De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter

Inhoud:

CANNABISPLANTEN TOPPEN: WAT IS HET?

Bij toppen, draait het om het proces van het snoeien van de hoofdsteel van een cannabisplant. Dit is misschien wel de meestgebruikte HST of "high stress" trainingstechniek onder zowel binnen- als buitenkwekers. Natuurlijk groeiende cannabis neemt meestal de vorm aan van een kerstboom. Een duidelijke, centrale hoofdcola en meerdere sets met zijtakken. Alle delen van de plant ontvangen zonlicht op een bepaald moment van de dag, wanneer de zon haar baan om de aarde maakt.

Binnenplanten ontvangen daarentegen verlichting van een stationaire lamp, die boven het bladerdak wordt geplaatst. Hierdoor is het niet efficiënt om binnen natuurlijk gevormde planten te kweken, tenzij je grote aantallen kweekt met de SOG (Sea of Green) methode. Toppen is daarom de eerste keuze voor professionele kwekers die hun oogst willen vergroten. Deze methode wordt ook geprefereerd door thuiskwekers die hun kweekruimte willen vullen met een paar planten en liever niet zoveel mogelijk planten in de ruimte stoppen.

Het verwijderen van de hoofdtop moedigt de ontwikkeling van twee nieuwe hoofdcola's aan en tegelijkertijd ook de groei van de lager gelegen, secundaire takken. Het doel is om de standaard kerstboomvorm om te keren zodat je een betere lichtpenetratie mogelijk maakt.Zodra de dominante hoofdtop wordt verwijderd, worden de groeihormonen verdeeld over alle scheuten. Vertakte, onderhoudsarme planten zijn geliefd bij elke kweker. Binnen is de verticale ruimte vaak belangrijk en buiten zijn struiken minder opvallend dan grote bomen. Toppen is een geweldige techniek om zelf de controle te behouden over het bladerdak van je cannabis.

New Colas

HOE TOP JE WIET?

Om een plant te toppen, knip je met een steriele schaar zorgvuldig het uiteinde van de hoofdsteel af, waarbij je de bovenste groeischeut verwijdert. Zorg dat je ongeveer 5mm ruimte behoudt tussen waar je knipt en de zijtakken. Zo voorkom je dat je deze belangrijke structuren per ongeluk beschadigt.

In plaats van één centrale top, ontwikkelt de plant nu twee afzonderlijke takken. De hoofdtop groeit hierbij niet verder en de twee zijscheuten vormen vervolgens de hoofdtoppen.

Dit kun je in een later stadium herhalen. De twee takken die zijn verschenen, zijn uiteindelijk ook klaar om te worden getopt. In plaats van één hoofdtop, krijg je hiermee dus uiteindelijk vier toppenlocaties. Herhaal dit tot je tevreden bent met het bladerdak van je plant.

WANNEER KUN JE CANNABIS TOPPEN?

Top je planten nadat ze drie tot vijf nodes hebben ontwikkeld. Dan zijn de wortels en stelen namelijk sterk genoeg om te herstellen van de stress die dit oplevert. Gewoonlijk bereiken planten dit formaat na ongeveer dertig dagen in de vegetatieve fase. Wees je er wel bewust van dat verschillende cultivars op diverse tempo’s groeien.

In de zaailingfase zijn planten nog niet bestand tegen toppen. Wanneer je het dan al probeert, gaan je zaailingen mogelijk dood of lopen ze groeivertraging op. Ook zal toppen tijdens de bloei gegarandeerd schade opleveren.

Wacht ongeveer één of twee weken voordat je nieuwe groei topt. Die tijd hebben je planten namelijk nodig voor het herstellen van de stress en het aanpassen aan het nieuwe groeipatroon.

Topping

MATERIAAL VOOR HET TOPPEN VAN CANNABIS

Het toppen van cannabis vereist nauwkeurigheid, precisie en hygiëne. Knippen met een bot object kan de steel doen breken. Bovendien kan hierdoor een veel grotere wond ontstaan dan bedoeld.

Gebruik daarom de scherpste schaar die je kunt vinden. Kantoor- en keukenscharen werken wel, maar zijn niet zo efficiënt als instrumenten die hier speciaal voor ontworpen zijn. Overweeg dus een snoeischaar. Scheermesjes zijn ook een goede optie.

