De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Miguel Ángel Garcia


Je hebt eindelijk je kweekruimte klaar, met als resultaat een prachtige plant vol met enorme toppen, nu gedroogd, uitgehard en klaar om te gaan - maar iets is nog niet helemaal goed. Je kunt het spul nauwelijks branden, en als je een teug neemt, voelt het alsof een ezel je in je longen trapte en je eindigt met hoesten voor je leven! De smaak is hard en teleurstellend. Als dit een situatie is die je hebt ervaren, is de kans groot dat je planten niet goed gespoeld zijn voor de oogst.

Deze minder aangename rook wordt veroorzaakt door complexe verbrandingsreacties van verschillende moleculen, waardoor de manier van verbranden verandert. Door het spoelen worden overtollige voedingsstoffen uit de bodem verwijderd en verandert de plant haar interne metabolisme om voedingsstoffen te verbruiken. Gelukkig is het spoelen van je cannabis een moeiteloze en gemakkelijke taak, en laat je in een mum van tijd gladde en heerlijke toppen produceren.

Video id: 637400681

Wat is spoelen?

De handeling van het spoelen van een plant is het gebruik van gewoon water om alle voedingsstoffen in de bodem actief te verwijderen. Een grote hoeveelheid water wordt door de bodem gepasseerd en op een regelmatige basis afgevoerd. Alle mineralen en voedingsstoffen die in de bodem aanwezig zijn worden na verloop van tijd door het water weggewassen, waardoor de bodem schoon blijft.

Waarom zou je alle mineralen uit de bodem weghalen? Schaadt dit de oogst niet? Op een bepaalde manier helpt het de oogst eigenlijk. Wanneer de voedingsstoffen uit de grond worden verwijderd, dwingt het je cannabisplant om resterende voedingsstoffen in de plant te gebruiken. Het is net als het menselijk lichaam. We nemen een heleboel voedsel in en wat we niet gebruiken wordt omgezet in vet. In extreme situaties wanneer voedsel schaars is, verlaat het lichaam zich op dit opgeslagen vet voor energie.

Aangezien het spoelen de cannabis dwingt om de resterende voedingsstoffen in de plant te verbruiken, blijven er geen achter om de geoogste toppen aan te tasten. Indien het echter te vroeg wordt gedaan, kan het je plant ongezond maken, dus timing is belangrijk.

De beste tijd om je cannabis te spoelen

Spoelen wordt meestal gedaan twee weken voor de oogst. Als de plant een bloeitijd van acht weken heeft, moet het spoelen zes weken na het begin van de bloei plaatsvinden. Het beste is om kort de trichomen van je plant te bekijken om in te schatten wanneer jouw cannabis waarschijnlijk klaar zal zijn voor de oogst. Als de kleine trichomen in plaats van een heldere een bewolkte en melkachtige kleur beginnen te krijgen, kun je beginnen met spoelen. Time zodanig dat de meerderheid van de trichomen volledig de gewenste kleur heeft na twee weken - dit wordt makkelijker naarmate je meer ervaring opdoet!

Spoelen kan ook een goede manier zijn om de bodem te resetten als een plant in de vegetatieve toestand is. Soms overvoeren telers hun cannabis per ongeluk, waardoor de uiteinden van de bladeren beginnen te veranderen van kleur en verschrompelen. Dit is de zogenaamde "voedingsstof burn". Het spoelen van de bodem kan de overtollige voedingsstoffen verwijderen, en helpt bij het voorkomen van het probleem. Het is echter een drastische maatregel in deze fase van de groei, dus wees er eerst zeker van dat het probleem daadwerkelijk “voedingsstof burn” is, en niet iets anders.

De beste tijd om je cannabis te spoelen

Spoelen beperkt zich niet tot de oogsttijd. Je kunt de techniek ook gebruiken in de vegetatieve fase om overtollige voedingsstoffen uit de aarde te verwijderen. Zeker, nutriënten houden je planten gezond en verzekeren optimale opbrengsten. Een overschot kan echter leiden tot uitsluiting van voedingsstoffen. Daarbij kunnen planten nutriënten niet meer opnemen.

Een voedingsblokkade kan ontstaan door zowel zoutafzetting als een incorrecte pH-waarde. Je lost het vaak op door aangetaste planten met zuiver water te spoelen. Het vocht laat de voedingsstoffen uit de bodem vloeien en spoelt mogelijke ophopingen weg. Zo kunnen wortels weer vrijelijk voeding opnemen.

