By Luke Sumpter

We bespreken hoe een high voelt en hoe THC de hersenen beïnvloedt.


Mensen gebruiken cannabis al duizenden jaren vanwege de psychoactieve eigenschappen ervan. Maar hoe verandert dit natuurlijke product de waarneming? Lees snel verder, want we gaan hieronder in op hoe cannabis je geest beïnvloedt. Uiteraard bespreken we ook wat de oorzaak van die sensaties is.

De Chemie van de Cannabis-high

Om te begrijpen hoe wiet een high opwekt, moet je je cannabis van dichterbij bekijken.

Als je een wiettop van dichtbij bekijkt, zie je kleine, glinsterende, kristallijne klieren. Deze kleine klieren noemen we trichomen en produceren kleverige hars die rijk is aan cannabinoïden en terpenen.

Door de jaren heen hebben breeders zich gericht op het ontwikkelen van cannabissoorten die hars produceren die rijk is aan een bepaalde cannabinoïde. We hebben het hier natuurlijk over THC, de voornaamste psychoactieve stof in wiet. Als deze cannabinoïde de bloedbaan betreedt, komen de effecten echter niet onmiddellijk op. De molecule werkt namelijk in op specifieke receptorlocaties, waardoor een high ontstaat.

Net als dat je lichaam een zenuwstelsel bezit, heb je ook een endocannabinoïdesysteem[1], afgekort tot ECS.

Dit regulerende systeem overziet talloze fysiologische functies en houdt deze in balans. Het bestaat daarbij uit cannabinoïdereceptoren en endocannabinoïden[2], signalerende moleculen die zich aan deze receptoren binden.

Anandamide is een van de belangrijkste endocannabinoïden in het lichaam en bindt zich aan zowel CB1- als CB2-receptoren[3]. Wanneer het zich bindt aan de eerstgenoemde, leidt dit tot positieve emoties en een verbeterde stemming. Anandamide staat daarom ook wel bekend als de "geluksmolecule". Wetenschappers ondersteunen dit. Zij geloven namelijk dat anandamide de oorzaak is van de euforische "runner's high[4]". Sporters ervaren dit na hevige inspanning.

De moleculaire structuur van THC komt overeen met die van anandamide. Hierdoor bootst het de endocannabinoïden in het lichaam na en bindt het zich aan de CB1-receptor, wat soortgelijke, gelukzalige effecten veroorzaakt.

Als je THC rookt, verspreidt het stofje zich via de longblaasjes naar de bloedbaan. Het passeert daarbij de bloed-hersenbarrière en bindt zich aan de CB1-receptoren op neuronen in de hersenen. Dit leidt tot een stijging van de dopamineproductie[5].

De Chemie van de Cannabis-high

De route van cannabinoïden in het lichaam

Gerookte of verdampte THC wordt door diffusie in het bloed opgenomen. Dat is wanneer een stof van een gebied met een hoge concentratie naar een gebied met een lage concentratie wordt verplaatst. Speciale weefsels in de longen, de longblaasjes, zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide via diffusie. THC maakt hier ook gebruik van om toegang tot de systemische circulatie te krijgen.

Maar inhaleren is niet de enige manier om THC in het lichaam te brengen. Bij eetbare wiet gaat de cannabinoïde namelijk door de maag en lever — een route die bekendstaat als het 'first-pass-metabolisme'.¹ Dit proces zet THC om in een nog sterkere molecule, namelijk 11-hydroxy-THC.

Geïnhaleerde THC wordt binnen enkele seconden in de bloedbaan opgenomen, terwijl dit via de spijsvertering veel langer duurt. Ondanks de verschillen in timing komen THC en 11-hydroxy-THC uiteindelijk op dezelfde plaats terecht. Via de systemische circulatie passeren beide verbindingen namelijk de bloed-hersenbarrière. En elk van deze 'vetminnende' moleculen is klein genoeg om deze semipermeabele grens te doordringen en het commandocentrum van het centrale zenuwstelsel te bereiken.

Als ze hun bestemming bereiken, beginnen deze moleculen de manier te veranderen waarop onze neuronen worden geactiveerd. De wijze waarop je de dagelijkse realiteit waarneemt, hangt af van het routinematig afvuren van neurotransmitters als gamma-aminoboterzuur (GABA), glutamaat, dopamine, serotonine en andere belangrijke stoffen. Maar deze moleculen behouden je normale staat van bewustzijn niet via chaotische synthese, afgifte en afbraak — een uitgebalanceerd systeem helpt dit alles onder controle te houden.

