By RQS Editorial Team

Elke kweker zou een vergrootglas of microscoop moeten hebben. Deze eenvoudige en handige apparaten komen van pas in elke fase van de groei van planten en zelfs daarna. Ook zijn ze handig als je geen kweker bent, maar de kwaliteit van een sample wilt controleren voordat je een hele partij opkoopt.

Een van de meest cruciale beslissingen die kwekers van cannabis maken, is wanneer ze gaan oogsten. Of je nu een ervaren kweker bent of nieuw in het vak; met een microscoop heb je de mogelijkheid om het ideale tijdsbestek voor de oogst te bepalen. Pas dan garandeer je maximale opbrengsten en de meeste cannabinoïden. Hoe je dit doet? Door de minuscule trichomen op de toppen van je cannabisplant te observeren. Beoordeel de trichomen, transparantie en tint en je weet precies wanneer je mag knippen.

Een microscoop of een goed vergrootglas is ook handig om pas geoogste, gedroogde of gecurede cannabistoppen te inspecteren op schimmel of restanten van parasieten. Met een elektronenmicroscoop zie je zelfs kristallen van chemische stofjes, zoals pesticiden. Maar dat is geen algemeen instrument voor de gemiddelde kweker of consument. Laten we eens kijken wel optische hulpmiddelen er zijn en hoe je trichomen checkt en plagen herkent.

CANNABISTOPPEN VAN DICHTBIJ BEKIJKEN ZORGT VOOR EEN BETERE OOGST

Elke kweker weet het: hoe meer trichomen, hoe beter. Dat komt omdat deze kleine ‘haartjes’ terpenen bevatten. Deze beschermen de plant niet alleen tegen dieren, ziekteverwekkers en andere omgevingsfactoren, maar herbergen ook de cannabinoïden waar we zo van houden. De grootste trichomen zijn zichtbaar met het blote oog. Maar de meeste zien eruit als een witte of grijze waas op de toppen van rijpende cannabis planten. Ze zijn allemaal actief bij de synthese van cannabinoïden en terpenen.

De cannabis plant bevat bolvormige trichomen, die eruitzien als kleine, puntige structuren. Daarnaast herbergt ze sessiele trichomen, die groter en platter zijn. En tot slot zijn er de capitate-stalked trichomen. Dat is de grootste soort die zich ontwikkelt tijdens de bloeifase. Met een microscoop zie je duidelijk de kleuren en transparantie van de harsrijke kopjes van de glandulaire trichomen. De mate hiervan hangt voornamelijk af van de rijpheid van de plant. In de meeste gevallen oogst je de toppen als de kopjes amberkleurig en ondoorzichtig zijn.

IN EEN VROEG STADIUM PLAGEN EN PARASIETEN ONTDEKKEN

De slimme kweker weet dat het verstandig is om de planten ruim voor de ontwikkeling van de trichomen van dichtbij te bekijken. Het bestrijden van een besmetting, of het nu gaat om schimmel, spintmijten of andere micro-indringers, is veel makkelijker als de populatie nog niet de tijd heeft gehad om zich te verspreiden. Plagen merk je vaak te laat op, omdat er in een vroeg stadium er maar weinig van is te zien op de plant. Maar met een goed vergrootglas zie je dit wel. Daardoor is het mogelijk om bijvoorbeeld eitjes van spintmijten weg te spoelen voordat ze uitkomen en de beestjes aan je blaadjes gaan knagen. Met andere woorden: een vergrootglas redt je planten.

Cannabis Trichomes

KIES DE MEEST GESCHIKTE

Het is heel eenvoudig om een microscoop of vergrootglas te gebruiken voor het beoordelen van je planten. Je houdt het apparaat iets boven een blad of top en probeert de trichomen in beeld te krijgen. Of je gaat op zoek naar een levensvorm die niet op je plant hoort. Hoe sterker de lens, hoe dichter je het apparaat bij de cannabis moet houden. Een ingebouwd lampje is handig om het oppervlak beter te verlichten, zelfs overdag. Maar ook om planten in een kweekruimte te bekijken tijdens de donkere uren. Zo hoef je de kweeklampen niet aan te doen, die je perceptie van de trichoomkleur mogelijk beïnvloeden. Het geslacht van je plant verandert niet meteen als je ze eventjes belicht, dus geen zorgen.

Bij een vergrootglas is resolutie net zo belangrijk als de vergrotingsfactor. Als het niet mogelijk is de trichomen duidelijk te bekijken omdat je lens zoveel kleine details vermengt, blijft de beeldkwaliteit slecht, ongeacht de vergrotingsfactor. De resolutie hangt af van de lichtfrequentie en de kwaliteit van de lens. Hoe korter de golflengte van de verlichting, hoe groter de resolutie. Licht is ook van invloed op contrasten; hoe intenser het licht, hoe meer contrast je krijgt. Uiteindelijk is het zelfs mogelijk dat alles 'overbelicht' raakt.

Het kost niet veel tijd om te leren omgaan met een vergrootglas, maar het is best lastig om een goed apparaat uit te kiezen. De markt bestaat immers ook uit allerlei lenzen van slechte kwaliteit. Wij geven een overzicht van de verschillende soorten vergrootglazen om je zoektocht naar het ideale apparaat iets makkelijker te maken.

