Algemene informatie over het kweken van cannabis

X

Groei en bloei

De groei van een cannabisplant hangt af van het aantal lichturen dat deze elke dag krijgt. Hoe meer lichturen, hoe sneller de plant zal groeien. De meest gebruikte lichtperiode in de cannabiskweek is 18 lichturen per dag en 6 uren per nacht. Dit komt overeen met de lichturen op 21 juni, de langste dag van het jaar, maar dan wel een zonnige dag. We houden de plant voor dat het altijd de mooiste en langste dag van het jaar is. Maar je kunt je plant ook 19 of 20 uur geven - tot maximaal 24 lichturen per dag. 

Met een lichtperiode van 24 uur branden je lampen natuurlijk continu. Maar als je de planten minder dan 18 lichturen geeft, is de kans groter dat ze in bloei raken. Sommige variëteiten bloeien wanneer ze 15-16 lichturen krijgen. Wanneer we het hebben over "de plant in bloei brengen" verwijzen we naar de praktijk van het instellen van de lampen op 12 uur licht en 12 uur nacht. Dit is de optimale periode voor de bloei. Als je haar meer uren duister geeft, zal de plant sneller in bloei raken, maar zal de oogst minder groot zijn omdat je haar hebt overtuigd dat de winter voor de deur staat. 

Dit is soms erger als je het doet aan het einde van je bloeiperiode, om de planten iets eerder af te toppen in een 'oogstklare' staat. Waarom slechts 12 uur? Omdat de plant licht nodig heeft om haar buds te ontwikkelen en haar THC aan te maken. Hoe meer licht, hoe meer budgroei en THC-productie. De perfecte grens daarvoor is 12 uur, zodat de plant goed kan bloeien terwijl ze een goede, THC-rijke bud ontwikkelt met een nette oogst. Nu hoor ik je denken: 'Dan geef ik de plant gewoon nog meer licht!' Maar dit zal simpelweg de bloeiperiode verlengen zonder iets toe te voegen aan de afmeting en de kracht van je gewas. De lengte van de bloeiperiode hangt af van de variëteit van de plant en ligt tussen de 5-16 weken. De meeste veel voorkomende variëteiten bloeien echter na 8-10 weken.

Mannelijke versus vrouwelijke planten

De vrouwelijke cannabisplant is heel eenvoudig te herkennen aan haar productie van kleine, witte haartjes. De eerste witte haren vind je in de 'oksels' van de plant, waarvan er twee uit één stamper komen. De stamper is de plaats op de plant waar het blad is bevestigd aan de hoofdstam en waar de zijtakken uit groeien. De mannelijke plant krijgt echter geen witte haren en is daarom eenvoudig te onderscheiden van de vrouwelijke plant. De mannelijke plant heeft kleine balletjes die in groepjes aan draden aan de plant hangen.

Wanneer deze balletjes na een lange bloeiperiode open breken kun je duidelijk de THC-kristallen op een knop zien. Geplette THC-kristallen zijn het ingrediënt voor hasjiesj. Je kunt ze door een loep bekijken. Hoe meer de knop glinstert, hoe beter de kwaliteit is. Dan worden banaanvormige stukjes zichtbaar. Hier komt stuifmeel uit dat je vrouwelijke planten kan bevruchten. Aan het begin van de bloei lijken de mannelijke balletjes en de vrouwelijke stampers op elkaar omdat ze slechts een millimeter groot zijn, maar als je ze goed bekijkt kun je zien dat een mannelijk balletje weg groeit van de hoofdstam, aan een draad hangt en zichzelf vermenigvuldigt om meerdere balletjes te vormen. Een vrouwelijke stamper blijft dicht bij de hoofdstam totdat er op een bepaald moment, wanneer ze groot genoeg is, twee haren tevoorschijn komen.

Dus als je in één stamper twee balletjes ziet groeien, is de kans groot dat je een mannelijk exemplaar voor je hebt. Op deze manier kun je in een vroeg stadium van de bloei bepalen wat de mannelijke planten zijn en deze verwijderen om meer ruimte en hulpbronnen voor de vrouwelijke planten over te laten om zich te ontwikkelen. Hermafrodieten zijn tweeslachtige planten met zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen. Binnen deze soort bestaan verschillende typen. Sommige hermafrodieten zijn 90% mannelijk en 10% vrouwelijk, andere zijn 90% vrouwelijk en 10% mannelijk, of 50% mannelijk en 50% vrouwelijk. In het geval van de 90% vrouwelijke hermafrodieten kunnen we nog steeds eenvoudig de mannelijke bloemen verwijderen en op deze manier oogstbare, onbevruchte - en daarom zaadloze - buds ontwikkelen. Het stuifmeel dat door deze hermafrodieten geproduceerd wordt zal voor het grootste deel vrouwelijke zaden produceren.

X

Hoe worden buds gecreëerd en wat zijn de rookbare gedeeltes van de plant?