  • De rol van het ECS

Het endocannabinoïdesysteem (ECS) is belast met het regelen van de stroom van verschillende neurotransmitters van de ene zenuwcel naar de andere. Toevallig hebben cannabinoïden als THC ook invloed op dit in het hele lichaam aanwezige netwerk van receptoren, enzymen en signaalmoleculen, waarmee ze effect hebben.

Graaf nu eens diep in je geheugen en probeer je de lessen biologie uit je schooltijd voor de geest te halen. Misschien herinner je je hoe synapsen werken. Deze structuren zijn de communicatiepunten tussen neuronen en bestaan uit de axon van de presynaptische zenuwcel, de dendriet van de postsynaptische zenuwcel en de synaptische spleet (de kloof tussen beide).

Vrijwel alle neurotransmitters verplaatsen zich op een 'anterograde' manier. Dit betekent dat ze door de synaptische spleet van de presynaptische zenuwcel naar de postsynaptische zenuwcel gaan. Maar als een soort verkeersregelaar van dit systeem stuurt het ECS zijn signaalmoleculen, beter bekend als 'endocannabinoïden', in tegenovergestelde richting door de synaptische spleet, dus op een 'retrograde' manier[7]. Via deze omgekeerde stroom zijn endocannabinoïden in staat om zich te hechten aan receptoren op de presynaptische zenuwcel, waarmee ze het aantal neurotransmitters dat door de kloof gaat kunnen beheersen.

En dat is waar THC om de hoek komt kijken. Deze psychotrope cannabinoïde bootst de werking van onze endocannabinoïden na. Als deze stof de hersenen heeft bereikt, koppelt de molecule zich aan de receptoren van het ECS. En zo kan het effectief de stroom van neurotransmitters reguleren. Maar in plaats van te werken zoals de normale endocannabinoïden doen in de hersenen, komen THC en zijn metabolieten als een golf binnen. Zo overspoelen ze het ECS als het ware, terwijl ze het afvuren van neurotransmitters beïnvloeden.

De rol van het ECS

Pas dit werkingsmechanisme nu eens toe op de 85 miljard zenuwcellen en 100 miljard verbindingen daartussen, waarover het menselijk brein beschikt: dan is het helemaal niet zo vreemd dat wiet zo'n euforisch gevoel geeft, en smaken, geluiden en beelden kan versterken!

Onderzoekers proberen echter nog steeds te ontdekken wat THC hier precies doet en hoe het bepaalde stoffen in de hersenen beïnvloedt. Wel zijn ze er vrij zeker van dat de cannabinoïde het defaultnetwerk (of default-mode network, afgekort tot 'DMN') deactiveert of 'uitschakelt'[8].

Het DMN bestaat uit een onderling verbonden reeks hersengebieden die geactiveerd worden als we in rust zijn. Dankzij dit netwerk kun je dagdromen, piekeren en in gedachten verzonken raken. Maar wanneer je geconcentreerd moet zijn, schakelt dit netwerk zich uit, zodat je je kunt focussen.

Door het DMN uit te schakelen, stelt THC je in staat om normale en alledaagse dingen vanuit een ander perspectief te zien. Dit verklaart misschien waarom de natuur zo wonderbaarlijk lijkt als je stoned bent en waarom muziek, eten en films een intenser effect op je lijken te hebben als je high bent.

Hoe Voelt een High?

Al deze wetenschappelijke feitjes zijn interessant, maar maken niet duidelijk welke gevoelens wiet opwekt.

THC werkt bij iedereen in op dezelfde biochemische manier. Toch spelen er ook diverse factoren mee die de ervaring persoonlijk maken. Het gevolg hiervan is dat de high van dezelfde dosis THC per individu verschilt, ook al roken mensen dezelfde strain. Toch kenmerkt de high van cannabis zich tevens door een aantal veelvoorkomende ervaringen. Denk aan:

Een verbeterde stemming Trek
Diepzinnige gedachten Meer creativiteit
Versterkte sociale gevoelens Vrolijke lachbuien

Aan een high moet je wel even wennen, maar na een tijdje voel je je veel comfortabeler in de veranderde bewustzijnstoestand. Muziek klinkt beter, eten smaakt verrukkelijk en je kunt jezelf helemaal verliezen in de verhaallijn van een film.

Veel mensen worden ook spraakzamer door cannabis. Daarnaast krijg je vaak meer zelfvertrouwen en ben je in staat abstracte ideeën uit te werken. De meeste gebruikers zijn het erover eens: de beste gesprekken vinden plaats onder invloed van wiet.

