De aanhoudende strijd over cannabis en de gevolgen die het zou hebben voor onze gezondheid, woedt nog steeds. Is er een onderzoek waarin wordt aangetoond dat het positieve effecten heeft? Dan lijkt er ook weer een net zo toonaangevende studie te zijn waarin het tegenovergestelde wordt geconcludeerd. Dat kan nogal verwarrend zijn. Maar er is een ding dat al deze onderzoeken met elkaar gemeen hebben. En dat is het werkelijk willen begrijpen van de invloed van cannabis op ons lichaam en of het goed is of juist niet.

Normaliter bespreken we het laatste onderzoek waarbij we inzicht geven in de details en methodologie die tot bepaalde conclusies leiden. Voor deze gelegenheid pakken we het iets anders aan. Het draait hierbij niet om nieuwe uitkomsten of een doorbraak. Onderzoekers hebben namelijk eerder onderzoek geanalyseerd om de geldigheid ervan te checken. Wat daaruit is gekomen, is verrassend.

Harthypertensie Cannabis

CANNABIS EN DE GEZONDHEID VAN HET HART: WAT BLIJKT UIT EERDER ONDERZOEK?

In augustus 2017 publiceerde het European Journal of Preventive Cardiology een rapport. Daarin werd een link gelegd tussen cannabisgebruik en een verhoogd sterftecijfer als gevolg van cardiovasculaire spoedgevallen. In het rapport werd een tamelijk schokkende conclusie getrokken: “Het gebruik van marihuana kan het risico om te sterven aan hypertensie vergroten." Dit is een stelling die tot op zekere hoogte de alarmbellen doet rinkelen.

Hypertensie is een chronische aandoening die ervoor zorgt dat de bloeddruk constant hoger is dan normaal. Een derde van de Amerikaanse bevolking heeft ermee te maken. En het wordt wereldwijd gezien als de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden. Als het niet wordt behandeld, kan het leiden tot nierfalen, hartziekten of hartinfarcten. Voordat de paniek toeslaat; er is ook goed nieuws. Het is namelijk prima te behandelen. Ook is duidelijk dat ALS wiet bijdraagt aan deze ernstige aandoening, dit nog niet betekent dat er een directe, causale relatie is.

Het sleutelwoord hier is "ALS". Er bestaat een populair gezegde; "Mannen liegen, vrouwen liegen, maar getallen liegen nooit". Deze zin wordt vaak gebruikt als men de betrouwbaarheid van iets betwijfelt. In dit geval zeggen de getallen alles. Op basis van het onderzoek was de kans dat marihuanagebruikers overlijden als gevolg van hypertensie 3,42 keer zo groot als normaal. Als je echter naar de details van de studie kijkt, dan blijkt al gauw dat ze gebrekkig is. De omvang van het sample, de gemaakte generalisaties en de integriteit van de getoonde uitkomsten werpen nogal een schaduw over het onderzoek.

CONCLUSIES UIT NIEUW ONDERZOEK

Het lijkt erop dat we niet de enigen zijn die twijfelen aan de integriteit van deze uitkomsten. Onderzoekers uit Californië, Pennsylvania en New York deden een review. Hierin analyseerden ze eerdere rapporten. Het doel: het beoordelen van de integriteit van vermelde conclusies en het nemen van aanbevolen stappen, indien nodig.

Ze ontdekten drie belangrijke gebreken in het oorspronkelijke onderzoek: “Slechte kwalitatieve data, een inadequate beoordeling van de blootstelling aan marihuana en een minimale blootstelling ervan in de bestudeerde populatie en een gebrek aan variatie in de onderzoeksmethode”.

Een van de grootste onjuistheden: de generalisatie dat een testpersoon een "marihuanagebruiker" was als hij een ja/nee vraag, waarin werd gevraagd of de persoon de drug ooit had gebruikt, positief had beantwoord. Er werd dus geen onderscheid gemaakt tussen een dagelijkse cannabisgebruiker en iemand die ooit een joint had gerookt op een feestje. Het sample bestond uit slechts 1213 deelnemers, die allemaal twintig jaar of ouder waren. Ook was er geen controlegroep met reeds bestaande hartklachten.

Uiteindelijk kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het oorspronkelijke onderzoek "onvoldoende bewijs leverde voor de effecten van marihuana op cardiovasculaire risicofactoren en aandoeningen, waaronder beroertes en hartinfarcten." Dit betekent niet dat we nu de vlag kunnen uithangen en kunnen denken dat wiet een positieve uitwerking heeft. "Onvoldoende" houdt namelijk niet per definitie in dat cannabis gunstig is. "Onvoldoende"’ geeft aan dat er meer specifiek, gericht onderzoek nodig is, met een meetbare controlegroep. Dat kan ons helpen om echt te begrijpen wat de impact is van cannabis. En belangrijker, van specifieke cannabinoïden op ons hart en andere vitale organen.

Hartproblemen En Cannabis

HOE ZIET TOEKOMSTIG ONDERZOEK ERUIT?

De toekomst is dus onzeker; wat moeten we doen om de invloed van cannabis op ons lichaam te begrijpen? De stelling van deze onderzoekers markeert een significante verschuiving in de visie op wiet in het algemeen. Ze waren bereid om eerder onderzoek te heroverwegen en durfden de geldigheid daarvan te betwijfelen. Dit laat zien dat er een aanzienlijke honger is naar kennis over de echte invloed van cannabis. Met die honger zien we een positievere benadering van onderzoek en discussie betreffende wiet.

In het verleden lag de nadruk bij onderzoek vaak op een specifieke cannabinoïde, namelijk THC. Het is nog niet zo lang geleden dat studies werden verbreed. Hierbij kwam het potentieel van CBD aan het licht. Cannabis is een complex organisme dat bestaat uit tientallen cannabinoïden. Deze staan elk op hun eigen manier in wisselwerking met ons endocannabinoïde systeem. Een gericht onderzoek zou de mogelijkheid geven om specifieker te kijken naar cannabinoïden en andere bestanddelen van de plant. Hierdoor wordt in meer detail duidelijk wat de effecten daarvan zijn op ons lichaam.

De legalisatie en decriminalisering van cannabis breidt zich steeds meer uit. En daarmee wordt de noodzaak, om meer begrip te krijgen van de eigenschappen van de complexe plant, alleen maar sterker.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.