Inbegrepen GRATIS producten
Waarom Moet Je het Water in Je Waterpijp Regelmatig Vervangen?
Het water in je waterpijp koelt niet alleen de rook die erdoorheen stroomt af, maar is ook een beproefd filter dat voorkomt dat er teer en as in je luchtwegen komt. Om de werkzaamheid te behouden, moet je het water regelmatig vervangen. Hier lees je waarom het regelmatig verversen van het water van je bong essentieel is voor een goede rookervaring.
Inhoud:
- Wat is het nut van water in een bong?
- Hoe filtert het water in een waterpijp de rook?
- De voordelen van regelmatig het bongwater verversen
- Hoe vaak moet je het water van je waterpijp verversen?
- Hoe weet je of het water van je waterpijp ververst moet worden?
- Kan bongwater je ziek maken?
- Hoe houd je je waterpijp schoon?
Een waterpijp is een onmisbaar apparaat voor wietliefhebbers en het is goed te begrijpen waarom. Het water, samen met het ontwerp, helpt namelijk irritatie bij het inademen te voorkomen door de rook af te koelen en teer en as weg te filteren, wat anders in je luchtwegen terecht zou komen.
Af en toe moet je echter wel het water in je bong verversen. Maar waarom eigenlijk? Doet het water niet hoe dan ook zijn werk? Zoals we hieronder zullen uitleggen, is het regelmatig vervangen van het water in je waterpijp essentieel als je alles uit je rookervaring wilt halen.
Wat Is het Nut van Water in een Bong?
Bongs zijn er in allerlei soorten en maten, maar ongeacht hoe ze eruitzien (of hoeveel ze kosten), hebben ze allemaal één ding gemeen. En dat is dat ze minimaal één grote kamer hebben die je met water vult. Deze zit meestal ergens tussen de bowl en het mondstuk in.
En naast het creëren van dat geruststellende borrelende geluid dat je laat weten dat je waterpijp werkt, heeft het water nog twee belangrijke functies.
Het water in je waterpijp werkt in de eerste plaats als een filter. Wanneer we wiet verbranden, verandert feitelijk de chemische samenstelling van de plant. Hierbij wordt THCA (een niet-bedwelmend zuur) omgezet in THC, de cannabinoïde die ons high maakt. Bij verbranding ontstaan echter ook honderden secundaire giftige en kankerverwekkende stoffen. Deze worden vaak samen simpelweg 'teer' genoemd.
Onderzoeken[1] tonen aan dat wietrook kwalitatief sterk op tabaksrook lijkt. Beide zijn bijzonder rijk aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen (van nature aanwezig in steenkool, ruwe olie en benzine). Deze stoffen zijn berucht om hun kankerverwekkende en mutagene eigenschappen.
Het water in je bong helpt om minimaal een aantal van deze verbindingen uit de rook op te vangen. Ook filtert het as en plantaardig materiaal weg voordat het je mond en luchtwegen bereikt. Is het een perfect filter? Nee, maar het doet zijn werk goed genoeg en is op de lange termijn minder schadelijk dan andere rookmethoden.
Ten tweede koelt het water in je bong ook de rook af voordat deze in je mond komt. Dit zorgt voor een zachtere trek die minder irriterend voor de longen is.
Hoe Filtert het Water in een Waterpijp de Rook?
Aangezien het gewoon onderin je waterpijp zit, vraag je je misschien af in hoeverre het water de rook nu filtert. Om dit te achterhalen, zijn er studies gedaan naar het verschil in chemische samenstelling tussen gewone tabaksrook en tabak die met een waterpijp wordt gerookt. En de resultaten zijn veelbelovend.
Onderzoeken[2] die teruggaan tot de jaren zestig, tonen bijvoorbeeld aan dat het water in een waterpijp als een zeer effectief filter werkt. Zo vangt het tot wel 90% van de fenolen op. Dit zijn cardiovasculaire toxines die fungeren als tumor-copromotors en die genotoxische activiteit vertonen. Ook houdt het tot 50% van het fijnstof en benzo(a)pyreen vast (een zeer kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstof).
Ander onderzoek heeft ook de kankerverwekkende[3] eigenschappen van bongwater met die van water-gefilterde rook vergeleken. De resultaten toonden aan dat het water dat in een bong achterbleef veel rijker was aan kankerverwekkende stoffen dan de rook.
