CANNABISPLANTEN TOPPEN: WAT IS HET?

Bij toppen, draait het om het proces van het snoeien van de hoofdsteel van een cannabisplant. Dit is misschien wel de meestgebruikte HST of "high stress" trainingstechniek onder zowel binnen- als buitenkwekers. Natuurlijk groeiende cannabis neemt meestal de vorm aan van een kerstboom. Een duidelijke, centrale hoofdcola en meerdere sets met zijtakken. Alle delen van de plant ontvangen zonlicht op een bepaald moment van de dag, wanneer de zon haar baan om de aarde maakt.

Binnenplanten ontvangen daarentegen verlichting van een stationaire lamp, die boven het bladerdak wordt geplaatst. Hierdoor is het niet efficiënt om binnen natuurlijk gevormde planten te kweken, tenzij je grote aantallen kweekt met de SOG (Sea of Green) methode. Toppen is daarom de eerste keuze voor professionele kwekers die hun oogst willen vergroten. Deze methode wordt ook geprefereerd door thuiskwekers die hun kweekruimte willen vullen met een paar planten en liever niet zoveel mogelijk planten in de ruimte stoppen.

Het verwijderen van de hoofdtop moedigt de ontwikkeling van twee nieuwe hoofdcola's aan en tegelijkertijd ook de groei van de lager gelegen, secundaire takken. Het doel is om de standaard kerstboomvorm om te keren zodat je een betere lichtpenetratie mogelijk maakt. Zodra de dominante hoofdtop wordt verwijderd, worden de groeihormonen verdeeld over alle scheuten. Vertakte, onderhoudsarme planten zijn geliefd bij elke kweker. Binnen is de verticale ruimte vaak belangrijk en buiten zijn struiken minder opvallend dan grote bomen. Toppen is een geweldige techniek om zelf de controle te behouden over het bladerdak van je cannabis.

Toppen cannabis planten

HOE JE CANNABISPLANTEN TOPT

Toppen kan het beste worden uitgevoerd met een enkele, snelle knip aan de top van de hoofdsteel met een steriele schaar. Verwijder 100% van de top van de hoofdstengel en er ontwikkelen zich twee cola's in plaats van één. Het beste is nog dat dit proces kan worden herhaald om het aantal cola's te blijven verdubbelen.

Alle doorgewinterde cannabis kwekers zijn het erover eens dat toppen een techniek is die in de vegetatieve fase moet worden uitgevoerd. Over het exacte moment wordt echter nog druk gediscussieerd. De meeste kwekers toppen tegenwoordig vroeg, meestal wanneer de plant slechts drie tot vijf nodes heeft. Aan de andere kant zijn old-school kwekers meestal iets geduldiger. Zij wachten ongeveer dertig dagen of tot de plant tenminste 30cm hoog is voordat ze gaan toppen.

Omdat toppen een HST methode is, hebben planten tijd nodig om te herstellen. Geef ze dus één tot twee weken rust voordat je andere snoei- en trainingstechnieken uit de kast trekt.

Cannabis Fimming Technieken

WAT IS FIMMEN?

Fimmen is ook een HST techniek die wordt gebruikt om de opbrengst te verbeteren. Deze techniek komt overeen met toppen, maar er zijn verschillen. Het doel is nog steeds om het aantal hoofdcola's te verhogen. Maar in plaats van ze te verdubbelen, kun je met fimmen wel 4+ nieuwe top cola's laten ontwikkelen. Deze techniek is een echte aanrader voor micro-kwekers die slechts één of twee planten kweken.

Secundaire scheuten worden verrijkt met het groeihormoon dat eerder alleen door de plant zou worden gebruikt om de hoofdsteel te ontwikkelen. De meeste kwekers melden echter dat fimmen iets minder effectief is in het verminderen van stretchen dan het toppen. Een gefimde cannabisplant kan nog steeds vrij groot worden, zij het dan met veel meer cola's in de top.

HOE JE CANNABIS FIMT

Net als met toppen, kan de FIM techniek het beste worden ingezet tijdens de vegetatieve groeifase. Maar in tegenstelling tot het toppen, is er bij deze methode een minder precieze aanpak nodig. "FIM" staat niet voor niets voor "Fuck I Missed". Het afknijpen van 75% van de top van de hoofdstengel met je vingers, heeft de voorkeur boven een nette knip van de gehele top met een schaar.

Het verdient niet de schoonheidsprijs, maar het werkt wel. In ieder geval vier nieuwe scheuten verschijnen er na een week of twee. Soms zijn het er zelfs acht. Daarnaast maken de secundaire takken in de tussentijd een inhaalslag. Naast een aantal misvormde waaierbladeren, verschilt de FIM methode niet echt van toppen. Na de FIM moet je rekening houden met een herstelperiode van één tot twee weken.

fimming toppen verschillen

SNOEIEN EN TRAINEN VOOR EEN MAXIMALE OPBRENGST

Wil je de zwaarst mogelijke oogst? Zo ja, dan moet je bereid zijn een paar technieken te combineren. Uitsluitend toppen of fimmen van cannabisplanten gaat dan eigenlijk niet ver genoeg. Je moet wat extra meters maken om die extra grammen te kunnen binnenslepen. Door de volgende twee methoden in te zetten, heb je misschien het juiste recept in handen om de weegschaal door te laten slaan.

DIEVEN

Heel simpel uitgelegd, draait dieven (of "lollipoppen") om het verwijderen van de luchtige, lagere toppen locaties van cannabisplanten. Het idee is hier om de energie van de plant te richten op de ontwikkeling van grote, vette toppen in plaats van op de aanwas van popcorn toppen. De meeste kwekers verwijderen deze onderste groei in de derde week van de bloeiperiode. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan afknijpen in plaats van aan het pakken van de schaar. ScrOG kwekers verwijderen meestal alle lagere groei onder het gaas om de luchtcirculatie te verbeteren en de plantenenergie naar de toppen te sturen.

SCROG

Alle hierboven genoemde kweektechnieken voor cannabis kunnen nog worden uitgebreid met een ScrOG of "Screen of Green". Als het gaat om hoogproductief kweken, is een ScrOG het toppunt. Door een scherm of net over de kweekruimte te spannen, wordt de hele kweekruimte ingericht op maximale productie. De kweker moet de scheuten buigen en weven om zoveel mogelijk gaten op te vullen. Dit begint in de vegetatieve fase en gaat door tot in de vroege bloeiperiode.

potentiële nieuwe cola cannabisfimming

BEPERKINGEN VAN TOPPEN EN FIMMEN

Toppen en fimmen verlengen de 18/6 vegetatieve groeifase. Verwacht een vegetatieve fase van vier tot zes weken als je van plan bent deze technieken te gebruiken.

Een ander probleem dat vaak vergeten wordt als het gaat om het aanmoedigen van meerdere, vette cola's, is dat de planten topzwaar kunnen worden. Als er geen ScrOG wordt ingezet, moeten planten op andere manieren worden ondersteund, zoals met bamboe stokken.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.