Voorkom voedingsuitsluiting voordat het een probleem wordt

Een uitsluiting van voedingsstoffen is in het beste scenario slechts vervelend, maar in het ergste geval regelrecht rampzalig. Zoals het oude gezegde luidt, is voorkomen beter dan genezen. Het beste kun je maatregelen nemen om een uitsluiting van voedingsstoffen te verhinderen, in plaats van het naderhand proberen te verhelpen.

Je kunt een voedingsuitsluiting voorkomen door regelmatig te spoelen. Spoel je planten eenmaal voordat de bloei begint en eenmaal halverwege de bloeifase. Daarmee voorkom je het risico op ophopingen van voeding.

Enzymen als reddingsmiddel

Nadat je gespoeld hebt om voedingsuitsluiting te voorkomen of voor de oogst, kunnen je planten er nog steeds donkergroen uitzien. Dit is een teken van overmatige voedingsstoffen. Sommige kwekers kiezen er in dat geval voor om enzymrijke formules toe te voegen aan de aarde.

Mocht je je niets herinneren van je biologielessen; enzymen zijn proteïnen die reacties katalyseren. Ze helpen bij het spoelen van de aarde door het afbreken van zetmeel, koolhydraten en nutriënten. Er zijn diverse producten op de markt met effectieve enzymformules. Indien water niet werkt voor je planten, dan lossen deze kleine proteïnen de blokkade van resterende voedingsstoffen op!

Hoe en Wanneer Je Marijuana Planten Kunt Spoelen

Hoe spoel je cannabis correct

Het spoelen van je cannabisplanten is een eenvoudig proces. Wanneer je normaal zou voeden, spoel je in plaats daarvan. Onbehandeld kraanwater is alles wat je nodig hebt voor het spoelen, zorg er enkel voor dat de pH een veilig niveau heeft voor cannabis. Het meeste bronwater bevat een gezond pH-niveau en zal geen behandeling nodig hebben, maar als het nodig is voor jou om de behandeling van de pH van jouw spoelwater toe te passen, voel je vrij om dat te doen. De pH-aanpassingen zijn het enige waar je je bewust van hoeft te zijn.

Verzadig de aarde met zoveel vers water als mogelijk is. Laat dit een paar minuten staan zodat alle voedingsstoffen in het water kunnen worden opgenomen. Geef dan opnieuw water zodat alle voedingsstoffen uit de aarde spoelen. Als je binnen in potten teelt, kijk dan naar de kleur van het water dat uit de bodem loopt. Het moet er gekleurd en vies uitzien.

Dit is waar een TDS-meter (totaal opgeloste vaste stoffen) en een geleidbaarheidstester van pas komen. Als je de TDS van het 'afgevoerde' water zou opvangen en meten, zou dit ongeveer 1300ppm zijn, wat behoorlijk hoog is. Het is van groot belang de plant te blijven spoelen tot dit getal daalt naar 50ppm, of ten minste tot je meting in de buurt komt van de TDS van het verse water dat je gebruikt om te spoelen.

Wat de elektrische geleidbaarheid (EC) betreft, beschouwen we waarden van 2,5-3,0mS/cm als hoog. Blijf spoelen tot de EC-meter 0,0-0,2mS/cm aangeeft.

De kleur van het afvalwater zal lichter en schoner worden. Je wilt zoveel mogelijk van de opgeloste mineralen bij de plant vandaan krijgen.

Het resultaat van cannabis spoelen

Het spoelen van planten is bij hydroponische teelt eenvoudiger dan het verwijderen van voedingsstoffen uit aarde. Hydrokwekers kunnen hun systeem simpelweg draineren en het water vervangen door zuiver pH-neutraal water.

Het spoelen bij hydroteelt verloopt daarnaast sneller. Zodra de watertoevoer is uitgeschakeld, hebben hydroplanten geen toegang meer tot externe nutriënten. Hierdoor hoef je de planten slechts twee dagen te spoelen.

