Als mensen het over cannabis gebruik hebben, denken we vaak aan de aard van het roken en aan de negatieve gezondheid stigma's van het roken van cannabis. Maar het consumeren van cannabis is zeker niet hetzelfde als roken, en bovendien heeft het roken van cannabis een heel ander effect. Zoals we allemaal weten, richt roken schade aan de longen aan en spelen daarbij verschillende gezondheidsproblemen mee. Is het gebruik van cannabis echt hetzelfde?

Als we cannabis roken, is het natuurlijk belangrijk te beseffen dat we plantenmateriaal verbranden, en daardoor ook alle chemische stoffen die erin zitten, waarvan er veel stoffen slecht zijn voor je gezondheid bij verbranding. Zelfs bijproducten van verbrand plantenmateriaal zoals kooldioxide, koolmonoxide, en teer kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken.

Bij het roken wordt cannabis op hoge temperatuur verbrand middels verbranding of een open vlam, dit proces creëert zo'n 88% niet-cannabinoïde materiaal en er worden ook veel nuttige cannabinoïden verbrand die we juist willen consumeren.

Cannabis bevat niet exact dezelfde chemische of kankerverwekkende stoffen als tabak. Als cannabis wordt verbrand, inhaleer je ook cannabinoïden, wat krachtige antioxidanten zijn. THC en CBD hebben meestal een positief effect op het lichaam. Dat komt doordat ze cellen en het DNA beschermen tegen hinderlijke en schadelijke chemische stoffen in het endocannabinoïde systeem.

Volgens een nieuwe studie[1], vertraagt de werking van de longen van mensen die cannabis gebruiken net zozeer als die van niet-rokers bij transplantatie. Onderzoekers hebben een sample van 302 mensen onder de loep genomen die een longtransplantatie ondergingen, 19 van de getransplanteerde longen waren afkomstig van een cannabis gebruiker. De studie toont geen significant verschil aan tussen niet-rokers en de cannabisrokers.

verbranding roken vlam wegbranden kankerverwekkende chemische stoffen tabak

Het gebruik van cannabis kan het schadelijke effect van roken verminderen. Hoe meer je echter rookt - des te waarschijnlijker je rookgerelateerde gezondheidsproblemen ontwikkelt. Zware rokers krijgen vaak te maken met problemen in de slijmproductie, longirritatie en bronchitis. Lagere luchtweginfecties zijn echter nog niet wetenschappelijk in verband gebracht met roken of met cannabis vaporizing en zeker niet met medicinale cannabis olie. Integendeel, want cannabis blijkt ontstekingsremmende eigenschappen te hebben, die infecties en slijmopbouw kunnen verminderen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat als je overstapt op vaporizing, hetzelfde cannabinoïde gehalte inhaleert, maar zonder de toegevoegde extra deeltjes zoals bij het roken. Bovendien hebben ze gedetecteerd dat het dagelijks gebruik van een cannabis vaporizer leidt tot significante[2] verbetering van de werking van de luchtwegen, waaronder een afname in slijm, hoesten en benauwdheid.

Roken is nooit een goed idee als het aankomt op je longgezondheid, vooral indien je last hebt van longgerelateerde kwalen zoals bronchitis of longemfyseem, je moet altijd rekening houden met de kankerverwekkende en schadelijke chemische stoffen die elke vorm van rook bevat. Maar in het geval van cannabis liggen de zaken iets anders bij het gebruik van vaporizers en medicinale oliën, die nieuwe mogelijkheden bieden om te profiteren en te genieten van de medicinale effecten van cannabis zonder je longgezondheid in gevaar te brengen - omdat je hierbij geen plantenmateriaal verbrandt.

Met studies die aantonen dat cannabis rokers zich geen zorgen hoeven te maken als ze hun longen willen doneren ter transplantatie, is er voor ons genoeg bewijs dat cannabis rokerslongen net zo goed werken als een gezond, niet-rokers paar. Dat is niet alleen goed nieuws voor ons, cannabis liefhebbers, omdat we op nieuwe manieren kunnen bijdragen aan de orgaandonor industrie en kunnen beseffen dat we onze longen geen schade berokkenen, maar ook voor de wereld van orgaandonoren waarin er vaak een tekort is aan gezonde organen.

Tussen 2005 en 2015 overleed bijna een kwart van de Britse longpatiënten terwijl ze wachtten op een donor. Hierdoor begon de National Health Service (NHS) de longen van een cannabis gebruiker te overwegen, voor de meest zieke en wanhopige patiënten.

verdampen cannabis tabak gezonder

Helaas voor ons, om een echt goed idee te krijgen van hoe cannabis werkelijk de longen aantast, zouden onderzoekers en doktoren een sample nodig moeten hebben van mensen die alleen cannabis hebben geconsumeerd. Dat houdt in dat blunts en joints of het roken in welke vorm dan ook, zouden moeten worden uitgesloten omdate deze extra materiaal dat ze bevatten, zoals vloei of tabak. Maar met de informatie die we al [3]hebben, lijkt het erop dat de resultaten al veelbelovend zijn.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een longtransplantatie verschillen van land tot land, maar zijn meestal vrij streng. En niet voor niets. In Groot-Brittannië kan een patiënt worden uitgesloten van het recht op een longtransplantatie als hij/zij rookt of drugs gebruikt - ook cannabis consumptie valt hieronder. Dit is te verklaren doordat het gebruik het succes van de transplantatie kan verminderen, wat inhoudt dat niet alleen de patiënt, maar ook de dokter en het gezondheidssysteem problemen krijgt - maar het kan ook een verspilling zijn van een noodzakelijke donor.

Aan de andere kant is in een studie met muizen[4], gepubliceerd in de Journal of Leukocyte Biology, bewezen dat actieve cannabinoïden zoals THC de immuunrespons kunnen stimuleren. Dit moedigt het lichaam aan om getransplanteerde organen, zoals de huid of een ander orgaan, niet af te stoten. Een Amerikaanse lerares en Vietnam veteraan - Deb Staires, ontdekte dat ze medicinale cannabis olie kon gebruiken om een tumor in haar lever te behandelen nadat ze werd gediagnosticeerd met Hepatitis C; een uitstekende case, gezien het feit dat ze alleen maar medicinale cannabis at.

Of de beperkingen op longtransplantaties voor vervanging of donatie van longen van cannabis gebruikers nu wel of niet eerlijk zijn, het is duidelijk dat het gebruik van cannabis niet dezelfde consequenties heeft als het roken van tabak.

Terwijl gebruikers steeds vaker traditionele rookmethoden van cannabis de rug toekeren, en nieuwe consumptiemethoden omarmen die veel meer gezond bewust zijn - zoals medicinale olie of vaporizing, mogen we beginnen te erkennen dat cannabis een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van de longgezondheid.

External Resources:
  1. Influence of history of cannabis smoking in selected donors on the outcomes of lung transplantation | European Journal of Cardio-Thoracic Surgery | Oxford Academic https://academic.oup.com
  2. Vaporization as a Smokeless Cannabis Delivery System: A Pilot Study - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Influence of history of cannabis smoking in selected donors on the outcomes of lung transplantation | European Journal of Cardio-Thoracic Surgery | Oxford Academic https://academic.oup.com
  4. Can marijuana help transplant patients? New research says maybe | EurekAlert! Science News https://www.eurekalert.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.