By Miguel Ordoñez Reviewed by: Mr José


Je hebt je plant van alle benodigde voedingsstoffen voorzien. Je houdt je aan een correcte bewateringsroutine en je lichten zitten op een ideale afstand van je cannabisplanten. Als ondanks dit alles je planten er nog steeds zielig en slap uitzien met verkleuring van het blad, zou er sprake van een voedinguitsluiting kunnen zijn. Deze aandoening heeft vergelijkbare zichtbare effecten als een voedingstekort. Feitelijk is dat ook wat er plaatsvindt. De benodigde mineralen worden niet opgenomen door je cannabisplant omdat het wortelstelsel de voeding “uitsluit”.

Als je zeker weet dat je voedingsoplossing niet het probleem is, lees dan verder.

WAT HET IS EN HOE HET PLAATSVINDT

Voedingsuitsluiting is wanneer voedingselementen als magnesium, zink, ijzer en zelfs kalium aanwezig zijn in het wortelgebied, maar je plant deze niet kan absorberen. Het kan gebeuren bij alle teeltmedia, maar treedt sneller op bij aarde, kokosvezel of steenwol.

Een voedingsblokkade kan ontstaan doordat er teveel minerale meststoffen met veel zout aanwezig zijn. Soms kan een overschot van de ene voedingsstof de andere buitensluiten. Dit is een veelvoorkomend probleem waar veel kwekers tegenaan lopen. Een andere, gebruikelijke oorzaak die tot uitsluiting van voeding leidt, is de verkeerde pH waarde in het groeimedium. Een extreem zuur of alkalisch medium sluit voedingsstoffen uit. Zorg ervoor dat je pH niveau tussen de 5,6-6,5 ligt.

Als je planten eenmaal te maken hebben met een voedingsuitsluiting, dien je snel te handelen. Het is belangrijk om het tijdig ongedaan te maken en om de voedingselementen te "bevrijden". Indien het onbehandeld blijft, verandert een voedingsuitsluiting in een voedingstekort, wat uiteindelijk je planten doodt.

Om ze te beschermen, moet je weten hoe een voedingsuitsluiting te identificeren en hoe het te herstellen. Als je momenteel niet met dit probleem kampt; beter nog! Lees verder zodat je weet hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.

HET HERKENNEN

Cannabis deficiency
Cannabis deficiency

Een voedingsuitsluiting herkennen kan lastig zijn. Je cannabisplanten zien er mogelijk ondervoed uit, terwijl het probleem daadwerkelijk iets anders is.

Overvoeding, pH variaties of andere stressvolle factoren die de wortelzone van de plant aantasten, zijn mogelijk de reden. Cannabisplanten zijn erg fragiel en vereisen dagelijkse zorg om een fatsoenlijke opbrengst te leveren.

Geïnteresseerd zijn in en bezorgd zijn om je planten is het halve werk van het identificeren van een voedingsuitsluiting.

Dit gezondheidsprobleem laat je planten er zwak uitzien en aanvoelen. De groei lijkt gestagneerd te zijn. Je ziet vergeling in de bladeren. Onbehandeld gelaten, gaat dit geel over in bruin en krullen de bladeren op, er verbrand uitziend.

HET BEHANDELEN

PH Water
PH Water

Een van de eerste dingen die je zou moeten doen, is controleren of je de voedingsstoffen goed doseert. Voordat je iets anders doet, moet je ervoor zorgen dat je de juiste hoeveelheden en juiste verhoudingen van meststoffen hanteert.

Dat geldt vooral voor op zout gebaseerde meststoffen aangezien zout neigt op te hopen, waardoor de pH van je medium verandert. Dit is waarom het toevoegen van meer voeding als je een uitsluiting bij je plant hebt vastgesteld niet helpt.

Als je hebt gecontroleerd dat je voedingsoplossing perfect is, is de volgende stap het verifiëren dat je pH eveneens in orde is. Hiervoor moet je het medium van je plant flushen.

