By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


Wat Zijn Trichomen?

Het woord trichoom is afgeleid van het Griekse woord “Tríchōma”, wat vertaalt naar "haar". Omdat dit microscopische haren zijn, moet je echt inzoomen op die ijzige deken van hars, waar eersteklas cannabis toppen mee bedekt zijn, om die velden met trichomen te kunnen zien. Ze lijken op massa's stelen met kleine paddestoelenhoedjes.

Maar weet wel dat een grote hoeveelheid trichomen niet persé garandeert dat de wiet "loud" is. Merriam-Webster's woordenboek definieert een trichoom als "een draadvormige uitgroei; in het bijzonder: een epidermale haarstructuur op een plant".

Botanische vergelijking van trichomen met haar kan leiden tot verwarring met de stampers, die overduidelijk met het blote oog zichtbaar zijn wanneer de haarachtige strengen uitsteken uit de bloemkelken bij bloeiende, vrouwelijke cannabisplanten.

Cannabis trichomen verdienen een meer specifieke, stoner-vriendelijke definitie, een uitleg van hun functies en het algemene belang.

We zullen proberen wat licht op de zaak te schijnen. Naar onze mening is het verstandig trichomen te beschouwen als minuscule, biologische cannabinoïden fabriekjes, die voornamelijk op de bloemen en suikerblaadjes van de cannabisplant worden gevonden.

Wetenschappers hebben drie categorieën glandulaire trichomen op wietplanten geïdentificeerd:

 1. Bolvormige trichomen
 2. Capitatum ongesteelde trichomen
 3. Capitatum-gesteelde trichomen

De capitatum-gesteelde trichomen zijn vooral interessant voor wietliefhebbers, omdat ze de grootste zijn. Ze hebben een bolvormige kop van 50–70µm en een steel van 150–200µm. Ook zijn het de trichomen die de grootste hoeveelheid therapeutische/recreatieve hars produceren.

WAT ZIJN TRICHOMEN?

Wat Is Het Doel Van Trichomen?

In de natuur wordt aangenomen dat trichomen een aantal essentiële overlevingsmechanismen van de cannabisplant mogelijk maken. De terpenen die in hars zitten, stoten herbivoren en insecten af. Daarnaast bundelen cannabinoïden en andere terpenen hun krachten om samen een complex verdedigingsmechanisme tegen ongedierte te vormen. Cannabinoïden hebben daarnaast ook antimicrobiële eigenschappen.

Daarnaast kunnen trichomen ook een belangrijke rol spelen bij het kweken van cannabis in lastige klimaten. Een laagje hars beschermt wilde cannabis tegen beschadigende wind, van de woestijn sirocco tot de Siberische sneeuwstorm.

Trichomen fungeren zelfs als biologische sunblock voor cannabisplanten en beschermen ze tegen de effecten van UV-straling van de zon. We zullen de relatie tussen UV en trichomen hieronder verder bespreken.

Waarom Zijn Trichomen Belangrijk Voor De Cannabiskweker?

Trichomen zijn een essentieel onderdeel van de wietplant. En door je er meer in te verdiepen, kun je je vaardigheden als kweker aanzienlijk verbeteren en daarmee ook de kwaliteit van je oogsten. Zonder trichomen zouden we geen THC, CBD, terpenen en alle andere fytochemicaliën uit cannabis hebben.

Naast meer over hun botanische functie te leren, is het ook belangrijk om inzicht te krijgen in het wisselende uiterlijk van trichomen en hun ontwikkeling. Dat helpt je namelijk bepalen wat het juiste moment is om je toppen te oogsten.

 • Ze Produceren Cannabinoïden En Terpenen

Kwekers moeten zich bewust zijn van de rol die trichomen spelen. Als je weet dat deze kleine, paddenstoelvormige harsklieren verantwoordelijk zijn voor de productie van cannabinoïden en terpenen, zul je extra voorzichtig zijn bij het snoeien, oogsten en bijknippen van je planten.

 • Ze Laten Zien Wanneer Het Tijd Is Om Te Oogsten

Trichomen zijn een soort communicatiekanaal van de plant. Door simpelweg hun kleur tijdens de bloei te bekijken, kun je een indicatie krijgen van hun chemische samenstelling. Ervaren kwekers weten precies wat het juiste moment is om de toppen te oogsten voor maximale gehaltes cannabinoïden en optimale effecten.

