By Luke Sumpter

Hoe herken je het verschil tussen goede en slechte cannabistoppen?


Als je wiet rookt, heb je vast ontdekt dat niet alle toppen gelijk zijn. Iedereen kan beweren dat hun wiet van topkwaliteit is. Maar je merkt het gegarandeerd als je matige wiet gebruikt. Daarentegen heb je het ook snel door als je geweldige wiet in handen krijgt.

Om te verzekeren dat je uitsluitend de beste toppen koopt, is het belangrijk dat je het onderscheid kunt maken tussen eersteklas en inferieure wiet. Je hoeft hiervoor gelukkig niet terug de schoolbanken in. Je kunt de onderscheidende kenmerken namelijk gemakkelijk zien en ruiken. Als je het verschil leert, kun je betere wiet scoren in de coffeeshop. Maar het helpt je vooral om je de planten in je tuin beter te beoordelen. Dat helpt jou vervolgens weer om de noodzakelijke aanpassingen te doen.

Soorten Wiettoppen

Je kunt de toppen van cannabis onderverdelen in diverse kwaliteitsgroepen. Je kunt daarbij onderscheid maken tussen kleverigheid, terpenenprofiel, smaak, textuur en diverse andere factoren. Maar om het simpel te houden, beperken we ons tot 3 basiscategorieën: inferieure, gemiddelde en hoogwaardige toppen.

Inferieur

Inferieure wiet ziet er treurig uit. Dit komt meestal omdat het in geplette vorm lange afstanden heeft overbrugd. Het staat ook wel bekend als ‘brick weed’ omdat deze toppen meestal als stevige blokjes op hun bestemming arriveren.

Producenten kweken deze wiet zelden met zorg of met kwaliteit in het achterhoofd. Vaak draait het uitsluitend om de winst. Deze matige wiet kom je vaak tegen op de zwarte markt. Het is meestal afkomstig uit het zuiden van de VS en Europa.

Natuurlijk zijn er ook hobbykwekers die hun product verkopen en onopzettelijk wiet produceren van matige kwaliteit. Beginnende kwekers maken regelmatig fouten en zitten dan met droge, niet noemenswaardige wiet.

De belangrijkste tekenen van inferieure cannabis zijn:


 • Uiterlijk: Minder kleurrijk dan eersteklas toppen, vaak donker met significante bruintinten.
 • Aanraking: Voelt piekerig, vlokkerig en onjuist gedroogd als je het vasthoudt. Als het niet plakt, weet je dat er weinig trichomen in zitten.
 • Aroma: Een gebrek aan terpenen, in combinatie met de uiteindelijke degradatie daarvan, resulteert in een gebrek aan geur. Daarnaast voelt de wiet klam en is soms beschimmeld.
 • Smaak: Deze toppen zijn zwaar voor de keel en smaken bitter, aards en kruidig.
 • Effecten: Van ‘brick weed’ kun je wel high worden, maar het bevat waarschijnlijk minder THC.

Gemiddeld

Thuiskwekers van over de hele wereld produceren toppen die in deze categorie vallen. Deze toppen onderscheiden zich van inferieure wiet door een betere kleur, meer geur en duidelijke smaken.

De meeste kwekers geven voldoende voedingsstoffen, bewateren regelmatig en beheersen de omgevingsfactoren. Dit leidt tot wiet van gemiddelde kwaliteit. De belangrijkste factor is echter de besteedde moeite en zorg.

Ben je op zoek naar wiet van gemiddelde kwaliteit of wil je slechte wiet vermijden? Let dan op deze kenmerken:


 • Uiterlijk: Lichtere groentinten, een glanzende laag trichomen, een gezond, bolvormig uiterlijk, uitstekende oranje stampers. Mogelijk bevatten de toppen extra suikerblaadjes om het gewicht te verhogen.
 • Aanraking: Compact, kleverig en veert terug als je er tegenaan duwt.
 • Aroma: De geur is prettig en merkbaar, maar niet overweldigend.
 • Smaak: Je moet de terpenen kunnen proeven bij elk trekje.
 • Effecten: Deze wiet bevat meer trichomen en cannabinoïden. De effecten zijn daarom sterker dan die van ‘brick weed’.

