By Steven Voser

Popcorntoppen zijn de nachtmerrie van veel kwekers — lees verder voor een uitgebreide handleiding over dit soort toppen en hoe je voorkomt dat ze je oogst verpesten.


Wat Zijn Popcorntoppen?

Popcorntoppen zijn onderontwikkelde, luchtige toppen ter grootte van - je raadt het al - gepofte mais. Ze zitten over het algemeen in het onderste deel van je planten, onder het bladerdek. Popcorntoppen kunnen worden veroorzaakt door diverse factoren en kunnen zelfs de oogst van ervaren kwekers drastisch beperken.

Waardoor Ontstaan Popcorntoppen?

Stress is de belangrijkste oorzaak van popcorntoppen. Elke mate van stress kan zorgen dat een plant geen grote, stevige toppen kan ontwikkelen. Denk aan te weinig water, een tekort of overdaad aan voedingsstoffen, omgevingsfactoren, ziektes, plagen of onvoldoende verzorging. De meest voorkomende stressfactoren die popcorntoppen veroorzaken, zijn:

 • Te Veel Planten of Te Veel Schaduw

Te veel planten in de kweekruimte, te weinig ruimte ertussen of een bossige vegetatieve groei doordat ze onvoldoende zijn gesnoeid of getraind: al deze factoren kunnen zorgen dat er niet genoeg licht bij de toppen komt en dat beïnvloedt de groei en grootte ervan.

De Ontwikkeling Van Popcorn Toppen Op Je Cannabisplanten Voorkomen
 • Te Heet en/of Te Vochtig

Onder invloed van hitte en vochtigheid kunnen planten luchtige, iele toppen ontwikkelen. Ze proberen hun toppen zo namelijk te beschermen tegen schimmels en andere ziekteverwekkers/plagen.

 • Te Weinig Water/Voeding

Wietplanten hebben water en voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en grote, gezonde toppen te ontwikkelen. Droogte, te veel water en te veel of te weinig voeding kunnen zorgen dat het je planten niet lukt om grote, stevige en zware toppen te ontwikkelen.

 • Plagen en Ziekteverwekkers

Plagen en ziekteverwekkers kunnen een plant behoorlijk belemmeren in haar groei. Als je tijdens de late vegetatieve fase en de bloei een probleem krijgt met plagen/ziekteverwekkers, kan dat de grootte en het gewicht van je toppen behoorlijk beïnvloeden.

 • Onjuiste Training

LST en HST kunnen de oogst soms enorm vergroten. Maar als je deze technieken op het verkeerde moment toepast, kun je daarmee de groei van je plant remmen. Daardoor kan ze geen grote toppen vormen.

De Ontwikkeling Van Popcorn Toppen Op Je Cannabisplanten Voorkomen

Word Je High van Popcorntoppen?

Hoewel ze er niet zo fraai uitzien, kun je prima high worden als je popcorntoppen gebruikt. Houd er wel rekening mee dat je meer nodig hebt om een joint of bowl te vullen, omdat ze kleiner en luchtiger zijn.

Hoe Oogst Je Popcorntoppen?

Als je ten tijde van de oogst ontdekt dat je behoorlijk wat popcorntoppen hebt, maak je dan geen zorgen. Wij geven je enkele tips om ze te knippen en te drogen:

 • Hoe Knip Je Popcorntoppen?

Knip popcorntoppen net zoals je gewone toppen knipt. Als je een grote oogst hebt en dus veel knipwerk, dan kun je ervoor kiezen om je toppen minder nauwkeurig te knippen. Zeker als je ze wilt gebruiken voor edibles of concentraten. Als je je popcorntoppen wilt roken of vapen, bedenk dan dat goed knipwerk een betere rookervaring geeft doordat je hiermee overmatige bladeren verwijdert.

De Ontwikkeling Van Popcorn Toppen Op Je Cannabisplanten Voorkomen
 • Hoe Droog Je Popcorntoppen?

Na het knippen moet je de popcorntoppen drogen totdat de takjes makkelijk buigen en afbreken. Daarna kun je ze in voorraadpotten doen waarin ze kunnen uitharden. Nogmaals, als je het treft met een grote oogst en graag de vruchten van je werk wilt proeven, dan kun je een aantal toppen eerder roken of vapen, terwijl de rest nog aan het curen is.

 • Hoe Droog Je Popcorntoppen Extra Snel?

Heb je per ongeluk een kleine top van je plant afgebroken of is je wietvoorraad op en wil je toch even roken? Dan kun je proberen een popcorntop extra snel te drogen in een oven, grill of zelfs een koekenpan op laag vuur. Houd de top goed in de gaten en draai deze regelmatig om, zodat ie gelijkmatig droogt. Verwacht echter niet veel van de rookervaring: door wiet op deze manier te drogen, gaat veel van de smaak verloren. Ook zal de rookervaring minder mild zijn. Wel word je er high van.

Wat Kun Je Doen met Popcorntoppen?

Nu je popcorntoppen zijn geoogst, ben je misschien benieuwd wat je ermee kunt doen. Hieronder vind je onze favoriete manieren om van deze toppen te genieten.