 • Heldere Trichomen

Als je plant overgaat naar de bloeifase, zie je de eerste trichomen verschijnen. Jonge en onrijpe trichomen zien er helder, doorzichtig uit. Ze behouden dit uiterlijk in het eerste deel van deze fase, waarna hun chemische samenstelling behoorlijk verandert.

HELDERE TRICHOMEN

- Kan Ik Met Heldere Trichomen Oogsten?

Nee. Heldere trichomen zijn een teken dat je plant nog even moet rijpen. Wees dus geduldig en oogst niet wanneer de trichomen er zo uitzien. Dit wijst er namelijk op dat je plant nog niet krachtig genoeg is.

 • Troebele Trichomen

Troebele trichomen hebben een melkachtig en ondoorzichtig uiterlijk. Deze ontwikkeling duidt erop dat ze hogere concentraties THC en terpenen bevatten die aan een energieke, cerebrale high bijdragen. Geef je de voorkeur aan wiet waar je je wakker, levendig en creatief door voelt? Overweeg dan om je toppen binnenkort te oogsten.

TROEBELE TRICHOMEN

- Hoelang Blijven Trichomen Troebel?

Trichomen blijven ongeveer twee weken troebel. Richting het eind van dit stadium, beginnen ze weer van uiterlijk te veranderen als teken van ontwikkelingen in hun fytochemische samenstelling.

 • Amberkleurige Trichomen

Tegen het eind van de bloei beginnen trichomen amberkleurig te worden. Op dat punt bevatten ze minder THC en een hoger gehalte CBN, oftewel cannabinol. Na verloop van tijd en blootstelling aan de elementen wordt THC afgebroken tot CBN. Deze molecule draagt bij aan een ontspannende high. Oogst je toppen dus in dit stadium als je een slaperig, fysiek effect wenst.

AMBERKLEURIGE TRICHOMEN
 • Gemengde Trichomen

Tussen de troebele en amberkleurige stadia in heb je te maken met een periode waarin de toppen beide tinten tegelijk vertonen. Dit is misschien wel de beste tijd om ze te oogsten. Ze leveren dan namelijk een high die je zowel lichamelijk als geestelijk voelt. De toppen bevatten hoge THC-gehaltes, maar met een vleugje CBN.

GEMENGDE TRICHOMEN
 • Licht Bepaalt De Trichoomproductie

Nu je begrijpt waarom het uiterlijk van trichomen belangrijk is, dien je ook rekening te houden met hoe licht de trichoomproductie beïnvloedt. Cannabisplanten hebben zich miljoenen jaren buiten ontwikkeld. Het is dus logisch dat zonlicht voldoet aan hun fotonenbehoeften en voor een hogere trichoomproductie zorgt.

Hoewel de zon voor buitenkwekers geweldig werkt, bootsen moderne ledlampen deze natuurlijke lichtbron binnen prima na. Deze apparaten imiteren het spectrum van zonlicht en helpen zo de trichoomproductie te optimaliseren. Ultraviolette (UV) straling lijkt de potentie te hebben om de biosynthese van cannabinoïden in de trichomen van cannabis te stimuleren.

ZO INSPECTEER JE TRICHOMEN

Zo Inspecteer Je Trichomen

Wanneer je wiettoppen van dichtbij bekijkt, zie je een glinsterende laag hars op het oppervlak. Met het blote oog is het echter lastig om deze belangrijke klieren goed te bekijken. Gelukkig hebben cannabiskwekers ontdekt wat de beste instrumenten hiervoor zijn.

 • Juweliersloep

Deze instrumenten worden door juweliers gebruikt om de kwaliteit van edelstenen te beoordelen, maar zijn ook geschikt voor het inspecteren van trichomen. Veel juweliersloepen bevatten tevens een ingebouwd lampje dat de kwaliteit van het beeld verhoogt. Je kunt deze toestellen ook met de camera van je telefoon gebruiken om foto's van trichomen te maken en hun voortgang in de bloeifase te volgen.