EEN VERGROOTGLAS IN ZAKFORMAAT EN DE JUWELIERSLOEP

De meest eenvoudige microscoop bestaat uit één lens, bij voorkeur met een behoorlijke vergrotingsfactor. Dergelijke lenzen hebben vaak een lage vergrotingsfactor en een hoge optische afwijking. Daardoor is het beeld mogelijk vervormd en vaag, met name langs de randen. Een positief kenmerk van zakformaat vergrootglazen, is dat ze een prettige, ruime zichthoek hebben. Daardoor zijn ze handig als je even snel wilt controleren of je planten belaagd zijn door ‘grote’ parasieten. Of als je zoekt naar restanten van ongedierte en sporen van schimmels. Met een dergelijk vergrootglas is het niet mogelijk microscopisch kleine beestjes te zien, maar je beoordeelt er prima de kleur en transparantie van de trichomen mee. En dat is veel beter dan te vertrouwen op de verwachte bloeiperiode die op de verpakking van je zaden staat.

Een ouderwetse juweliersloep is het kleinste vergrootglas in zakformaat. De lens is bevestigd in een cilinder of kegel of zit opgevouwen in een beschermhuls. De juweliersloep vind je in talrijke industrieën en er zit maar weinig verschil tussen de varianten. Er zijn eenvoudige lenzen, samengestelde lenzen en prismatische meervoudige lenzen met een sterkere vergroting en minder optische afwijking. Deze kleine apparaatjes zijn erg handig voor kwekers. Sommige modellen hebben zelfs een led-lampje dat goed van pas komt als je binnen kweekt. Een juweliersloep is ook te bevestigen aan de lens van een camera of smartphone om foto’s te nemen.

 Handheld-microscoop

VERGROOTGLAZEN AAN EEN HOOFDBAND

Dit zijn handige vergrotingsapparaten waarbij je je handen vrij hebt. In verschillende branches bieden ze precisie en snelheid. Ze bieden binoculaire 3D visie met een vergroting van meestal maximaal 3,5X. Ze maken bepaalde taken in de kweekruimte efficiënter, maar je hebt daarnaast nog andere vergrootapparaten nodig.

Hoofdband vergrootglas

DIGITALE MICROSCOPEN IN ZAKFORMAAT

Microscopen in zakformaat zijn relatief goedkoop en erg populair voor het inspecteren van trichomen. Ze leveren prachtige beelden op en hebben een vergrotingsfactor van maximaal 100X. De meeste hebben een ingebouwd led-lampje voor beter zicht. Een aantal modellen is ook te gebruiken met een smartphone. Het probleem met deze apparaten met een grote vergrotingsfactor is dat zowel de microscoop als dat wat je bekijkt niet mag bewegen. Dat is frustrerend als je een top of blad aan een tak wilt inspecteren. Veel microscopen in zakformaat worden geleverd met een voetstuk en een beweegbare arm die het apparaat op zijn plek moet houden. Maar met goedkopere modellen is dit zelden het geval.

USB microscopen in zakformaat zijn goedkoop en handig, maar je moet ze verbinden met een laptop of desktop computer. Er zijn ook hoogwaardige, draagbare, digitale, stereo, koordloze en snoerloze varianten. Deze zijn te verbinden met een computer en een groot scherm en vooral geschikt voor professionals of fanatieke fotografen van trichomen. Anderzijds hebben veel mensen al een smartphone die ze gebruiken als draagbaar vergrootglas. Sommige nieuwe modellen maken ook goede foto’s, maar bij andere heb je hiervoor een extra lens nodig.

Digitale microscoop

SAMENGESTELDE STEREO MICROSCOOP

De klassieke, moderne microscoop heeft een aantal lenzen met een vergrotingsfactor die meestal varieert van 10X tot 100X. Dit apparaat is ideaal voor het bekijken van details van trichomen en andere delen van de plant. Maar ook voor het speuren naar incidentele microscopisch kleine parasieten. Natuurlijk moet je het beestje dan wel loshalen van de tak en prepareren om het te bekijken onder het objectief. De stereo desktop microscoop is niet geschikt voor elke kweker. Maar het is een must voor zowel professionals als liefhebbers van biologie. Met name als ze zeker willen weten dat hun planten vrij zijn van plagen en dat de trichomen precies goed zijn voor de oogst. Doe je onderzoek naar cannabis? Dan is een behoorlijke microscoop ook handig om plantstructuren en de dichtheid van trichomen op verschillende delen te analyseren. Een 'fluorescerende microscoop' is een versie van de optische microscoop waarmee je nog meer details en contrast waarneemt.

Samengestelde microscoop

ELEKTRONENMICROSCOPEN

Optische microscopen zijn beperkt qua resolutie door de frequentie van de lichtgolven. Elektronenmicroscopen maken gebruik van elektromagnetische straling met een kortere golflengte dan zichtbaar licht. Daardoor hebben ze een hogere resolutie en vergrotingsfactor. We hoeven dan ook niet uit te leggen dat dit soort microscopen behoorlijk complex en duur is. De gemiddelde kweker heeft waarschijnlijk geen behoefte ermee te leren omgaan of erin te investeren. Toch is het een geweldig instrument voor het bestuderen van de natuur en de geheimen die verborgen liggen in je wiet.

Welk apparaat je ook wilt gebruiken, elke cannabis kweker heeft baat bij het gebruik van vergrootglazen. Onder de lens van je microscoop ligt een compleet nieuwe wereld op je te wachten.

Elektronen microscoop

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.