 • Rook Ze

Hoewel ze er niet erg aantrekkelijk uitzien, kun je popcorntoppen prima roken, zeker als je ze op de juiste manier droogt en uithardt.

 • Maak Edibles

Als je liever alleen de allerbeste toppen van je oogst rookt, dan kun je de popcorntoppen in edibles verwerken. Ze kunnen je precies de kick geven die je zoekt en je merkt de imperfecties qua smaak niet op zoals bij het roken of vapen. Houd er wel rekening mee dat je soms meer popcorntoppen dan normale toppen nodig hebt voor de kracht die je gewend bent.

De Ontwikkeling Van Popcorn Toppen Op Je Cannabisplanten Voorkomen
 • Probeer Je Eigen Concentraten te Maken

Concentraten en dabs bieden een unieke manier om te genieten van de smaak en het effect van wiet. Popcorntoppen zijn daarbij prima voor extractietechnieken met of zonder oplosmiddel. Je kunt er bubble hash, gewone hasj of zelfs tincturen mee maken. Nogmaals, houd er wel rekening mee dat je soms meer popcorntoppen nodig hebt voor de kracht die je gewend bent.

Hoe Voorkom Je Popcorntoppen?

Hoewel je ze prima kunt roken en op talrijke andere manieren kunt gebruiken, zijn kleine, luchtige popcorntoppen voor elke kweker verre van gewenst. Hieronder leggen we enkele technieken uit waarmee je het aantal kleine toppen bij je volgende oogst kunt beperken:

 • Lollipoppen

Lollipoppen is een goede manier om popcorntoppen te voorkomen. Hierbij snoei je de onderkant van je planten en verwijder je in het onderste gedeelte alle bladeren en toppen tijdens de late vegetatieve fase/vroege bloei. Na verloop van tijd krijg je wietplanten die eruitzien als - je raadt het al - lolly’s: ze hebben kale stengels met grote, bossige cola’s bovenaan. Voor het beste resultaat adviseren we een combinatie van lollipoppen en mainlinen (meer info hieronder).

Op onze blog vind je meer informatie over lollipoppen en hoe je daarmee je oogst kunt vergroten.

 • Mainlinen

Mainlinen is een trainingstechniek voor wiet waarbij je de hoofdstengel van een plant splitst tot een Y-vorm. Je krijgt hiermee dus twee nieuwe stengels en twee nieuwe hoofdcola’s. Dit kun je zo vaak herhalen als je wilt. Ook kun je LST gebruiken om elke nieuwe stengel te laten groeien zoals jij dat wenst.

Combineer mainlinen en lollipoppen en je krijgt planten met grote, bossige cola’s en gesnoeide onderkanten. Deze combinatie is volgens ons de beste manier om popcorntoppen te voorkomen. Op onze blog vind je meer informatie over mainlinen.

 • ScrOG

Screen of Green is een geavanceerde kweektechniek waarbij je snoeit, ontbladert, LST gebruikt en (optioneel) mainlinen toepast om planten door een net te laten groeien. Daardoor ontstaat een gelijkmatig bladerdek. Alle vegetatie die onder het net groeit, moet je snoeien, zodat je planten hun energie kunnen stoppen in de toppen erboven. Veel kwekers houden van ScrOG, omdat je daarmee optimaal gebruikmaakt van het licht. Je voorkomt daarbij te veel schaduw en oogst geen popcorntoppen.

Lees dit artikel voor meer informatie over een ScrOG en hoe je deze techniek toepast.

De Ontwikkeling Van Popcorn Toppen Op Je Cannabisplanten Voorkomen

Hoe Voorkom Je Buiten Popcorntoppen?

Kwekers die hun planten buiten hebben staan, kunnen een combinatie van mainlinen, lollipoppen, snoeien en ontbladeren gebruiken om te zorgen dat alle plantendelen voldoende zonlicht krijgen en de wietplanten grote toppen kunnen ontwikkelen. Avontuurlijke telers kunnen buiten ook een ScrOG creëren om de kwaliteit van de oogst verder te optimaliseren.

Als je buiten kweekt, dan kun je profiteren van de beste lichtbron ter wereld — de zon. Houd er echter rekening mee dat je planten door overmatige hitte stress kunnen ervaren, waardoor ze popcorntoppen gaan ontwikkelen. Zorg er dus voor dat ze ook in de schaduw kunnen staan; een eenvoudig schaduwdoek kan al wonderen doen tijdens de heetste maanden.

Zijn Popcorntoppen Slecht?

Popcorntoppen zijn misschien niet de ideale beloning voor al het harde werk dat je hebt gedaan. Maar ze zijn lang niet zo erg als een plaag of schimmel. Als je echter de technieken uit dit artikel gebruikt, dan moet het je zeker lukken om eersteklas toppen te produceren. Wanneer je oogst toch popcorntoppen bevat, rook ze dan als de rest van je wiet aan het uitharden is of verwerk ze in edibles en/of concentraten.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.