Neem de extra moeite om de vochtigheid van je kweekruimte naar 49% terug te brengen op de dag dat je spoelt. Het flushen overspoelt de wortelzone, wat de wortels kan schaden. Doe dit één licht-aan en één licht-uit cyclus.

Gebruik vers, pH-gebalanceerd water om je bodem te spoelen. Voor een hydroponisch systeem is het laten stromen van een verse oplossing door je opstelling voldoende.

Het overtollige water dat door je medium loopt, helpt om de zoutophoping af te breken, wat de voedingsopname makkelijker maakt. Als dit proces eenmaal klaar is, moet je onmiddellijk je plant haar geschikte dosis voeding- en wateroplossing geven.

Zorg ervoor dat de bodem eerst de tijd heeft om op te drogen alvorens je dit doet. Hierdoor kan het wortelgebied ademen, wat wortelrot voorkomt. Je kunt ook een pH-aangepaste oplossing gebruiken. Deze werkt eveneens goed bij een voedingsuitsluiting, maar spoelt de zoutophoping niet weg.

We raden flushen aan omdat dit op de lange termijn beter werkt, het terugkeren van het probleem bestrijdend.

Video id: 637400681

HET DE VOLGENDE KEER VOORKOMEN

Flushing cannabis
Flushing cannabis"

Als je tegen een probleem met je cannabisplant aanloopt, is het altijd belangrijk om van de ervaring te leren. Of je het nu kunt oplossen of niet, weten hoe je een uitsluiting in de toekomst kunt voorkomen, is wat bij kwekers de mannen van de jongens scheidt.

Om je planten gezond te houden, raden we aan ze regelmatig te spoelen, zeker als je minerale meststoffen en een groeimedium op basis van kokos of steenwol gebruikt. Doe dit in ieder geval net voordat ze gaan bloeien en halverwege de bloei.

Het is belangrijk om op te merken dat planten die besnoeid zijn minder voedingsstoffen nodig hebben. Dat is logisch, maar niet iets waar iedere kweker aan denkt. Met minder bladeren is er minder massa voor de plant om te voeden. Neem dit in beschouwing bij het snoeien en voeden van je wietplanten.

Als je van plan bent je voeding- of lichtregime te wijzigen, doe dit dan langzaam. Voer nooit drastische veranderingen door. Daar krijgt de plant stress van. Hierdoor creëer je een ander probleem terwijl je probeert het ene op te lossen.

Cannabisplanten hebben tijd nodig om zich goed aan te passen aan nieuwe omstandigheden. In de natuur is het onwaarschijnlijk dat er drastische veranderingen optreden. Bij de overgang van de vegetatieve- naar de bloeifase, zou de lichttransitie minstens een week moeten duren.

Verander de voedingsniveaus niet bij het overzetten naar de bloei. Dat vertraagt namelijk de groei van de plant op een cruciaal moment.

GEBRUIK KWALITEITSPRODUCTEN

Quality Fertilizers
Quality Fertilizers

Tot slot iets wat niet ongenoemd moet blijven, is het belang van het gebruik van hoogwaardige supplementen en organische meststoffen. Zoals hierboven vermeld, stimuleren op zout gebaseerde meststoffen de ophoping hiervan in de wortelzone.

Zout dehydrateert, net als bij mensen, de plant, wat haar tegenhoudt om de goede stoffen correct op te nemen. Het gebruik van organische meststoffen betekent niet dat een voedingsuitsluiting onmogelijk is, maar het is zeker minder waarschijnlijk.

Nu je meer geïnformeerd bent, kun je deze aanbevelingen zelf uittesten. Je merkt vast op dat sommige beter werken, of op zijn minst eenvoudiger toe te passen zijn dan andere. Enkel jij bent in staat om volledig te bepalen wat het beste werkt voor je planten.

We hopen in elk geval dat dit artikel je helpt kalm te blijven bij een voedingsuitsluiting, want het is niet onomkeerbaar.

Veel succes met je oogst!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.