Besteed meer dan € 80 en ontvang 5 extra wietzaadjes. Gebruik nu de code 98THC.

By Luke Sumpter


Er zijn maar een paar dingen meer frustrerend dan een te volle kweekruimte. "Streching," de term die gebruikt wordt om de snelle groei van de cannabisstam te omschrijven, is een natuurlijk onderdeel van de vegetatieve fase en wordt o.a. beïnvloed door de genetica van de plant.

Helaas, kan dit stretchen een negatieve invloed hebben op de opbrengst van je plant en het maakt dat je planten lange slanke stengels worden, wat resulteert in kwetsbare en fysiek onstabiele gewassen. Ondanks het gevaar dat het in zich heeft, kan het stretchen onder controle gehouden worden door te onderzoeken wat de factoren zijn die de groei beïnvloeden, om vervolgens een oplossing te zoeken om deze issue te verhelpen. Het onder controle krijgen van cannabis stretching vergt een inzicht in hoe planten reageren op zowel de interne als externe omgeving.

Video id: 265566531

WAAROM STRETCHEN PLANTEN?

Er zijn verschillende redenen waarom planten stretchen, één daarvan heeft te maken met welk soort het is. Genetica spelen een heel erg belangrijke rol in het bepalen van eventuele hoogtes van sativa's, indica's en hybirds. Waar de meeste indica soorten gekweekt worden om korter en met meer bladeren te groeien, zijn het de sativa's die vaak in grote mate stretchen, en soms wel 2 meter of groter kunnen worden.

Terwijl stretchen niet schadelijk is van zichzelf, is het mogelijk dat een snelle groei van de stam de uiteindelijke opbrengst van het gewas tot wel 20-30% kan verlagen over het geheel genomen. Als je nadenkt over welke soort jij wilt gaan telen, duik dan in de algemene hoogtes van elke soort die je misschien wilt gaan laten groeien om te kijken of het niet te hoog wordt voor jouw situatie.

BLOOTSTELLING AAN LICHT

Een van de belangrijkste boosdoeners van het buitenproportioneel stretchen van cannabisplanten is het gebrek aan licht. Planten die te ver weg staan van een adequate lichtbron zullen gaan reageren door heel hard omhoog te groeien om dichterbij de lampen te zijn. Vooral in de aanwezigheid van vele andere planten, kan te weinig licht er heel makkelijk voor zorgen dat je kweekruimte snel vol groeit, waardoor het gestage groeiproces van jouw gewas en de verhouding van de afstand tussen plant en lichtbron in de war raakt.

Als antwoord op deze issue, kun je ervoor zorgen genoeg licht te hebben om deze stamgroei te onderdrukken. Maar je wilt het licht ook weer niet te dicht op je planten zetten, want dit zal ook resulteren in te lange stammen en in sommige gevallen, verloren opbrengst.

Naast de afstand tussen de lichtbron en de plant, is het soort licht dat je gebruikt ook een belangrijke factor die invloed kan hebben op hoezeer jouw gewas zal stretchen. Oranje en rood licht moedigt het stretchen aan en zal resulteren in dunnere, hogere stammen. Blauw licht daarentegen stimuleert een dikkere stamgroei en een kortere hoogte. Als een soort klaar is om de vegetatieve fase in te gaan en ze de meest drastische periode van stretching zullen ondervinden, kunnen metalen halide lampen gebruikt worden die de extra lange stamgroei ontmoedigen.

Vergelijkende topping Cannabis plant

HITTE

Hitte is een ander hoofdelement dat kan bepalen hoezeer een plant zal stretchen tijdens de vegetatieve fase. Temperaturen boven de 27 °C zorgen ervoor dat stammen langer groeien en zullen sativa's tot hun volle hoogte stuwen. Warmte lampen die te dichtbij de planten staan zullen een ondraaglijke omgeving creëren waardoor je hoge, wiebelende planten krijgt, die waarschijnlijk omvallen en bloemen verliezen in het proces.

ANDERE OORZAKEN VAN STRETCHEN

Er zijn talloze manieren waarop planten verder gaan stretchen dan wat normaal verwacht wordt van de soort. Belangrijke stresselementen die voortkomen uit het verpotten van de plant kunnen ervoor zorgen dat de plant in een shock raakt. Dit zal dan een reactie opwekken, waardoor het gaat stretchen. Cannabisplanten die niet gekweekt worden onder de juiste omstandigheden of niet genoeg juiste voeding krijgen zullen reageren in een aantal negatieve vormen, waaronder stretching.

