cannabistinctuur is een tof alternatief voor roken. Voeg gewoon een paar druppels toe aan een drankje, of druppel het direct onder je tong. Ideaal voor als je high wilt worden zonder te roken of vapen.
Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over suikerblaadjes.
🍃 Cannabissuikerblaadjes: veelgestelde vragen
- Moet je suikerblaadjes van toppen afknippen?
- Als je eenmaal de toppen hebt geoogst, is het verwijderen van suikerblaadjes essentieel. Dit helpt namelijk schimmel en meeldauw te voorkomen, zorgt dat de toppen er 'professioneel' uitzien en leidt tot meer sterkte per gewicht.
- Moet ik tijdens de bloei suikerblaadjes verwijderen?
- Het is beter van niet. Tijdens het kweken is het altijd het beste om schade aan suikerblaadjes en toppen zoveel mogelijk te voorkomen.
- Wanneer verschijnen suikerblaadjes?
- Suikerblaadjes verschijnen naarmate de toppen zich ontwikkelen. Meestal zie je ze na ongeveer een week op de wiettoppen verschijnen, maar dit kan per wietsoort verschillen.
Benut de suikerblaadjes van je wiet!
Suikerblaadjes zijn supernuttig. Of je nu de trichomen verzamelt en kief maakt of er lekkere cannaboter van bereidt, je hebt tal van mogelijkheden. Succes!