Om te begrijpen hoe een bud op de plant wordt gevormd, van bloem tot rookbaar product, moet je dat echt met eigen ogen zien. Van een pure beschrijving van hoe een vrouwelijke plant een bud maakt, worden veel mensen niet veel wijzer. Zoals je ziet produceert de vrouwelijke plant veel kleine, witte haartjes die uit een kleine bud komen. Hoe verder de bloei vordert, hoe meer deze knoppen opzwellen en groter worden. In veel gevallen zullen de buds in elkaar groeien, zodat het lijkt alsof er slechts één enorme knop is. Eventueel zullen de buds stoppen met groeien - aan het einde van het bloeiproces - en zullen deze witte haren een kleur krijgen.

Wanneer dit bij 80% van de buds is gebeurd, is het tijd om de plant te oogsten. Van de cannabisplant zijn alleen de buds rookbaar. De gekweekte buds worden te drogen gelegd in een koele (15-20 graden Celsius) ruimte waar ze rustig en langzaam het droogproces, en op hetzelfde moment het 'conversie' proces dat de substanties produceert die een 'high' geven, kunnen ondergaan. Het heeft weinig zin om je buds snel te drogen, omdat de echte high die je van het roken van cannabis krijgt tijd nodig heeft om te rijpen tijdens het droogproces. De weggesnoeide bladeren rond de bud zijn rookbaar, maar smaken niet zo goed als de knoppen zelf. Je kunt hier dus beter hasjiesj van maken, maar daarover meer in volgende edities.

Gerelateerd Artikel
Hoe maak je hasj

Verschil tussen hasj en wiet

Zoals je nu inmiddels zou moeten weten, bestaat wiet uit de gedroogde buds van de vrouwelijke cannabisplant. Uitsluitend de vrouwelijke planten kunnen krachtige wiet produceren. Hasjiesj zijn de verzamelde kristallen die gevonden worden op de buds, bladeren en stam van de plant. Omdat een foto meer zegt dan duizend woorden kun je waarschijnlijk beter zelf kijken hoeveel kristallen er moeten zijn. Sommige moeders hebben hem: deze plant is een Crystal Galore, gevonden op een bud van een cannabisplant. De transparante kleine balletjes die je onder de loep ziet zijn de kristallen die ik bedoel. Je kunt deze vinden op kleine steeltjes.

Wanneer de cannabisplant rijp is nemen deze kristallen een amber- tot goudachtige kleur aan. Bij het drogen van de buds en bladeren van de plant komen de kristallen eenvoudig los van de vegetatie, zeker als we dit gebladerte in een bestuiver plaatsen. Dit is een vierkante doos met een trommel erin - net zoals een wasmachine, maar dan met een ronde zeef. De trommel draait rond en de kristallen worden losgeschud als gevolg van het karnen. Ze vallen door de zeef waarna we ze samen op een hoopje kunnen schrapen, dat we 'skuff' of ongeperste hasjiesj noemen. We kunnen dit hasjpoeder in een prachtig blok persen, zoals je misschien wel eens te koop hebt gezien.

Hasjiesj is dus de verzameling van THC-kristallen die op de cannabisplant gevonden worden en die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Het is een pure concentratie en geeft daarom een meer energetische, heldere high. Als je een joint rolt met een bud zul je merken dat je vingers bedekt worden met een goudgekleurd poeder. Het komt uit de opengebroken knop en als je het verkruimelt, krijg je de kristallen waar ik het over had.

X

Indoor of Outdoor kweken?

Indoor of Outdoor kweken? Er is enorm veel te zeggen over dit onderwerp en we moeten constateren dat beide hun kwaliteiten hebben. Bij outdoors kun je drie keer oogsten, tussen het voorjaar en de winter. Maar je bent afhankelijk van de weergoden, en dus heb je weinig zekerheid wanneer je outdoors kweekt. Er kan veel misgaan en na maandenlang hard werken kun je achterblijven met een paar magere buds om te oogsten. Zeer onwelkom. Het voordeel van outdoors kweken is dat het je bijna niets kost.Je hebt slechts een goede lap grond of een mooie, grote pot nodig om het zaad of de kloon te planten. Dat zal tot een vrouwelijke plant uitgroeien, die je een paar honderd gram bud zal opleveren.

Als het weer meezit... Een kloon is een afgesneden stuk van een tak die gestimuleerd is om wortels te produceren. Outdoor kweken is en geweldige manier voor een beginner om de cannabisplant en haar voedselwensen te leren kennen. De kweekperiode buiten begint begin april en loopt door tot half augustus, dus als je een plant verpest kun je eenvoudigweg een andere ontkiemen. Als je begint met outdoors kweken doe je een schat van kennis op die je later kunt gebruiken als en wanneer je begint met indoors kweken.