Gewassen die niet ver genoeg van elkaar afstaan zullen waarschijnlijk gaan stretchen als gevolg van competitie voor het meeste licht. Door extreme nabijheid, zullen de planten erom vechten het licht te bereiken, waardoor de groei wordt geforceerd.

HOE BEHEERS JE STRETCHEN IN DE BLOEIPERIODE?

Je raadt het vast al, maar als de plant overschakelt van de vegetatieve fase naar de bloeiperiode, vindt soms stretchen plaats. Dit is een volledig natuurlijke reactie. Je planten bereiden zichzelf voor om het gewicht van de toppen te dragen.

Het varieert per plant hoeveel ze stretchen aan het begin van de bloeiperiode. Sommige planten verdubbelen in hoogte. Anderen groeien slechts enkele centimeters. Er zijn twee belangrijke variabelen die je een idee geven of, en hoeveel, je planten stretchen tijdens de bloei. Dit zijn:

• Soort: Genetica hebben de grootste impact op het formaat van de plant. Over het algemeen strekken sativa soorten meer dan indica’s. Ze ontwikkelen meestal lange, slungelige stelen.

• Verlichting: Bepaalde lampen, zoals HPS, bevorderen stretchen. De afstand tussen je lampen en het bladerdak is ook belangrijk. Hoe hoger de lampen, hoe meer stretch je ziet. Je planten proberen dichterbij de lichtbron te komen.

Het stretchen vindt meestal plaats in de eerste 2 weken van de bloeiperiode. Om dit te minimaliseren, hang je de lampen op 10cm (voor CFL) of 30cm (voor HID) van je bladerdak. Als je een kleinere kweekruimte hebt, kies je het beste voor indica soorten.

HOE VOORKOM JE STRETCHING

In veel gevallen, kun je er vanuit gaan dat er op zijn minst wat stretching gaat voorkomen in de bloeifase van je cannabisplanten. Met dit in je achterhoofd, is het handig om een plan te smeden voor het geval dat jouw soort ineens een stuk hoger gaat groeien dan dat je had verwacht. Als de informatie beschikbaar is, verkrijg dan de gemiddelde hoogte van jouw soort en vergelijk het met die van de planten in jouw kweekruimte, rekening houdende met de belangrijke afstand tussen de lampen en de planten.

CIRCULATIE

Terwijl de buitenshuis groeiers profiteren van de aanwezigheid van de open lucht waardoor het stretchen op een natuurlijke manier al in toom gehouden wordt, hebben de binnenshuisoperaties wat meer aandacht nodig en een duidelijk schema om de luchtcirculatie goed te houden in een afgesloten ruimte. Genoeg luchtdoorstroming helpt de cannabis-stammen steviger te maken en dikker te groeien in plaats van hoger. Op deze manier kunnen de planten nog steeds krachtig groeien zonder het bereiken van die hoogtes waar je een beetje zenuwachtig van wordt.

Buigen takken cannabis planten uitrekken

HANDMATIG INGRIJPEN

Voor degenen die zelf wel wat werk willen verrichten, er zijn manieren om handmatig in te grijpen waardoor je het teveel stretchen kunt reduceren. Net zoals het natuurlijke effect dat wind heeft op de cannabisplanten, zorgt het handmatig buigen van de bladeren en de stammen ervoor dat er kleine scheurtjes in het plantenweefsel ontstaan, wat ervoor zorgt dat de plant zijn aandacht richt op het herstellen van de stam in plaats van verticale groei.

TOPPING

Topping is een manier van handmatig ingrijpen bij cannabis om de opbrengst, vorm of grootte te beïnvloeden. In feite is topping het proces van het wegsnoeien van nieuwe actief groeiende stelen van je plant om de grootte te reduceren en een "v" vorm te creëren waar dan vervolgens twee cola's uit komen. Topping kan een effectieve manier zijn om het stretchen tegen te gaan, maar het is belangrijk om het niet te doen zodra de bloeifase begint.

In de meeste gevallen zal onverwachte stretching van je cannabisplanten niet meteen je opbrengst totaal vernielen. Het kan soms zelfs helpen om je opbrengst te vergroten. Voor telers met ruime kweekruimte waar grote planten kunnen staan, kan stretchen zelfs helpen om de soort zijn totale opbrengst te laten geven doordat er meer verticale ruimte is voor het creëeren van de cola's. In elk geval, is het eenvoudig om je voor te bereiden op stretching en er zijn een aantal verschillende oplossingen die je kunnen helpen met dit veelvoorkomende problemen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.