Besteed meer dan € 80 en ontvang 5 extra wietzaadjes. Gebruik nu de code 98THC.

By Luke Sumpter


Kwekers zijn altijd op zoek naar manieren om elk onderdeel van de cannabisplant maximaal te benutten. Dat houdt in dat ook knipsels op verschillende manieren gebruikt worden. Daarbij worden uiteindelijk de cannabinoïden geëxtraheerd voor consumptie. Sommige onderdelen van de cannabisplant bevinden zich echter in een grijs gebied. Moeten ze beschouwd worden als knipafval of kun je ze roken? We hebben het hier over de suikerblaadjes.

Je hebt de term misschien nog nooit gehoord, maar je hebt ze sowieso bij je cannabisplanten gezien! Sommige kwekers knippen ze volledig van de toppen, anderen laten ze zitten. We leggen je zo uit wat voor redenen ze daarvoor hebben. Laten we eens kijken wat suikerblaadjes zijn en waarvoor ze gebruikt worden.

WAT ZIJN HET?

Suikerblaadjes zijn kleine blaadjes die uit de toppen groeien. Het zijn niet de grote fan leaves die je op de takken van je plant ziet. Deze zijn makkelijk te herkennen. Om te beginnen, kun je de stengels van de fan leaves waarschijnlijk snel aanwijzen. Suikerblaadjes weten zich echter wat beter te verbergen; alleen de topjes steken uit. De term “suikerblaadjes” hebben ze te danken aan het witte laagje heerlijke trichomen waar ze aan het eind van de bloeifase mee bedekt zijn. Fan leaves hebben ook trichomen. Maar deze zijn veel minder geconcentreerd en daarom minder krachtig. Fan leaves kunnen echter wel gebruikt worden om edibles te maken.

De hoeveelheid suikerblaadjes en trichomen verschilt per soort. De twee hoeveelheden staan bovendien los van elkaar. Meer suikerblaadjes betekent dus niet automatisch meer trichomen. En harsrijkere toppen duiden niet meteen op meer suikerblaadjes. Ook kan het formaat van de blaadjes flink verschillen. Soms bedekken ze de toppen en soms piepen ze er maar net tussendoor. Dit hangt ook af van het formaat van de suikerblaadjes in verhouding tot dat van de toppen.

Er is echter wel een verband tussen de hoeveelheid blaadjes en het formaat van de toppen. Grotere toppen hebben meestal minder suikerblaadjes. Kleinere toppen hebben er echter vaak meer. Hoe dit komt, is een raadsel. Maar kwekers hebben dit verband duidelijk opgemerkt.

Suikerblaadjes vs Hoeveelheid Blaadjes

KUN JE ZE ROKEN?

Deze vraag is helaas niet makkelijk te beantwoorden. De keuze is aan jou als kweker. Sommige kwekers kiezen ervoor om de blaadjes voor extra gewicht aan de toppen te laten zitten. Bepaalde strains zien er met suikerblaadjes zelfs aantrekkelijker uit door de vele trichomen. Ook ondersteunen de blaadjes het natuurlijke drogingsproces.

Ze zorgen echter voor een veel scherpere rookervaring. Rook je puur suikerblaadjes? Dan smaakt de joint of bowl die je gebruikt niet lekker. Ook is de rook niet fijn voor je keel. Hoewel suikerblaadjes THC bevatten, zijn ze minder geconcentreerd dan de toppen. Ze hebben bovendien grote hoeveelheden chlorofyl en andere spoorelementen. Deze zorgen voor een plantachtige smaak. Ook moet je een groter gewicht aan suikerblaadjes grinden om hetzelfde effect te bereiken. Wil je ze echt roken? Dan kun je de bladeren het beste aan de toppen laten zitten en mee vermalen. Zo vergroot je het volume van je rookwaar zonder dat dit een sterk negatief effect heeft op de ervaring.

WAT KUN JE DOEN MET JE SUIKERBLAADJES?

Of je ervoor kiest om suikerblaadjes te roken, is deels afhankelijk van de hoeveelheid die je hebt. Als je na het curen het idee hebt dat ze niet op je toppen zitten, kun je het ook laten voor wat het is. Het is dan niet de moeite om ze verder af te knippen. Als je echter hebt besloten dat het roken van suikerblaadjes meer voor- dan nadelen heeft, lees dan wat je ermee kunt doen.

Suikerblaadjes En Blaadjes

MAAK EEN PORTIE CANNABOTER

Suikerblaadjes zijn op zich niet heel sterk. Als je echter de trichomen extraheert en condenseert, geven ze een krachtige high.

Dit kookextract kun je verwerken in bijna elk denkbaar recept. Van taarten en koekjes tot pastaschotels en dressings voor je salade. Je maakt het als volgt:

INGREDIËNTEN

· 28g weggesnoeide suikerblaadjes
· 250g gezouten boter
· 300ml kraanwater (voeg elk uur dat je het mengsel laat sudderen 50ml extra toe)

BENODIGDHEDEN

· Keukenmes (of een blender)
· Kaasdoek
· Bewaarbakje
· Maatbeker

BEREIDINGSWIJZE

STAP 1

Voor we gaan smelten en mengen, activeren we de suikerblaadjes. Ze bevatten al veel van het cannabinoïde-zuur THCA. We moeten dat echter omzetten in THC om een psychoactief effect te genereren. Dat kun je makkelijk zelf doen door ze te verhitten. Dat proces heet ook wel decarboxylatie.