Het resultaat van cannabis spoelen

Nadat de toppen worden geoogst, neem de extra tijd om ze uit te harden tot zijn hoogste potentieel. Een goede uitharding zal nog meer wegnemen van die harde kant, en verwijdert aspecten als overtollig chlorofyl. Je zult versteld staan van het verschil dat een kleine moeite kan doen voor jouw product. Al je harde werk zal zich laten zien in de eerste teug van die zijdezachte smoke die de achterkant van je keel invliegt zo zacht als honing. Dit is de natuur op zijn zachtst. Je kunt de kwaliteit van jouw cannabis verhogen door gewoon water toe te voegen!

Wanneer zou je het spoelen van planten moeten vermijden?

De enige keer dat het af te raden is om te spoelen, is wanneer je kweekt in aangepaste organische aarde of supergrond. Dit medium is na verloop van tijd zorgvuldig samengesteld, zodat het gunstige micro-organismen bevat, zoals bacteriën en schimmels. Deze delicate biodiversiteit kan weggespoeld worden en aangetast raken door het spoelen.

Niet spoelen zou echter geen probleem moeten zijn. Er zijn namelijk geen synthetische of externe nutriënten toegevoegd aan dit medium. In plaats daarvan zijn de planten afhankelijk van micro-organismen, die organisch materiaal afbreken en beschikbaar maken voor de wortels.

Het debat over spoelen: is deze praktijk echt nodig?

Nu weet je waarom cannabistelers ervoor kiezen hun planten te spoelen en hoe ze dit doen. Maar om objectief te blijven, willen we je ook de andere kant van het verhaal laten zien. Als je weleens cannabis hebt geteeld, is de kans groot dat je de grond hebt gespoeld voor de oogst. De meeste telers die je kent, zweren waarschijnlijk bij deze methode. Maar sommigen kiezen ervoor om niet te spoelen. Niet alleen zien zij geen voordeel, maar ze beweren ook dat dit het tegenovergestelde resultaat oplevert. In tegenstelling tot wat sommige telers geloven, verwijdert spoelen niet de opgeslagen voedingsstoffen uit de planten. Waarom niet? Omdat de covalente bindingen tussen deze moleculen sterk zijn en er technieken uit de organische chemie nodig zijn om die te verbreken. Dit zou betekenen dat spoelen niet tot de vernietiging van resterende voedingsstoffen in de planten leidt. In plaats daarvan verdunt het eerder de beschikbare nutriënten in het groeimedium.

Het idee achter spoelen is dat het de overgebleven voedingsstoffen uit het groeimedium haalt, en cannabisplanten ertoe aanzet hun voedingsreserves te gebruiken. In theorie zorgt deze afsluiting van de externe voedingstoevoer ervoor dat de planten de overgebleven voedingsstoffen opgebruiken, wat resulteert in smaakvollere toppen. Hoewel spoelen wel het aantal ionische nutriënten in het groeimedium beïnvloedt, heeft het weinig directe invloed op de stoffen die al in het plantweefsel zitten.

Hoe en Wanneer Je Marijuana Planten Kunt Spoelen

Tijdens het spoelen wordt geadviseerd de pH van de voedingsoplossing geleidelijk te verhogen om de beschikbaarheid van nutriënten, zoals ijzer, mangaan, boor, koper en zink, te verminderen. Deze praktijk veroorzaakt ook een tekort aan de drie macronutriënten stikstof, kalium en fosfor. Wanneer cannabisplanten een tekort aan voedingsstoffen opmerken, wenden ze zich tot ouder weefsel om opgeslagen nutriënten naar nieuwere en productievere gebieden, zoals de toppen, te transporteren. Telers die tegen spoelen zijn, betogen echter dat dit er juist toe leidt dat er meer mineralen en elementen in het toppenweefsel terechtkomen.

Bovendien brengt het beperken van vitale voedingsstoffen tijdens de bloei planten in een soort overlevingsstrijd. In een poging te overleven en te reproduceren, zullen de planten juist minder geneigd zijn om vitale energie te pompen in de productie van secundaire metabolieten, waaronder cannabinoïden en terpenen. Voorstanders van spoelen beweren echter het tegenovergestelde. Omdat secundaire metabolieten door planten worden geproduceerd om stress te bestrijden, stellen zij dat een tekort aan voedingsstoffen leidt tot een hogere productie van deze verbindingen; sommige onderzoeksresultaten[1] ondersteunen dit.

External Resources:
  1. Effects of Nitrogen Fertilization on Synthesis of Primary and Secondary Metabolites in Three Varieties of Kacip Fatimah (Labisia Pumila Blume) - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37823 reviews