Het grote outdoors is kort gezegd de ideale kweekruimte voor beginners, die van de vele verrassingen zullen genieten die ze tegenkomen terwijl ze hun planten helpen te gedijen. Met name als je je baby's in stevige aarde plant, want dan hoef je niets anders meer te doen dan op je luie kont zitten en te wachten tot ze rijpen voor de oogst. Met indoors kweken ben jij Moeder Natuur zelf en je moet daarom alle aspecten van de kweek controleren, zorgen voor de luchtdoorvoer en -ventilatie, het luchtvochtigheidsniveau in de gaten houden, enzovoorts. Indoors kweken is iets veiliger dan outdoors kweken, omdat de planten veilig binnen staan.

Outdoors kunnen nieuwsgierige buren je planten gemakkelijk zien en nog meer problemen veroorzaken.Indoors kun je tot maximaal vier, vijf of zelfs zes oogsten per jaar hebben, afhankelijk van de lengte van de kweekperiode van de variëteit die je kweekt. Je bent niet gebonden aan de seizoenen en kunt daarom zelf kiezen wanneer je wilt oogsten. Met indoors kweken heb je volledige vrijheid. Je kunt elke variëteit op elk willekeurig moment kweken. Aan de andere kant moet je bij indoors kweken veel meer aandacht besteden aan je planten.

Het is wat meer werk - maar uiteraard plezierig werk. Als je begint moet je ook eerst investeren om alle benodigdheden te verkrijgen. Je moet je plantage elke dag bekijken en voedingswater geven wanneer de planten dat nodig hebben. Als je ervoor kiest om indoors te kweken, kies je er ook voor om een deel van je vrije tijd te besteden aan deze activiteit.Als je denkt dat je zo maar wat planten in een ruimte kunt zetten en wanneer je daar zin in hebt je hoofd om de deur kan steken om even een blik op ze te werpen, zul je snel ontdekken dat je jezelf zult teleurstellen. Maar omdat je de meeste klimaatfactoren eenvoudig kunt controleren, kun je continu naar een maximale oogst van topkwaliteit wiet toewerken. Je kunt de temperatuur controleren door de luchtpompen op een bepaald niveau te activeren.

De optimale luchtvochtigheidsinhoud voor mannelijke planten kan bereikt worden door een luchtvochtigheidsregelaar in te stellen en door een goede luchtstroom te creëren door één of meer ventilatoren te plaatsen in je kweekruimte. Zowel indoors als outdoors kweken kan wiet opbrengen van uitstekende kwaliteit in buitengewone hoeveelheden. Afhankelijk van je eigen mogelijkheden en wensen moet je kiezen wat het beste bij jou past.

pH en EC

De pH-waarde is het getal dat de zuurgraad van de aarde aangeeft. De pH-schaal loopt van 1 tot 14. Een oplossing met een pH tussen 1 en 7 wordt 'zuur' genoemd, een pH van 7 staat bekend als 'neutraal' en tussen 7 en 14 speken we van 'alkali'. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder de oplossing is. Wanneer de pH te hoog of te laag is kunnen de planten een aantal van hun essentiële voedingsmiddelen niet opnemen. Dit leidt tot tekorten en ziektes. De juiste pH lig tussen de 5.6 en 6.6. Met een pH binnen dit bereik kunnen de cannabisplanten de voedingsstoffen het beste uit het kweekmedium halen.

De pH beïnvloedt ook het (bacteriële) bodemleven en een actief bodemleven verhoogt de vruchtbaarheid van de aarde, wat leidt tot gezondere en sterkere planten. Door het voedingswater te meten met een pH-meter kunnen we de zuurgraad tot de correcte waarde terugbrengen. Het meeste kraanwater heeft een pH van ongeveer 7.0, dus we moeten een beetje pH-zuur toevoegen om de pH te verlagen tot, zeg, 6.3. Dit doen we of voor de gehele kweek, of niet. Als je eenmaal bent begonnen  met het regelen van de pH moet je daarmee doorgaan. Ook zonder een pH-meter kun je uitstekende oogsten behalen, maar als je voor dat beetje extra wilt gaan, zal de juiste pH zorgen voor een betere groei en bloei.

De pH is belangrijker dan de EC, dus als je wilt kiezen, ga dan eerst voor een pH-meter. De pH van aarde ligt rond de 6.3 omdat het bacteriële leven dan volledig kan ontwikkelen en men raadt een pH van ongeveer 6.0 aan voor kokosvezel. De EC is de maat voor de geleidbaarheid van een oplossing. De geleidbaarheid wordt hoger naarmate een oplossing meer zouten bevat.

Meststoffen zijn niets anders dan zouten. Hoe meer meststof je toevoegt aan je water, hoe hoger de EC zal zijn. De EC is daarom een afmeting van de totale concentratie van meststoffen in het water dat gegeven is aan de plant. Tijdens het gehele groeiproces ligt de EC tussen de 1.2 en 2.8. Je begint met een lage concentratie van voedingsstoffen, ongeveer 1.2, en verhoogt dit tijdens de kweekperiode tot maximaal 2.8. Als je je waagt aan hogere concentraties is het risico dat de wortels verbranden vanwege een overdosis groot. Dus steek je EC-meter in je watertank, voeg voedingsstoffen toe tot je de gewenste EC afleest en dan zit je goed.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.