Hoogwaardig

Hoogwaardig. Eersteklas. Topkwaliteit.

Hoogwaardige wiet kent vele namen. Deze beschrijven echter allemaal de verrukkelijke smaken en de verbluffende effecten. Deze wiet is zeldzaam als je niet in de grote stad woont of een streek waar goede wiet gekweekt wordt. Over het algemeen komt deze wiet van deskundige kwekers en meesterlijke veredelaars. Je kans is groter in hotspots zoals Noord-Californië, Spanje en Nederland.

Deze prachtige wietklompjes vind je in potten op de planken van respectabele verkooppunten en gerenommeerde coffeeshops. Zoek je naar de best mogelijke cannabis? Let dan op de volgende zaken:


 • Uiterlijk: Perfect geknipt, klompvormig, kleurrijk, dieporanje stampers en een ijzige laag trichomen.
 • Aanraking: Deze toppen zijn vet, ontzettend kleverig en bevatten precies genoeg vocht.
 • Aroma: Ze hebben een pittig, skunky en complex terpenenprofiel; sluit je ramen als je deze toppen rookt.
 • Smaak: Perfect geconserveerd en een rijk terpenenprofiel. Ja smaakpapillen doen een dansje.
 • Effecten: Zorgvuldig afgestemd cannabinoïdenprofiel. Ervaringen lopen uiteen van krachtige, psychoactieve effecten tot de heldere sensaties van CBD.

Het Verschil Tussen Goede en Slechte Wiet: een Handleiding

We hopen dat bovenstaande algemene observaties het makkelijker maken om de kwaliteit van wiet te herkennen. Maar soms ligt het gecompliceerder dan dat. Hieronder bespreken we wat meer details en onderwerpen we cannabistoppen aan een nadere inspectie.

Aroma

Zoals vermeld, zijn terpenen verantwoordelijk voor de kenmerkende geuren. Dit zijn aromatische moleculen.

Ondanks de soortgelijke ondertonen, stralen de meeste strains unieke geuren uit. Dit komt vanwege de verschillende concentraties terpenen.

Waarschijnlijk ben je wel bekend met die kleine, glinsterende structuren op de toppen en suikerblaadjes van cannabisplanten. Deze paddenstoelvormige klieren heten trichomen. Zij produceren terpenen tijdens de bloei.

Je weet dat je hoogwaardige wiet hebt als de je direct terpenen ruikt als je je voorraadpot opent. De kwaliteit van je wiet gaat niet automatisch samen met een prettige geur. Toch is het aroma een goede aanwijzing. De meestvoorkomende aroma's zijn bloemen, brandstof, aarde, kruiden, suiker, citrus en bessen.

Diverse variabelen bepalen de kwaliteit van het terpenenprofiel van een strain:

 • Genen: Sommige strains zijn genetisch zodanig uitgerust dat ze meer aromatische terpenen produceren dan andere soorten. Dat komt meestal doordat ze selectief zijn veredeld.
 • Drogen en uitharden: Met genetica alleen kom je een heel eind. Maar je conserveert het terpenenprofiel van wiet door het correct te drogen, uit te harden en te bewaren. Dit verbetert de smaken.
 • De juiste voedingsstoffen: Tijdens de bloei vereisen wietplanten meer kalium en fosfor en minder stikstof. Zorg voor een goede balans en je produceert heerlijk geurende toppen.
 • Levende bodem: Een sterke microbiële populatie helpt de planten bij het opnemen van voedingsstoffen. Deze zijn nodig om een optimaal terpenenprofiel te ontwikkelen.
 • Gezelschapsplanten: Veel kwekers beweren dat het planten van basilicum in de buurt van wiet de geur verbetert.

Snelle Kweektip: Het optimaliseren van terpenen verbetert de geur en smaak van je planten. Start met een genetisch voordeel door strains te kiezen als Lemon Shining Silver Haze en Haze Berry.

Aroma

Kleur

Het uiterlijk zegt niet alles, maar je kunt wiet zeker beoordelen aan de verschijning. Een geoefend oog herkent veel tekenen van kwaliteit. De kleur is daarbij een van de meest belangrijke factoren.