Meer recentelijk hebben onderzoekers van de Universiteit van Texas en de Harvard School of Public Health cellulaire toxiciteitstests[4] met zowel wiet- als tabaksrook uitgevoerd.
Ze ontdekten dat het waterfilteren van beide soorten rook hielp bij het verwijderen van acroleïne en aceetaldehyde. Dit zijn gifstoffen die alveolaire macrofagen aanvallen, een van de belangrijkste afweercellen van de longen. Bij blootstelling aan ongefilterde tabaks- of wietrook was het vermogen van deze cellen om bacteriën te doden veel minder.
Filtert het Water van een Waterpijp Ook THC Weg?
Er is dus genoeg onderzoek dat laat zien in hoeverre het water in een waterpijp gifstoffen uit wietrook filtert. Maar het feit dat water zo'n efficiënt filter is, roept ook een belangrijke vraag op; kan het water in je bong ook cannabinoïden (zoals THC en CBD) en terpenen wegfilteren?
Het korte antwoord is ja. De hoeveelheid cannabinoïden en terpenen die het water eruit filtert, is echter verwaarloosbaar vergeleken met de gifstoffen en irriterende deeltjes (zoals as en plantaardig materiaal). Dat komt omdat de meeste actieve cannabinoïden, terpenen en flavonoïden niet in water oplosbaar zijn. Dit is ook de reden waarom je niet high wordt als je bijvoorbeeld wiettoppen in thee dompelt.
Onderzoeken hebben echter wel aangetoond dat tussen de 20 en 40% van de THC in cannabisrook aan het glas in je waterpijp kan binden[5]. Dit is zelfs nog meer als je bong van plastic is. Om dat probleem te omzeilen, hoef je alleen maar op zoek te gaan naar een waterpijp die met silyl is behandeld en geen rubberen of plastic onderdelen bevat.
Wat misschien nog wel zorgwekkender is dan de THC die in het water van je bong blijft zitten, is dat verbindingen in het water de rook kunnen beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld sterk chloorhoudend kraanwater gebruikt, zal het chloor in de rook terechtkomen.
Word Je High van het Drinken van Bongwater?
Aangezien THC wordt opgenomen in het water, kun je ook high worden wanneer je bongwater drinkt?
Nee. Laat je alsjeblieft niet door een vriend (of iemand anders die je dit "briljante" idee geeft) verleiden om bongwater te drinken.
Zoals we eerder al zeiden, zijn cannabinoïden niet in water oplosbaar. Als je high wilt worden van het eten of drinken van wiet, moet je het eerst verwarmen en met een type vet mengen. Wanneer je toch graag je eigen cannabis wilt drinken, overweeg dan om wietboter of -olie met honing te mengen. Dit gebruik je vervolgens om een warm drankje zoeter te maken. Je kunt ook met wiet doordrenkte chocolade bereiden voor warme chocolademelk!
De Voordelen van Regelmatig het Bongwater Verversen
Om de zaken duidelijk te maken, zijn dit de belangrijkste voordelen van het regelmatig verversen van het water in je waterpijp:
- Betere smaak. De teer, hars en as in je waterpijp en het water, hebben een enorme invloed op de smaak van je wiet. Als je de smaken van je Kush wilt behouden, zorg dan dat je het water van je bong regelmatig door natuurlijk bronwater vervangt.
- Betere filtratie. Schoon water is effectiever in het filteren van gifstoffen en irriterende deeltjes (zoals as en plantaardig materiaal) uit de rook. Zorg dat je het water regelmatig ververst voor de beste filtratie in je waterpijp.
- Glaswerk gaat langer mee. Bongs en glazen pijpjes gaan langer mee als je ze goed onderhoudt. Als je je waterpijp regelmatig schoonmaakt volgens onderstaande instructies, blijft je glaswerk zo lang mogelijk vrij van vlekken en andere narigheden.
Hoe Vaak Moet Je het Water van Je Waterpijp Verversen?
Hoe vaak je het water ververst of je waterpijp schoonmaakt, hangt van je persoonlijke voorkeur af. Maar hoe vaker je het doet, hoe beter.
Bij RQS willen we de smaak van onze wiet graag optimaal houden en de best mogelijke rook binnenkrijgen. Daarom raden we aan om je bong voor elk gebruik schoon te maken en het water voor elke sessie te verversen.
