De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter

De oogst lijkt de laatste fase te zijn van het kweekproces. Maar niets is minder waar. Als je de vruchten hebt geplukt van je arbeid, is het tijd voor de belangrijkste stap: drogen en curen.

Drogen is vrij simpel. Het draait hier om het verwijderen van het overtollige vocht in je toppen. Dit maakt ze beter hanteerbaar en meer bestand tegen schimmel. Ook het roken is aangenamer. Sommige kwekers roken graag simpel gedroogde toppen. Maar wil je de smaak en kracht van je eindproduct echt optimaliseren? Dan moet je uitharden, oftewel curen. 


Waarom Zou Je Cannabis Uitharden?

Geduld is een schone zaak. Je geduld wordt echter beloond als je cannabis uithardt. Het curen is een langdurig proces, dat soms weken duurt. Het lijkt in eerste instantie een hoop gedoe, maar met uitharden transformeer je ruw smakende toppen in een verrukkelijk en zijdezacht eindproduct. Langdurig uitharden, leidt namelijk tot de afbraak van bijproducten van het drogen, zoals suikers. Deze moleculen laten een scherpe, onprettige smaak achter in de mond. Deze verbindingen verdwijnen door het uitharden en het resultaat is een zijdezachte rookervaring.

Door te curen, behoud je ook die gewenste smaken. Terpenen zijn moleculen die verantwoordelijk zijn voor de intense, unieke smaken van wiet. Na blootstelling aan hoge temperaturen degraderen deze vluchtige verbindingen. Het is dus verstandig voorzichtig te drogen en lang uit te harden om die verrukkelijke toppen te behouden.

Met uitharden verbeter je niet alleen de smaak. Je versterkt namelijk ook de high. THC is de actieve psychoactieve verbinding in cannabis. Na verloop van tijd verandert THC echter in CBN, een andere cannabinoïde. Naar verluidt, is CBN licht psychoactief, maar de effecten verschillen wel met die van THC.

Ook de levensduur van je oogst verleng je door te duren. Daarnaast minimaliseer je het risico op schimmel. Goed uitgeharde en bewaarde toppen kun je wel een jaar bewaren, zonder gevolgen voor de smaak en kracht.

Factoren Die Het Uitharden Beïnvloeden

Voordat we de details bespreken van het uitharden van je wiet, gaan we eerst dieper in op factoren die het proces beïnvloeden. Zo weet je beter waar je op moet letten en wat je dient te vermijden.

Video id: 592093995

💡 Voorkom Blootstelling Aan Licht

Bewaar je stash op een donkere plek tijdens het uitharden. Licht is een van de factoren die waardevolle moleculen afbreekt, zoals THC en terpenen. Voorkom dus dat licht de smaak en kracht van je toppen verwoest en bewaar je potten in een donker kastje of afgesloten doos. Je kunt ook kiezen voor apothekerspotten van Miron violet glas. Deze potten filteren al het zichtbare licht, behalve violet, wat aanvullende bescherming biedt.

🌡️  Bescherm Je Stash Tegen Warmte

Warmte is alleen een groot probleem als je in een waanzinnig warm klimaat woont. Maar hitte breekt wel cannabinoïden af, wat de kracht van je wiet beïnvloedt. Zet je potten dus op een koele plek om de kans op schade en schimmels te minimaliseren. Een temperatuur 21°C is ideaal voor het curen.

🌫️ Bepaal De Juiste Vochtigheidsgraad

Uitharden is een vrij simpel proces, zolang je maar begint met correct gedroogde toppen. Is je stash te nat? Dan kleven je toppen aan elkaar, wat het risico op schimmel vergroot. Teveel vocht moedigt ook de ontwikkeling van anaerobe bacteriën aan, wat niet goed is voor je cannabis. De geur van ammoniak bij het openen van je potten is een kenmerkend teken.

Het uitharden van te droge toppen leidt tot kruimelige, scherp smakende toppen die het rookgenot niet bevorderen. Het is verstandig je cannabistoppen te drogen in een ruimte met een luchtvochtigheid van 45-55%. Dit resulteert in een droge, ietwat brosse buitenkant met een meer vochtige binnenkant. Als je gaat uitharden, is een luchtvochtigheid van ongeveer 62% ideaal

De Beste Manier Om Je Wiet Te Curen

Probeer al deze belangrijke factoren te onthouden als je je eigen stash gaat uitharden. In feite is curen niets meer dan het openen en sluiten van je voorraadpotten op het juiste moment. De meest optimaal gecontroleerde omgeving bereik je als je gedroogde cannabis bewaart in een luchtdichte glazen pot. Deze afgesloten potten zorgen ervoor dat het vocht in de toppen de buitenkant weer hydrateert, zonder dat ze al te vochtig worden. Het einddoel is uiteraard een soepel rokende stash die uitmuntend smaakt.

Video id: 509743497

Stap 1: Je Toppen Knippen

Trimming

Een goede voorbereiding van je toppen is het halve werk. Heb je je toppen individueel gedroogd? Dan kun je direct aan de slag. Heb je hele takken gedroogd? Dan staat je wat knipwerk te wachten. Scheid de toppen en verwijder de schutblaadjes.

Stap 2: Je Toppen Bewaren

Stashing

Nu doe je je stash over in luchtdichte containers. Weckpotten zijn een goede keuze. Hiermee is het gemakkelijk je toppen in de gaten te houden.

Vul de potten voor 75% met wiet. Het is namelijk belangrijk luchtruimte over te laten. Test ook even of je voorraad wel droog genoeg is om te gaan uitharden. Schud de pot voorzichtig. Als je toppen vrijelijk tegen het glas rammelen, kun je doorgaan met de volgende stappen. Als ze samenklonteren, betekent dit dat de buitenkant nog te nat is. Laat ze dan nog even drogen.

Stap 3: Je Wiet Curen Met Een Optimale Vochtigheidsgraad

Jars

Doe het deksel op je weckpot en plaats deze op een koele en donkere plek. Zo bescherm je je wiet tegen bovengenoemde bedreigingen. Idealiter zet je de pot in een keukenkastje of een andere opslagruimte waar de temperatuur altijd 21°C is. Probeer een relatieve luchtvochtigheid in de weckpot te houden van 60-65%. Je kunt dit nauwkeurig meten met een kleine hygrometer (een apparaat om de luchtvochtigheid te meten) in elke pot.

Stap 4: Het Vochtniveau Reguleren

Regulating Humidity

De eerste paar dagen controleer je je cannabistoppen twee keer per dag. Inspecteer ze door het glas en let vooral op tekenen van schimmelvorming. Zet ook bij elke controlebeurt het deksel een aantal minuten open voor een aanvoer van frisse lucht. Vergeet de hygrometer niet. Als deze een vochtigheidsgraad aangeeft van 60-65%, kun je je werk vervolgen. Bij een teveel aan vocht laat je het deksel ongeveer 3 uur van de potten af om het overtollige vocht te laten ontsnappen. Bij een te lage luchtvochtigheid, laat je het deksel zitten en laat je de inhoud niet ademen. Indien je bemerkt dat de vochtigheidsgraad niet oploopt, stop je een kleine humidity pack in de desbetreffende pot.

Stap 5: Je Bent Er Bijna

Almost There

De komende 2 weken open je de potten elke dag. Neem gepaste maatregelen om de vochtigheidsgraad optimaal te houden. Na 3 weken zijn je toppen goed gecured en klaar voor gebruik. De meest geduldige rokers zien echter de meest rijkelijke beloning. De kwaliteit van je toppen neemt namelijk alleen maar toe als je maximaal 6 maanden uithardt.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37832 reviews