Natuurlijk bestaat wiet in diverse kleuren. Toppen zijn soms paars, oranje, groen of rood. De kleur zelf zegt niet zoveel over de kwaliteit, maar de levendigheid van de kleur doet dat wel.

Gezonde, goed gekweekte toppen zien er helder en glanzend uit.

Een dergelijke levendigheid wijst op goede genetica, goede kweektechnieken, zorgvuldige uitharding en een correcte bewaarmethode. Inferieure wiet ziet er daarentegen mat, dof en flets uit. Deze toppen zijn vaak donkergroen of bruin, bleek en onaantrekkelijk.

Snelle Kweektip: Als je planten op het juiste moment spoelt, voorkom je een ophoping van voedingsstoffen in je toppen. Daarnaast voorkom je voedingsverbranding.

Extra Tip: Experimenteer wat met genetica en temperatuur voor het kweken van paarse wiet! Begin bijvoorbeeld met Purple Queen om je slagingskans te vergroten.

Oranje/Bruine Stampers

Bij een nauwkeurige inspectie van je wiet, ontdek je een heus miniatuurlandschap. Je ziet bergen en dalen die allemaal bestaan uit verschillende klieren, organen en structuren. Binnen dit landschap steken de stampers het meest uit.

Deze haarachtige slierten zijn het geslachtsorgaan van een vrouwelijke top. Ze zijn bedoeld om het mannelijke pollen te vangen. Zodra dit genetisch materiaal contact maakt, wordt de top vruchtbaar en gaat ze zaad aanmaken.

Naast hun biologische rol, kun je aan stampers de voortgang van de ontwikkeling aflezen. Aan het begin van de bloei, hebben deze voortplantingsorganen een helderwit uiterlijk. Naarmate de weken verstrijken, verkleuren ze naar diep donkeroranje.

Je moet altijd uitkijken naar dieporanje stampers als je de toppen van dichtbij bekijkt. Idealiter ga je oogsten als minimaal 70% van de haartjes oranje is gekleurd. Dat wijst erop dat de toppen rijp en volwassen zijn en klaar voor de oogst. Als toppen vooral witte stampers hebben, is de wiet nog niet rijp. Gun je plant nog wat tijd. Dan rijpen ook deze toppen en geven ze hun volledige cannabinoïden- en terpenenprofiel vrij.

Snelle Kweektip: Oogst op het juist moment en zorg dat de stampers de juiste kleur hebben. Bij sommige strains moet je langer geduld hebben. Amnesia Haze heeft bijvoorbeeld een langere bloeitijd.

Oranje/Bruine Stampers

Kristallen/Hars

Trichomen zijn het meest zichtbaar aan het oppervlak van hoogwaardige toppen. Voor het blote oog zien ze eruit als een fijne laag kristallen die glinsteren bij de vlam van een aansteker.

Deze paddenstoelvormige structuren hebben een bolvormige kop bovenop een dunne steel. In deze kop werken gespecialiseerde cellen onvermoeibaar door tijdens de bloei om hars te produceren. De hars loopt naar onderen en bedekt geleidelijk het grootste deel van het oppervlak van de top. Deze hars, en haar actieve fytochemicaliën, beschermen de toppen tegen insecten en extreme temperaturen.

De substantie bestaat uit een complexe verzameling moleculen. De voor ons interessante moleculen zijn cannabinoïden, zoals THC en CBD, maar ook terpenen, zoals myrceen, pineen en limoneen. Hoe meer trichomen een top heeft, hoe meer hars de top zal produceren. Hoe meer hars de oppervlakte van een top bedekt, hoe meer cannabinoïden en terpenen je kunt verbranden, vapen of kauwen en doorslikken.

Je kunt de hoeveelheid trichomen en hars op een top bepalen door de top te bekijken. Zie je hoe mooi het glinstert? Het voelt kleverig en je merkt weerstand als je je vingertop van de top wilt afhalen.

Snelle Kweektip: Gebruik omgevingsfactoren om de productie van trichomen te stimuleren. Strains als ICE zijn genetisch geprogrammeerd om veel trichomen te produceren.