Hoe Weet Je of het Water van Je Waterpijp Ververst Moet Worden?
Hieronder volgen een paar tips om je te helpen bepalen wanneer je je bong schoon moet maken of het water moet vervangen:
Onfrisse Geur | Als je bong onfris ruikt, is dat een veelzeggend teken dat hij schoongemaakt en het water ververst moet worden. Maak hem grondig schoon met afwasmiddel of zout water en steriliseer hem met alcohol. |
Bruin Water | Bruin water is een ander veelzeggend teken dat het tijd is om je apparaat schoon te maken. De hars en teer in de wietrook zullen na verloop van tijd zowel het water als het glas bevlekken. Door je waterpijp regelmatig schoon te maken, kan je glaswerk er langer op zijn best uitzien. |
Ophoping van Hars | Wat je vrienden je ook vertellen, schraap geen hars van je bong om dit vervolgens in de bowl te stoppen. Als je merkt dat er een laagje bruine of zwarte hars in je waterpijp ontstaat, is het tijd om deze schoon te maken. |
Schimmel | Dit is vrij duidelijk, maar als er schimmel in je bong zit, maak hem dan goed schoon en steriliseer hem voor je volgende sessie. Stilstaand water is een voedingsbodem voor schimmels en slechte bacteriën. En deze wil je niet in de buurt van je mond of longen hebben. |
Onfrisse Geur |
Als je bong onfris ruikt, is dat een veelzeggend teken dat hij schoongemaakt en het water ververst moet worden. Maak hem grondig schoon met afwasmiddel of zout water en steriliseer hem met alcohol. |
Bruin Water |
Bruin water is een ander veelzeggend teken dat het tijd is om je apparaat schoon te maken. De hars en teer in de wietrook zullen na verloop van tijd zowel het water als het glas bevlekken. Door je waterpijp regelmatig schoon te maken, kan je glaswerk er langer op zijn best uitzien. |
Ophoping van Hars |
Wat je vrienden je ook vertellen, schraap geen hars van je bong om dit vervolgens in de bowl te stoppen. Als je merkt dat er een laagje bruine of zwarte hars in je waterpijp ontstaat, is het tijd om deze schoon te maken. |
Schimmel |
Dit is vrij duidelijk, maar als er schimmel in je bong zit, maak hem dan goed schoon en steriliseer hem voor je volgende sessie. Stilstaand water is een voedingsbodem voor schimmels en slechte bacteriën. En deze wil je niet in de buurt van je mond of longen hebben. |
Kan Bongwater Je Ziek Maken?
Als het vies genoeg wordt, kan bongwater je dan ziek maken? In één woord: ja. Zoals we eerder zagen, dient het water in je bong als een filter dat gifstoffen, as en teer opvangt. Het drinken ervan is als het opeten van het filter van een sigaret en zal je waarschijnlijk heel erg ziek maken.
Is Bongwater Goed voor Planten?
Misschien valt het weggooien van het water je nog steeds zwaar en vraag je je af of je het aan je planten kunt geven. Nogmaals, het helpt hier om het water in je bong als het filter van een sigaret te zien. Sigarettenpeuken gooi je ook niet in je tuin en het water van een waterpijp dus ook niet. Helaas heeft het gebruikte water in je bong geen praktisch nut. Spoel het dus weg door de afvoer.
Hoe Houd Je Je Waterpijp Schoon?
Het schoonmaken en voorbereiden van je bong is geen hogere wiskunde. Voor het beste resultaat haal je hem simpelweg uit elkaar en laat je alle onderdelen ongeveer 15 minuten in warm zeepwater weken. Schrob vervolgens met een zachte borstel het glaswerk en de bowl schoon. Spoel ten slotte alle onderdelen van je waterpijp onder warm water af om de zeep te verwijderen. Laat ze apart drogen voordat je alles weer in elkaar zet. Vul de bong met water voor je rooksessie en klaar is kees!
External Resources:
- Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in the Mainstream Smoke of Popular U.S. Cigarettes https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Comparison of the yields of several selected components in the smoke from different tobacco products https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- UKCIA Research Library https://www.ukcia.org
- Marijuana and tobacco smoke gas-phase cytotoxins - ScienceDirect https://www.sciencedirect.com
- DEFINE_ME https://jpharmsci.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.