De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds


By Steven Voser

Na de oogst kun je nog niet volledig ontspannen en moet je blijven opletten. Leer hier hoe je tijdens de laatste fase van het kweekproces je toppen kunt beschermen tegen schimmel.


Hoe Ontstaat Schimmel op Wiettoppen?

De schimmel die kan ontstaan op cannabistoppen, wordt door kwekers vaak "toprot" genoemd. Deze schimmel wordt veroorzaakt door Botrytis cinerea, die ook groeit op druiven, aardbeien, tomaten en andere vruchten en groenten.

Botrytis gedijt goed in een warm en vochtig klimaat. Het tast daarbij de levende cellen van planten of fruit aan, terwijl het zich met de dode materie voedt. De schimmel vormt zich op de stengels van levende cannabisplanten of geoogste toppen en groeit langzaam naar buiten. Hierdoor is het bijzonder moeilijk te herkennen. Tegen de tijd dat je Botrytis op een top ontdekt, heeft het de binnenkant al zo goed als helemaal vernietigd. Je houdt dan niets over dan een natte, slijmerige en stinkende wiettop.

How to Avoid Mouldy Weed During Drying and Curing

Hoe Voorkom Je Schimmel Na de Oogst?

Zorg dat je in je kweekruimte een optimale temperatuur en luchtvochtigheid hebt, evenals een goede luchtcirculatie. Als je deze drie zaken in de gaten houdt, ben je op de goede weg om schimmel te voorkomen. Na de oogst geldt hetzelfde om te voorkomen dat je je zuurverdiende toppen verliest door schimmel.

Drogen

Op het moment van de oogst bevatten cannabistoppen nog veel water. Dus voordat je besluit er eentje te roken, moet je nog een beetje geduld hebben en ze laten drogen totdat er nog maar 10-15% vocht in zit.

Het drogen van je toppen is heel eenvoudig. Je hangt ze simpelweg ondersteboven aan een touwtje of een waslijn. Waar je ze ophangt, is geheel aan jou, maar zorg voor een droge en donkere plek waar de lucht vrij kan circuleren. Kwekers drogen hun toppen meestal in een speciale kamer of kast. Als je weinig ruimte hebt, kun je ze zelfs in een kartonnen doos hangen. Zorg er wel voor dat je er gaatjes in prikt, zodat de lucht goed kan circuleren.

Hoe Droog Je Je Wiettoppen?

Je toppen drogen het beste bij een temperatuur van 18-20°C en een luchtvochtigheid van 50-60%. Sommige kwekers houden de temperatuur de eerste drie dagen aan de hogere kant om hun wiettoppen iets sneller te laten drogen. Hierna laten ze de temperatuur weer dalen om het proces geleidelijker te laten verlopen. Zodra de stengels gemakkelijk breken, weet je dat je toppen klaar zijn om uitgehard te worden. Dit kan twee weken duren, maar dat hangt voornamelijk af van de temperatuur en luchtvochtigheidsgraad waarbij je ze droogt.

Bij warm weer, raden we je aan je toppen te laten drogen in een kamer met airconditioning. Je kunt ook airco gebruiken om de luchtvochtigheid te verlagen als je bijvoorbeeld in een vochtige omgeving woont. Om schimmelvorming te voorkomen, moet je ventilatoren gebruiken waarmee je de lucht rond je toppen laat circuleren en ze gelijkmatig kunnen drogen.

Uitharden

Als je toppen goed droog zijn, laat ze dan minimaal twee à drie weken in luchtdichte potten uitharden. Wanneer je het geduld kunt opbrengen, mag je ze ook langer in deze “curingpotten” laten zitten.

Tijdens dit proces blijven de toppen vocht verliezen, maar in een veel langzamer tempo. Deze vertraagde vochtafgifte helpt de aroma's en smaken naar voren te brengen. Bovendien vervliegen hiermee eventuele onzuiverheden. Helaas kan vochtophoping in je potten ook de perfecte groeiomstandigheden creëren voor Botrytissporen.

Drying and Curing Cannabis

Knippen en Alles Schoonhouden

Voordat je begint met het uitharden van je toppen, moet je ervoor zorgen dat ze perfect zijn bijgeknipt. Oude bladeren en stengels vormen een ideale omgeving voor schimmelgroei omdat ze vocht kunnen vasthouden. Of je nu nat of droog snoeit, zorg er in ieder geval voor dat je geoogste toppen vrij zijn van onnodig plantmateriaal, voordat je ze in je curingpotten stopt.

Een andere belangrijke stap om schimmel te voorkomen bij het uitharden van wiet is een schone werkwijze. Voordat je ze met toppen vult, moet je ervoor zorgen dat je potten droog en steriel zijn. Vul ze daarbij tot slechts driekwart van hun capaciteit. Bewaar je potten daarnaast op een koele, droge en donkere plek. Licht kan namelijk het THC-gehalte verlagen en zo de kracht van je toppen verminderen.