Stevig/Luchtig

Hoe toppen aanvoelen in de hand, zegt veel over de kwaliteit. Elke kweker hoopt op stevige en zware toppen als het oogstmoment aanbreekt. Deze toppen hebben meer massa, zien er gezonder uit en roken prettiger.

Als je stevige wiettoppen maalt, lijkt hun omvang bijna te verdubbelen. Zelfs een klein klompje compacte wiet geeft voldoende materiaal voor een fatsoenlijke joint. Pluizige toppen zijn daarentegen teleurstellend en leveren minder plantenmateriaal. Deze luchtige toppen zijn vaak het gevolg van suboptimale kweekomstandigheden of een tekort aan licht of voedingsstoffen.

Luchtige toppen zien er minder smakelijk uit. Daarnaast heb je meer nodig om een joint of bowl te vullen. Stevige toppen geven wat weerstand en veren terug naar hun oorspronkelijke vorm. Luchtig toppen imploderen bijna en voelen heel slap aan.

Snelle Tip: Sativa en indica toppen zien er niet hetzelfde uit; weet waar je op moet letten als je ze onderzoekt.

Kweektip: Gebruik krachtige lampen voor het kweken van stevige en compacte toppen.

Stevig/Luchtig

Zaden

De aanwezigheid van zaden in toppen is nooit een teken van goede kwaliteit. Het woord sinsemilla staat voor wiet van uitzonderlijke kwaliteit en verwijst naar toppen zonder zaden.

Weet je nog dat we het hadden over de stampers die uitsteken? Als het pollen van een mannelijke plant op de stampers landt, begint een proces dat de biochemische activiteit van de top verandert. De plant stopt niet langer energie in het produceren van kleverige hars, maar gaat zaden aanmaken.

Toppen met zaden pieken nooit op kracht en rijpheid. De voortplantingsdrang verbruikt namelijk de meeste voedingsstoffen. Wietzaden maken toppen ook zwaarder, waardoor je uiteindelijk meer betaalt voor minder product. Als je een gram wiet koopt met 200mg zaden erin, heb je geld verspild. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar reken eens uit hoeveel je minder ontvangt na 50–100 aankopen.

Als je zaden hebt gemist, kan dat een rooksessie aardig verpesten. Zaden gaan poffen als ze in aanraking komen met de vlam van de joint. Dat verstoort je rust en trakteert je longen op ruwe rook.

Snelle Kweektip: Ontdek hoe je bestuiving voorkomt zodat er geen zaden in je wiet komen.

Stelen

Het roken van stelen doe je alleen per ongeluk of als je echt wanhopig bent. Stelen bevatten minuscule hoeveelheden cannabinoïden en het roken ervan is vrij ruw. Maar als er stelen in je zakje zitten, wijst dat niet automatisch op slechte wiet.

Het laat alleen zien dat het bereidingsproces is afgeraffeld. Bovendien heb je voor dat extra gewicht betaald! Als je rondsnuffelt bij je plaatselijke verkooppunt of coffeeshop, vermijd dan toppen met veel stelen. Vraag de budtender desnoods om ze af te knippen voordat je het koopt.

Snelle Tip: Stelen zijn niet zo waardevol als toppen. Je kunt ze wel gebruiken voor het maken van diverse zelfgemaakte producten, van hasj tot huidproducten.

Goed Geknipt Versus Bladerrijk

Het knippen van wiet verwijst naar het verwijderen van de suikerblaadjes. Dat zijn kleine blaadjes die uit en rondom de wiettoppen groeien. De aanwezigheid van suikerblaadjes wijst niet per definitie op inferieure wiet, maar het kan wel degelijk invloed hebben.

Goed geknipte toppen er gewoon fantastisch uit. Door het knippen, krijgen de toppen een mooie vorm. Dat uiterlijk is toch een universeel kenmerk van goede wiet.

Ten tweede is een overdaad aan suikerblaadjes van invloed op het gewicht van de toppen. Je wilt voor toppen betalen, niet voor bladeren. Tot slot kan de aanwezigheid van suikerblaadjes problemen geven bij het uitharden. Kleine vochtdeeltjes hopen zich op, waardoor een broedplaats ontstaat voor ziekteverwekkers. Dat beïnvloedt natuurlijk de smaak van de wiet.

