WAT ZIJN TRICHOMEN?

Het woord trichoom is afgeleid van het Griekse woord “Tríchōma”, wat vertaalt naar "groei van haar". Omdat dit microscopische haren zijn, moet je echt inzoomen op die ijzige deken van hars, waar eersteklas cannabis toppen mee bedekt zijn, om die velden met trichomen te kunnen zien. Ze lijken op massa's stelen met kleine paddestoelenhoedjes.

Maar weet wel dat een grote hoeveelheid trichomen niet persé garandeert dat de wiet "loud" is. Merriam-Webster's woordenboek definieert een trichoom als "een draadvormige uitgroei; in het bijzonder: een epidermale haarstructuur op een plant".

Botanische vergelijking van trichomen met haar kan leiden tot verwarring met de stampers, die overduidelijk met het blote oog zichtbaar zijn wanneer de haarachtige strengen uitsteken uit de bloemkelken bij bloeiende, vrouwelijke cannabisplanten.

Cannabis trichomen verdienen een meer specifieke, stoner-vriendelijke definitie, een uitleg van hun functies en het algemene belang.

We zullen proberen wat licht op de zaak te schijnen. Naar onze mening is het verstandig trichomen te beschouwen als minuscule, biologische cannabinoïden fabriekjes, die voornamelijk op de bloemen en suikerblaadjes van de cannabisplant worden gevonden. Simpelweg zijn het de THC-rijke trichomen die je high maken en de CBD-rijke trichomen die het beste medicijn produceren.

Wetenschappers hebben drie categorieën trichomen geïdentificeerd die op cannabisplanten worden gevonden:

  1. Bolvormige trichomen
  2. Capitatum ongesteelde trichomen
  3. Capitatum-gesteelde trichomen

Nummer drie, de capitatum-gesteelde trichomen, zijn interessant voor wiet liefhebbers omdat ze het grootste zijn. Ze meten 50-100µm en produceren het olieachtige medicinale/recreatieve lekkers.

trichomen teelt schimmels marihuana uv licht kelk bud cannabis

WAT IS HET DOEL VAN TRICHOMEN?

In de natuur wordt aangenomen dat trichomen een aantal essentiële overlevingsmechanismen van de cannabisplant mogelijk maken. De kleverige oppervlaktelaag van plakkerige hars levert een eerste verdediging tegen schimmel, insecten en hongerige planteneters.

Sommige vliegen en bepaalde schimmels kunnen de laag van trichomen niet doorbreken, terwijl terpenen de smaak van het bladgroen bederven voor harige wezentjes op vier pootjes.

Daarnaast kunnen trichomen ook een belangrijke rol spelen bij het kweken van cannabis in lastige klimaten. Een laagje hars beschermt wilde cannabis tegen beschadigende wind, van de woestijn sirocco tot de Siberische sneeuwstorm.

Trichomen fungeren zelfs als biologische sunblock voor cannabisplanten en beschermen ze tegen de effecten van UV-straling van de zon. We zullen de relatie tussen UV en trichomen hieronder verder bespreken.

WAAROM ZIJN TRICHOMEN BELANGRIJK VOOR DE CANNABIS KWEKER?

We kunnen het belang van trichomen voor de cannabis kweker niet genoeg benadrukken. Het is een feit dat de hars eigenlijk alles is.

Trichomen zijn de kleine fabriekjes die zich bezighouden met het fabriceren van cannabinoïden en terpenen. Kracht, smaak en geur zijn onlosmakelijk verbonden met het proces dat plaatsvindt in de cellen van deze mini-paddestoelhoedjes.

Cannabinoïden zijn de verbindingen als THC en CBD, die cannabis voorzien van de lichamelijke en geestelijke effecten. Terpenen zijn de "onverzadigde koolwaterstoffen", of smaakmakers, die toppen van verschillende soorten diverse geuren en smaken geven.

Trichomen zijn de microscopische super-structuren, waarin de essentie van de psychoactieve eigenschappen van cannabis te vinden is. Ze kunnen ook een kweker assisteren als het aankomt op het bepalen van het optimale oogstmoment voor de cannabisplanten.

Door de verandering in kleur van de harsbolletjes te monitoren, met bijvoorbeeld een camera of een microscoop, kan de kweker de rijpheid van bloeiende, vrouwelijke cannabisplanten bepalen. Aan het begin tot halverwege de bloei, zullen deze harsbollen meestal helder zijn.