 • Microscopen

Digitale microscopen kun je verbinden met je laptop of computer via USB en geven zo duidelijke, ingezoomde beelden van trichomen. Gebruik deze apparaten om je planten op een geheel nieuwe manier te bekijken. Neem ondertussen screenshots om nog verder met dit digitale apparaat in te zoomen.

Draagbare microscopen zijn een handig hulpmiddel om je planten tijdens je rondje door de kweekruimte of tuin nader te bekijken. Ze hebben bovendien geen elektriciteit nodig. Je kunt ze dus overal gebruiken om alles maar te inspecteren wat je opvalt. De zakmicroscoop Carson Microbrite Plus werkt bijvoorbeeld uitstekend om te controleren hoe rijp de trichomen zijn. Hij is uitgerust met 120x vergroting en een heldere ledlamp om de glinsterende harsklieren te verlichten. Verander eenvoudig de vergroting en focus tot je een perfect beeld van de materie hebt.

 • Macrolenzen

Macrolenzen verhogen de zoomfunctie van ingebouwde smartphonecamera's. Je bevestigt een dergelijke lens op de zijkant van je telefoon, zodat deze over de camera aan de achterkant gepositioneerd is. Hiermee kun je close-upbeelden van de toppen en trichomen maken. Macrolenzen hebben het voordeel dat je er direct foto's mee kunt maken. Gebruik je telefoon om nog verder op specifieke delen van het beeld in te zoomen.

Leuke Tips Om Trichomen Te Benutten

Op dit moment heb je waarschijnlijk al de link gelegd tussen trichomen en extracten en je hebt helemaal gelijk. Oké, we hebben dus bevestigd dat een gezonde laag met hars verantwoordelijk is voor de fijnere eigenschappen van cannabis.

Trichomen zijn de bouwstenen voor allerlei heerlijk krachtige concentraten, maar ook hashish. Alles, van de handgerolde Charras van het Indiase subcontinent tot Colorado's  CBD-medicijn, is afkomstig van hars.

De extractie-methode kan variëren van het Marokkaanse zeven en persen van het plantenmateriaal tot de van butaan-gas afgeleide hasj-olie die op een lage temperatuur tot "budder" kan worden verwerkt. Het rauwe materiaal bestaat altijd uit trichomen en deze kunnen eenvoudig worden gescheiden van het groene materiaal.

Soms gebeurt dit onbedoeld en te gemakkelijk, dus onthoud dat je toppen en cola's voorzichtig behandelt. Deze bolletjes hars kunnen namelijk eenvoudig breken en gedroogd plantenmateriaal kan gemakkelijk in kwaliteit afnemen als dit niet correct wordt bewaard. Het grote voordeel van concentraten is trouwens een oneindige houdbaarheid.

Als het aankomt op cannabis, zijn trichomen niet alles, maar ze zijn zeker het belangrijkst. De opkomst van dabbing onder millennial stoners en de internationale legalisatie van CBD-producten betekent dat trichomen nog nooit zo belangrijk zijn geweest binnen de cannabis cultuur.

De Green Revolution is niet langer verbonden aan het roken van kleverig kruid. De kennis over trichomen opent deuren naar cannabis cuisine, geweldige concentraten, tincturen, een overvloed aan medicijnen en nieuwe toekomstige ontdekkingen.

Technieken Om De Trichoomproductie Te Verhogen

Om de trichoomproductie tijdens de bloei te bevorderen, kun je enkele beproefde methodes gebruiken. Hoe meer trichomen de toppen bevatten, des te meer materiaal je voor hasj, concentraten en kief hebt.

Het goede nieuws is dat de meeste van deze technieken super eenvoudig zijn. Zo draait het allemaal om de selectie van de soort, verlichting, oogsttiming en omgevingsfactoren.

Trichomen: De Bron Van De Cannabiservaring

Nu je weet wat het belang van trichomen is, raden we je aan om zo naar je kweekruimte of tuin te gaan en deze structuren met een nieuwe blik te bekijken. Koop een loep of microscoop en til de manier waarop je de trichomen analyseert naar een hoger niveau. Terwijl je wacht tot je volgende planten rijp zijn, kun je diverse eenvoudige technieken gebruiken om het aantal trichomen op de toppen te verhogen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.