Leg je gedroogde suikerblaadjes eerst op een snijplank. Snijd ze zo fijn mogelijk met een scherp keukenmes of stop ze in een blender om tijd te besparen.

Als je daarmee klaar bent, leg je het plantmateriaal op een bakplaat. Verwarm de oven voor op 100°C. Zet de bakplaat 40 minuten in de voorverwarmde oven.

STAP 2

Smelt de boter in een pannetje, voeg het water toe en meng het geheel goed. Doe het plantmateriaal erbij en draai het vuur op de laagste stand. Laat het mengsel in totaal 8 uur sudderen. Vergeet niet om elk uur 50ml water toe te voegen!

Controleer het mengsel regelmatig, zodat je zeker weet dat het alleen suddert en niet kookt. Roer het geheel af en toe door.

STAP 3

Daarna zeef je het mengsel. Maak hiertoe het kaasdoek vast aan de randen van de maatbeker met een touwtje of elastiekje Je houdt na het zeven een viezige, groene vloeistof over.

Giet het in afzonderlijke bakjes — glazen weckpotten zijn ook prima — en bewaar deze in de koelkast. De cannaboter hardt uit en krijgt een prachtige, lichtgroene kleur. Je kunt er nu allerlei psychoactieve edibles mee maken!

Maak Een Portie Cannaboter

GEBRUIK JE SUIKERBLAADJES VOOR HET MAKEN VAN KIEF

Kief is het bijproduct van het zeven van cannabistoppen en snoeiafval. In dit geval zeven we trichomen van de suikerblaadjes. Deze paddenstoelvormige klieren maken cannabinoïden als THC en CBD aan. Hoe meer je kunt scheiden, hoe sterker de high zal zijn.

Je kunt een grinder met drie kamers gebruiken voor het maken van kief. Dit is de eenvoudigste methode, maar wel arbeidsintensief. Stop hiertoe je grinder vol met gedroogde suikerblaadjes en maal ze. De trichomen vallen eerst door kleine gaatjes, samen met de gemalen blaadjes. Daarna vallen ze door een zeef in de onderste kamer. Op die manier scheid je ze van het plantmateriaal.

Je kunt echter eenvoudig meer suikerblaadjes per keer verwerken als je een pollenbox gebruikt. Dit eenvoudige apparaat betreft een houten box met een zeef en opvangbak. Doe de gedroogde suikerblaadjes erin en schud. De kief verzamelt zich op de bodem. Schud minimaal 10 minuten voor een redelijke opbrengst.

Als je genoeg kief hebt verzameld, is het tijd om creatief bezig te gaan. Je kunt het gebruiken voor de buitenkant van joints — met olie of wax als hechtmiddel — of het in een blunt of bowl sprenkelen voor extra kracht. Wil je de kief voor later bewaren, gebruik dan een stuifmeelpers om het samen te persen tot een stevige hasj-munt.

MAAK VERSE THEE VAN SUIKERBLAADJES

Wie houdt er niet van een verkwikkende kop thee? Je kunt je suikerblaadjes ook gebruiken om je thee een psychoactief tintje te geven.

Doe ongeveer een gram gedecarboxyleerde suikerblaadjes in een roestvrijstalen thee-ei en doe dat in je favoriete mok. Voeg een theelepel boter toe (het vet bindt zich aan de cannabinoïden). Giet kokend water over de blaadjes en boter, roer en laat het trekken. Als het voldoende is afgekoeld, kun je genieten van je gezellige drankje. Ben je goed voorbereid, dan kun je er ook voor kiezen cannaboter door je thee te roeren. Daarmee bereik je meteen hetzelfde effect.

THERAPEUTISCHE TOEPASSINGEN

Als je de suikerblaadjes voor gezondere doeleinden wilt gebruiken, kun je er een soort superfood van maken. We raden hierbij aan een tinctuur te bereiden van de blaadjes. Dit kun je gebruiken om gezonde groente en fruit smoothies mee te verrijken. Experimenteer met verschillende doseringen om je inname van cannabinoïden te optimaliseren.

Een tinctuur maken is makkelijk. De eerste stap is om je cannabis te decarboxyleren. Vervolgens laat je de blaadjes minstens een maand weken in 90% alcohol. Laat de pot daarna ongeveer een week open staan. Zo kan de alcohol verdampen en raakt de tinctuur meer geconcentreerd. Dat is het eigenlijk wel. Als je meer wilt leren over het proces, hebben we ook hier een geweldig artikel over dat je kan helpen. Het legt uitgebreid uit hoe je je eigen tinctuur kunt maken.

Ziezo. We hopen dat deze informatie je helpt om bij je volgende oogst te besluiten wat je met je suikerblaadjes gaat doen. Veel succes!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.