Tijdens de laatste fase van de groeicyclus, kan de kweker zien dat de heldere bolletjes langzaam een melkachtige kleur krijgen. Nog later zullen ze amber kleuren.

Wanner-Cannabis-Te-Oogsten

De meeste doorgewinterde kwekers doelen op een mix tussen melkachtige en amberkleurige trichomen als het ideale moment voor de oogst. Bij het bepalen van de rijpheid van de bloemen, houden kwekers natuurlijk ook rekening met andere factoren, maar we raden aan dat je de trichomen als leidraad aanhoudt om te voorkomen dat je te vroeg of te laat oogst. Let op die sneeuwhoedjes.

De relatie tussen trichomen en licht is de sleutel voor het begrijpen van het immense belang van trichomen. UV licht geeft eersteklas wiet die X-factor.

Cannabisplanten voeden zich met licht en zullen het beste presteren als ze het optimale spectrum ontvangen. Verhalen van old-school buitenkwekers over het gebrek aan smaak en kracht bij op HID-gekweekte binnenwiet zijn door de moderne wetenschap bevestigd.

Trichomen reageren positief op UV-straling en het wordt nu aangenomen dat UV-licht nodig is om de trichomen bepaalde terpenen en cannabinoïden te laten produceren.

Moderne LED-verlichtingssystemen lijken deze kloof te overbruggen, omdat ze speciaal ontworpen zijn om het optimale lichtspectrum voor cannabisplanten uit te stralen en dit doen ze meer doeltreffend dan HID-lampen.

trichomen hasj hars onttrekt concentraten

WAT KAN JE VOOR LEKKERS MAKEN MET TRICHOMEN?

Op dit moment heb je waarschijnlijk al de link gelegd tussen trichomen en extracten en je hebt helemaal gelijk. Oké, we hebben dus bevestigd dat een gezonde laag met hars verantwoordelijk is voor de fijnere eigenschappen van cannabis.

Trichomen zijn de bouwstenen voor allerlei heerlijk krachtige concentraten, maar ook hashish. Alles, van de handgerolde Charras van het Indiase subcontinent tot Colorado's Charlotte's Web CBD-medicijn, is afkomstig van hars.

De extractie-methode kan variëren van het Marokkaanse zeven en persen van het plantenmateriaal tot de van butaan-gas afgeleide hasj-olie die op een lage temperatuur tot "budder" kan worden verwerkt. Het rauwe materiaal bestaat altijd uit trichomen en deze kunnen eenvoudig worden gescheiden van het groene materiaal.

Soms gebeurt dit onbedoeld en te gemakkelijk, dus onthoud dat je toppen en cola's voorzichtig behandelt. Deze bolletjes hars kunnen namelijk eenvoudig breken en gedroogd plantenmateriaal kan gemakkelijk in kwaliteit afnemen als dit niet correct wordt bewaard. Het grote voordeel van concentraten is trouwens een oneindige houdbaarheid.

Als het aankomt op cannabis, zijn trichomen niet alles, maar ze zijn zeker het belangrijkst. De opkomst van dabbing onder millennial stoners en de internationale legalisatie van CBD-producten betekent dat trichomen nog nooit zo belangrijk zijn geweest binnen de cannabis cultuur.

De Green Revolution is niet langer verbonden aan het roken van kleverig kruid. De kennis over trichomen opent deuren naar cannabis cuisine, geweldige concentraten, tincturen, een overvloed aan medicijnen en nieuwe toekomstige ontdekkingen.

SPOELEN MET IJSWATER OM DE PRODUCTIE VAN TRICHOMEN TE STIMULEREN

Kwekers hebben een ongebruikelijke manier ontdekt om de productie van trichomen te stimuleren; planten spoelen met ijswater. Hoe meer trichomen, hoe meer terpenen en cannabinoïden. Daarmee is ijswater een goedkope en makkelijke manier om de kracht en smaak van je opbrengst te verbeteren.

Spoelen doe je ongeveer in de laatste week van de bloeifase. Kwekers doen dit om eventueel opgebouwde voedingsstoffen te verwijderen en daardoor de smaak van de toppen te verbeteren. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat spoelen met ijswater de productie van trichomen stimuleert. Sommige goede kweektips en -technieken zijn echter uitsluitend afkomstig van verhalen.

Een hypothese is dat de kou de planten blootstelt aan een nuttige vorm van stress. Ook denkt men dat de lagere temperaturen voorkomen dat vluchtige terpenen vervliegen in de laatste dagen/weken van de bloei. We kunnen niet beloven dat het werkt, maar je kunt het zeker eens proberen!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.