Hoe Weet Je dat Je High Bent?

Je weet dat het effect van THC opkomt als je je "anders" gaat voelen. Veel van deze cognitieve veranderingen zijn positief. Andere zijn echter negatief en wekken ongemakkelijke gevoelens op.

Prettige Sensaties

Als je een ideale dosis hebt gebruikt onder de juiste omstandigheden, ervaar je voornamelijk prettige effecten. Denk aan:

Vrolijkheid Euforie
Cognitieve helderheid Verhoogde mentale activiteit
Versterkte creativiteit Meligheid
Versterkte zintuigen (aanraking, reuk, smaak, gehoor en zicht)

Onplezierige Sensaties

Soms pakt een high echter minder aangenaam uit. Vooral als je een hogere dosis hebt genomen dan normaal. Het kan ook voorkomen dat je zelf minder lekker in je vel zit of dat de omgeving de oorzaak is. Onplezierige sensaties zijn onder meer:

Angst Verwarring
Paniek Paranoia
Verhoogde hartslag Psychose (in zeldzame gevallen)

Stadia van de Cannabis-high

Hoewel de ervaring van een high per persoon verschilt, bestaat deze vaak uit een aantal fasen.

  • Fase 1: Je voelt de effecten van THC opkomen na dat eerste trekje. Je hoest en wrijft de tranen uit je ogen. Je lichaam voelt lichter aan, je geest komt tot leven en de dopamine begint te stromen.
  • Fase 2: De high bereikt na 20-30 minuten zijn piek. Motiverende en creatieve gevoelens vieren hoogtij. Je voelt je spraakzaam en sociaal en popelt om alles te delen wat er in je hoofd omgaat.
  • Fase 3: De high zwakt af en je geest wordt helder. De effecten verschuiven van een cognitieve ervaring naar een ontspannende, lichamelijke high.
  • Fase 4: Je belandt weer op aarde en wordt weer nuchter.

Stadia van de Cannabis-high

Verschillende Strains Bieden Diverse Effecten

We moeten hier wel vermelden dat er duizenden cannabissoorten verkrijgbaar zijn, mocht je dit nog niet weten. De fytochemische opmaak verschilt daarbij per soort. Daarnaast biedt elke strain een unieke psychoactieve ervaring.

Deze verschillen komen deels door de variatie in THC-niveaus, maar ook terpenen dragen bij aan dit onderscheid. Terpenen ondersteunen de kenmerkende aroma's van cannabis, maar werken ook in synergie met THC en andere cannabinoïden om de high te moduleren. Dit fenomeen noemen we het entourage effect[9].

Het logische gevolg hiervan is dat breeders zich zijn gaan richten op terpenen bij het veredelen van nieuwe strains. Uiteindelijk zal dit leiden tot meer variatie qua psychoactieve ervaringen.

CBD versus THC

Naast THC is ook CBD (cannabidiol) van belang voor breeders. CBD is een belangrijk lid van de chemische familie van cannabinoïden die uit ruim honderd stoffen bestaat. Deze cannabinoïde wekt echter geen psychoactieve effecten op. De molecule heeft namelijk een lage affiniteit voor de CB1-receptor. Het opgewekte effect is daarbij subtiel en helder en verzacht de zenuwen en ontspant de geest.

Het interessante is dat CBD de CB1-receptor wel beïnvloedt[10], maar op een indirecte manier. Zo blokkeert het een enzym dat anandamide afbreekt, waardoor de endocannabinoïde langer in het lichaam blijft en zich vaker aan de receptorlocatie bindt. CBD helpt mogelijk ook een onplezierige high tegengaan. Het voorkomt namelijk dat THC zich bindt aan de CB1-receptor.

Verschillende Consumptiemethoden Zorgen voor Diverse Highs

Je kunt wiet op talloze manieren consumeren. Hoewel elke methode een vergelijkbare reeks effecten biedt, zijn de algehele ervaringen toch verschillend.

Dit zijn de gangbaarste consumptiemethoden:

  • Roken/vapen: De high komt snel op en bereikt na ongeveer dertig minuten zijn piek. Je kunt je gewenste high bereiken door één trekje per keer te nemen. Dit maakt het roken van wiet een ervaring die gemakkelijk te sturen is. De high duurt ongeveer 4-8 uur.
  • Edibles: Het eten van cannabis biedt een veel intensere ervaring. De THC reist hierbij door het spijsverteringsstelsel en bereikt zo de lever. Dit orgaan zet de molecule om in 11-hydroxy-THC, een veel krachtigere versie van de oorspronkelijke cannabinoïde. Ook houden de effecten langer aan. De high komt binnen twee uur op en duurt ongeveer twaalf uur.
  • Sublinguaal: Met deze methode druppel je een tinctuur of olie onder je tong. De cannabinoïden komen hierbij via de haarvaten in het mondslijmvlies razendsnel in de bloedbaan terecht. Deze simpele, snelle methode komt qua tijdsduur van het effect overeen met het inhaleren van cannabis.