Probeer bijvoorbeeld deze gebogen snoeischaar die speciaal gemaakt is voor het snoeien van cannabis. De scherpe messen en robuuste handgreep zijn precies wat je nodig hebt. Door het gebogen design is deze schaar ook perfect om het bladerdak te snoeien en suikerblaadjes te verwijderen tijdens de oogst. Je kunt dit handige gereedschap bovendien gebruiken voor het nemen van stekjes.

WAT IS FIMMEN?

Fimmen is ook een HST techniek die wordt gebruikt om de opbrengst te verbeteren. Deze techniek komt overeen met toppen, maar er zijn verschillen. Het doel is nog steeds om het aantal hoofdcola's te verhogen. Maar in plaats van ze te verdubbelen, kun je met fimmen wel 4+ nieuwe top cola's laten ontwikkelen. Deze techniek is een echte aanrader voor micro-kwekers die slechts één of twee planten kweken.

Secundaire scheuten worden verrijkt met het groeihormoon dat eerder alleen door de plant zou worden gebruikt om de hoofdsteel te ontwikkelen. De meeste kwekers melden echter dat fimmen iets minder effectief is in het verminderen van stretchen dan het toppen. Een gefimde cannabisplant kan nog steeds vrij groot worden, zij het dan met veel meer cola's in de top.

HOE FIM JE CANNABIS?

Bij fimmen knijp of knip je ongeveer 75% van het uiteinde van een plant af. Het woord FIM staat voor “f*ck I missed” en verwijst naar hoe slordig de techniek oogt. Het lijkt hierbij alsof de kweker zijn poging tot toppen verknald heeft! Toch is het een simpele en effectieve techniek.

Pak het uiteinde van je plant vast en trek met één hand voorzichtig aan de scheut. Knip vervolgens met een steriele schaar ongeveer 75% van het uiteinde eraf. Een klein stukje groei blijft over, waaruit uiteindelijk vier toppen ontstaan.

WANNEER KUN JE CANNABIS FIMMEN?

Wacht tot je plant drie tot vijf knopen heeft ontwikkeld voordat je haar gaat fimmen. Net zoals bij het toppen kan te vroeg fimmen haar overmatig veel stress bezorgen en de groei vertragen. FIM je planten alleen tijdens de vegetatieve fase. Zo kunnen ze in het bloeistadium al hun energie richten op de toppenproductie. Wil je je plant in die tijd toch trainen? Probeer dan lichtere technieken, zoals Low Stress Training (LST).

Fimming

BEPERKINGEN VAN TOPPEN EN FIMMEN

Toppen en fimmen verlengen de 18/6 vegetatieve groeifase. Verwacht een vegetatieve fase van vier tot zes weken als je van plan bent deze technieken te gebruiken.

Een ander probleem dat vaak vergeten wordt als het gaat om het aanmoedigen van meerdere, vette cola's, is dat de planten topzwaar kunnen worden. Als er geen ScrOG wordt ingezet, moeten planten op andere manieren worden ondersteund, zoals met bamboe stokken.

SNOEIEN EN TRAINEN VOOR EEN MAXIMALE OPBRENGST

Wil je de zwaarst mogelijke oogst? Zo ja, dan moet je bereid zijn een paar technieken te combineren. Uitsluitend toppen of fimmen van cannabisplanten gaat dan eigenlijk niet ver genoeg. Je moet wat extra meters maken om die extra grammen te kunnen binnenslepen. Door de volgende twee methoden in te zetten, heb je misschien het juiste recept in handen om de weegschaal door te laten slaan.

DIEVEN

Heel simpel uitgelegd, draait dieven (of "lollipoppen") om het verwijderen van de luchtige, lagere toppen locaties van cannabisplanten. Het idee is hier om de energie van de plant te richten op de ontwikkeling van grote, vette toppen in plaats van op de aanwas van popcorn toppen. De meeste kwekers verwijderen deze onderste groei in de derde week van de bloeiperiode. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan afknijpen in plaats van aan het pakken van de schaar. ScrOG kwekers verwijderen meestal alle lagere groei onder het gaas om de luchtcirculatie te verbeteren en de plantenenergie naar de toppen te sturen.

SCROG

Alle hierboven genoemde kweektechnieken voor cannabis kunnen nog worden uitgebreid met een ScrOG of "Screen of Green". Als het gaat om hoogproductief kweken, is een ScrOG het toppunt. Door een scherm of net over de kweekruimte te spannen, wordt de hele kweekruimte ingericht op maximale productie. De kweker moet de scheuten buigen en weven om zoveel mogelijk gaten op te vullen. Dit begint in de vegetatieve fase en gaat door tot in de vroege bloeiperiode.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37835 reviews