De Kunst van het Burpen

Je curingpotten regelmatig openen, voorkomt ophoping van vocht en dus de kans op schimmelvorming. Deze handeling wordt ook wel “burpen” genoemd en doe je gedurende de eerste week zo'n twee tot vier keer per dag. Hierdoor vervang je de oude en vochtige lucht door nieuwe. Na ongeveer een week kun je je potten minder vaak laten burpen, zo'n één à twee keer per dag. Je toppen zijn dan namelijk droger en geven minder vocht af.

Als je bang bent dat je vergeet je potten te laten burpen, kun je ook humidity packs gebruiken om de luchtvochtigheid te reguleren. Dit werkt tevens uitstekend als je een grote oogst hebt. Voor het uitharden van wiettoppen raden we je aan humidity packs te gebruiken die een luchtvochtigheid van 62% behouden.

Blijf Opletten

Tenslotte blijft een scherp oog de beste bescherming tegen schimmel. Inspecteer je toppen dus regelmatig tijdens het uithardingsproces. Als je vermoedt dat sommige wiettoppen beschimmeld raken, isoleer ze dan zo snel mogelijk van de rest om te voorkomen dat de schimmel zich verspreidt.

Bewaren

Na minimaal twee tot drie weken uitharden, is je wiet eindelijk klaar om gerookt te worden. Je kunt je toppen prima blijven bewaren in je curingpotten. Wel raden we je aan om dan humidity packs te gebruiken om de luchtvochtigheid constant te houden en te voorkomen dat je wiettoppen te veel uitdrogen. De toppen blijven uitharden en gedurende dit rijpingsproces zal hun smaak met de dag beter worden. Rook dus niet te snel je hele voorraad weg!

Cannabis Storage

Schimmel Voorkomen: Tot Slot

Het is belangrijk dat je de laatste fases van het kweekproces niet te haastig doorloopt. We begrijpen maar al te goed dat je graag je zelfgekweekte toppen wilt roken. Je wiettoppen goed trimmen, drogen en uitharden zal ze echter naar een hoger niveau tillen wat betreft smaak, aroma en kracht. Tegelijkertijd bescherm je ze hiermee optimaal tegen schimmel.

En mocht je toch toppen aantreffen die aangetast zijn door deze gevreesde schimmel, verwijder ze dan direct en inspecteer de rest. Het roken van beschimmelde wiet is namelijk gevaarlijk voor je gezondheid!

Humidity Packs tegen Schimmel

Humidity packs zijn kleine, eenvoudige tools die vocht uit de omgeving opnemen. Wanneer het vochtgehalte stijgt, absorberen ze de waterdeeltjes die een voedingsbodem voor schimmel kunnen vormen.

Moisture Fighters voor Tweeledige Controle

Bij Royal Queen Seeds hebben we onze eigen humidity packs ontwikkeld, specifiek voor het uitharden van wiettoppen. Onze Moisture Fighters behelzen een tweeledig controlemechanisme dat in staat is om zowel vocht te vangen als vrij te geven. Zo kunnen ze overtollig vocht opnemen, maar ook voorkomen dat je toppen te droog worden en hun smaak verliezen.

Een Plantaardig Product Zonder Conserveermiddelen

Onze Moisture Fighters zijn vervaardigd met de gezondheid van het milieu en jouw toppen in gedachten. Elk pakje is volledig afkomstig van plantaardige materialen en absoluut vrij van conserveermiddelen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat er ongewenste chemicaliën vrijkomen en jouw onberispelijke biologische toppen verontreinigen.

Vochtindicatoren om Je op de Hoogte te Houden

Met Moisture Fighters blijft giswerk achterwege bij het uithardingsproces. Elk pakje bevat een kaart die voorzien is van een vochtindicator. Dit herbruikbare hulpmiddeltje laat je weten wanneer het tijd is om je Moisture Fighters te vervangen. Wanneer je exact weet wanneer je dit moet doen, houd je de omstandigheden voor het curen continu perfect.

Zo Gebruik je Moisture Fighters

Moisture Fighters zijn extreem eenvoudig te gebruiken. Houd je toppen met onderstaande stappen sappig en terpeenrijk.

  1. Haal de Moisture Fighters uit de verpakking en let erop dat je de Fighters zelf niet opent.
  2. Plaats een Moisture Fighter en de vochtigheidsindicator tussen je toppen in de curing pot.
  3. Laat de Fighter zijn werk doen. Zodra de punt op de vochtindicatorkaart van roze in blauw is veranderd, wissel je de Moisture Fighter om voor een verse.
  4. Stel de herbruikbare indicator weer in op roze om de nieuwe Fighter bij te houden.

Video id: 510269030

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37832 reviews