Geestelijke High Versus Lichamelijke High

Verschillende cannabissoorten zorgen voor diverse highs. Deze effecten komen allemaal neer op de unieke fytochemische samenstelling van een soort. Variërende niveaus van cannabinoïden en terpenen werken samen voor diverse psychoactieve resultaten.

Cannabissoorten verdeelden we voorheen in twee primaire categorieën onder, gebaseerd op hun genetica: indica en sativa. Hierbij werden specifieke effecten toegeschreven aan beide subsoorten. Gedacht werd dat indica's een sterke stone opwekten en sativa's verlichtend inwerkten op de geest.

Hoewel de twee types cannabis absoluut gekenmerkt worden door uitgesproken verschillen, toont nieuw onderzoek aan dat ze zelden iets van doen hebben met het psychoactieve effect. Wetenschappers suggereren daarom nu termen als "chemovar", "chemotype" of "chemische variëteit" te gebruiken om verschillende cannabissoorten te categoriseren. Hoewel veel soorten de psychoactieve cannabinoïde THC bevatten, zijn het de subtielere aromatische terpenen die de diversiteit aan effecten genereren.

Op basis van hun samenstelling kunnen we cultivars nog steeds onderverdelen in de categorie rustgevend of stimulerend. Strains met veel limoneen zorgen bijvoorbeeld voor een sterkere head high. Soorten met meer myrceen werken echter rustgevender. Bekijk hieronder de belangrijkste verschillen tussen geestelijke en lichamelijke highs.

Geestelijke High Versus Lichamelijke High

Lichamelijke high:

  • De sensatie is hierbij ontspannend. De stone verzwaart en ontspant het lichaam, wat perfect is voor een ontspannende rooksessie in de avond.
  • "Couch-lock" en geen zin om te bewegen.

Geestelijke high:

  • Mentale stimulatie, cognitieve energie en alertheid. Dit is perfect om creatieve projecten te voltooien en in sociale situaties.
  • Melige buien en zin om plezier te maken.

Waarom Denk Je Anders Als Je High Bent?

Wiet verandert tijdelijk de werking van je geest. Maar hoe kan deze veranderde toestand leiden tot nieuwe ideeën?

In het dagelijks leven zit je geest meestal vast in een routinematig denkpatroon. Dit staat bekend als convergent denken. Deze mindset omvat logica, cijfers, feiten en lineaire gedachtes.

Door cannabis kunnen veel gebruikers echter loskomen van deze rigide denkstructuur[11]. Ze ervaren daarbij een andere toestand, die bekendstaat als divergerend denken. Dit leidt tot meer creativiteit en een horizontalere gedachtestructuur. Je perspectief kan door het gebruik van cannabis veranderen, waarbij je denkwijze verandert en je in staat bent te fantaseren en dingen te observeren die je normaal niet zou opmerken.





Ontdek de Beste Games en Films voor Als Je High Bent. Als Je Je Gemotiveerd Voelt, Ontdek dan Hoe Je Gemotiveerd Blijft Als Je High Bent.


External Resources:
  1. The Endocannabinoid System as an Emerging Target of Pharmacotherapy | Pharmacological Reviews http://pharmrev.aspetjournals.org
  2. THE ENDOCANNABINOID SYSTEM: PHYSIOLOGY AND PHARMACOLOGY | Alcohol and Alcoholism | Oxford Academic https://academic.oup.com
  3. Endocannabinoid Binding to the Cannabinoid Receptors: What Is Known and What Remains Unknown https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. A runner’s high depends on cannabinoid receptors in mice https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. The effects of Δ9-tetrahydrocannabinol on the dopamine system https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. First Pass Effect - StatPearls - NCBI Bookshelf https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. Endocannabinoids and retrograde modulation of synaptic transmission - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  8. Default mode network in the effects of Δ9-Tetrahydrocannabinol (THC) on human executive function - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  9. Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  10. Cannabidiol enhances anandamide signaling and alleviates psychotic symptoms of schizophrenia https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  11. Investigating the interaction between schizotypy, divergent thinking and cannabis use https://www.sciencedirect.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.