Snelle Kweektip: Je kunt je wiet voor of na het drogen knippen.

Schimmels

Schimmels bederven niet alleen de smaak van wiet, maar kunnen ook gezondheidsklachten geven. Door het inademen van schimmelsporen kan de wiet vies smaken. In het ergste geval loop je een longinfectie op.

Beschimmelde wiet is het gevolg van slecht drogen, uitharden en bewaren. Schimmels vereisen een hoge vochtigheid. Ze komen meestal voor op levende toppen en op toppen die onder slechte omstandigheden zijn uitgehard.

Respectabele verkooppunten, kwekers en coffeeshops mogen nooit beschimmelde wiet aanbieden. Sommige bedrijven zetten zelfs vergrootglazen op de balie, zodat klanten dat zelf kunnen controleren. Het roken van beschimmelde toppen is niet veilig, ongeacht de kwaliteit.

Snelle Kweektip: Ontdek hoe je schimmels voorkomt bij het kweken en uitharden van je wiet. Met schimmel-resistente strains, zoals Royal Moby, loop je veel minder risico.

Plagen

De kans is klein dat je een insect tegenkomt in je zakje gekochte wiet. Als ongedierte de plant bestookt tijdens de groei, verwijdert de kweker ze hoogstwaarschijnlijk voordat hij zijn wiet verkoopt. Maar toch is het niet onmogelijk.

Maar wat zegt het als je schadelijke insecten tegenkomt op wiettoppen? Mogelijk heeft de kweker de planten niet beschermd tegen een invasie. Als de beestjes genoeg schade hebben veroorzaakt, zijn de toppen wellicht afkomstig van een achterblijvende en onderontwikkelde plant. Dat betekent dat de kwaliteit van de toppen niet zo goed zal zijn.

De aanwezigheid van insecten kan echter ook wijzen op natuurlijke en biologische kweekpraktijken. Als je een insect ontdekt in je wiet, is dat natuurlijk niet leuk. Maar de meeste rokers verwijderen liever een beestje dan dat ze pesticiden inhaleren.

Snelle Kweektip: Bestrijd insecten op natuurlijke wijze met biologische bestrijdingsmiddelen.

Kleverig

Hoe kleveriger de wiet, hoe krachtiger het waarschijnlijk is. Een hoger harsgehalte betekent dat er meer cannabinoïden inzitten. Eersteklas toppen voelen kleverig in je handen en sommige toppen laten zelfs wat hars achter op je handpalm. Het verwerken is wellicht lastiger, maar de opgewekte high is de extra moeite meer dan waard.

Snelle Kweektip: Biologisch kweken garandeert de hoogste kwaliteit en meest zuivere wiet.

Kleverig

Smaak

Als je alle andere eigenschappen van je toppen hebt beoordeeld, voltooi je het proces met de smaaktest. Proef je toppen en ervaar het effect. Dit is de enige echte manier om de kwaliteit van je wiet te bepalen.

Er zijn twee belangrijke factoren die je moet overwegen als je de eerste trekken neemt: Hoe smaakt het en is het zijdezacht? Dankzij deze combinatie kun je het onderscheid maken tussen inferieure, gemiddelde of hoogwaardige wiet.

Als je mag proeven van toppen die je wilt kopen, houd de rook dan even vast op je tong bij het inhaleren. Toppen van gemiddelde of goede kwaliteit trakteren op de smaken van fruit, bloemen, skunk, brandstof, bessen of zoetigheid. Inferieure wiet is echter vrijwel smaakloos, alsof je hooi rookt.

Als de rook zijdezacht aanvoelt, getuigt dit van een correcte uitharding. Eersteklas toppen, die precies lang genoeg zijn uitgehard, trakteren op een boterzachte rookervaring. Inferieure wiet laat een zwaar brandend gevoel achter in de keel en kan een nare hoestbui veroorzaken.

Snelle Kweektip: Behoud de smaakmakende moleculen in je toppen door de wiet te spoelen, te knippen en uit te harden.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.